porady kulinarne
-
Dodaj do młodej kapusty, a ulżysz jelitom. Wzdęcia się nie pojawią
Miłośnicy młodej kapusty z pewnością nie mogli się jej już doczekać. Gdy jednak się pojawiła, wraz z nią pojawił się też pewien problem. Czasem po jej zjedzeniu mogą bowiem wystąpić wzdęcia i uczucie ciężkości. Czy da się temu zapobiec? Można...
-
Pierwszy naleśnik już nie ląduje w koszu. Trik babci zmienia wszystko. Wystarczy szczypta
Choć przygotowanie wydaje się być przysłowiową bułką z masłem, to podczas pichcenia pojawia się wiele problemów. Dlaczego naleśniki przywierają do patelni? Przyczyn można szukać w sprzęcie lub technice przyrządzania ciasta. Jednak znamy uniwersaln...
-
Słynna kucharka zamiast do gofrów dodaje do colesława. Smak surówki wystrzeli cię ze skarpet
Colesław jest prawdopodobnie najbardziej znaną surówką świata, więc mogłoby się wydawać, że niczym nie może zaskoczyć. Dla wielu osób to smaczny, ale jednak banalny dodatek do obiadu. I w tym momencie do akcji wkracza Nigella Lawson, której colesł...
-
Kotlety schabowe wychodzą chrupiące i soczyste. Mleko zostawiłam w lodówce
Mimo że kotlety schabowe tłucze się niemal co niedziela w większości polskich kuchni, nadal sporo osób popełnia błędy, przez które kotlety wychodzą twarde i niesmaczne. Mięso, choć może wydawać się toporne, potrzebuje bowiem, by odpowiednio się ni...
-
Czy sernik można mrozić? To zależy. O tym pamiętaj, by nie skończyło się klapą
Mrożenie to bardzo wygodny sposób przedłużania świeżości jedzenia. Zwykle jako pierwszy przychodzi nam do głowy, gdy zrobimy czegoś za dużo i nie chcemy wyrzucać. Po świętach jest to szczególnie przydatne. Ale czy sprawdzi się w przypadku ciast?...
-
Miał być ozdobą stołu, a opadł i popękał. Dlaczego? Oto prawdopodobny winowajca
Każdy marzy o pięknie wyrośniętym i równym serniku. Niestety to ciasto ma to do siebie, że czasem lubi sprawić nam przykrość i postanawia opaść. Lub popękać. Albo, w najgorszym wariancie, jedno i drugie. Dlaczego sernik pęka i opada? Niestety, cho...
-
Tak nie przechowuj chleba. Piekarz ostrzega. "Wyciąga wodę"
Wyjęcie z chlebaka twardego, czerstwego chleba to żadna przyjemność. Każdy produkt po pewnym czasie traci świeżość, ale są sposoby, by zachować ją nieco dłużej. Również w przypadku pieczywa. Jednym z nich podzielił się doświadczony piekarz. Wskaza...
-
Jak przechowywać usmażone naleśniki? Jest niezawodny sposób, by nie wyschły na wiór
Rzadko zdarza się, by po usmażeniu naleśników cokolwiek zostało. To taka magiczna potrawa, która znika tak szybko, że czasem trudno nadążyć ze smażeniem kolejnych. Jeśli jednak z rozpędu zrobisz ich za dużo lub rodzina będzie wyjątkowo nie w humor...
-
Tych produktów nie owijaj folią aluminiową. Biotechnolożka przestrzega
Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w kuchni. Jest przydatna w wielu sytuacjach, ale trzeba pamiętać, że czasem może zaszkodzić. Aleksandra Rutkowska, biotechnolożka i dr hab. nauk medycznych, przestrzega, by nie owijać nią pewnego typu...
-
Mąka pójdzie w odstawkę. Dodaj ten składnik, a sos wyjdzie gęsty i gładki
Mąka to jeden z najpopularniejszych sposobów zagęszczana sosów. Nie jest to zły wybór, ale też nie najlepszy. Są dużo ciekawsze metody na to, by sos był kremowy, gęsty i aksamitny. Gdy je poznasz, na dobre pożegnasz się z mąką.
