bigos
-
Robię go z przepisu babci, a później wkładam do słoików. Tak tworzę idealny obiad, który wyciągnę zimą
Zima to specyficzna pora roku, która jednym dodaje siły, a drugich osłabia. Jeśli jesteś osobą, która nie ma wtedy na nic ochoty, to warto się na to przygotować. Ja robię danie, które zamykam w słoikach i wyciągam, gdy za oknem widać już śnieg....
-
Bigos jak u babci, a nawet... lepszy. Z tym warzywem będzie delikatniejszy i obłędnie smaczny
Klasyczny bigos najlepiej smakuje z intensywnie zielonej młodej kapusty. Ma bardziej kruche liście i delikatniejszy, lekko słodki smak. Sezon na to warzywo trwa tylko do sierpnia, dlatego lepiej się pospieszyć i wyczarować to tradycyjne danie.
-
Nic lepszego nie zrobisz z cukinii. Żadne kotlety, leczo i zupa. Wrzuć do garnka i zalej pomidorami
Przepis na szybki obiad, który nasyci i zachwyci smakiem? Bigos z cukinii to kulinarny majstersztyk, który sprawdzi się jako danie wegetariańskie lub dodatek warzywny. Poznaj sprawdzony przepis.
-
Nadziałam takie mięso młodym warzywem. Odwrócone gołąbki zrobiły furorę, a mąż poczuł niebo w gębie
Zrobiłam odwrócone gołąbki i swojski bigos dzięki temu przepysznemu warzywu, na które właśnie jest sezon. Będą to ulubione letnie potrawy całej naszej rodziny. Jak je zrobić? To banalnie proste!
-
W maju wykorzystuję ten przepis co kilka dni. Jest najlepszy i czekam na jego zrobienie przez cały rok
Wykorzystanie sezonowych warzyw jest naprawdę czymś ciekawym i dzięki temu możemy poznać różne smaki. Co roku czekam na maj, by zrobić tę potrawę, a ona nigdy nie zawodzi. Jedna miska sprawia, że jestem napełniona przez wiele godzin, a garnek znik...
-
Nie wiesz, co zrobić z wędlinami po świętach? Dodaj je do bigosu, a uzyskasz genialny aromat
Po świętach wiele osób ma problem z tym, jak spożytkować pozostałe po gościach jedzenie. Wielkanocne resztki można rozdać wśród najbliższych lub przerobić na inne smakowite dania, którymi będziemy się zajadać przez następne dni. Przykładowo...
-
Nie było w nim ani grama kapusty. Nie mogłam uwierzyć, gdy zobaczyłam przepis na staropolski bigos
Mówi się, że to tradycyjna polska potrawa, ale czy dzisiejszy bigos przypomina ten sprzed lat? Okazuje się, że nie do końca. Mało kto wie, że dawniej bigos przygotowywany był bez kapusty.
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
Dacie radę zdobyć komplet punktów?
-
To najlepszy bigos, jaki jadłam. Przepis dostałam od dziadka Jurka i przebija ten babciny
Bigos to kultowe danie kuchni polskiej, którego nie da się nie znać. W okresie jesienno-zimowym jest chętnie wykonywany, bo rozgrzewa i sprawia, że mamy uczucie zapełnienia. Jego smak bardzo dobrze znamy, lecz przepis od dziadka trochę się różni o...
-
W tym bigosie nie znajdziesz kiełbasy, boczku, ani żeberek. Zamieniłam to na mięso, które zaskakuje
Bigos to tradycyjne danie, które znane jest każdemu. Wykonuje się je zazwyczaj w większej porcji, by wystarczyło na kilka dni. Jego podstawą jest aromatyczne mięso. W tej wersji zamienia się je na coś innego. Niektórzy zaczną przecierać oczy ze...
- Z lasu wynosili pełne kosze. "Grzybów było zbyt dużo, by je policzyć"
- Wyrzuciłam z lodówki wędlinę i sery, teraz kanapki robię z tym. Nie jadłam lepszego smarowidła
- Dla kogo opony całoroczne? Eksperci wyjaśniająMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Gdy robi się chłodniej, robię tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej
- Domowa pułapka na muszki owocówki. Z dwóch rzeczy, które każdy ma w domu
- Najzdrowsze warzywo na świecie. W Polsce wciąż zapomniane, a szkoda
- Zacznij trzymać herbatę w lodówce. Rozwiążesz dwa problemy na raz
- Pomysł na szybki obiad? Zdecydowanie zupa krem z pomidorów mojej cioci
- Kiedy jest sezon na grzyby? Szczyt dopiero przed nami. "Może być obfity i w całym kraju"
- Czego nie dodawać do kawy? Popularny produkt jest najgorszą opcją
-
Bigos prawie spalił kawalerkę. To, co zrobiła z nim znajoma, przeszło ludzkie pojęcie
Na pewno każdy z nas ma takiego znajomego lub znajomą, którego eufemistycznie można określić jako osobę nieporadną. Na studiach miałam współlokatorkę, której poczynania nadają się na powieść komediową. Jednak podczas jednej sytuacji wcale nie było...
