buraki
-
Dodaj do jabłka, marchewki i pij codziennie. Sok na bazie "czerwonego złota" rozrusza leniwe jelita
Soki warzywne są jeszcze zdrowsze niż owocowe. Mają mniej kalorii i obfitują w wiele witamin oraz minerałów. Szczególnym uznaniem cieszy się napój z jednego warzywa. Można po niego sięgać nawet codziennie.
-
Jak zrobić buraczki do słoików? Babcia Aniela zdradziła mi przepis. Ani kropli octu, a smak rewelacja
Tarte buraczki to jeden z wielu uwielbianych smaków dzieciństwa. Często serwowane są do obiadu w towarzystwie kotletów mielonych i ziemniaczków, choć pasują do wielu dań. Co ważne, możesz z nich zrobić przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki tarte ...
-
Tym przepisem Wachowicz pokonała recepturę babci. Jest smaczniejszy od barszczu, a też jest z buraków
Buraki kojarzą nam się z jednym - z ciepłym barszczem, który podawany jest na święta. To jednak nie wszystko, co można zrobić z tego pełnego koloru warzywa. Ewa Wachowicz pokazała, że jest to wszechstronny składnik, który oprócz koloru, ma do...
-
Zupa buraczkowa, czyli smak naszego dzieciństwa. Bez jednego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa buraczkowa to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy gotowały nam ją nasze mamy i babcie. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo łatwy, ale warto dodać do niej coś, co podrasuje smak i jednocześnie sprawi, że potrawa będzie miała...
-
Gotuje na weselach i zdradziła, jak zrobić tę surówkę. Zaznaczyła, że ten składnik musi się w niej znaleźć
Surówki to bardzo często nieodłączny element obiadów, który bez wątpienia dodaje smaku całej reszcie składników. Przepisy mówią, że robi się je naprawdę szybko i nie trzeba za wiele czasu i energii, by je wykonać. Ostatnio dostałam przepis na...
-
Najlepsza kiszonka na świecie. Zrób teraz, w grudniu sobie podziękujesz
Kiszonki to prawdziwy skarb. Są nie tylko pyszne i mają wiele zastosowań w kuchni, lecz także są bardzo zdrowie - świetnie wpływają na pracę jelit, a zdrowe jelita to szczęście i dobra odporność. Polacy najchętniej kiszą ogórki i kapustę. Jednak...
-
Mało kto robi tak pyszne buraczki. Siostra Anastazja dodaje do nich specjalny składnik
Buraczki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Znana i lubiana zakonnica po raz kolejny podzieliła się obłędnym przepisem na dodatek do obiadu. Kluczowe jest dodanie konkretnych składników. Czym doprawić buraczki, żeby były pyszne? Wyjaśniamy...
-
Latem robię tylko tę zupę. Jest pyszna, orzeźwia i napełnia żołądki. Wręcz idealna na upały
Jak zrobić prosty, ale przy tym pyszny i orzeźwiający chłodnik wprost idealny na letnie upały? Zapomnij o długim staniu w kuchni. To obłędne danie przygotujesz szybko i niskim nakładem pracy. Możesz być pewna, że każdemu zasmakuje.
-
Botwinka z tego przepisu nie może nie wyjść. Postaw na klasykę i nie cuduj. Pyszna i aromatyczna
Botwinka - przepis na wyśmienity obiad na letnie dni, który nie może się znudzić ani przejeść. Przepis jest banalny, ale trzeba korzystać, bo sezon na botwinkę nie trwa wiecznie. Jak zrobić zupę z botwinki? Najlepiej klasycznie. Po co udziwniać? T...
-
Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień, jak talerz chłodnika. Ten przepis jest prostszy, niż myślisz
Wakacyjne upały to idealny moment na dania typu chłodnik, które nie tylko dobrze smakują, ale również przyjemnie orzeźwiają. Bazarki aż pełne są w tym okresie świeżych warzyw, ziół i owoców. Grzechem by był ich nie wykorzystać, dlatego nie zwlekaj...