-
Taką kawę piłam w Wietnamie. Włoska się nie umywa. Jeden składnik mnie zaskoczył
Gdybym słowa z tytułu wypowiedziała w rozmowie z jakimś Włochem, pewnie poczułby się urażony. Nic jednak nie poradzę na to, że choć uwielbiam cappuccino, to wietnamska kawa z jajkiem zrobiła na mnie duże wrażenie. Tak, dobrze czytasz, Wietnamczycy...
-
Źle solimy ziemniaki? Mądra Babcia apeluje, dietetyk dementuje. "Nie ma istotnego wpływu"
Czy moment solenia ziemniaków może wzbudzać wątpliwości? Choć jest to czynność prosta i przyziemna, okazuje się, że tak. Beata Borucka, znana w sieci jako Mądra Babcia, zaapelowała w mediach społecznościowych, by ziemniaki solić dopiero po...
-
Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
Utarło się, by podczas gotowania dodawać do nich sól, która ma podkręcić ich smak. Zazwyczaj wsypuje się ją, gdy woda w garnku zaczyna się gotować. Jest jednak dużo lepszy i smaczniejszy sposób na doprawienie ziemniaków. Ma również korzystniejszy...
-
Przełomowe odkrycie? Tą metodą ugotujesz idealne jajka. Ale zajmie ci to... 32 minuty
Gotowanie jajek to żadna fizyka kwantowa, choć niewiele potrzeba, by przegapić idealny moment i mieć jajka na twardo zamiast na miękko lub na półmiękko zamiast na twardo. Z pozoru może się to wydawać błahym problemem, ale okazuje się, że nad metod...
-
Czy miód można pasteryzować? Pszczelarz stawia sprawę jasno. "Będziesz mieć fajny słodzik"
Mimo że miód to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, nadal krąży wokół niego wiele mitów i niejasności. Popularny w sieci Pszczelarz z Wąchocka został zapytany, czy miód można pasteryzować. Ekspert wyjaśnił, czy jest to potrzebne i w...
-
Wypływa z mięsa podczas smażenia. Czy to zły znak? Wiele osób nadal nie wie
Wrzucasz mięso na patelnię, smażysz i wtedy zaczyna wyciekać z niego woda? Pewnie przemknęło ci przez myśl, że winni są producenci, którzy celowo nastrzykują mięso płynem, co oznacza, że jest niskiej jakości. Prawda jest jednak zgoła inna....
-
Przestałam dodawać cebulę do mielonych. Dorzucam inny składnik i już nie są twarde
Gdyby przeprowadzić ranking popularności potraw kuchni polskiej, kotlety mielone na pewno znalazłyby się w pierwszej trójce. Ba, może nawet by wygrały. Mimo że są tak często i chętnie robione, zdarza się, że nie wychodzą idealne. A to przecież...
-
Sałatka złodziejka postoi w lodówce pięć dni. Pyszna i treściwa, w roli głównej kalafior
Wszyscy uwielbiamy sałatki i zajadamy się nimi na okrągło. Czy to święta, czy to impreza, grill, czy zwykła kolacja, na stole po prostu musi pojawić się salaterka pełna pyszności. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z kalafiorem, która zrobiła...
-
Już nie nadziewam pączków marmoladą. Stawiam na łatwy i orzeźwiający krem. Ten owoc masz na blacie
Pączek bez nadzienia jest jak Shrek bez Osła - niby jest, ale czegoś brakuje. Dziś mamy dla ciebie przepis na wyborny krem do pączków, na rzecz którego porzucisz powidła, marmolady i budyń. W roli głównej słoneczny owoc. Na pewno się zakochasz.
-
Zamiast kupować, zrób w domu. Dodasz do ciasta i usuniesz kamień z czajnika
Proszek do pieczenia to niezbędny składnik w kuchni. Zwłaszcza dla osób, które lubią piec. Nie będzie raczej nadużyciem stwierdzenie, że 99 procent z nas kupuje go w sklepie. Tymczasem bardzo prosto można zrobić proszek do pieczenia samemu....
