porady kulinarne
-
To bardzo popularny olej, ale nie wlewaj go na patelnię. Po podgrzaniu staje się szkodliwy
Olej rzepakowy i słonecznikowy to dwa najpopularniejsze oleje wśród Polaków. Jeden z nich jednak nie nadaje się do smażenia. Wszystko przez to, że ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko rozpadają się pod wpływem wysokiej...
-
Jak wybrać dobre i słodkie pomarańcze? Gdy zobaczysz "pępek", bierz od razu
Zapach cytrusów w grudniu unosi się prawdopodobnie w każdym domu. To dlatego, że to właśnie wtedy jest na nie sezon, dlatego w sklepach jest ich tak dużo i tak chętnie je kupujemy. Bywa jednak, że przynosimy do domu całą siatkę pomarańczy z nadzie...
-
Bosacka sprawdziła czekoladowe mikołaje. Mówi o jednym szczególe. "Producent ma coś do ukrycia"
Czekoladowe mikołaje, pingwinki czy renifery w okresie świątecznym często lądują w naszych koszykach zakupowych. Katarzyna Bosacka przeanalizowała wybrane słodycze i podpowiedziała, na co zwracać uwagę, gdy je kupujemy. Powinniśmy kierować się nie...
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim włożysz je do garnka, sprawdź dwie rzeczy
Soczyście zielone brokuły to ważny składnik diety. Przede wszystkim są doskonałym źródłem jednego z najsilniejszych antyoksydantów - witaminy C. Zawierają też korzystne dla zdrowia oczu karotenoidy. Są również niskokaloryczne. Co jednak z nimi...
-
Solisz makaron w tym momencie? Może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Naukowcy przestrzegają
Jak prawidłowo ugotować makaron? Zwróć szczególną uwagę na moment solenia. Naukowcy odkryli, że niepoprawnie przeprowadzony proces może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Na co uważać, by makaron wyszedł idealny? Wyjaśniamy.
-
Dodaj do masy na kluski śląskie jeszcze jeden składnik. Będą dobrze się lepić i wyjdą delikatne
Klasyczny przepis na kluski śląskie zakłada, że potrzebne są jedynie ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli będziemy trzymać się odpowiednich proporcji i tzw. zasady czwórki, wszystko powinno się udać. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ten...
-
Tego lepiej nie kupuj w supermarkecie. Więcej zapłacisz i możesz sobie zaszkodzić
Producenci żywności wciąż prześcigają się w pomysłach na to, jak skusić konsumenta, by wybrał właśnie ich produkt. W rezultacie w ofercie supermarketów pojawia się sporo np. sporo gotowców, które mają ułatwić nam życie i przyspieszyć gotowanie....
-
Przechowuj tak kawę, a będzie świeża i aromatyczna. Eksperci zgodnie wskazali najlepsze miejsce
Każda żywność, niezależnie od tego, czy sucha, czy mokra, gdy jest odpowiednio przechowywana, dłużej zachowuje świeżość i smak. Nie inaczej jest z kawą w ziarnach. Gdy jest trzymana w dobrych warunkach, nie zwietrzeje i dłużej zachowa swój...
-
Te mandarynki są słodkie i nie mają pestek. Tak rozpoznasz je w sklepie
Mandarynki, choć ze świętami nie mają nic wspólnego, mimowolnie nam się z nimi kojarzą. Wszystko dlatego, że to właśnie na przełomie jesieni i zimy cytrusy trafiają do polskich sklepów i wtedy są najsmaczniejsze. Wiele osób za najbardziej pożądane...
-
Co oznacza biały nalot na kiełbasie? Nie każdy to wie i popełnia błąd. Wyjaśniamy, czy można ją jeść
Na różnego rodzaju naloty na jedzeniu zwykle spoglądamy dość podejrzliwie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo zmieniony wygląd żywności często rzeczywiście świadczy o tym, że należy się z nią pożegnać. Nie zawsze trzeba jednak postępować tak drastyczni...
