kiełbasa
-
Kruche ciasto, a na nim nie znajdziesz owoców. To tarta w polskim stylu idealna na obiad
Kuchnia polska jest pyszna, a potrawy, które się z niej wywodzą, są pełne smaku i sycące. Niemniej jednak i one mogą się nam z czasem znudzić, dlatego trzeba poznać nowe receptury. Ta jest świetna, gdy chcesz zrobić coś nieoczywistego.
-
Wędzenie kiełbas i wędlin w domu jest niemożliwe? Kupiłam to i codziennie mam świeże mięso
Mogłoby się wydawać, że wędzenie swojskiej wędliny lub kiełbasy jest czymś niemożliwym dla osób, które nie mają swojej wędzarni. Też tak do czasu myślałam, a później znalazłam ten sprzęt i okazał się strzałem w dziesiątkę. Kosztuje niewiele, nie...
-
Kiełbasa dziadka Józka. Upychał w słoiki i robił ważną rzecz. Była pyszna miesiącami
Starsi ludzie doskonale wiedzieli, jak robić przetwory, by nawet w trudniejszych czasach nie musieć odmawiać sobie czegoś pysznego. Przykładem niech będzie pyszna kiełbasa ze słoika, którą mój dziadek robił od dziesięcioleci. Była aromatyczna i, c...
-
To danie zawsze najszybciej znika z talerzy. Jeden garnek to obiad na kilka dni i zrobisz go w 30 minut
By zrobić pyszne i sycące danie nie trzeba skomplikowanych przepisów i wymyślnych produktów. Wystarczy połączenie kilku warzyw, a także przypraw. Takie właśnie danie zawsze przypada każdemu do gustu i znika z talerzy najszybciej. Ten przepis...
-
Technolożka żywności wskazała najlepszą kiełbasę na grilla. Polacy często na to nie patrzą
Wybór kiełbasy na grilla to nie taka prosta sprawa. W końcu nie można wrzucić na ruszt byle czego. Jednak jakie mięso wybrać, by smakowało najlepiej? Wątpliwości rozwiała technolożka żywności dr Karolina Kowalczyk. Wskazała dwa podstawowe warunki,...
-
Marynata do kiełbasy cioci Joli to hit. Po upieczeniu w piekarniku będzie smakować jak z rusztu
Kiełbasa z grilla to nieodłączny element letnich spotkań pod chmurką. Jest pyszna, soczysta i sycąca. Jak ją przyrządzić, gdy pogoda pokrzyżowała plany? Wystarczy sprytny trik. Wrzuć ją do piekarnika. Nie pożałujesz.
-
Jak wyglądało grillowanie kiedyś? Wracamy pamięcią do lat 90. "Nie umiem tego zjeść!"
Polacy są mistrzami grillowania i jak tylko nadchodzi sezon, znajomi i rodzina spotykają się przy rusztach po brzegi wypełnionych najróżniejszymi smakołykami. Jednak moda na grillowanie przyszła do nas w latach dziewięćdziesiątych, a na stałe...
-
Polacy popełniają ten błąd na potęgę. Później kiełbasa jest sucha jak wiór, a każdy gryz to wyzwanie
Kiełbasa nadaje się idealnie na grilla, więc z pewnością zagości na stole wielu Polaków podczas majówki 2024. Zanim trafi na ruszt, należy ją odpowiednio przygotować. Czy kiełbasę nacina się z 2 stron?
-
Pół rodziny się krzywiło, a smakuje bosko. Babcia z grilla najbardziej lubiła to. Dziś zapomnieliśmy
Dania z grilla to coś, co uwielbiamy i chociaż w większości ograniczamy się do kiełbasek lub karkówki czy szaszłyków, są także rzeczy, które smakują, chociaż wcześniej budzą zdziwienie lub lekką konsternację. Moja babcia nawet nie chciała patrzeć ...
-
Tych kiełbas nigdy nie kładź na grillu. Szybko uderzysz się w pierś. Wyjdzie twarda jak podeszwa
Majówka tuż za rogiem i wiele z nas przygotowuje się, aby rozpocząć sezon grillowy. Najczęściej na ruszcie ląduje kiełbasa, ale jak się okazuje, nie każda nadaje się do grillowania. Jaką wybrać? Oto wyroby, których lepiej unikać.
