buraki
-
Nie tylko z chrzanem. Na Wielkanoc zrób jajka z różowym farszem. Nikt im się nie oprze
Co się dodaje do jajek faszerowanych? Zaskocz bliskich nie tylko pyszną, lecz także piękną przekąską, która od razu będzie rzucać się w oczy. Wszystko ze względu na niebanalny, mocny kolor, który zyska dzięki zdrowemu składnikowi.
-
Lepszy niż carbonara i bolognese. Ten makaron wygląda jak z domku Barbie
Szukasz pomysłu na pyszny, ale zarazem zaskakujący, nietuzinkowy obiad, który już samym wyglądem sprawi, że bliscy zrobią oczy jak kot ze Shreka? Mamy przepis na makaron, który wygląda jak żywcem wyjęty z domku lalki Barbie. Zakochasz się w tym...
-
Zawsze dodaję do gotujących się buraków. Wystarczy odrobina. Nigdy nie wychodzą gorzkie
Dlaczego buraki są gorzkie po ugotowaniu? Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, na szczęście tak samo jak rozwiązań. Wystarczą proste modyfikacje w przepisie, by znów zachwycały smakiem.
-
Ten przepis króluje w mojej rodzinie od lat. Idealny dodatek do mielonych. Lepszy niż mizeria
Dodatki warzywne do obiadu potrafią odmienić smak każdego posiłku. Wśród popularnych propozycji na pewno wyróżniają się buraczki. Ich zasmażana wersja to prawdziwy klasyk, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa.
-
Różowe ciasto podaję co weekend. Jest pyszne, robi się szybko i łatwo. Zawiera niecodzienny składnik
Co można zrobić z burakami? Wbrew pozorom surówka czy sałatka to niejedyne opcje. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, wymieszaj je z kilkoma składnikami i wrzuć do piekarnika, a zyskasz błyskawiczny i banalny w przygotowaniu wypiek. Ciasto z burak...
-
Zrobiłam ją na imieniny wujka, a zniknęła szybciej niż kotlety. Żałowałam, że nie przyniosłam więcej
Sałatka z buraków i fety to pyszna, a przy tym zdrowa propozycja na każdą okazję. Łączy w sobie słodkie, ziemiste buraki z kremową, słoną fetą, a dodatki w postaci gruszki, słonecznika i delikatnego sosu sprawiają, że jest to danie zapadające w...
-
Barszcz czerwony zabielany to klasyka babcinej kuchni. Bez tego dodatku wyjdzie marnie
Barszcz czerwony zabielany śmietaną to dla wielu z nas smak dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów. Podany z tłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką to coś więcej niż zwykła kulinarna przyjemność. Jeśli chcesz zrobić go po mistrzowsku, nie...
-
Ten trik sprawi, że zakwas na barszcz będzie gotowy kilka dni wcześniej. Mało kto ma o tym pojęcie
Święta już za pasem, a tobie się zapomniało nastawić zakwas na barszcz? Nic nie szkodzi, mamy świetny sposób na to, żeby dojrzał nawet trzy dni wcześniej. Mało kto o tym wie, mi ten patent sprzedała babcia. Działa niezawodnie od lat.
-
Nasze rodzime superwarzywo. O tym zapomnianym skarbie pisał Mikołaj Rej. Wystarczy je upiec
Jakie są najzdrowsze warzywa? To nasz polski superfood, pełen wartości odżywczych. Możemy go jeść w zupach, sałatkach, sokach czy zakwasie. Taka obróbka będzie jednak najlepsza, gdyż wydobywa z niego pełnię smaku i aromatu.
-
Zostały ci buraki z zakwasu na barszcz? Zrobisz taką sałatkę, że teściowa popłacze się ze szczęścia
Robisz zakwas z buraków na święta do pysznego barszczyku i nie wiesz, co zrobić z kiszonymi burakami? Oczywiście możesz je po prostu zjeść, dołożyć do barszczu lub zrobić absolutnie przepyszną sałatkę idealną na świąteczny stół. Wystarczy, że doda...