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Wymarzony prezent każdej dziewczynki. Te zabawki rozwijają wyobraźnię, inspirują do kreatywnej zabawy, pobudzają empatię i pokazują, że warto marzyć MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Co daje codzienne picie cynamonu? Pożegnaj zbędne kilogramy
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Najlepsza sałatka śledziowa. Francuskie przyprawy dodają jej pazura
- Mistrzowski quiz kulinarny. Masz 3 składniki, co z nich ugotujesz?
-
Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę
Masło klarowane to zdecydowanie jeden z produktów, które absolutnie muszą się znaleźć w każdej kuchni. Nadaje potrawom przyjemny aromat i jest jednym z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Nie musisz jednak kupować gotowego masła klarowanego, bez...
-
Dolej do garnka z ziemniakami. Dzięki temu się nie rozpadną i zachowają kolor
Gotowanie ziemniaków to niby taka prosta sprawa, ale każdemu czasem przytrafi się jakaś wpadka. Rozpadają się, zaczynają ciemnieć, a przez to wyglądają znacznie mniej apetycznie. Na szczęście jest prosty sposób, by tego uniknąć. Wystarczy do garnk...
-
Jeden błąd i placki ziemniaczane pójdą na zmarnowanie. Podpowiadamy, jak go uniknąć
Placki ziemniaczane to pyszne, szybkie i proste danie. To sprawia, że często trafia na nasze stoły. Choć ich przygotowanie to nie żadna fizyka kwantowa, zdarzają się błędy, przez które potrawa do niczego się nie nadaje. Dlaczego placki są surowe w...
-
Ten błąd popełnia wiele osób. Potem dziwią się, że ziemniaki nie chcą się ugotować. Zły moment i klapa
Gotujesz zupę i gotujesz, i gotujesz, a ziemniaki wciąż są twarde? To raczej nie jest wina felernych warzyw. Powodem może być dość powszechny błąd, który popełniamy, albo gdy nie przeczytamy dokładnie przepisu, albo gdy dopiero uczymy się gotować....
-
Ziemniaki zzieleniały? Pod żadnym pozorem ich nie jedz. Możesz sobie zaszkodzić
Zielone ziemniaki, choć z pozoru mogą wydawać się jadalne, nie powinny lądować na naszych talerzach. Kolor oznacza, że wytworzyła się w nich solanina, która jest toksyczna dla ludzi. Dlaczego ziemniaki zielenieją? To często efekt złego...
-
Jak smażyć rybę, żeby pozbyć się jej mocnego zapachu? Zrób jej kąpiel niczym w spa
Ryby są smacznym i zdrowym składnikiem diety, ale niestety w Polsce wciąż jemy je za rzadko. Jednym z powodów jest ich zapach, który wiele osób zniechęca do przyrządzania ryb. Można go jednak w pewnym stopniu zniwelować bardzo prostymi trikami.
-
Kiedy solić rosół? Zrobisz to w złym momencie i straci cały smak
Rosół to ukochana zupa wielu Polaków. Choć jest klasykiem i podstawą naszej kuchni, nadal niektórzy popełniają błędy, przez które wychodzi pozbawiony smaku. Przez to może się wydawać, że ugotowanie dobrego rosołu to fizyka kwantowa i umiejętność n...
-
Nigdy tak nie rób, bo jajecznica wyjdzie sucha jak wiór. Dzięki jednemu dodatkowi będzie kremowa
Smażenie jajecznicy to w gruncie rzeczy prosta sprawa. Zdarzają się jednak drobne błędy, przez które jej konsystencja jest daleka od oczekiwanej. Jednym z częstszych pytań, które zadajemy sobie, robiąc ją, jest to, dlaczego jajecznica wychodzi...
-
Nigdy nie rób tego z grzybami przed suszeniem i mrożeniem. Jest ryzyko, że spleśnieją
Wielu pasjonatów grzybobrania zgodzi się, że późniejsze oczyszczanie zbiorów potrafi być uciążliwe i czasochłonne. Niestety jest jednak konieczne. Resztki piasku i igliwia trzeba usunąć z grzybów, niezależnie od tego, co zamierzamy z nimi później...
-
Kiedy solić wodę na makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
Gotowanie makaronu z pozoru wydaje się jedną z najbanalniejszych czynności w kuchni. Prostsze jest chyba tylko zagotowanie wody na herbatę. Tymczasem okazuje się, że podczas przygotowywania makaronu można popełnić szereg błędów. Jeden z nich dotyc...
