porady kulinarne
-
Najlepsi kucharze stosują ten trik. Kotlety mielone już nie będą pić tłuszczu
Kotlety mielone to obiadowy klasyk nad klasykami. Napisano już o nich wiele, więc można by uznać, że ich robienie mamy opanowane do perfekcji. Zdarza się jednak, że kotlety bardzo ociekają tłuszczem, a to nie wszystkim się podoba. Co zrobić, by te...
-
Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Wystarczy kilka kropel i po kłopocie
Pieczarki to prawdopodobnie najpopularniejsze grzyby. Są dostępne w sklepach przez cały rok, więc nic dziwnego, że to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Zwykle obrabiamy je, smażąc na patelni. Często dochodzi wtedy do sytuacji, że pieczarki brzyd...
-
Już nigdy nie wyrzucisz resztek dżemu ze słoika. "Moja mama zawsze tak robiła"
Komu nigdy nie zdarzyło się wyrzucić słoik z resztkami dżemu, niech pierwszy rzuci łyżką. Rzadko kiedy wygrzebujemy do końca wszystko, co osiadło na ściankach. Jest jednak pewien prosty sposób na to, by tych resztek nie zmarnować. Wystarczy dodać...
-
Czy opalanie cebuli do rosołu jest szkodliwe? Zależy, jak to robisz. Dietetyk mówi o toksycznych związkach
Opalanie cebuli i dodawanie jej do rosołu to bardzo częsta praktyka kulinarna. Dzięki temu aromat i smak potrawy są jeszcze bardziej wyraziste. Rosół zyskuje też dużo ładniejszy, bardziej zachęcający kolor. Czy jednak na pewno jest to obojętne dla...
-
Katarzyna Bosacka mówi o błędzie w robieniu schabowych. "Kawałki wnikają w mięso". Pytamy ekspertkę
Kotlety schabowe to jedna z najczęstszych potraw, które pojawiają się na polskich stołach. Zanim jednak je usmażymy i zjemy, mięso trzeba rozbić. Wiele osób robi to przez folię, by uniknąć rozbryzgiwania się płynu i nie podziurawić kotletów....
-
Ten patent na obieranie ziemniaków miażdży wszystkie inne. Ale jeden szczegół nie daje spokoju
W internecie można znaleźć wszystko. To nie zawsze dobrze, ale na szczęście często są tam porady i patenty, które ułatwiają życie. Spędzasz mnóstwo czasu na obieraniu ziemniaków, nie lubisz tego robić i najchętniej byś rzucił/a nożykiem o ścianę?...
-
"Teściowa poleciła mi, by wstawić kieliszek z wodą do mikrofali. Już nie robię inaczej"
Wszyscy dążymy do tego, żeby ułatwiać sobie życie w kuchni. Dlatego tak bardzo przydatne są wszelkiego rodzaju triki i patenty, najlepiej oczywiście sprawdzone wcześniej przez innych. Nasza redakcyjna koleżanka podzieliła się z nami sposobem na...
-
Grzyby tracą kolor podczas gotowania? Wystarczy odrobina jednego dodatku. Tak robią grzybiarze
Grzyby przyrządzamy na dziesiątki sposobów. Suszymy je, proszkujemy, marynujemy, smażymy. Czasem musimy je też obgotować i zdarza się, że wtedy te ciemniejsze tracą kolor. Co zrobić, by temu zapobiec? Istnieje bardzo proste rozwiązanie, po które...
-
Jak pasteryzować słoiki na zimę? Te banalnie proste triki sprawią, że przetwory wyjdą idealnie
Planujesz zrobić przetwory, ale nie wiesz, jak pasteryzować słoiki na zimę? Przedstawiamy kilka bardzo prostych sposobów, dzięki którym domowe dżemy będą zakonserwowane i przez długi czas pozostaną świeże.