-
To buraczki, które skradły serce mojego męża. Przepis od koleżanki stał się hitem każdego obiadu
Jak zrobić najlepsze buraczki zasmażane? Łatwizna. Ten tradycyjny dodatek obiadowy doda smaku każdej potrawie. Bulwy w takiej formie zachwycają aksamitną konsystencją, delikatną słodyczą i lekką kwaskowością. Wypróbuj sprawdzony przepis i zaserwuj...
-
Placki z tego warzywa zostawiają w tyle ziemniaczane. Są słodkie, chrupiące i niebiańsko pyszne
Jak zrobić placki z buraczków? Polubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli znudziły ci się racuchy z jabłkiem, wykorzystaj buraka cukrowego. Danie wyjdzie tak pyszne, że błyskawicznie zniknie z talerza.
-
Starłam na tarce i włożyłam do słoików. Po chwili miałam wyrazisty dodatek do wszystkiego
Chcesz wzbogacić stół o tradycyjny przysmak? Domowa ćwikła z chrzanem to wyśmienity wybór. Ten łatwy przepis sprawdzi się jako dodatek do mięs, wędlin czy jajek. Smak jest wyrazisty i każdy zechce spróbować.
-
Zastosuj "terapię szokową". Wystarczą dwie kostki lodu. Skrócisz czas gotowania o 45 minut
Jak przyśpieszyć gotowanie buraków? To popularne warzywo smakuje wyśmienicie i przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci, jednak czas jego gotowania jest bardzo długi. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby buraki były miękkie znacznie...
-
To dzieje się z organizmem, gdy pijesz go codziennie. Lista jest tak długa, że sama nie wierzę
Prozdrowotne soki są jeszcze lepsze, gdy wykonuje się je samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność, co się w nich znajduje i nie ma w nich konserwantów i barwników. Jednak niektóre tego typu napoje są bardzo niedoceniane. Ten w szczególności, a...
-
Nie czekaj do grudnia, zrób teraz. Zakwas buraczany musi zawierać te dodatki
O zakwasie buraczanym można śmiało powiedzieć, że to bordowe płynne szczęście. Szczęście nie tylko dlatego, że świetnie wpływa na cerę, wspomaga odporność i pracę jelit, lecz także jest bazą do najpyszniejszej polskiej zupy, którą zajadamy się w...
-
Naturalny kosmetyk i lekarstwo w jednym. Mam sprawdzony przepis na napój bogów
Nie od dziś wiadomo, że naturalne środki na urodę i wzmocnienie odporności są najlepsze i niech za przykład posłuży nasz dzisiejszy przepis. Jesień trwa, więc pora wykopać i cieszyć się burakami w wielu postaciach. Nie wolno zapomnieć o przetworac...
-
Miałam dość pomidorowej, więc odgrzebałam ten przepis. O mamo, jaki jest pyszny!
Wymyślanie coraz to nowszych dań, które można podać najbliższym nie jest prostym zadaniem. Trzeba wykazać się kreatywnością i niekonwencjonalnym sposobem myślenia. My chcemy w tym pomóc, dlatego proponujemy poniższą zupę. Jest świetna i jesteśmy...
-
Wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie. Wystarczy dodać przyprawy i zalać je wodą
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają odporność i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. Są też źródłem silnych antyoksydantów, które z kolei chronią przed chorobami i opóźniają starzenie. Jeżeli chcesz zacząć czerpać z tego źródła...
-
Dodaj dwa składniki, a nie będziesz mógł im się oprzeć. Najlepszy przepis na tarte buraczki w słoikach
Chcesz zrobić tradycyjne buraczki na zimę, jednocześnie podkręcając ich smak? Mamy na to sposób. Jabłka i majeranek nadadzą unikatowego aromatu. Zawartość słoika będzie świetnym dodatkiem do większości głównych dań.
