kiełbasa
-
Gdy jej spróbujesz, nawet nie spojrzysz na sklepowe mięsa. Zamknij ją w słoikach, a postoi latami
Dla wszystkich smakoszy mięsnych kąsków mamy coś specjalnego. Od dziś nie musicie polować na kiełbasę w słoikach w sklepach, możecie zrobić je własnoręcznie. Zapewniamy, że ich smak jest milion razy lepszy, a do tego może postać przez wiele lat. B...
-
Grocho-cud, czyli gulasz, o którym marzycie. Zadbaj o konkretne mięso, a wszyscy popłaczą się z zachwytu
Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Oczywiście gorące, treściwe i rozgrzewające dania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę grochu i odrobinę wędzonki, zrobisz coś pysznego. Nie, nie chodzi o grochówkę - ten przepis jest lepszy.
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...
-
Jak zrobić domową wędlinę do słoika? Kiełbasa prezesówka dzięki konserwacji postoi w spiżarni latami
Szukasz przepisu na mięsny rarytas, który można spokojnie zawekować i przechowywać w spiżarni? Kiełbasa prezesówka to sposób na domową wędlinę - zrobisz ją ekspresowo, a dobrze zakonserwowana może stać wśród przetworów latami. Wszystko za sprawą...
-
Wrzuć do jajek te dwa składniki, a śniadanie nabierze nowego smaku. Zrobisz je szybciej niż kubek kawy
Śniadanie powinno być szybkie, pożywne i przede wszystkim smaczne. Mamy się przy nim nie napracować, ale jego smak ma nas dostatecznie zadowolić. Te wszystkie cechy mają te jajka podane z tymi dwoma składnikami. Całość to prawdziwa rewelacja.
-
Każdy, kto ich próbował, mówił, że są lepsze od ziemniaczanych. Te placki zwalają z nóg
Placki ziemniaczane znane są w całej Polsce. Podaje się je z różnymi dodatkami, niektórzy jedzą je na słodko, a inni niezmiennie serwują je z kwaśną śmietaną. Nieważne, jakich dodatków się używa, najważniejsze i tak jest to, jak smakuje placek. Ty...
-
Przepis na wyśmienity żurek w chlebie z jajkiem i kiełbasą. Wystarczy dobre pieczywo i zakwas z butelki
Żurek to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Choć kojarzy się raczej z Wielkanocą, to warto przypomnieć sobie ten smak również w ciągu roku. Zapomnij jednak o nudnym podawaniu zupy w misce. Tym razem postaw na miseczki chlebowe, które...
-
"Kiełbasa prymasa", czyli najlepsze mięso ze słoika. Dzięki metodzie trójki będzie stać w piwnicy latami
"Kiełbasa prymasa" to nie jest tajny przepis wysokiego rangą duchownego, a sposób na najlepsze mięso ze słoików, który może mieć nawet sto lat. Jak zrobić kiełbasę do słoików, żeby przetrwała w piwnicy długie miesiące? Ważna jest oczywiście dobra...
-
Takiej kiełbasy nie znajdziesz w żadnym sklepie. Nie potrzebujesz wędzarni, ale przyda się garnek
Każdy się zgodzi ze stwierdzeniem, że to, co wykonywane jest w domu smakuje najlepiej. Musimy to potwierdzić, a kiełbasa domowej roboty będzie tego przykładem. Takiego smaku nie znajdziesz w żadnym sklepie, dlatego lepiej zrobić jej więcej.
-
Najlepsze mięso na grilla, czyli poradnik dla pasjonatów grillowania
Najlepsze mięso na grilla, czyli na czym skupić się szukając rarytasów na ruszt? Poszukiwanie idealnego mięsa do grillowania może być trudnym zadaniem dla wielu miłośników tej formy spędzania czasu. Od soczystych steków po aromatyczne kiełbaski -...
