bigos
-
Przepis dostałam od koleżanki, a teraz to gości na stole przy każdej okazji. Takiego bigosu żal nie spróbować
Takiego przepisu nie znają nawet najstarsze babcie. Bigos w takim wydaniu skradnie serce każdego, kto przepada za tym daniem. Nie wygląda on jak z naszej tradycyjnej receptury, lecz dalej jest smaczny i pożywny. Znajdziesz w nim składniki, o który...
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Ania Starmach dodaje do bigosu tę mieszankę owoców. Dzięki niej kolejki ustawiają się po dokładkę
Bigos to pospolite danie, które na naszych stołach ląduje zazwyczaj w okresie jesieni i zimy. Dzięki obfitej mieszance składników można poczuć jego aromat z daleka. Ania Starmach postanawia dodać do niego jeszcze więcej smaku i wrzuca owocową...
-
Bigos z trzech mięs, który musimy nazywać po imieniu - genialny. Ten smak sprawi, że poczujesz się jak szlachcic
Trudno wyobrazić sobie bardziej "szlacheckie" danie, niż bigos. I chociaż przed kilkuset laty bigos wyglądał nieco inaczej, to dzisiejszy przepis z pewnością jest bliski sercu każdemu Polakowi. Jak zatem zrobić kultową potrawę? Postaw na trzy mięs...
-
Potrawy świąteczne, które można mrozić - przygotujcie je w listopadzie, a przed świętami będziecie mogli sobie podziękować
Potrawy świąteczne, które można mrozić, pozwolą nam zyskać więcej czasu i spokoju w dniu Wigilii. Niektóre z dań, warto przygotować nieco wcześniej. Zwłaszcza te, które są czasochłonne. W artykule kilka dań, które możesz zamrozić.
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...
-
Bigos to już przeżytek i lepiej o nim zapomnieć. Za to ta kapusta robi szał na rodzinnych imprezach
Bigos to danie, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie świąt i wielu rodzinnych imprez. Okazuje się jednak, że jest coś znacznie lepszego i mniej pracochłonnego. Przy tym daniu tradycyjny bigos powinien się schować. Oto przepis na pyszną kapustę.
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Bigos babci Stasi. Był najpyszniejszy, bo używała trzech mięs i jednego nieoczywistego składnika
Bigos to klasyka polskich stołów i każdy zgodzi się ze mną, że nie ma tradycyjnych polskich świąt bez miski gorącego, treściwego bigosu. Przepis na bigos jest banalny, dziś jednak podpowiemy, jak zrobić go po babcinemu. Moja babcia przykładała się...
-
Sałatka śledziowa Gessler to dopiero coś. Potrzebujesz kilku składników
-
10 minut i 3 składniki. Tyle potrzebujesz, by zrobić najlepsze placki
-
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt? 70 proc. nie ma wątpliwościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rosół babci Stasi nie ma sobie równych. Znajdziesz w nim suszony składnik
-
Zamiast wędlin podaj to na świątecznym stole. Zapieczony i zalany tym składnikiem zostanie od razu zjedzony
- Przepis na rybę po grecku w wersji wege. Wychodzi równie pyszna i aromatyczna
- Surówka z kiszonej kapusty Strzelczyka wyjdzie bombowo z tymi dodatkami
- Zamiast wyrzucać, użyj jej do porządków. Odstraszy szkodniki i doda smaku
- Domowe pyzy z okrasą z boczku. Ten przepis jest niewiarygodnie prosty
- Nikt nie oprze się temu wypiekowi. Jest smaczniejszy od piernika
-
Joanna Brodzik zdradziła, jaki jest sekret jej bigosu. "Resztki już trafiają do zamrażarki"
Gdy za oknem wcześniej robi się ciemno, a temperatura zdecydowanie spada, coraz częściej myślimy o Bożym Narodzeniu. Niektórzy przygotowują się do tych świąt już wiele tygodni wcześniej. Tak robi między innymi Joanna Brodzik, która w rozmowie z...
-
Starszy Japończyk spróbował bigosu, przygotowanego przez wnuka. Jego reakcja rozczuliła internautów
Bigos to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie kuchni polskiej. Na przestrzeni lat zyskał taką popularność, że usłyszeli o nim nawet smakosza zza morza. Pewien polsko-japoński youtuber postanowił ugotować go swojemu dziadkowi. Reakcja starszego...
-
Przetestował polską restaurację w Londynie. Spróbował pierogów i bigosu, a reakcja mówi sama za siebie
Restauracje z typowym polskim jedzeniem znajdują się na całym świecie. Wyruszając poza granice kraju, można się więc natknąć na pierogi ruskie, schabowego, czy bigos. W stolicy Wielkiej Brytanii również można zjeść dania, które samodzielnie robimy...
-
To danie zawsze znika w okamgnieniu. Staropolski przepis zachwyci nawet niejadka. Nie zapomnij o tych składnikach
Kuchnia polska bogata jest w przepisy, które znamy od bardzo dawna. Aczkolwiek czasem trudno znaleźć ten, który jest zbliżony choć trochę do oryginału. Jednak ta receptura pamięta czasy mojej praprababci i cieszy się w rodzinie popularnością. Dobó...