-
Dodaj do jabłka, marchewki i pij codziennie. Sok na bazie "czerwonego złota" rozrusza leniwe jelita
Soki warzywne są jeszcze zdrowsze niż owocowe. Mają mniej kalorii i obfitują w wiele witamin oraz minerałów. Szczególnym uznaniem cieszy się napój z jednego warzywa. Można po niego sięgać nawet codziennie.
-
Jak zrobić buraczki do słoików? Babcia Aniela zdradziła mi przepis. Ani kropli octu, a smak rewelacja
Tarte buraczki to jeden z wielu uwielbianych smaków dzieciństwa. Często serwowane są do obiadu w towarzystwie kotletów mielonych i ziemniaczków, choć pasują do wielu dań. Co ważne, możesz z nich zrobić przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki tarte ...
-
Tym przepisem Wachowicz pokonała recepturę babci. Jest smaczniejszy od barszczu, a też jest z buraków
Buraki kojarzą nam się z jednym - z ciepłym barszczem, który podawany jest na święta. To jednak nie wszystko, co można zrobić z tego pełnego koloru warzywa. Ewa Wachowicz pokazała, że jest to wszechstronny składnik, który oprócz koloru, ma do...
-
Zupa buraczkowa, czyli smak naszego dzieciństwa. Bez jednego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa buraczkowa to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy gotowały nam ją nasze mamy i babcie. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo łatwy, ale warto dodać do niej coś, co podrasuje smak i jednocześnie sprawi, że potrawa będzie miała...
-
Gotuje na weselach i zdradziła, jak zrobić tę surówkę. Zaznaczyła, że ten składnik musi się w niej znaleźć
Surówki to bardzo często nieodłączny element obiadów, który bez wątpienia dodaje smaku całej reszcie składników. Przepisy mówią, że robi się je naprawdę szybko i nie trzeba za wiele czasu i energii, by je wykonać. Ostatnio dostałam przepis na...
-
Najlepsza kiszonka na świecie. Zrób teraz, w grudniu sobie podziękujesz
Kiszonki to prawdziwy skarb. Są nie tylko pyszne i mają wiele zastosowań w kuchni, lecz także są bardzo zdrowie - świetnie wpływają na pracę jelit, a zdrowe jelita to szczęście i dobra odporność. Polacy najchętniej kiszą ogórki i kapustę. Jednak...
-
Mało kto robi tak pyszne buraczki. Siostra Anastazja dodaje do nich specjalny składnik
Buraczki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Znana i lubiana zakonnica po raz kolejny podzieliła się obłędnym przepisem na dodatek do obiadu. Kluczowe jest dodanie konkretnych składników. Czym doprawić buraczki, żeby były pyszne? Wyjaśniamy...
-
Latem robię tylko tę zupę. Jest pyszna, orzeźwia i napełnia żołądki. Wręcz idealna na upały
Jak zrobić prosty, ale przy tym pyszny i orzeźwiający chłodnik wprost idealny na letnie upały? Zapomnij o długim staniu w kuchni. To obłędne danie przygotujesz szybko i niskim nakładem pracy. Możesz być pewna, że każdemu zasmakuje.
-
Botwinka z tego przepisu nie może nie wyjść. Postaw na klasykę i nie cuduj. Pyszna i aromatyczna
Botwinka - przepis na wyśmienity obiad na letnie dni, który nie może się znudzić ani przejeść. Przepis jest banalny, ale trzeba korzystać, bo sezon na botwinkę nie trwa wiecznie. Jak zrobić zupę z botwinki? Najlepiej klasycznie. Po co udziwniać? T...
-
Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień, jak talerz chłodnika. Ten przepis jest prostszy, niż myślisz
Wakacyjne upały to idealny moment na dania typu chłodnik, które nie tylko dobrze smakują, ale również przyjemnie orzeźwiają. Bazarki aż pełne są w tym okresie świeżych warzyw, ziół i owoców. Grzechem by był ich nie wykorzystać, dlatego nie zwlekaj...