-
Niedługo święta, więc przetestuj już makowiec japoński. Zrobi furorę w Wigilię
-
Sałatki Gessler nie da się przestać jeść. To przystawka na świąteczny stół
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Mielone nie muszą się taplać w tłuszczu. Zrób je w ten sposób, a wyjdą soczyste
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu dodaj plaster tego składnika
- Marchew, pomidory i filety. To połączenie da najlepszą rybę po grecku
- Nigdy nie jadłeś tej ryby w takim wydaniu. Zamień śmietanę na panierkę
- Jak przygotować idealny sos winegret? Bez tego warzywa nawet nie zaczynaj
- Sprawdzony patent na szybkie rozmrożenie ryby. Uratuje cię przed świętami
- Bigos, którego nie warto pomijać. Ta wersja przepisu jest niektórym nieznana
-
Katarzyna Bosacka poleciła najlepszą kiełbasę na grilla. Jej werdykt może zaskoczyć
Lato to szczyt sezonu grillowego. Polacy tak uwielbiają tę aktywność, że nawet przy nie do końca sprzyjającej pogodzie potrafią wymyślić sposób, by z grillowania nie rezygnować. W związku z tym, że lato w pełni, Katarzyna Bosacka postanowiła...
-
Chłopski kociołek na ognisko to strzał w dziesiątkę. Zrobisz go w błyskawicznym tempie, a goście będą zajadać się bez końca
Lato to doskonały czas na spotkania z bliskimi, również przy ognisku. Co, jednak jeśli nie chcemy ograniczać menu do pieczonej kiełbasy? W takim wypadku świetnie sprawdzi się aromatyczny chłopski kociołek. Przepis wymaga co prawda krojenia...
-
Niebanalna kiełbaska, czyli grillowana biała kiełbasa w słodkiej marynacie z chilli
Grillowanie to niemal nasz sport narodowy. Długie, letnie dni sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką w gronie rodziny i przyjaciół. Jak jednak zadowolić gusta tak wielu osób?
-
Tak zareagowali na widok polskiej kiełbasy. "Chcę być tak zabawny i zakochany w ich wieku"
Polska kiełbasa to jeden z produktów tradycyjnych, który uwielbiany jest nie tylko przez naszych rodaków. Ostatnio w sieci pojawiło się nagranie przedstawiające parę, która po raz pierwszy w życiu próbowała tego wyrobu. Ich reakcja jest bezcenna.
-
Córka przyniosła rodzicom z Korei polską kiełbasę. Wyjęli ją z opakowania i się zaczęło
Autorka kanału Crazy Korean Cooking postanowiła zrobić swoim rodzicom niespodziankę. Do domu przyniosła polską kiełbasę, której nie mieli jeszcze okazji spróbować. Reakcja Koreańczyków na polski specjał mówi sama za siebie. Wystarczyło, że wyjęli ...
-
Naturalna podpałka do grilla bije na głowę tę sklepową. Koniec paskudnego smrodu i trujących oparów
Po czym poznać mistrza lub mistrzynię grilla? Po tym, jak szybko i skutecznie udaje im się go podpalić. Jeśli jednak nie jest to twoja ulubiona część grillowania, istnieje cała masa podpałek i trików, dzięki którym rozniecisz ogień w mgnieniu oka....
-
Spalona kiełbasa to koszmar podczas grilla. Dalej można ją zjeść, czy lepiej sięgnąć po inny kawałek?
Polacy kochają grillować, a każdy cieplejszy dzień jest do tego bardzo dobrą okazją. Jednak nie zawsze dopilnuje się produktów, które leżą na ogniu. Czasem zostaną one za bardzo podpieczone i wtedy nasuwa się pytanie. Można je zjeść, czy lepiej...
-
Gazowy czy węglowy? Wybieramy najlepszy grill na majówkę. Dzięki niemu uczta będzie nie z tej ziemi
Majówka już za pasem, a to oznacza, że całe rodziny masowo będą organizować ogniska i grille. Jeśli tylko pogoda dopisze, w każdym ogrodzie można będzie poczuć zapach kiełbasek i grillowanych warzyw. Jednak zanim zabierzemy się za podpiekanie,...
-
Zapomnij o karkówce i kiełbasie, teraz to robi się na grillu. Goście nie uwierzą, że wrzucasz to na ruszt
Sezon na grilla właśnie się rozpoczyna. Aby nie zmarnować jego potencjału warto przyszykować coś, co może zaskoczyć gości. Zaraz przy standardowych składnikach warto położyć kilka nietypowych produktów, które na ciepło smakują wyśmienicie. Ich...