-
Gotuje na weselach, nam powiedziała, jak zrobić najlepsze naleśniki do krokietów. Będą sprężyste
Nie ma wątpliwości, że osoby, które mają duże doświadczenie w gotowaniu, są skarbnicami wiedzy kulinarnej. W małym palcu mają dziesiątki trików i porad. Jednymi z takich osób są kucharki weselne. Jedna z nich zdradziła swego czasu naszej redakcji,...
-
Ten schab robię na święta. Rodzina go uwielbia, ale muszę pilnować czasu
-
Stryjek tak robił gołąbki. Jego przepis bije na głowę wszystkie inne
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Ile gotujemy grzyby suszone? Liczy się nie tylko czas, ale i metoda
- Sięgam po to, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
- Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
- Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
- Ryba w occie na święta. Wybieram konkretny gatunek i nie chodzi o śledzia
- Dla jednych rarytas, dla innych zmora. Polski produkt na podium rankingu
-
Cebula będzie smakować jak nigdy przedtem. Wystarczy szczypta jednego dodatku
Podsmażana na patelni cebula to ważny dodatek do wielu potraw. Podczas obróbki jej zapach cudownie unosi się w całym domu. Jak zeszklić cebulę, żeby miała nie tylko wspaniały zapach, lecz także smak? Z pomocą przyjdzie jeden dodatek, który wystarc...
-
To mięso było przysmakiem na królewskich dworach, a teraz o nim zapominamy. Dlaczego warto je jeść?
Mięso z perliczki zawsze było cenione ze względu na wyśmienity smak i właściwości odżywcze. Ten szlachetny gatunek drobiu od wieków uznaje się za rarytas. Dlaczego warto po nie sięgać i jak je przyrządzać?
-
Szykujesz fasolkę szparagową do obiadu i nie wiesz, czy trzeba ją myć? Rozwiewamy wątpliwości
Fasolka szparagowa posiada wiele cennych właściwości odżywczych - to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Zwykle serwuje się ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Przed jej przyrządzeniem warto pamiętać o jednej podstawowej zasadzie.
-
Soczyste kotlety mielone z piekarnika. Bliscy będą prosić o dokładkę!
Kotlety mielone z piekarnika nie są zbyt popularne. Oczywistą zaletą dania jest fakt, że są po prostu zdrowsze niż klasyczna, smażona wersja. Sprawdź koniecznie nasze przepisy, a już zawsze będziesz serwować je bliskim.
-
Jaka sól jest najlepsza do ogórków? W ten sposób przyrządzisz najsmaczniejsze przetwory na zimę
Planujesz przyrządzić przetwory na zimę i nie wiesz, który rodzaj soli będzie najlepszy? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać przed przygotowaniem słoików i na co zwracać uwagę przy wyborze soli do przetworów.
-
Te warzywa są bardzo zdrowe, ale nie wszystkie nadają się do jedzenia. Czasem mogą zaszkodzić
Pomidory to jedne z sezonowych warzyw, które warto jeść o tej porze roku. Są niezwykle uniwersalne i można je używać do przyrządzenia wielu różnych potraw. Nie wszystkie jednak nadają się do zjedzenia.
-
Przyrządzasz ogórki kiszone i nie wiesz, czy można dolewać do nich wodę? W ten sposób je uratujesz
W sierpniu wiele osób zabiera się za przyrządzanie tradycyjnych ogórków kiszonych. Czasami może się zdarzyć, że po przygotowaniu słoików wypływa z nich woda. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy ogórki można uratować?
-
Te sezonowe warzywa używa się do różnych potraw. Czy można je mrozić? Odpowiedź jest tylko jedna
Cukinia to jedno z sezonowych i niezwykle uniwersalnych warzyw. Można z niej przyrządzić wiele różnych przepysznych potraw. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, można ją gotować i smażyć, ale czy można ją mrozić?
-
Wiele osób uwielbia to połączenie. Kanapki z takim dodatkiem smakują, ale mogą nie być najzdrowsze
Serki topione są bardzo smaczne, a ich kremowa konsystencja pozwala w łatwy sposób dodać je do kanapek, tostów albo grzanek. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Niektórzy zastępują nimi masło. Dlaczego lepiej ograniczać ich stosowani...