-
Szybki obiad we włoskim stylu, który zachwyci twoich bliskich. Zrobisz w 15 minut
Nakładem Wydawnictwa Wielka Litera ukazała się książka Maxa La Manny "I gotowe! Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege". Co ciekawe, pozycja zdobyła w ubiegłym roku nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie...
-
Klasyczne tzatziki to w mojej kuchni przeszłość. Dodaję do nich to warzywo i powstaje różowy obłęd
Klasyczne tzatziki smakują rewelacyjnie, jednak warto spróbować przygotować naszą nieco zwariowaną wersję. Wystarczy do tradycyjnego przepisu dodać to zdrowe i kolorowe warzywo, by otrzymać różowy, znakomity sos, który idealnie pasuje do dań z...
-
Zawsze robię tak botwinkę do słoików. Dzięki zasadzie 5/3/1 zachwyca smakiem przez całą zimę
Sezon na botwinę dopiero się rozkręca, ale młode buraczki pojawiają się już w większości sklepów. To doskonały moment na uzupełnienie zapasów w spiżarce. Botwinka na zimę w słoikach to najlepszy sposób na zachowanie smaku lata. Z tym przepisem...
-
Zapiecz je i zrób najsmaczniejszą zupę. Żaden barszcz babci się do niej nie umywa
Ze składnika, który przedstawiamy, można zrobić wiele, ale najpopularniejszą potrawą jest oczywiście barszcz. Zamiast niego proponujemy jednak zrobić tę zupę, która kipi aromatem. Składniki włóż do piekarnika, zapiecz i zblenduj. Jej głęboki smak ...
-
Biorę buraki, jabłko i trzy dodatki. W kilka minut mam najlepszą surówkę do mielonych
Przepisów na surówki jest od groma, ale jedna jest wyjątkowa. Surówka z buraków na zimno pasuje idealnie do mielonych, pieczeni, kaczki i innych mięs, a robi się ją błyskawicznie. Odkąd poznałam ten przepis, robię go co niedziela.
-
Zrobiłam perfekcyjną ćwikłę na Wielkanoc. Ostra tak, że łaskocze w mózg
Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc to jedna ze świętej trójki świątecznych sosów. Przepis na domową ćwikłę jest banalny, a ostatnio wyszła mi najlepsza ćwikła, jaką jadłam w życiu. Była ostra, wyrazista i już na samo wspomnienie aż ślinka mi cieknie....
-
Zamiast ćwikły podaj tę sałatkę z gotowanych buraków. Wielkanocny akcent podbija jej smak
Sałatka z gotowanych buraków świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Wszystko przez dodatek gotowanych jaj, których oczywiście w te święta pod żadnym pozorem nie może zabraknąć. Oto przepis, który zaskoczy twoich gości.
-
Jakie sąsiedztwo lubią buraki? Obok tych warzyw urosną olbrzymie. Zapasów będzie na rok
Zastanawiałaś się kiedyś nad tym czy to jakich sąsiadów mają nasze warzywa w ogrodzie, ma znaczenie? Okazuje się, że tak! Jeżeli w tym roku chcesz zebrać bujne plony buraka ćwikłowego, koniecznie posadź to obok niego.
-
Syrop z tego warzywa trzeba pić codziennie. Szybko wzmocnisz organizm i wypiękniejesz
Buraki to warzywa, które powinniśmy jeść codziennie. Mają doskonały wpływ na nasz organizm, ale i urodę. Trudne jednak może być ich przemycanie do każdego posiłku. Warto więc postawić na syrop z buraków.
-
Pasztety, wędliny i kiełbasy bez niej są nagie. Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Dodaję dziwny składnik
Wielkanoc bez jajek, pieczeni, pasztetów jest zwyczajnie niesmaczna. Ale jajka, pieczenie i pasztety bez ćwikły z chrzanem wydają się być gołe i bynajmniej nie wesołe, a na pewno nie tak pyszne, jak są z tym dodatkiem. Jak zrobić ćwikłę z chrzanem...