- Dodałam 2 opakowania do naleśników i stały się lekkie. Nie jadłam lepszych
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Nie lubiłam tej zupy i zrobiłam przepis Starmach. Babciny nie ma szans
- Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
- Wsyp do słoika i zasyp cukrem. "Polska cytryna" to remedium na zimę
- Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
- To warzywny quiz wiedzy. Wykaż się i zawalcz o komplet punktów!
-
Szybki obiad we włoskim stylu, który zachwyci twoich bliskich. Zrobisz w 15 minut
Nakładem Wydawnictwa Wielka Litera ukazała się książka Maxa La Manny "I gotowe! Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege". Co ciekawe, pozycja zdobyła w ubiegłym roku nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie...
-
Klasyczne tzatziki to w mojej kuchni przeszłość. Dodaję do nich to warzywo i powstaje różowy obłęd
Klasyczne tzatziki smakują rewelacyjnie, jednak warto spróbować przygotować naszą nieco zwariowaną wersję. Wystarczy do tradycyjnego przepisu dodać to zdrowe i kolorowe warzywo, by otrzymać różowy, znakomity sos, który idealnie pasuje do dań z...
-
Zawsze robię tak botwinkę do słoików. Dzięki zasadzie 5/3/1 zachwyca smakiem przez całą zimę
Sezon na botwinę dopiero się rozkręca, ale młode buraczki pojawiają się już w większości sklepów. To doskonały moment na uzupełnienie zapasów w spiżarce. Botwinka na zimę w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie smaku lata. Z tym przepisem...
-
Zapiecz je i zrób najsmaczniejszą zupę. Żaden barszcz babci się do niej nie umywa
Ze składnika, który przedstawiamy, można zrobić wiele, ale najpopularniejszą potrawą jest oczywiście barszcz. Zamiast niego proponujemy jednak zrobić tę zupę, która kipi aromatem. Składniki włóż do piekarnika, zapiecz i zblenduj. Jej głęboki smak ...
-
Biorę buraki, jabłko i trzy dodatki. W kilka minut mam najlepszą surówkę do mielonych
Przepisów na surówki jest od groma, ale jedna jest wyjątkowa. Surówka z buraków na zimno pasuje idealnie do mielonych, pieczeni, kaczki i innych mięs, a robi się ją błyskawicznie. Odkąd poznałam ten przepis, robię go co niedziela.
-
Zrobiłam perfekcyjną ćwikłę na Wielkanoc. Ostra tak, że łaskocze w mózg
Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc to jedna ze świętej trójki świątecznych sosów. Przepis na domową ćwikłę jest banalny, a ostatnio wyszła mi najlepsza ćwikła, jaką jadłam w życiu. Była ostra, wyrazista i już na samo wspomnienie aż ślinka mi cieknie....
-
Zamiast ćwikły podaj tę sałatkę z gotowanych buraków. Wielkanocny akcent podbija jej smak
Sałatka z gotowanych buraków świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wszystko przez dodatek gotowanych jaj, których oczywiście w te święta pod żadnym pozorem nie może zabraknąć. Oto przepis, który zaskoczy twoich gości.
-
Jakie sąsiedztwo lubią buraki? Obok tych warzyw urosną olbrzymie. Zapasów będzie na rok
Zastanawiałaś się kiedyś nad tym czy to jakich sąsiadów mają nasze warzywa w ogrodzie, ma znaczenie? Okazuje się, że tak! Jeżeli w tym roku chcesz zebrać bujne plony buraka ćwikłowego, koniecznie posadź to obok niego.
-
Syrop z tego warzywa trzeba pić codziennie. Szybko wzmocnisz organizm i wypiękniejesz
Buraki to warzywa, które powinniśmy jeść codziennie. Mają doskonały wpływ na nasz organizm, ale i urodę. Trudne jednak może być ich przemycanie do każdego posiłku. Warto więc postawić na syrop z buraków.