-
Wybierasz się do sklepu po wędlinę? Na te kwestie warto zwracać szczególną uwagę podczas zakupów
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych wędlin, które zwykle na pierwszy rzut oka mogą wydawać się pyszne. Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Podpowiadamy, jak wybrać produkt, który będzie smaczny i zdrowy.
-
Dlaczego nie powinieneś wyrzucać szypułek czereśni? Można z nich przyrządzić domowy medykament
Czereśnie to sezonowe owoce, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Są słodkie i soczyste, a ich smakiem można cieszyć się jedynie latem. Warto pamiętać, że nie tylko same owoce nadają się do spożycia, ale też z ich szypułek można...
-
Czy czereśnie można mrozić? Odpowiedź jest tylko jedna. O tej zasadzie nie wolno zapominać
Czereśnie to jedne z sezonowych owoców, które pojawiają się w czerwcu. Co zrobić, aby można było cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Nie wiesz, czy czereśnie można mrozić? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać.
-
Opadający sernik zdarza się najlepszym. Starmach wie, jak tego uniknąć. "Ostatnia rada jest niewykonalna"
Sernik opada, a nam rzednie mina. Ta kulinarna wpadka zdarza się często, nie unikają jej nawet najlepsi. Są jednak sposoby na to, by jej zapobiec. Czterema podzieliła się ze swoimi fanami Ania Starmach. Jeden z nich dotyczy białek, a o ostatnim...
-
Muszki owocówki oblegają twoją kuchnię? Weź przyprawę i zamiast dodać ją do zupy, rozłóż w mieszkaniu
Muszki owocówki zalicza się do grona najbardziej uciążliwych owadów. To one, obok zwykłych much, komarów czy moli spożywczych, najbardziej uprzykrzają nam życie. Jaki jest sposób na muszki owocówki? Jak wypędzić je z kuchni? Wystarczy sięgnąć po...
-
Najlepszy przepis na lane kluski. Wyjdą nieziemsko delikatne i znikną z talerzy w mgnieniu oka
Podajemy przepis na lane kluski, dzięki któremu będzie można przyrządzić pyszne, tradycyjne danie o fenomenalnym smaku. Ich delikatna struktura i smak sprawiają, że znikają one z talerzy w mgnieniu oka. Do przygotowania klusek wystarczą trzy...
-
Szykujesz cukinię do obiadu? Jeśli robisz ją w ten sposób, uważaj. Taki smak może oznaczać tylko jedno
Nadchodzi sezon na cukinię, dlatego podpowiadamy, co można przyrządzić z tego uniwersalnego warzywa. Przed jej przyrządzeniem warto jednak sprawdzić smak cukinii. Może się okazać, że nie będzie nadawała się do spożycia.
-
Ciasto dla leniwych. Zrobisz je w 10 minut, a smakiem przebija babciny sernik. Aż grzech go nie spróbować
Stwierdzenie, że jakieś ciasto jest lepsze od klasycznego sernika może być czymś ryzykownym. Jednak okazuje się, że taki wypiek istnieje, a jego wykonanie jest znacznie szybsze. Jak się je robi? To nic skomplikowanego, Wystarczy połączyć kilka...
-
Jak przechowywać masło? Dzięki tej metodzie będzie miękkie i świeże. "Moja mama Zosia robi tak od lat"
Z masłem wszyscy mamy ten sam problem. Trzymane w lodówce zamienia się w kamień, poza nią - szybko może zjełczeć. Czy jest jakiś złoty środek? Okazuje się, że tak. Mama naszej koleżanki z redakcji przechowuje masło w taki sposób od lat i jest bard...
-
Mrozisz mielone mięso? Pamiętaj o tych zasadach. Inaczej może nie nadawać się do jedzenia
Mielone mięso to popularny produkt, z którego można przyrządzić wiele różnych dań. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania kotletów mielonych, zapiekanek albo farszu do pierogów, gołąbków czy papryki. Co zrobić, aby poprawnie je zamrozić?