-
Wszyscy źle soliliśmy jajecznicę? Wcale nie wyschnie i nie zrobi się twarda
Ktoś mógłby zapytać: co jest takiego trudnego w zrobieniu jajecznicy? Ot, podsmażenie jajek na patelni do momentu, aż osiągną pożądaną konsystencję. Z dodatkami lub bez, w zależności od tego, co kto lubi. Rzeczywiście, nie jest to fizyka kwantowa,...
-
Jeden fałszywy ruch i całe nadzienie wypłynie. Trzymaj się tej zasady, a pączki już nigdy nie pękną
Usmażenie idealnych pączków nie jest czymś, co da się zrobić z zamkniętymi oczami. Choć nie jest to najbardziej wymagający przepis, trzeba odpowiednio o nie zadbać i poświęcić im należytą uwagę, by wyszły tak, jakbyśmy dopiero co przynieśli je z...
-
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki...
-
Pani Władzia pokazała, jak wyczyścić przypalony garnek. "Wszystko odchodzi, nie ma co drapać"
Przypalone garnki to największa zmora w kuchni. Od czasu do czasu taka wpadka zdarza się każdemu. Wizja szorowania dna aż do bólu nadgarstka nie jest niczym przyjemnym, więc chętnie szukamy szybszych i prostszych sposobów na usunięcie spalenizny....
-
Gdy zobaczyłam ten trik na kurczaka, od razu chciałam go wypróbować. Wystarczy przykrywka
Uważasz, że kotlety, to najnudniejsze danie, jakie istnieje i że nie ma sposób, by je urozmaicić? Nic podobnego! Wystarczy, że weźmiesz nóż i zwykłą pokrywkę od garnka, by nadać kotletom idealnie okrągły kształt. Do tego jeszcze pyszna panierka i...
-
Jak zamrozić ciasto na pizzę? Zanim włożysz je do zamrażarki, zrób jedną rzecz
Czy można mrozić ciasto na pizzę? Jak najbardziej! Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. Od razu uspokajamy, że nie ma w tym nic trudnego. Warto jednak postępować według określonej instrukcji, by potem ciasto lepiej się rozmrażało i...
-
Niektórzy patrzą na nią z odrazą. Czy można jeść jajka z czerwoną plamką? Nie każdy wie, co oznacza
Czerwona plamka w jajku nie pojawia się często, ale kiedy już się trafi, może wzbudzić niepokój. Nie wszyscy wiedzą, czym jest i skąd się tam wzięła. Część osób błędnie zakłada, że jest to zarodek lub oznaka psucia się jajka. Tymczasem prawda jest...
-
Magda Gessler zawsze wrzuca kilka do rosołu. Podkręcą smak i pomogą na trawienie
Każdy robi rosół na swój sposób. Choć baza zazwyczaj jest bardzo podobna, to jednak poszczególne przepisy mogą różnić się dodatkami. A lista tych, które można wrzucić do rosołu, jest baaardzo szeroka. To nie tylko podstawowe przyprawy, jak pieprz,...
-
Ile można trzymać bigos po świętach? Postaw na tę metodę, a wytrzyma nawet pół roku
Nie tylko z sałatką jarzynową lubimy przesadzać. W wielu domach gotuje się wielki gar bigosu, a po świętach okazuje się, że połowa została. Niech ci nawet przez myśl nie przejdzie, by go wyrzucać. Nie musisz też na siłę zjadać go od razu. Są metod...
-
Babcie tak przedłużały świeżość pieczywa. Wystarczy kawałek owocu w chlebaku
Każdy chciałby codziennie wyjmować z chlebaka świeżutki chleb. Niestety z biegiem czasu pieczywo czerstwieje, a przyjemność z jedzenia zdecydowanie spada. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Wystarczy kawałek, dosłownie ćwiartka...