- Jak zrobić najprostszą pastę z awokado? Smarowidło idealne na jesień
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Znalazła borowika-giganta. "Przez 30 lat nigdy takiego nie spotkałam"
- Tak szybkie i pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał
- Żadne leniwe czy kopytka. Wymieszaj 3 składniki na obłędne gnocchi
- Pyszna masa na rogale marcińskie. Przepis od poznańskiego cukiernika
- Pyszny makaron z dynią. Sekret? Dodaj odrobinę sera
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
- Bigos się chowa. Zrób raz kapustę po budapesztańsku, a przepadniesz
-
Teraz na topie jest cieplutka domowa wędzona kiełbasa. Kto raz spróbuje nie wróci już do grillowanej
Wędzenie kiełbasy to świetny pomysł na zmianę smaku klasycznej postaci tej wędliny. Smak i aromat takiej kiełbasy daje się też świetnie wykorzystać np. do żurku. Oto kilka rad dotyczących wędzenia.
-
Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy
Wędzenie pozostawia niezapomniany aromat i cudowny smak, który sprawia, że chce się wracać do takich smaków i produktów. Sprawdź, na czym polega i jak to zrobić, a nie wrócisz już do zwykłego grillowania.
-
Nietypowe śniadanie w ekspresowym tempie. Spróbuj czegoś nowego, a będziesz mieć moc na cały dzień
Znudziły cię typowe śniadania, masz dość bułek i jajecznicy? A kiedy ostatnio jadłeś kiełbasę na śniadanie? Białą spotkasz w Bawarii, a praktycznie każde angielskie śniadanie nie może się bez niej obejść. Dobra swojska kiełbasa będzie idealnym...
-
Jak zrobić dobrą kiełbasę z grilla? Strzeż się 3 błędów. To przez nie jest sucha i smakuje jak podeszwa
Pogoda nas rozpieszcza, coraz więcej osób myśli więc o rozpalaniu grilla. W teorii nie ma nic prostszego od kiełbaski z rusztu. W praktyce często efekt bywa daleki od ideału. Sprawdź, jak ją przyrządzić, by tym razem wyszła ci najlepsza kiełbasa z...
-
Do żurku dodaje tylko taką kiełbasę. Żaden inny smak i aromat jej nie przebije
Nie ma Wielkanocny bez kultowego żurku, ale ten specjał można przygotowywać przez cały rok. Tradycyjna zupa lubuje się jednak w kolorowych dodatkach takich jak jajko, zielenina i oczywiście wkładka mięsna. Tu kluczową rolę odgrywa wybór odpowiedni...
-
Za dużo białej kiełbasy na święta? Przerób ją na proste danie. Banalne, a będą prosić o dokładkę
Szukasz alternatywnego pomysłu na wykorzystanie dużej ilości białej kiełbasy? Skorzystaj z tego przepisu, a już nigdy ten wyrób nie będzie kojarzył się tylko ze Świętami Wielkanocnymi. Dodaj dwa składniki i stwórz pulpety.
-
Kapitalnie prosta przekąska z białą kiełbasą. Nie obejrzysz się, a już jej nie będzie na stole
Tak jak jajka, biała kiełbasa w okresie Wielkanocy jest towarem bardzo popularnym. Jednak jej zastosowanie jest szersze niż tylko wrzucenie jej do żurku lub barszczu. Owinięta tym składnikiem i podpieczona tworzy idealną świąteczną przekąskę.
-
Pomysł na oryginalną białą kiełbasę. Goście będą pod wrażeniem, że podasz ją nie tylko w żurku
Biała kiełbasa otrzymuje swoje pięć minut w okresie świąt wielkanocnych i to właśnie wtedy jemy jej najwięcej. Można ją znaleźć w żurku, jednak jej smak warto wykorzystać jeszcze w inny sposób. Z tymi dodatkami będzie prawdziwą ucztą dla naszego...
-
Co rok na Wielkanoc serwuję białą kiełbasę pod kremową pierzynką. Jest arcy prosta i obłędnie smaczna
Biała kiełbasa może być podana po królewsku. Wystarczy, że zapieczesz ją pod kremową kołderką, a nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale i równie wybitnie smakować. Podana na Wielkanoc zniknie z talerzy w okamgnieniu i będzie głównym tematem...
-
Po parzeniu białej kiełbasy wody nie wylewam do zlewu. Te 3 triki powinna znać każda pani domu
W najbliższych dniach wszyscy będziemy gotować białą kiełbasę. Okazuje się, że pod żadnym pozorem nie opłaca nam się wylewać wody po kiełbasie, ponieważ jest ona skarbnicą aromatu, którą możemy ponownie wykorzystać.