-
Sos beszamelowy ma grudki? Być może popełniasz któryś z tych błędów
Sos beszamelowy to składnik wielu popularnych dań, można by tu wymienić chociażby lasagne. Jego zrobienie to żadna fizyka kwantowa, choć nie da się ukryć, że trzeba go dobrze przypilnować i pamiętać o kilku zasadach. Błędy w przygotowaniu mogą np....
-
Mozolna dłubanina w orzechach to już przeszłość. Skórki pozbędziesz się w kilka minut
Orzechy włoskie lądują w wielu ciastach, deserach i sałatkach. Żeby jednak cieszyć się pełnią ich smaku, a nie nieprzyjemną goryczką, trzeba obrać je ze skórki. Bywa to żmudne, mozolne i skutecznie zniechęca do sięgania po te orzechy. Istnieje...
-
Suszone grzyby będą nie do ruszenia. Wystarczy, że włożysz do słoika kilka listków
Suszenie grzybów to doskonałe rozwiązanie, gdy kupiliśmy ich za dużo lub wróciliśmy z lasu z pełnymi koszami i wiemy, że nie damy rady wszystkich zjeść na świeżo. Gdy są odpowiednio przechowywane, mogą stać nawet przez wiele miesięcy. Dlatego do...
-
Dodajesz śmietanę do zupy i po chwili robią się brzydkie grudki? Pewnie popełniasz ten błąd
Zupa już prawie gotowa, pozostaje jeszcze zabielenie. Dodajesz więc do garnka śmietanę i klops! Po powierzchni zaczynają pływać nieładne grudki, a zupa już nie wygląda apetycznie. To znak, że śmietana się zwarzyła. Co zrobić, by tego uniknąć? Jak...
-
Jak zrobić bezę, żeby była śnieżnobiała, a nie brązowa jak piach? Przypilnuj jednej rzeczy
"Dlaczego beza nie jest biała?", "Co zrobić, żeby beza była biała?", "Dlaczego beza wychodzi brązowa?". To jedne z najczęstszych pytań, które padają w internecie w kontekście nieudanej bezy. Choć ten wypiek robi się dość prosto, bo to po prostu...
-
Ciasto na pierogi wyszło za twarde? A może kurczy się przy wałkowaniu? Pewnie popełniasz te błędy
Jak zrobić ciasto na pierogi? Teoretycznie łatwo - woda, mąka, jajko, a także odrobina tłuszczu i soli. W praktyce okazuje się jednak, że jeden z tych składników wszystko psuje. Który? I co jeszcze warto wiedzieć? Wyjaśniamy.
-
Smażysz mięso w taki sposób? Nie dziw się, że wypływa z niego woda. Lepiej trzymaj się tych zasad
Woda, która wypływa z mięsa podczas smażenia, sprawia, że od razu zmniejsza nam się ochota na jedzenie. Nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek niektórzy mogą pomyśleć, że produkt jest dodatkowo "nastrzykany" przez producenta. Czy rzeczywiście t...
-
Zerwałam z tradycją i dodałam do rosołu coś innego. Tak robi też Katarzyna Bosacka
Przepis na rosół nie wszędzie jest taki sam. Można robić go na różnych rodzajach mięsa, można wrzucać do garnka różne dodatki, które podkręcą smak i nadzą zupie ładnego koloru. Ja poszłam o krok dalej i zmieniłam to, z czym rosół zazwyczaj się...
-
Jak gotować warzywa, żeby nie traciły koloru? Już nie będą blade jak ściana
Porównanie z tytułu to oczywiście lekkie przejaskrawienie, niemniej jednak warzywa wyglądają dużo bardziej apetycznie, gdy mają intensywny kolor. Kiedy ich barwa zmienia się na brunatną lub szarozieloną, od razu mija nam ochota na jedzenie. Za...
-
Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Być może błąd popełniasz już w sklepie
Kotlety mielone to niezwykle popularne danie obiadowe, ale mimo to niektórym przytrafiają się błędy podczas przygotowań. Jeśli ktoś dopiero uczy się sztuki ich robienia lub po prostu powinie mu się noga, kotlety mogą nie wyjść tak jak powinny....