-
Która kiełbasa będzie najlepsza na grilla? Podobno królowa jest tylko jedna, ale jest pewien haczyk
Zbliża się majówka, czyli upragniony i wyczekany czas na wspólne spotkania przy rozgrzanym ruszcie i pysznych przekąskach. Z tej okazji mamy dla was cenną radę i odpowiedź na pytanie: jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla? Księżniczek jest wiele,...
-
Jak majówka, to grill, a jak grill, to kiełbasa. Co zrobić, by nie zamieniła się w toksyczną i rakotwórczą bombę?
Majówka bez grilla jest niczym tłusty czwartek bez pączków. To właśnie wtedy cała masa Polaków zaczyna sezon grillowy i obrzeża miast oraz wsie dosłownie toną w zapachu dymu i mięsa. Co jednak w przypadku pieczenia kiełbasy? Należy pamiętać o tych...
-
Biała kiełbasa pęka i jest sucha w środku? Babcia stosuje jeden prosty trik przed ugotowaniem
Biała kiełbasa to niezbędny składnik wielkanocnego żuru oraz wielu innych świątecznych potraw. Jednak bardzo często zdarza się, że podczas gotowania kiełbaski pękają lub stają się suche. Wówczas pada pytanie co zrobić, aby następnym razem uniknąć...
-
Dziadek Tadek sam robi białą kiełbasę na Wielkanoc. Zdradził przepis i przypomina o zasadzie. Pominiesz ją, a wyjdzie sucha
Biała kiełbasa to kultowy dodatek, który musi pojawić się na wielkanocnej uczcie. Dziadek Tadek podzielił się recepturą na ten przysmak, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zaznacza, że pominięcie jednego szczegółu może odbić się na...
-
Jak zrobić kiełbasę na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wędzarni, ale pamiętaj o czosnku i długim kiju
Nie od dziś wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną domową kiełbasę bez wędzarni. To nie magia, tylko dwie zasady i sprytna sztuczka, a do wykonania przyda się kij od szczotki i trochę...
-
Babka ziemniaczana to kultowe dania Podlasia - doskonałe w trudnych czasach. Potrzebujesz kilku tanich składników
Kiedy chcemy zjeść coś staropolskiego, warto poszukać prostych rozwiązań. Przykładem jest babka ziemniaczana. Przepis składa się z niewielu produktów. Danie jest sycące i smakuje wyśmienicie także po podgrzaniu.
-
Anna Lewandowska zdradza przepis na wielkanocną białą kiełbasę. Zapomnij o gotowaniu czy smażeniu
Wielkanoc to przede wszystkim tradycyjne smaki, swojskie produkty i domowe rarytasy. Anna Lewandowska ma jednak nieco bardziej oryginalny przepis na kultową białą kiełbasę. Kluczem do sukcesu jest cebula, świeże zioła i naczynie żaroodporne.
-
Przepis na pieczoną białą kiełbasę. Wielkanocny rarytas z wytrawnym trunkiem to niebo na talerzu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie poszukiwania idealnych receptur, trwają w najlepsze. Klasyką, która zawsze się sprawdza, jest przepis na pieczoną, białą kiełbasę. Jest jednak jeden haczyk - mowa tu o wytrawnych dodatkach,...
-
Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz i nie tylko - bez niego nie ma świąt! Prosty przepis na zupę z tradycją
Barszcz wielkanocny to potrawa z bogatą tradycją. Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami, palmą, ale i barszczem. Najlepiej ze swojską kiełbasą i gotowanymi jajkami. Poznaj historię dania i koniecznie sprawdź przepis.
-
Jak zrobić białą kiełbasę w domu, żeby tryskała sokiem i aromatem? Zapamiętaj trzy wskazówki, jedna dotyczy czosnku
Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Gotujemy na niej żurek, zapiekamy z cebulą w piekarniku i pałaszujemy z chrzanem i pajdą chleba. Mamy dla ciebie świetną wiadomość - już nie musisz stać w kolejce w mięsnym po białą...
-
Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku? Tylko jedna zapewni esencjonalny i aromatyczny wywar
Biała kiełbasa to podstawa wielkanocnego smaku. Bez niej przecież nie ugotujemy pysznego, aromatycznego żurku. Tylko jaką białą kiełbasę wybrać? Na ladach w mięsnych uśmiecha się do nas i parzona i surowa. Obie białe kiełbasy warto kupić na...