-
Goście na pewno nie spodziewają się takiego obiadu. Zrób to zamiast pieczonego mięsa, by ich zaskoczyć
Wielkanocny obiad to zwykle pieczone mięso. Proste do przygotowania i pyszne. Warto jednak postawić na coś innego, ale równie prostego. U mnie już kolejny rok z rzędu wielkanocnym obiadem będzie zapiekana biała kiełbasa. Goście szaleją na jej...
-
Jak zrobić kiełbasę wielkanocną? Domowa wędlina pachnie przyprawami i idealnie komponuje się z żurkiem
Przepis na domową kiełbasę wielkanocną przyda się każdemu miłośnikowi świątecznych wędlin. Białą kiełbasę przygotowuje się prosto, w miarę szybko oraz bez przesadnych komplikacji. Doskonale komponuje się z żurkiem i innymi wiosennymi daniami.
-
Gdy podałam pierogi na Wielkanoc, goście uznali, że zwariowałam. Dziś dzwonią, by je zrobić
Pierogi kojarzą się większości z nas z Bożym Narodzeniem. Wielkanoc to czas, gdy zajadamy się jajkami. Ale w tamtym roku postanowiłam przełamać ten schemat i podałam pierogi na wielkanocny stół. Goście byli zaskoczeni, a później spałaszowali...
-
Jakie mięso podać na Wielkanoc? Goście będą zachwyceni tym, że nie jest to kolejny schab czy szynka
Jakie mięso podać na Wielkanoc? Na pewno twoi goście będą zaskoczeni, że w tym roku na stole nie pojawi się pieczony schab czy pieczona szynka. Owszem są to świetnie propozycje na wielkanocny obiad, ale już dobrze znane i po prostu nudne.
-
Gdy tak podasz białą kiełbasę, rodzina nie poprosi o nic innego. Takiego sposobu nie znasz
Wielkanoc to nie tylko jajka, a także inne smaczne propozycje jak kiełbasa, biały barszcz lub żurek. Te produkty z pewnością pojawią się na stole, ale my polecamy ich niekonwencjonalne połączenia. Sprawdź ten przepis i zobacz, jak można przygotowa...
-
Na święta i na co dzień, czyli aromatyczna rolada z ciekawym farszem. Ten składnik dodajesz do żurku
Wybór dań, które pojawią się na świątecznym stole, może być nie lada wyzwaniem dla wielu z nas. W kuchni polskiej możemy wyróżnić tak wiele potraw, ze wybór kilku jest czasem niemożliwy. Tym przepisem chcemy więc nieco w tym pomóc. Gdy zobaczysz, ...
-
Co wybrać na jutrzejszy obiad? Angielskie chłopskie jadło sprawdzi się wyśmienicie. Zrób tylko tę zmianę
Kuchnia angielska nie jest przez nas tak często robiona, jak włoska, czy amerykańska. Przez wiele osób jest nawet niedoceniana. Jednak można znaleźć tam pozycje, które są smaczne i ciekawe. Jedną z nich jest ten obiad, który aż krzyczy, by go...
-
Biała kiełbasa to królowa świąt wielkanocnych. Jeden szczegół może dodać jej mnóstwa walorów smakowych
Biała kiełbasa na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Można serwować ją solo, w sosie lub żurku. Przedstawiamy przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Biała kiełbaska będzie przepyszna!
-
Kiełbasa palcem wpychana wyjdzie nawet w kawalerce. Najlepsza na Wielkanoc, ale lepiej się pospiesz
Kiełbasa na Wielkanoc to rzecz tak oczywista, jak rower na komunię lub karp na Wigilię. Oczywiście najlepsze kiełbasy to te domowe, ale nie każdy ma wędzarnię, żeby pozwolić sobie na swojskie wyroby. Ta kiełbasa wyjdzie każdemu, nawet osobom, któr...
-
Zetrzyj ziemniaki i połącz je z kiełbasą. W ten sposób zrobisz najsmaczniejszy obiad
Kto nie kocha ziemniaków i mięsa? Jeśli jeszcze te składniki są ze sobą wymieszane, to mamy danie idealne. Ten przepis pokazuje, że można to zrobić w oryginalny sposób. Dzięki temu zdobędzie się obiad na miarę restauracji. Wykonanie to bułka z...