-
Tłuszcz z patelni już nie będzie pryskał. Ten trik zdradziła mi koleżanka. "Masz pod nosem"
Tłuszcz, który pryska z patelni na wszystkie strony, to prawdziwa zmora. Nie dość, że czeka nas wtedy więcej sprzątania, bo olej potrafi wylądować nawet w najbardziej niedostępnych zakamarkach, to jeszcze istnieje ryzyko poparzenia. Co zrobić, żeb...
-
Placki ziemniaczane Magdy Gessler nigdy nie ciemnieją. Do masy dodaje łyżkę tego składnika
Magda Gessler dla wielu osób stanowi autorytet kulinarny. W "Kuchennych rewolucjach" często dzieli się wskazówkami dotyczącymi gotowania nie tylko z uczestnikami programu, lecz także zwracając się wprost do widzów. Restauratorka zdradziła m.in., j...
-
Makaron już nigdy nie będzie sklejony. Zapomnij o dodawaniu oleju, lepiej trzymaj się tych zasad
Makaron to podstawa wielu dań, ale żeby były pyszne, musi być idealnie ugotowany. Jak to zrobić? I przede wszystkim jak zapobiec sklejaniu? Wbrew pozorom popularne dodawanie oleju to zły pomysł, bo tłuszcz utrudni później trzymanie się sosu....
-
Ciasto na naleśniki przywiera do patelni? Pewnie popełniasz te błędy. Przydadzą się sól i słonina
Usmażenie naleśników nie jest skomplikowane, choć czasem każdemu zdarzy się jakiś błąd. Często sporo kłopotów nastręcza obrócenie ich na drugą stronę. Nie zawsze udaje się też pierwszy naleśnik. Wiele osób ma jednak problem z przyklejaniem się...
-
Babcie zawsze robiły pierogi tylko z takiej mąki. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne
Odpowiednio przygotowane ciasto na pierogi to połowa sukcesu. Nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Niedobrze również, gdy wychodzi za twarde. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i elastyczne. By osiągnąć ten efekt, trzeba trzymać s...
-
Wszyscy źle gotowaliśmy ryż. Najsłynniejszy kucharz świata wskazuje popularne błędy
Co jest trudnego w gotowaniu ryżu? Okazuje się, że błędów, które można popełnić, jest całkiem sporo. Zwrócił na nie uwagę Gordon Ramsay. Słynny kucharz i restaurator wyjaśnił, jak gotować ryż, żeby był "lekki, puszysty i pyszny". Pierwszy błąd...
-
Nigdy nie jadłam zupy ogórkowej z tym dodatkiem. Spróbowałam i teraz żałuję, że tak późno
Zupę ogórkową do tej pory jadałam tylko z kromką chleba, ewentualnie z grzankami wsypanymi do środka. Wydawało mi się, że większość osób (choć oczywiście nie mam pewności) jada ją tak samo. Tymczasem zupa ogórkowa równie dobrze, a może nawet i...
-
Tak jajka przechowuje Lara Gessler. "Jajecznica jest potem delikatniejsza"
Przechowywanie żywności to temat rzeka. Wciąż okazuje się, że coś trzymaliśmy w złym miejscu, a nawet jeśli nie do końca złym, to zawsze można było w lepszym. Wciąż sporo wątpliwości wzbudza przechowywanie jajek. Jakiś czas temu na ten temat...
-
Tak oczyścisz kurki szybko i bez problemu. Katarzyna Bosacka: To naprawdę działa
Znasz to? Jesz pyszny sos kurkowy i czujesz, jak resztki piasku chrzęszczą ci w zębach? Niestety wcale nie jest to takie rzadkie. Kurki przez ich budowę dość trudno się czyści. Blaszki układają się w listewki, z których trudno pozbyć się resztek...
-
Polacy źle robią mizerię, a potem dziwią się, że jest wodnista. Chodzi o kolejność
Mizeria to niby taki prosty obiadowy dodatek, a jednak łatwo popełnić błąd, który może zaważyć na smaku. Wystarczy, że dodamy składniki w złej kolejności i zamiast mizerii będziemy mieli kompletną klapę.