dania wegetariańskie
-
Gołąbki wigilijne bez mięsa. Postny przepis z zaskakującym farszem nie tylko na święta
Gołąbki wigilijne bez mięsa to sycąca propozycja, którą warto uwzględnić w świątecznym menu, ale też na co dzień. Jak przygotować aromatyczne gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami? Przedstawiamy to w przepisie krok po kroku.
-
Babcia widziała, jak wyrzucam warzywa z rosołu i aż krzyknęła. Teraz już nigdy nie popełnię tego błędu
Rosół na niedzielny obiad to strzał w dziesiątkę, jednak warzywa po ugotowaniu bulionu, są często najbardziej marnowanym produktem w kuchni. Wiele osób nie wie, co z nimi zrobić. Niektórzy dodają odrobinę do zupy, a inni zwyczajnie wyrzucają. Babc...
-
Spróbowałam raz i zapomniałam o tradycyjnych mielonych. Te kotlety po prostu rozpływają się w ustach
Ryż wcale nie musi być nudnym dodatkiem do obiadu. Można z niego wyczarować wiele pysznych i ciekawych propozycji. Jedną z nich są bez wątpienia kotlety ryżowe. Jak je przygotować? Naprawdę łatwo i szybko.
-
W zdrowym ciele zdrowy bób. Król letniej sałatki w tym połączeniu smakuje najlepiej
Uwielbiany przez Polaków od lat, co lato cieszy się ogromną popularnością. Bób nie dość, że smaczny to wyjątkowo cenny pod względem odżywczym. Wystarczy ugotować jego fasolki w osolonej wodzie i jeść jako przekąskę, dodawać do sałatek lub klasyczn...
-
Ten obiad sprawi, że zatańczysz z zachwytu. Zdziwisz się, z czego jest ten stek
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa, a placki ziemniaczane i kopytka nieco ci się już przejadły, może czas otworzyć się na nowe smaki i odrobinę pokombinować? Dziś podpowiemy, jak zrobić fantastyczne steki z kalafiora, które swoim...
-
Soczysta alternatywa mięsnych kotletów. Łącze warzywa z tym produktem i wychodzi królewski obiad
Soczyste i obłędne kotlety bez grama mięsa to nie żart, a ekspresowy przepis na wyśmienity obiad. Wystarczy połączyć odpowiednie warzywa i dodać do nich produkt, który gości na stołach w porze śniadaniowej. Tak właśnie powstaje smak, którego nie d...
-
W Wielki Piątek przygotowuję indyjskie kotleciki. Robię podwójną porcję, bo znikają w 10 minut
W Wielki Piątek katolików obowiązuje ścisły post. Z tego powodu wiele osób szuka przepisów na bezmięsne dania. Przygotuj te aromatyczne indyjskie kotleciki, a z pewnością zasmakują każdemu.
-
Wege pasztet wielkanocny to moje odkrycie roku. Nie robię go z soczewicy ani fasoli, tylko z... tego składnika
Pasztet wielkanocny w wersji wegetariańskiej to danie, które wzbogaci świąteczną ucztę. Przyrządzony z aromatycznymi dodatkami, na bazie kaszy jaglanej i orzechów, smakuje tak dobrze, że zajadają się nim nawet mięsożercy. Jak przygotować wege...
-
Nietuzinkowe kokosowe pączki wegańskie - zrób je siódmego lutego, a ósmego zjedz ze smakiem
Pączki wegańskie bezglutenowe to zdrowszy wariant kultowego przysmaku serwowanego przede wszystkim w tłusty czwartek. Takie łakocie smakują najlepiej z filiżanką aromatycznej kawy lub gorącej herbaty. Sprawdź przepis na nietuzinkowe pączki wegańskie.
-
Pasztet z fasoli zastąpi świąteczną klasykę. Dodaj owocowy akcent i przyprawy, a wyjdzie mistrzowsko
Pasztet z fasoli to kremowa i smaczna alternatywa dla mięsnej klasyki, która zazwyczaj gości na świątecznym stole. Przepis łączy wiele przypraw, ziół i sosów, dzięki czemu otrzymamy perfekcyjną konsystencję oraz zdrowszy produkt. Wystarczy wszystk...