-
Zaraz wszyscy zaczniemy robić żurek. Niektórzy zastanawiają się, po co smażyć kiełbasę? Odpowiedź jest prosta
Żurek szczególnie mocno kojarzy nam się z Wielkanocą, choć oczywiście na polskich stołach gości nie tylko od święta. W niektórych przepisach podaje się, aby kiełbasę, przed dodaniem jej do wywaru, najpierw podsmażyć. Część osób zastanawia się, po ...
-
Palcówka - przepis na domową kiełbasę. Zacznij dziś, a na Wielkanoc będzie najlepsza. Uda się nawet w kawalerce
Placówka to kiełbasa suszona, która jest fantastyczna z kilku powodów. Po pierwsze - jest pyszna i nie kupisz takiej w żadnym mięsnym sklepie. Po drugie - jest prosta w wykonaniu - nie potrzebujesz specjalnej szprycy do nadziewania - wystarczą ci...
-
Biała kiełbasa pieczona - z tego przepisu wychodzi tak dobra, jak nigdy przedtem. To sprawka dwóch dodatków
Biała kiełbasa pieczona to w wielu domach nieodzowna potrawa na Wielkanoc. Nie oznacza to jednak, że nie można jej przyrządzić także poza świętami. Jeśli jesteście miłośnikami tego typu mięs, mamy dla was przepis, z którego biała kiełbasa z...
-
"Kiełbasa zwyczajna" pod lupą Katarzyny Bosackiej. Ilość mięsa w składzie jak na lekarstwo
Jak się okazuje, "kiełbasa zwyczajna" wcale taka zwyczajna nie jest. Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić skład popularnego produktu, który od lat króluje w supermarketach. Skład daleki jest od ideału - znajdziemy w nim cały wachlarz aromatów,...
-
Wylewasz wodę po gotowaniu kiełbasy? Wielka strata! Zdziwisz się, jak podkręci smak popularnego dania
Wylewanie wody po ugotowaniu w niej kiełbasy to powszechny błąd. Dlaczego? Bo potrafi ona niesamowicie podkręcić smak popularnego dania. Nie wierzysz? Sprawdź - już nigdy nie wylejesz takiej wody.
-
Kiełbasa nacinana jest Polakom doskonale znana. Za oceanem robi furorę. "Nie wierzę"
Z nacinaną kiełbasą zetknął się chyba każdy, kto kiedykolwiek robił grill lub uczestniczył w takim spotkaniu. Nie jest to więc traktowane jako coś nadzwyczajnego. Okazuje się jednak, że z takiej kiełbasy można wyczarować coś, co zachwyci nawet...
-
Dobre leczo - w czym tkwi sekret? Dzięki tym składnikom zyska wyjątkowy smak
Dobre leczo to pyszny obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie tego dania ma wiele zalet, a główną jest jej prostota i szybkość wykonania. Jednak przepisów na tego typu potrawę jest bardzo dużo. W czym tkwi sekret udanego leczo? Zdradzamy kilka...
-
Marynata do kiełbasy na grilla. Czas jest tu kluczem do uzyskania obłędnego smaku
Marynata do kiełbasy na grilla jest niezwykle ważna. To dzięki niej mięso zyskuje całkiem nowy, często wręcz obłędny smak. Jak zrobić marynatę, by wydobyć najlepszy smak? Sprawdź.
-
Polish Boy to hit z ulic Cleveland. "To najlepsza kanapka świata"
Polish Boy to uliczny fastfood uwielbiany w całych Stanach. Za tą swojsko brzmiącą nazwą kryje się kanapka przypominająca hot doga, przez wielu Amerykanów uważana za najlepszą na świecie. Jaki jest jej sekret? Nie znajdziesz tam parówki, tylko...
-
Czy można rozpalić ognisko na działce ROD? Gdzie można legalnie zrobić ognisko w mieście lub lesie? Sprawdzamy
Czy można rozpalić ognisko na działce ROD? Właśnie takie nieruchomości są często miejscem odpoczynku dla wielu rodzin. Okazuje się jednak, że kwestia upieczenia tu kiełbasek na ognisku będzie kłopotliwa.