-
Pasztety, wędliny i kiełbasy bez niej są nagie. Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Dodaję dziwny składnik
Wielkanoc bez jajek, pieczeni, pasztetów jest zwyczajnie niesmaczna. Ale jajka, pieczenie i pasztety bez ćwikły z chrzanem wydają się być gołe i bynajmniej nie wesołe, a na pewno nie tak pyszne, jak są z tym dodatkiem. Jak zrobić ćwikłę z chrzanem...
-
Ciekawa i smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Takiego smaku jeszcze nie znasz
Placki kojarzone są tylko z jednym warzywem, którym są ziemniaki. To właśnie w taki sposób je zazwyczaj robimy i podajemy. Ten przepis ich nie uwzględnia, ale głównym składnikiem jest coś pysznego. Zakochasz się w tym daniu.
-
Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc sprzed sześćdziesięciu lat. Stary przepis babci Jagny
"Wiesz jak jest, córcia. Jak się chce kiełbaskę, to jeszcze bardziej chce się ćwikły" - powiedział mi kiedyś tata i od tamtej pory robię ćwikłę na Wielkanoc i na wiele innych uroczystości. Chyba łatwiejszy przepis na ćwikłę nie istnieje. Teściowa...
-
Szakszuka bez pomidorów brzmi jak profanacja. Ale ten przepis to wyborna wariacja w zwariowanej wersji
Klasyczna szakszuka to perfekcja w orientalnym wydaniu. Co jednak gdyby nieco urozmaicić danie i pomidory zastąpić innym, dorodnym i kolorowym warzywem. Buraki sprawdzą się w tej roli znakomicie, a całość poza piękną prezencją będzie równie wyborn...
-
Te obłędne buraczki to kulinarny sekret babcinych obiadów. Z tym składnikiem smakują jak nigdy
Nie da się ukryć, że babcine przepisy podbijają serca i podniebienia, dlatego, zamiast serwować nudną ćwikłę, postaw na coś wyjątkowego. Buraki w tym wydaniu smakują nieziemsko, a wszystko za sprawą nietypowego dodatku. Taka surówka jest nie tylko...
-
Gessler krytykuje wigilijny barszcz. Te błędy królują w polskich domach, sklepowy zakwas to początek
Wigilia bez czerwonego barszczu z uszkami nie ma racji bytu. Niestety, w wielu domach nadal serwuje się zupę daleką od ideału. Magda Gessler wytyka najczęstsze błędy - sklepowy zakwas czy nieodpowiednie buraki to dopiero początek kulinarnego...
-
Domowy sposób na kaszel. Weź świąteczne warzywo, trochę czosnku i popijaj dla zdrowotności
Kiedy czujesz, że zaczyna cię coś rozkładać, ale nie chcesz jeszcze brać leków, warto zacząć kurację "po domowemu". Dziś zdradzimy wam przepis na domowy syrop na kaszel i wzmocnienie odporności, który nie odstaje w skuteczności od syropu z cebuli,...
-
Sałatka z buraków doskonale zastąpi nudną ćwikłę. Idealna do obiadu lub na świąteczny stół
Marzysz o burakach w sałatce, ale nie wiesz, z czym je połączyć? Z naszym przepisem warzywo będzie się doskonale prezentować i jednocześnie smakować. Taki duet zajmie mniej niż 10 minut, a efekt wow jest gwarantowany. W święta każdy poprosi o...
-
To buraczany QUIZ wiedzy! Ciekawe, komu uda się zgarnąć 10/10! Sprawdzisz się?
Kto zdobędzie buraczany komplet?
-
Trudno znaleźć placki lepsze od ziemniaczanych. Nam się udało, a to warzywo zwala z nóg
Placki to bardzo szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy połączyć z sobą kilka składników, wysmażyć je i podać ze śmietaną. Najpopularniejsze to te ziemniaczane, lecz jesienią polecamy zamienić to warzywo na coś innego. Przekonasz się, ...