-
W każdym polskim domu je się bigos! Sprawdź w QUIZIE, ile wiesz o tej potrawie
Bigos to potrawa z naprawdę długą tradycją.
-
Dziś Dzień Bigosu - z tej okazji warto zrobić tę treściwą potrawę. Podobno najlepiej smakuje na 3 dzień
Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia. Wiedzą o tym zapewne miłośnicy tego dania. Bigos znany jest w Polsce od XVII wieku, a jego nazwa oznaczała wtedy ''siekanie produktów na kawałki''. Nieco później, bo w XVIII wieku stał się potrawą z gotowanej...
-
Włoski szef kuchni podzielił się z nami przepisem na bigos. Zrób go tak, a nikt nie powie złego słowa
Andrea Camastra, szef kuchni w restauracji Nuta nagrodzonej gwiazdką Michelin, podzielił się z nami swoim przepisem na bigos. Włoch miesza dwa rodzaje kapusty. Pamięta też oczywiście o nieodzownych dodatkach, którym bigos zawdzięcza swój smak....
-
Jak długo można przechowywać bigos w słoikach? Czas będzie dłuższy niż myślisz, jeśli postawisz na tę metodę
Trudno wyobrazić sobie święta bez potraw z kapustą w roli głównej. Polacy na wigilijny stół kładą nie tylko pierogi i uszka nadziewany kapuścianym farszem, ale również staropolski i aromatyczny bigos. Co zrobić, gdy ugotujemy go za dużo? Mamy trzy...
-
Przetestowałam menu świąteczne restauracji Magdy Gessler. Za pięć pierogów 51 zł, ale śledzie...
Kierowana ciekawością i apetytem na świąteczne potrawy postanowiłam przetestować wigilijne klasyki z menu świątecznego restauracji "U Fukiera". Zamówiłam barszcz, pierogi, bigos oraz śledzika po kaszubsku. Jak mi smakowało, ile to wszystko...
-
Treściwy bigos z nietypowym dodatkiem. Moja mama tak robi, a ja wciąż jestem w szoku
Żadna Magda Gessler, żadem Okrasa nie robi tak pysznego bigosu jak moja mama. Przez pół życia starałam się odtworzyć ten smak, jednak na próżno - mój bigos też jest smaczny, ale to nie to samo. Ostatnio chciałam się dowiedzieć, jak dokładnie mama ...
-
Świąteczny bigos z tym nietypowym dodatkiem będzie smakował wręcz obłędnie. Mało kto o tym wie
Bigos to jedna potraw wigilijnych, która na brak popularności nie może narzekać. Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek z bigosem w roli głównej to coś, na co z niecierpliwością czeka wielu Polaków. Poniżej zdradzamy sposób na "podrasowanie"...
-
Bigos, który zmiecie konkurencję z planszy. Wystarczą trzy łyżki na duży garnek, a goście zjedzą wszystko i wyliżą talerze
Polacy uwielbiają bigos i gotują go nie tylko od święta. Pojawia się na stołach niezależnie od okazji, dlatego też warto, by ten bożonarodzeniowy wyróżniał się i smakował wyjątkowo. Jak to osiągnąć? Oczywiście dodatkami. Wystarczy odrobina...
-
Jaka kiełbasa do bigosu? Z tym dodatkiem świąteczny rarytas będzie znikał z talerzy w try miga
Świąteczny bigos to przysmak, na który z niecierpliwością wyczekuje wielu Polaków. Za jego smak odpowiada nie tylko aromatyczna kapusta i mieszanka przypraw, lecz także odpowiednie mięso. Jaką kiełbasę dodać do bigosu i kiedy najlepiej to zrobić?...
-
Jak przygotować wigilijny bigos niczym mistrz? Dzięki tej staropolskiej technice będzie palce lizać
Potrawy z kapustą w roli głównej to kwintesencja świątecznych kulinariów. Kapustą nadziewamy uszka i pierogi, na stole ląduje również kapusta z grochem, a do ryby podajemy surówkę z kiszonej kapusty. W wielu domach królują także łazanki lub......
-
Bigos wigilijny z niespodzianką. Dodaj suszony rarytas, a kapuściane danie nabierze charakteru
Wigilijny bigos wieje nudą? Zamiast szykować po raz kolejny przepis babci, postaw na nieco większą ilość dodatków. Jeden szczególnie podkreśli smak kapuścianego rarytasu, a grzyby to jedynie połowa sukcesu. Sprawdź naszą listę składników i zaskocz...
-
Ile domów, tyle przepisów na bigos. Tomasz Strzelczyk ma swój i jest rewelacyjny. To zasługa owoców
Bigos pojawia się na każdym świątecznym stole. I Tomasza Strzelczyka również go nie brakuje. Pomimo że receptur na ten przysmak jest wiele, kucharz zdradza swój rodzinny przepis. Ten wyjątkowo głęboki smak to zasługa owoców i odrobiny tego napoju....
-
Ostrożnie z tą przyprawą podczas przyrządzania bigosu. Można nią narobić wiele szkód
Bigos to potrawa powszechnie znana i lubiana. Przygotowuje się ją zwłaszcza w okresie świątecznym. Tradycyjne danie z kapusty i aromatycznych dodatków wzbogaca wigilijny stół, a u miłośników kuchni polskiej wywołuje wilczy apetyt. Jak prawidłowo...