-
Czy masło i osełka to to samo? Jeden produkt ma zdecydowaną przewagę. Lepiej sprawdź skład
Masło i osełka na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo. Nie każdy jednak wie, że często jednak tym samym nie są. Wystarczy przeczytać skład, by przekonać się, jak istotna jest różnica między nimi. Jeden produkt ma nad drugim zdecydowaną przewagę.
-
Mięsa z solanki są najlepsze na świecie. Jak ją zrobić? Te proporcje musisz znać
Jak zrobić solankę do mięsa? Jeśli zastanawiasz się, jakie mięsiwa podać na święta, tutaj od razu zaznaczam, że nie ma to aż tak dużego znaczenia, bo wszystkie mięsa z solanki są po prostu przepyszne. Marynowane w solance mięso kruszeje i cudownie...
-
Quiz ortograficzny dla smakoszy. Nie popełnisz błędów w kuchni? Sprawdź!
Mamy tutaj prawdziwych smakoszy? A czy poradzicie sobie z naszym ortograficznym quizem kulinarnym? Sprawdźcie, czy uda wam się zgarnąć chociaż 7 punktów. Nie ukrywamy, że komplet punktów zarezerwowany jest tylko dla wybitnych.
-
Ten trik sprawi, że zakwas na barszcz będzie gotowy kilka dni wcześniej. Mało kto ma o tym pojęcie
Święta już za pasem, a tobie się zapomniało nastawić zakwas na barszcz? Nic nie szkodzi, mamy świetny sposób na to, żeby dojrzał nawet trzy dni wcześniej. Mało kto o tym wie, mi ten patent sprzedała babcia. Działa niezawodnie od lat.
-
Smażysz karpia na oleju? Koleżanka zdradziła mi lepszy sposób. "Jest jędrny i delikatny"
Karp na wigilijnym stole często pojawia się w wersji smażonej. By smakował jak najlepiej, warto wiedzieć, na jakim tłuszczu go smażyć. Wiele osób wybiera zapewne sam olej. Koleżanka z redakcji podzieliła się jednak sposobem, który stosowała jej...
-
Po co płacić 10 zł za kostkę, skoro możesz zrobić je w domu. Wystarczą śmietana i mikser
Ceny masła lecą w górę bez opamiętania. Eksperci przewidują, że na początku 2025 roku normą może być płacenie 10 zł za kostkę. Niektórzy zastanawiają się więc, czy nie zacząć robić masła w domu. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Trzeba mieć...
-
To bardzo popularny olej, ale nie wlewaj go na patelnię. Po podgrzaniu staje się szkodliwy
Olej rzepakowy i słonecznikowy to dwa najpopularniejsze oleje wśród Polaków. Jeden z nich jednak nie nadaje się do smażenia. Wszystko przez to, że ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko rozpadają się pod wpływem wysokiej...
-
Jak wybrać dobre i słodkie pomarańcze? Gdy zobaczysz "pępek", bierz od razu
Zapach cytrusów w grudniu unosi się prawdopodobnie w każdym domu. To dlatego, że to właśnie wtedy jest na nie sezon, dlatego w sklepach jest ich tak dużo i tak chętnie je kupujemy. Bywa jednak, że przynosimy do domu całą siatkę pomarańczy z nadzie...
-
Bosacka sprawdziła czekoladowe mikołaje. Mówi o jednym szczególe. "Producent ma coś do ukrycia"
Czekoladowe mikołaje, pingwinki czy renifery w okresie świątecznym często lądują w naszych koszykach zakupowych. Katarzyna Bosacka przeanalizowała wybrane słodycze i podpowiedziała, na co zwracać uwagę, gdy je kupujemy. Powinniśmy kierować się nie...
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim włożysz je do garnka, sprawdź dwie rzeczy
Soczyście zielone brokuły to ważny składnik diety. Przede wszystkim są doskonałym źródłem jednego z najsilniejszych antyoksydantów - witaminy C. Zawierają też korzystne dla zdrowia oczu karotenoidy. Są również niskokaloryczne. Co jednak z nimi...