-
Prosty, smaczny i zdrowy bigos z cukinii. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą
Bigos z cukinii to ciekawa alternatywa dla kapuścianej klasyki. Lekkie, zielone warzywo da charakterystyczny posmak, szczególnie w anturażu pomidorów i świeżych ziół. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie no i zaspokaja nawet największ...
-
Przepis na bigos po staropolsku. Znajdziecie w nim dużo mięsa, grzybów i aromatycznych przypraw
Świąteczna kuchnia bigosem stoi. Prawda jest jednak taka, że bigos przygotowujemy równie często poza okresem świątecznym. Trudno się dziwić, tradycyjny, polski przysmak ma swoje rzesze fanów w całym kraju, a nawet poza jego granicami. Jak...
-
Jak zrobić dobry bigos? Z tym przepisem wyjdzie lepszy niż babciny
Jak zrobić bigos? Jeśli szukasz przepisu na pyszny bigos, danie kuchni polskiej pełne aromatycznych składników, to ten artykuł jest dla ciebie. Tu dowiesz się jak krok po kroku stworzyć wyjątkowo pyszny bigos według staropolskiej receptury - zarów...
-
Kiedy robię to danie, talerze zawsze zostają puste. Jest gotowe w 30 minut, a porcja wystarczy na kilka dni
Aby zrobić smaczne i sycące danie nie trzeba skomplikowanego przepisu. Wystarczy połączyć kilka składników, które ma się w swojej kuchni. Gdy użyjesz tego przepisu, zrobisz potrawę, która jest warta grzechu. Jest wyjątkowa dzięki mieszance różnych...
-
Dania z kiszoną kapustą - kotlety z kapusty, bigos lub śląski obiad. Ty wybierasz
Dania z kiszoną kapustą cieszą się dużym zainteresowaniem w Polsce. Nic w tym dziwnego. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że kiszona kapusta jest wpisana w naszą kulinarną tradycję. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na dania z kiszonej...
-
Wiosenny bigos z młodej kapusty? To idealne danie zawsze znika z talerzy w okamgnieniu
Jak zrobić wiosenny bigos z młodej kapusty? Podajemy przepis, z którym potrawa wyjdzie niezwykle smaczna i każdy będzie sięgał po dokładkę. Wystarczy połączyć kilka składników i dobrze przyprawić całość do smaku.
-
Bigos w słoiku: sprawdzony sposób na przechowywanie ulubionej potrawy
Bigos w słoiku to doskonały sposób na przechowywanie potrawy i zachowanie jej świeżości przez długi czas. Dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się smakiem pysznego bigosu w każdym momencie. Przygotowanie obiadu z bigosu w słoiku to idealne rozwiązan...
-
Na to danie czeka się cały rok. Zrób cały gar, bo każdy poprosi o kilka dokładek. Wybór mięsa jest bardzo ważny
Na niektóre potrawy trzeba czekać cały rok. Jest to spowodowane sezonowością pewnych warzyw. Na szczęście wiosna przyszła szybko i możemy delektować się specjałami, o których śniliśmy w zimowe noce. To danie koniecznie musisz zrobić tej wiosny....
-
Szykujesz bigos z młodej kapusty? Koniecznie dodaj ten składnik. To on podkręci smak dania
Nadszedł czas na bigos z młodej kapusty, dlatego warto wiedzieć, co zrobić, aby miał idealny smak. Podajemy przepis, z którym będzie można przyrządzić doskonałe danie. Wyjątkowy smak będzie można uzyskać dodając kilka specjalnych przypraw.
-
W tym bigosie nie znajdziesz ani grama kiełbasy, jest w nim coś znacznie lepszego. To postna propozycja Okrasy
Bigos to danie, które nie może się nie udać, jeśli trzyma się określonych zasad. Dodatkowo w wersji Karola Okrasy jest smaczny, a o dziwo nie ma w nim kiełbasy i klasycznego mięsa. Ten przepis przyda się każdemu, kto chciałby spróbować innej wersj...
-
Bigos Magdy Gessler. Przepis na staropolski obiad. Podgrzej go następnego dnia, a poczujesz różnicę
Bigos Magdy Gessler, przepis skomponowany z produktów najlepszej jakości. Dzięki temu smak staropolskiej potrawy jest unikatowy, a z każdym kolejnym podgrzaniem staje się jeszcze bardziej aromatyczny. Jak go przyrządzić? Sprawdź i przekonaj się, ż...
-
Bigos nie wyszedł idealny? Spokojnie, to danie da się uratować. Zanim się rozpłaczesz, wypróbuj te patenty
Bigos to niemal kultowa potrawa, która gości na świątecznych stołach. Kiszona kapusta z dodatkiem mięs, grzybów i suszonych owoców to prawdziwy rarytas. Łatwo tu jednak o przesadę - co więc zrobić, gdy potrawa będzie makować idealnie?
-
Przepisy na bigos wigilijny. Wersje z grzybami na wigilię i z mięsem na święta
Bigos wigilijny jest potrawą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jej popularność sprawia, że stała się klasykiem tego okresu, choć w wielu wersjach na jej przygotowanie potrzeba nawet kilku godzin. Poniżej...