-
Przepis dostałam od koleżanki, a teraz to gości na stole przy każdej okazji. Takiego bigosu żal nie spróbować
Takiego przepisu nie znają nawet najstarsze babcie. Bigos w takim wydaniu skradnie serce każdego, kto przepada za tym daniem. Nie wygląda on jak z naszej tradycyjnej receptury, lecz dalej jest smaczny i pożywny. Znajdziesz w nim składniki, o który...
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Ania Starmach dodaje do bigosu tę mieszankę owoców. Dzięki niej kolejki ustawiają się po dokładkę
Bigos to pospolite danie, które na naszych stołach ląduje zazwyczaj w okresie jesieni i zimy. Dzięki obfitej mieszance składników można poczuć jego aromat z daleka. Ania Starmach postanawia dodać do niego jeszcze więcej smaku i wrzuca owocową...
-
Bigos z trzech mięs, który musimy nazywać po imieniu - genialny. Ten smak sprawi, że poczujesz się jak szlachcic
Trudno wyobrazić sobie bardziej "szlacheckie" danie, niż bigos. I chociaż przed kilkuset laty bigos wyglądał nieco inaczej, to dzisiejszy przepis z pewnością jest bliski sercu każdemu Polakowi. Jak zatem zrobić kultową potrawę? Postaw na trzy mięs...
-
Potrawy świąteczne, które można mrozić - przygotujcie je w listopadzie, a przed świętami będziecie mogli sobie podziękować
Potrawy świąteczne, które można mrozić, pozwolą nam zyskać więcej czasu i spokoju w dniu Wigilii. Niektóre z dań, warto przygotować nieco wcześniej. Zwłaszcza te, które są czasochłonne. W artykule kilka dań, które możesz zamrozić.
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...
-
Bigos to już przeżytek i lepiej o nim zapomnieć. Za to ta kapusta robi szał na rodzinnych imprezach
Bigos to danie, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie świąt i wielu rodzinnych imprez. Okazuje się jednak, że jest coś znacznie lepszego i mniej pracochłonnego. Przy tym daniu tradycyjny bigos powinien się schować. Oto przepis na pyszną kapustę.
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Bigos babci Stasi. Był najpyszniejszy, bo używała trzech mięs i jednego nieoczywistego składnika
Bigos to klasyka polskich stołów i każdy zgodzi się ze mną, że nie ma tradycyjnych polskich świąt bez miski gorącego, treściwego bigosu. Przepis na bigos jest banalny, dziś jednak podpowiemy, jak zrobić go po babcinemu. Moja babcia przykładała się...
-
Joanna Brodzik zdradziła, jaki jest sekret jej bigosu. "Resztki już trafiają do zamrażarki"
Gdy za oknem wcześniej robi się ciemno, a temperatura zdecydowanie spada, coraz częściej myślimy o Bożym Narodzeniu. Niektórzy przygotowują się do tych świąt już wiele tygodni wcześniej. Tak robi między innymi Joanna Brodzik, która w rozmowie z...
-
Starszy Japończyk spróbował bigosu, przygotowanego przez wnuka. Jego reakcja rozczuliła internautów
Bigos to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie kuchni polskiej. Na przestrzeni lat zyskał taką popularność, że usłyszeli o nim nawet smakosza zza morza. Pewien polsko-japoński youtuber postanowił ugotować go swojemu dziadkowi. Reakcja starszego...
-
Przetestował polską restaurację w Londynie. Spróbował pierogów i bigosu, a reakcja mówi sama za siebie
Restauracje z typowym polskim jedzeniem znajdują się na całym świecie. Wyruszając poza granice kraju, można się więc natknąć na pierogi ruskie, schabowego, czy bigos. W stolicy Wielkiej Brytanii również można zjeść dania, które samodzielnie robimy...
-
To danie zawsze znika w okamgnieniu. Staropolski przepis zachwyci nawet niejadka. Nie zapomnij o tych składnikach
Kuchnia polska bogata jest w przepisy, które znamy od bardzo dawna. Aczkolwiek czasem trudno znaleźć ten, który jest zbliżony choć trochę do oryginału. Jednak ta receptura pamięta czasy mojej praprababci i cieszy się w rodzinie popularnością. Dobó...
-
Prosty, smaczny i zdrowy bigos z cukinii. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą
Bigos z cukinii to ciekawa alternatywa dla kapuścianej klasyki. Lekkie, zielone warzywo da charakterystyczny posmak, szczególnie w anturażu pomidorów i świeżych ziół. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie no i zaspokaja nawet największ...
-
Przepis na bigos po staropolsku. Znajdziecie w nim dużo mięsa, grzybów i aromatycznych przypraw
Świąteczna kuchnia bigosem stoi. Prawda jest jednak taka, że bigos przygotowujemy równie często poza okresem świątecznym. Trudno się dziwić, tradycyjny, polski przysmak ma swoje rzesze fanów w całym kraju, a nawet poza jego granicami. Jak...