porady kulinarne
-
Podczas smażenia wątróbki olej strzela na wszystkie strony? Powodem jest błąd, który często popełniamy
Jeśli w czasie smażenia wątróbki tłuszcz rozpryskuje się we wszystkich możliwych kierunkach, może to oznaczać, że popełniacie błąd, którego można uniknąć. Chodzi o niewłaściwy sposób przewracania wątróbki.
-
Smażysz cebulę na patelni? Koniecznie dodaj ten składnik. Wyjdzie o niebo lepsza
Cebulę dodaje się do wielu różnych potraw - dzięki niej stają się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Jeśli smażysz cebulę, można wsypać do niej dodatkowo odrobinę cukru. Dzięki niemu będzie miała zdecydowanie lepszy smak.
-
Jak ubić jajka bez miksera? To nie takie trudne. Podajemy kilka prostych metod, które wam w tym pomogą
Ubijanie jajek to czynność, która znajduje się w wielu przepisach kulinarnych. Nie zawsze jednak mamy pod ręką mikser. Podpowiadamy, jak ubić jajka bez jego użycia. Istnieje na to kilka sposobów, które trwały nieco dłużej, ale będą równie skuteczne.
-
Korzystasz w kuchni z obieraczki? Poznaj jej ukrytą funkcję, która ułatwia przygotowanie posiłków
W kuchni nie brakuje akcesoriów, które zalegają w szufladach, a ich funkcje pozostają tajemnicą. Obieraczka jest jednak jednym z najczęściej używanych przedmiotów. Jak się okazuję, nie każdy zna jej wszystkie zalety. Zdradzamy jak z niej korzystać...
-
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Te proste triki sprawią, że wyjdzie naprawdę doskonałe
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Będzie miało znakomitą strukturę, jeśli podczas jego przyrządzania będziecie trzymali się poniższych zasad. Chodzi głównie o właściwe przygotowanie i odpowiednia temperaturę pieczenia.
-
Dodaj do racuchów ten specjalny składnik z babcinych przepisów. Ich smak będzie tysiąc razy lepszy
Wiesz, jak zrobić wyśmienite racuchy? Z dodatkiem tego składnika będą rewelacyjne. Chodzi o dolanie do masy odrobiny spirytusu. Dzięki niemu twoje danie nabierze charakteru i będzie smakowało naprawdę wyjątkowo.
-
Jak przechowywać surowe mięso w lodówce, aby było świeże przez dłuższy czas? Oto najlepsze metody
Surowe mięso należy przechowywać w lodówce w odpowiedni sposób. Istnieje kilka metod na przedłużenie czasu jego przydatności. Aby mięso zachowało świeżość przez dłuższy czas, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
-
Jak odgrzać ryż, żeby nie był posklejany? Przedstawiamy bardzo prosty sposób, który wam w tym pomoże
Ryż to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów. Podpowiadamy kilka sposobów na jego odgrzewanie. Dzięki tym trikom już nie będzie się sklejał. Jedna z metod naprawdę was zaskoczy. Chodzi o dodanie do niego kostki lodu.
-
Jak rozmrozić mięso? Podpowiadamy, jak robić to we właściwy sposób. Oto trzy najlepsze metody
Jak poprawnie rozmrozić mięso? Istnieje kilka bardzo prostych sposobów, które warto stosować. Podajemy najskuteczniejsze metody na szybkie i bezpieczne rozmrażanie mięsa. Jedna z nich to korzystanie z mikrofalówki.
-
Dodaj ten jeden składnik do mielonego mięsa, a zachowa ładny kolor i pozostanie miękkie po usmażeniu
Chcesz przygotować mięso mielone do makaronu, ale obawiasz się, że stanie się szare i mało apetyczne? Jeden specjalny składnik może sprawić, że mielone mięso pozostanie miękkie podczas smażenia. Chodzi o sodę oczyszczoną.
