Bigos to danie, które pojawiło się między XVII a XVIII wiekiem. Początkowo przyrządzano go z siekanego mięsa z dodatkiem ryb i octu winnego. Później zaczęto zastępować drogie składniki, tanią oraz powszechnie dostępną kapustą i narodziła się wersja potrawy, którą znamy obecnie. Jakie przyprawy do bigosu dodać, aby wyszedł jak po staropolsku?
Istotnym składnikiem jest nie tylko kapusta, lecz także mięso do bigosu. Jakie będzie najlepsze? Królową jest wieprzowina. W tym wypadku najlepiej sięgnąć po karkówkę, schab lub łopatkę. Możesz dodać także duszoną wołowinę, dziczyznę, kiełbasę i boczek.
Idealny bigos powinien mieć wspaniały aromat i lekko kwaskowy posmak. Kluczową kwestią są przyprawy, które dodasz do garnka. Podstawą jest liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, kminek i majeranek. Jeśli chcesz lepiej podkręcić smak, możesz też dodać ziarna jałowca, a zyska więcej leśnego aromatu, a także cynamon i goździki (jeśli wolisz wersję bardziej słodką), tymianek i słodką paprykę.
Pierwszym krokiem do przyrządzenia bigosu jest namaczanie grzybów, które powinny się moczyć około 12 godzin. Kiedy będą gotowe, drugim aspektem jest podduszenie kapusty. Jeśli robisz bigos z kiszonej, najpierw trzeba odsączyć ją z nadmiaru wody. W przypadku tej świeżej musisz ją obrać i posiekać. Ile gotować kapustę na bigos? Oba rodzaje należy dusić na małym ogniu przez co najmniej godzinę, zanim dodasz kolejne składniki. Łącznie przygotowanie bigosu może trwać nawet do trzech godzin. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.