-
Jak zrobić zakwas z buraków na zimę? Domowy zakwas to prawdziwa bomba witaminowa, którą przygotujesz za grosze
Domowy zakwas buraczany to samo zdrowie, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Buraki są cennym źródłem witamin, a w wersji kiszonej i z dodatkiem czosnku to prawdziwa zdrowotna bomba. Twoje jelita z pewnością ci za to podziękują, a jeśli...
-
Przepis mojej babci na zakwas z buraków chciałby mieć każdy. Sukces tkwi w kilku wskazówkach
Boże Narodzenie 2023 coraz bliżej, więc wiele osób myśli już o tym, co przygotować na świąteczny stół. W Wigilię nie może oczywiście zabraknąć barszczu, a najlepszy wychodzi na zakwasie. I to na tym z przepisu mojej babci. Oto przepis na idealny...
-
Czy wiesz, kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Zapisz tę datę w kalendarzu
Kiedy zrobić zakwas na barszcz świąteczny? Datę warto zapisać w swoim kalendarzu, aby jej nie przegapić podczas świątecznych przygotowań. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zakwas buraczany.
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Zakwas na barszcz świąteczny możesz zrobić już teraz, ale zadbaj o ważną rzecz. Będzie esencjonalny i pyszny
Do świąt zostało jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i bieganiny, niektóre rzeczy warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jedną z tych rzeczy jest zakwas na barszcz, który z powodzeniem możesz przygotować naprawdę dużo wcześniej. Jedna...
-
Zetrzyj je na tarce, podsmaż i wrzuć do wywaru. Tak zrobisz najlepszą zupę na chłodne dni
O tej porze roku zupy są jak na wagę złota. Mogą rozgrzać nasze zmarznięte ciało, a dodatkowo dzięki nim można poznać nowe smaki. Taką potrawą, która z pewnością zafunduje nam nowe doznania smakowe jest ten wywar. Mieszanka składników jest naprawd...
-
Grzyby, mięso i twaróg pójdą do kąta. Pierogi z tym farszem to rewelacja, ale uważaj na paznokcie
O to, kto, lub co rządzi światem, istnieje masa teorii spiskowych. Ktokolwiek by to nie był, na pewno kocha pierogi. Dziś jednak niektórych zaskoczymy, innych być może wkurzymy i podamy przepis na farsz do pierogów, który jest jednym słowem -...
-
O tej porze roku sięgamy po nią częściej niż po mizerię. W moim domu z talerzy znika jako pierwsza
Nie da się ukryć, że uwielbiamy sałatki. Jemy je jako samodzielną przekąskę lub podajemy jako dodatek do obiadu. Można je wykonać z czego tylko mamy ochotę, jednak najczęściej robi się to z ogórków i pomidorów. Mimo wszystko takie sałatki mogą się...
-
Szybka sałatka z kiszonych buraków i jajek. Podaj ją na świątecznym stole, a nikt nie będzie grymasił
Sałatka z kiszonych braków na moim stole ląduje od Wszystkich Świętych, aż do Tłustego czwartku. Tak naprawdę ten przepis powstał z potrzeby niemarnowania, ponieważ zakwas z buraków zawsze wykorzystujemy, a na buraki nie mieliśmy pomysłu. Jednak...
-
Zakwas z buraków - najprostszy przepis. Wystarczą buraki, woda i cztery składniki
Zakwas buraczany to nie tylko fantastyczna podstawa pysznego barszczu, ale także świetny sposób na wzmocnienie odporności i utrzymanie jeśli w dobrej kondycji. Jak zrobić domowy zakwas z buraków? Najpierw wybierz odpowiednie warzywa, resztę ci...
-
Zupa buraczkowa z przepisu mojego dziadka. Nie możesz zapomnieć o tym składniku, bo będzie klapa
Zupa buraczkowa to niezbyt popularna zupa w naszym kraju. Mój dziadek przygotowywał ją jednak bardzo często. Ze smakiem zajadała się nią cała rodzina. To jeden składnik sprawiał, że tak doskonale smakowała. Nie możesz o nim zapomnieć.