-
Takich rogalików nie robiłeś. Robione warstwami, określane są listkowymi
-
Jeden składnik sprawi, że smażona cebula będzie miała doskonały smak
-
Poradnik świeżo upieczonego taty, czyli jak wspierać partnerkę po porodzie?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zapomnij ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
-
Przysmak sławny nie tylko w Hiszpanii. Na tłusty czwartek zrobisz go w 20 minut
- Pączki serowe - zrobisz je w kilka chwil. Idealne na karnawał
- Przepis na kopytka - wyjdą jak u mamy jeśli zachowasz odpowiednie proporcje
- Lasagne. Sycące danie, które sprawdzi się o tej porze roku
- Przepis na pierogi leniwe - tradycyjna danie z zaledwie czterech składników
- Churros - przepis, który warto przygotować na tłusty czwartek i nie tylko
-
Pierogi rozklejają się podczas gotowania? Te proste sposoby pozwolą zrobić je perfekcyjnie na święta
Boże Narodzenie w kuchni kojarzy się przede wszystkim z pierogami. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale bywa, że podczas gotowania ciasto zaczyna się rozklejać. Dlaczego tak się dzieje? Zazwyczaj powodują to popularne błędy.
-
Czy wiesz, jak obierać mandarynki? Prawdopodobnie cały czas robiłeś to źle! Ten trik ułatwi ci życie
Przyszedł sezon na mandarynki, dlatego warto wiedzieć, jak ułatwić sobie ich obieranie. Sprytną sztuczkę, dzięki można szybko oddzielić owoc od skórki, pokazuje pewien instagramer. Do tego zadania używa noża kuchennego.
-
Jak usmażyć rybę? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać i jakich błędów lepiej nie popełniać
Nadchodzą święta i wiele osób będzie przygotowywało wigilijnego karpia. Jak usmażyć rybę? Nie jest to proste zadanie, dlatego radzimy, jak zrobić to poprawnie. Aby ryba pozostała chrupka z zewnątrz i soczysta w środku, warto trzymać się kilku...
-
Ania Starmach tym razem przesadziła - pokazała przepis na najlepsze gofry świata. Sekretem jest zamiana składników
Ania Starmach to cukiernicza czarodziejka i już nie raz mogliście się o tym przekonać. Ostatnio na swoim Instagramie podzieliła się przepisem na gofry. Podała też wskazówki, dzięki którym będą delikatne i puszyste - chodzi o zamianę oleju na masło...
-
Szef kuchni zwraca uwagę na częsty błąd podczas przygotowywania jajek. Niby prosta rzecz, a wiele osób o niej zapomina
Przyrządzanie jajek może wydawać się jedną z najprostszych czynności w kuchni. Zwłaszcza gdy mówimy o tak popularnych sposobach, jak np. gotowanie na twardo czy robienie jajek sadzonych. Otóż okazuje się, że wiele osób popełnia częsty błąd. Jest t...
-
Jak mrozić pieczywo? Bosacka zwraca uwagę na błąd, który popełnia większość z nas. "Wrzucamy w tym, co mamy"
Mrożenie pieczywa to doskonały sposób na to, by móc dłużej cieszyć się jego smakiem. Chleb czy bułki warto zamrozić zwłaszcza wtedy, gdy mamy większe ilości i wiemy, że nie zjemy wszystkiego na bieżąco. Katarzyna Bosacka wyjaśniła na Instagramie,...
-
Trzymasz jajka w tym miejscu? Dopisz do listy "robisz to źle". Możesz im zaszkodzić
Trzymanie jajek na półce na drzwiach lodówki to chyba najczęstszy sposób ich przechowywania. Okazuje się jednak, że również nie do końca prawidłowy. Jajka narażone są tam bowiem na ciągłą zmianę temperatury, przez co mogą szybciej się zepsuć.
-
Gotujesz kapustę, ale nie chcesz, żeby roznosił się jej zapach? Mamy na to sposób
Zapach unoszący się podczas gotowania kapusty nie przypada każdemu do gustu. Co zrobić, aby się go pozbyć? Istnieje kilka metod, które pomogą w zlikwidowaniu uporczywego zapachu. Można wykorzystać między innymi skórkę razowego chleba.