-
Podajesz tak fasolkę szparagową? Dodaj do niej jeden składnik, a będzie smaczna i lekkostrawna
Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, z którego można przyrządzić przepyszną zupę. Zazwyczaj serwuje się ją jako dodatek do obiadu, z roztopionym masłem i prażoną bułą tartą. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić, aby była smaczna i lekkostrawna. Ten...
-
Szykujesz ogórki kiszone? Tego błędu lepiej nie popełniać. Pozbawia je to wartości odżywczych
Chcesz zrobić ogórki kiszone, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać i jakich błędów lepiej unikać podczas ich przygotowywania. Liczą się przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki.
-
Jak przyrządzić szparagi? Ile gotować, aby były idealne? Skorzystaj z prostej i zdrowej metody
Nie wiesz, jak przygotować szparagi? Ile je gotować, aby były idealne? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać podczas ich przyrządzania. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a będą smakowały wyśmienicie.
-
Nadchodzi sezon na grillowanie. Absolutnie nie kładź tego na ruszt. Może szkodzić zdrowiu
Planujesz zrobić wiosennego grilla? Niektóre produkty wbrew pozorom nie nadają się do pieczenia na ruszcie i mogą nawet zaszkodzić zdrowiu. I nie chodzi tu o grillowanie sandałów czy skarpet. Dowiedz się, które produkty spożywcze nie będą...
-
Co nie powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Najczęściej popełniane błędy według Magdy Gessler
Wielkanoc dla wielu osób jest najważniejszym okresem w roku. Rodzinne spotkania i wspólne spożywanie posiłków sprzyja zacieśnianiu więzów rodzinnych. Warto jednak zadbać o to, jakie potrawy wylądują na wielkanocnym stole. Magda Gessler podpowiada,...
-
Jak ugotować ziemniaki w mikrofalówce? Będą gotowe w 10 minut. Prosty sposób, który ułatwi życie
Tradycyjnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Aby były miękkie, zazwyczaj potrzebują około 20 minut. Istnieje jednak szybszy sposób z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej.
-
Mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy natrzeć garnek lub użyć odrobiny popularnej przyprawy
Kipiące mleko to koszmar. Nie dość, że wydłuża to czas przygotowania posiłku, to jeszcze trzeba później szorować kuchenkę. Na szczęście są sposoby na to, by mleko nie wykipiało. Na dodatek bardzo proste, bo jest duża szansa, że pomocne produkty i...
-
Dlaczego kopytka nie wychodzą? Winny może być podstawowy składnik
Kopytka ziemniaczane to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Można je jeść również jako osobne danie. Co do zasady ich zrobienie nie jest trudne, jednak czasem zdarza się, że się nie udają. Dlaczego kopytka nie wychodzą? Powodem może by...
-
Przetestowała trik Bosackiej ze ściereczką i koperkiem. Pokazała, jak wyglądał po tygodniu
Jakiś czas temu Katarzyna Bosacka pokazywała, jak przedłużyć świeżość sałaty z pomocą zwykłej ściereczki kuchennej. Dzięki temu trikowi warzywo miało być zdatne do jedzenia jeszcze przez wiele dni. Natalia, nasza koleżanka z redakcji, postanowiła...
-
Jakie przyprawy do rosołu? Koniecznie dodaj je do zupy, a będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna
Rosół to jedna z klasycznych zup kuchni polskiej. Można przyrządzać go na wiele różnych sposobów. Nie wiecie, jakie przyprawy do rosołu najlepiej podkreślą jego smak i aromat? Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w tej zupie.
-
Jak odświeżyć pączki? Cukierniczka zdradziła swój niezawodny sposób. Banał
Każdy to zna: kupujemy pączki na potęgę, a potem nie jesteśmy w stanie ich dojeść. Zostają więc na drugi dzień, ale wtedy nie smakują już tak dobrze. Jak zatem odświeżyć pączki? Cukierniczka podzieliła się bardzo prostym sposobem. Wyjaśniła też, j...