-
Jest niezastąpiona na kanapki i może postać kilka miesięcy. To domowa kiełbasa do słoików
Domowe specjały od zawsze są cenione i sprawiają, że można je jeść łyżkami. Spod naszych rąk można zasmakować nie tylko dań obiadowych, a także wędlin i kiełbas. Zrobienie ich raz gwarantuje, że nie kupi się ich nigdy więcej w sklepie. Jak więc je...
-
Nie kupuję już wędlin. Teraz wiem, co jem. Zawijam mięso mielone w folię i mam domową kiełbasę
Kupowanie wędlin w sklepach może wiązać się z pewnym ryzykiem. W tańszych produktach znajduje się bardzo dużo chemii, co może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc to ograniczyć i postawić na "swojskie wyroby". Oto przepis na prostą...
-
Zupa fasolowa z mnóstwem wkładki. Oprócz boczku ważne są dwie rzeczy. Gęsta i sycąca
Zupa fasolowa najlepiej smakuje, kiedy za oknem hula wiatr, a zimowa chandra nie odpuszcza. Zupa fasolowa z tego przepisu jest treściwa i naprawdę przepyszna za sprawą esencjonalnego wywaru z trzech mięs. Robiła tak moja babcia, ja dodaję jeszcze...
-
Najlepszy sos do spaghetti. Włosi zejdą na zawał, jak zobaczą, na co zamieniam mięso mielone
Sos bolognese to najpopularniejszy sos do makaronu na świecie. Nie ma w tym nic dziwnego - jest pyszny i aromatyczny. Ja jednak sos do spaghetti robię nieco inaczej. Nie używam mielonego mięsa - stawiam na typowo polski składnik. Pycha to mało...
-
Kiełbasę pokrył biały nalot? Ten mankament może świadczyć o jakości mięsa
Lodówki w wielu domach z trudnością się domykają, a tradycyjne specjały piętrzą się na półkach. Wśród nich nie brakuje także wędlin i rozmaitych mięs. Co, jednak gdy nasza kiełbasa pokryta jest białym nalotem? Wyjaśniamy, czy taki produkt nadal...
-
Nie masz co zrobić z kawałkiem kiełbasy? Stwórz obłędne placki. Nie zapomnij o innych składnikach
Resztki jedzenia potrafią być problematyczne. Warto jednak dać z siebie wszystko, by nie wyrzucać ich do kosza, a wyczarować z nich obłędnie pyszny obiad. Tak może być w przypadku kawałka kiełbasy zalegającego w lodówce.
-
Czy można jeść kiełbasę, na której pojawił się zagadkowy, biały nalot? Wyjaśniamy, co oznacza
Chociaż w styczniu nasze lodówki przechodzą prawdziwą czystkę, tak w wielu domach można znaleźć jeszcze rarytasy np. z sylwestrowej imprezy. Co zatem jeśli naszym oczom ukaże się kiełbasa, która jest pokryta zagadkowym, białym nalotem? Wyjaśniamy,...
-
Ranking 100 najobrzydliwszych dań świata. Polska "zasłynęła" aż trzema pozycjami, na podium Finlandia
Każdy ma dania, które zapadły w pamięć, ale nie przez obłędny smak czy formę podania, a raczej mankamenty. Tym sposobem powstał ranking najbardziej obrzydliwych potraw na świecie. Podium co prawda należy do Finlandii, jednak Polska może "pochwalić...
-
Jaka kiełbasa do bigosu? Z tym dodatkiem świąteczny rarytas będzie znikał z talerzy w try miga
Świąteczny bigos to przysmak, na który z niecierpliwością wyczekuje wielu Polaków. Za jego smak odpowiada nie tylko aromatyczna kapusta i mieszanka przypraw, lecz także odpowiednie mięso. Jaką kiełbasę dodać do bigosu i kiedy najlepiej to zrobić?...
-
Gdy jej spróbujesz, nawet nie spojrzysz na sklepowe mięsa. Zamknij ją w słoikach, a postoi latami
Dla wszystkich smakoszy mięsnych kąsków mamy coś specjalnego. Od dziś nie musicie polować na kiełbasę w słoikach w sklepach, możecie zrobić je własnoręcznie. Zapewniamy, że ich smak jest milion razy lepszy, a do tego może postać przez wiele lat. B...