-
Babcia pokazała na TikToku, jak odtłuścić sos. Jedni dziękują, inni łapią się za głowę
Brunch with Babs to tiktokowy profil amerykańskiej babci Barbary Costello, który obserwuje ponad dwa i pół miliona osób. Niedawno kobieta opublikowała filmik, w którym pokazywała prosty trik na to, jak pozbyć się tłuszczu z sosu lub gulaszu....
-
Przetestowałam trik z TikToka na szybkie zmiękczenie masła. Jedna rzecz mnie zirytowała
Media społecznościowe zasypane są filmikami, w których ich autorzy pokazują triki i patenty "zmieniające życie". Nie brakuje oczywiście tych kulinarnych. Niektóre faktycznie ułatwiają codzienność, inne są mocno naciągane. Postanowiłam przetestować...
-
Ciasto na pierogi wyszło za twarde? Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, a będzie idealne
Pierogi to prawdziwy fundament kuchni polskiej. Można je przyrządzać na miliony sposobów - niektórzy jedzą je na słono, inni wolą na słodko. Ich wykonanie nie należy jednak do najprostszych zadań. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Podpowiadamy...
-
Właśnie wyjąłeś masło z lodówki i chcesz, żeby szybko zmiękło? Zdradzamy trzy triki, które w tym pomogą
Po wyjęciu masła z lodówki zazwyczaj trzeba odczekać pewien czas, aby ono zmiękło. Istnieje kilka prostych metod na przyspieszenie tego procesu. O co chodzi? Przydadzą się garnek z wodą lub mikrofalówka.
-
Jak zrobić masło w domu? Wystarczą ci tylko dwie rzeczy: słoik i śmietana
Rosnąca inflacja sprawia, że poszczególne produkty są coraz droższe. Podwyżki cen nie omijają również masła. Polacy zaczęli więc rezygnować z jego zakupu na rzecz miksów i margaryn. Jest jednak sposób na to, żeby masła nie eliminować ze swojej...
-
Co zrobić, żeby w sałatce nie było wody? Ważne jest nie tylko osuszanie składników. Liczy się również czas
Sałatki to prawdopodobnie najprostsze dania do przygotowania. Czasem trzeba coś podsmażyć lub upiec, ale generalnie wszystko opiera się na tym, by odpowiednio dobrać i wymieszać ze sobą składniki. Są jednak pewne błędy, które sprawiają, że ta...
-
Mikrofalówka oblepiona resztkami jedzenia? Też to znamy. Trik z mieszanką sprawi, że będzie jak nowa
Zdarza się, że po odgrzewaniu jedzenia w mikrofalówce jego resztki lądują na ściankach i talerzu. Zwykle nie czyścimy ich od razu, bo najpierw przecież trzeba zjeść to, co odgrzaliśmy, a potem albo nam się nie chce, albo zapominamy. Wtedy resztki...
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o gotowaniu w wodzie. Jest lepszy sposób
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? To pytanie zadaje sobie wielu osób, które przymierzają się do robienia gołąbków. Jest bardzo zasadne, ponieważ źle sparzona kapusta może popsuć całe danie. Jeżeli będzie twarda, to nikt nie będzie miał przyjemności ...
-
Korek po winie nie musi lądować w koszu. Możesz uratować nim bigos
Korek po winie zwykle po otwarciu butelki ląduje w koszu. Okazuje się jednak, że warto chwilę zastanowić się, zanim się go pozbędziemy. Może się bowiem jeszcze przydać w kuchni. Jednym z zastosowań, które często jest opisywane w serwisach i na...
-
Czy kawa może się przeterminować? Tych czynników trzeba unikać, by zachować jej świeżość
Czy kawa może się przeterminować? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy. Okazuje się, jednak, że nie da się na nie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
-
Jak szybko usunąć głąb z sałaty lodowej? Nie będą ci potrzebne żadne gadżety, a tylko własna ręka
Przygotowywanie poszczególnych składników dań bywa uciążliwe. Wyrywanie, odcinanie, krojenie zajmują niekiedy sporo czasu, wydłużając przyrządzanie potraw. Na szczęście jest internet i media społecznościowe, na których od czasu do czasu pojawiają...