-
Bigos staropolski - tradycyjny rarytas, którego nie może zabraknąć w święta. Kluczowe są dodatki
Bigos staropolski to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu ciężko dorównać. Kluczem smaku jest kilka rodzai mięsa, kiszona kapusta domowej roboty i aromatyczne dodatki. Na liście składników nie może zabraknąć grzybów czy suszonych...
-
Jak wybrać przyprawę do bigosu? Najlepiej stwórz własną! Kompozycja, która podkreśli głębię smaku
Jak wybrać przyprawę do bigosu? To pytanie zadajemy sobie zwłaszcza przed świętami, kiedy na głowie mamy wiele kulinarnych planów. Choć w sklepie możemy dostać wiele gotowych mieszanek, to jednak najlepiej przyrządzić własną. Dzięki temu unikniemy...
-
Bigos świąteczny ze słodką nutką. Kilka łyżek tego składnika to sekret udanego dania
Bigos to dane, którego nie może zabraknąć na stole świątecznym. Odpowiednia kapusta i suszone grzyby sprawiają, że chętnie po niego sięgamy. Z tym słodkim dodatkiem będzie jeszcze lepszy.
-
Najczęstsze błędy podczas gotowania bigosu. Złe proporcje i przypalony garnek to przy nich pestka
Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości na naszych stołach. Niestety podczas gotowania często popełniamy małe grzeszki, które mogą odbić się na smaku dania. Tych błędów warto się wystrzgać - przypalony garnek, złe proporcje c...
-
Bigos myśliwski. Przepis na solidne, rozgrzewające danie bożonarodzeniowe. Po prostu palce lizać!
W święta na naszych stołach gości wiele potraw na bazie kapusty kiszonej. Jedną z nich jest tradycyjny bigos myśliwski. To przepyszne, rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się w Boże Narodzenie. Jego przygotowanie zajmie wam niecałe dwie godziny.
-
Przepis na obłędny bigos z tajemnej książki mojej babci. Wiadomo, kiedy jest najsmaczniejszy
Cztery dekady temu nikt nie szukał inspiracji na dania w internecie. O najlepsze przepisy trzeba było wypytać babcie i dziadków lub odnaleźć je w opasłych książkach kucharskich. Jedną z najpopularniejszych była "Dobra kuchnia". Na niemal trzystu...
-
Jak uratować zbyt słony bigos? Nie załamuj się! Jest kilka kuchennych trików na pozbycie się soli
Jak uratować zbyt słony bigos? Nie martw się, jeśli przez przypadek wrzuciłaś zbyt dużo soli, albo, co gorsza posoliłaś potrawę dwa razy, to nie oznacza, że nadaje się do kosza. Istnieją sprawdzone kuchenne triki, dzięki którym uratujesz wigilijną...
-
Jak uratować zbyt słony bigos? Dzięki kilku prostym metodom będziesz mógł odzyskać jego właściwy smak
Bigos to tradycyjna polska potrawa, którą chętnie gotujemy na Boże Narodzenie. Czasem może się zdarzyć, że dodamy do niego za dużo soli, co może popsuć pożadany efekt. Jeśli twój bigos wyszedł za słony, nic straconego. Możesz go uratować na kilka...
-
Wzdęcia po świątecznej kapuście? Sprawdź jak ją ugotować, aby pozbyć się przykrego problemu
Wzdęcia po kapuście czy świątecznym bigosie zniechęcają do gotowania tradycyjnych potraw. Nic dziwnego, w końcu przygotowywanie dań ma ostatecznie sprawić przyjemność ich spożywania. Jeśli jednak borykamy się z problemami gastrycznymi, warto pozna...
-
Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą
Bigos wigilijny z grzybami i kiszoną kapustą to klasyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie jednak nie musi być trudne. Ważne, aby ściśle pilnować się przepisu. Nasza receptura przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku....
-
Ten bigos nie ma sobie równych. To ostatnie chwile na jego przygotowanie przed świętami. Czas odgrywa bardzo ważną rolę
Bigos to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten jego rodzaj charakteryzuje się długim czasem przygotowania. Dlatego warto przygotować go już teraz, aby móc jeść go w czasie świąt.
-
Bigos gotowy w 25 minut? To nie są czary! Prosty przepis Karola Okrasy przyda się nie tylko na Boże Narodzenie
Bigos to tradycyjna potrawa, która zazwyczaj kojarzy się długim, nawet kilkudniowym gotowaniem. Jest jednak sposób, aby przyrządzić esencjonalny szybki bigos. Przepis Karola Okrasy sprawdzi się zwłaszcza w trakcie przygotowań do świąt Bożego...
-
Bigos według Roberta Makłowicza. Z tym dodatkiem przyrządzicie prawdziwe staropolskie danie
Bigos to tradycyjna polska potrawa, która gości na naszych stołach od kilkuset lat. Jak przygotować prawdziwy, staropolski bigos? Robert Makłowicz podpowiada, co powinno się w nim znaleźć. Chodzi o wędzone śliwki.