-
Wielkanoc za nami. Jak wykorzystać resztki ze świątecznego stołu? Nie musisz zjadać na siłę
Święta, święta i po świętach. Jak co roku kupujemy duże ilości jedzenia i po świątecznej przerwie często okazuje się, że w lodówce zalega mnóstwo resztek. Rzecz jasna, najprostszy sposób, aby temu zapobiec, to rozważniejsze zakupy, ale w praktyce...
-
Jak gotować warzywa, by nie traciły witamin i składników mineralnych? Liczy się czas i rodzaj naczynia
W świeżych warzywach znajdują się najłatwiej przyswajalne witaminy. Natomiast jakakolwiek obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie), a nawet rutynowe czynności, jak mycie, obieranie i krojenie warzyw skutkują utratą wartości odżywczych. Na szczęści...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda
Czym zastąpić jajko w kuchni? To pytanie zadają sobie w szczególności osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny włączać ich do swojej diety, a także weganie unikający spożywania produktów odzwierzęcych. Są jednak sposoby na to, aby stworzyć...
-
Instagramerka pokazała szybki sposób na zmiękczenie masła. "Najlepsza metoda, żeby go nie stopić"
Jak łatwo zmiękczyć masło? Instagramerka pokazała sposób, dzięki któremu osiągnie idealną temperaturę do dodania do ciasta oraz do smarowania pieczywa. Sprawdźcie prostą metodę na zmiękczenie masła.
-
Jak zagęścić sos? To wcale nie jest trudne i można to zrobić aż na siedem sposobów
Jak zagęścić sos? Jeśli nawet tylko od czasu do czasu zaglądacie do kuchni, jest duża szansa, że choć raz się nad tym zastanawialiście. Każdemu się przecież może zdarzyć, że sos wyjdzie za rzadki? Przede wszystkim nie panikować! Jest aż siedem...
-
Jak szybko rozmrozić mięso? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów
Każdemu kiedyś zdarzyło się zagapić i zapomnieć rozmrozić mięso na obiad. To jednak jeszcze nie oznacza, że czeka was kulinarna katastrofa, a posiłek trzeba będzie zamawiać z restauracji. Są bowiem sposoby, żeby mięso było gotowe (w miarę) na czas...
-
Makowiec pęka, sernik opada, galareta nie tężeje - co poradzić na wigilijne dramaty?
Wigilijne dania przygotowujemy często w ostatniej chwili. Co zrobić, gdy zdarzy się wpadka i coś się nie uda? Mamy dla was kilka wskazówek, jak poradzić sobie z najpopularniejszymi problemami kulinarnymi.
-
Masa na placki ziemniaczane ciemnieje? Magda Gessler: wystarczy dodać jeden składnik
Masa zrobiona z tartych ziemniaków, gotowa do smażenia placków, ciemnieje? Magda Gessler dobrze zna ten problem. Sprawdźcie, co zrobić, aby tak się nie działo - wystarczy dodać jeden składnik.
-
Szparagi - jak ugotować, żeby nie były gorzkie? Jak gotować zielone, a jak białe?
Szparagi to popularne warzywa sezonowe. Niestety sezon na te warzywa jest krótki i trwa tylko kilka tygodni. Warto zatem w porę po nie sięgnąć i przygotować z nich obiad. Jak poprawnie ugotować szparagi, by były najsmaczniejsze? Odpowiadamy.
-
Jak nadziewać pączki? Lepiej robić to przed smażeniem czy po nim?
W tłusty czwartek wszyscy myślimy o pączkach. Część z nas zadowoli się kupionymi, ale inni być może będą chcieli spróbować swoich sił w robieniu domowych. W procesie przygotowywania pączków jednym z najtrudniejszych kroków jest nadziewanie. Jak...