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Nie ma lepszej pasty do chleba. Zrób raz, a zapomnisz o jajecznej
- Naturalny odświeżacz powietrza zrobisz samodzielnie. Wystarczą owoce
- Pączki angielskie na tłusty czwartek? Klasyczne buły mogą się schować
- Gdy jej spróbujesz zapomnisz o wędlinie. Takie połączenie robi wrażenie
- Usmaż naleśniki, ale zapomnij o dżemie. Goście padną z wrażenia
- Weź ostry nóż i przykrywkę. Od razu posypią się pytania o przepis
- Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do rosołu. Wystarczy jedna zmiana
- W Chinach stosują ją od starożytności. W Polsce niedoceniana, a szkoda
- Robisz rosół i usuwasz szumowiny? Podpowiemy, czy warto się męczyć
-
Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół
Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
-
Sandra Kubicka zdradziła fanom, jak przygotowuje rosół w wersji wege. Internauci stwierdzili, że czegoś brakuje
Rosół to król wśród wszystkich polskich zup. Podawany na rodzinnych obiadach, weselach i innych ważnych uroczystościach. Doskonały również podczas grypy i na kaca. Niestety, tradycyjnie jest to zupa gotowana na mięsie, a nawet trzech jego rodzajac...
-
Bezmięsne steki zawrócą ci w głowie. Potrzebujesz tylko kalafiora i wyśmienitej marynaty, a cudo zrobi się samo
Bezmięsne steki to doskonała propozycja dla wegan i wegetarian, ale również dla tych, którzy nie przepadają za wpół surowym mięsem. Wystarczy popularne jesienne warzywo i dobrze doprawiona marynata. W tym połączeniu nie ma szans, że zaliczysz...
-
Ten boski przepis od mojej babci przeniesie cię w czasie. Kotlety, które smakują jak za dawnych lat
Kotlety rzymskie, choć nazwa może zmylić, to nic innego jak plaster sera usmażony w chrupiącej panierce. To banalne do przygotowania danie nie zajmie ci wiele czasu, ani nie wymaga zbyt wielu składników. Wybierz ulubiony ser i biegnij do kuchni. D...
-
Jak przyrządzić boczniaki? Zrób z nich grzybowe nuggetsy w chrupiącej panierce. Z ostrym sosem smakują jak marzenie
Boczniaki z biegiem lat stają się coraz bardziej popularne. Szczególną sympatią darzą je wegetarianie i weganie, dla których grzyby te potrafią być zdrowym i smacznym substytutem mięsa. Z boczniaków można przygotować znakomite flaki lub podsmażyć ...
-
Ten bezmięsny obiad zawróci ci w głowie. Kotlety z tofu w chrupiącej panierce deklasują tradycyjne schabowe
W twojej lodówce zalega tofu, a ty nie wiesz co z nim zrobić? Przygodę z tym składnikiem zacznij od przygotowania chrupiących kotletów. Poza panierką liczy się też marynata. To dzięki niej danie będzie smaczne i wyjątkowe. Gdy tylko poczujesz ten...
-
Mięsne mielone to już przeżytek. Kuroń ma przepis na najlepsze kotlety z warzyw. "Obłędnie dobre"
Kotlety z warzyw to lżejsza i zdrowa alternatywa dla mięsnych mielonych. Jasiek Kuroń podzielił się przepisem na uwielbiane przez jego syna kotlety z ziemniaków i cukinii. "Króluje na naszym stole minimum raz w tygodniu".
-
Kotleciki z cukinii, czyli lekki i wakacyjny wege obiad. To doskonała alternatywa dla mięsnych kąsków
Brakuje pomysłu na zdrowy, lekki obiad? Przepis na kotleciki z cukinii to nie lada gratka, szczególnie latem, gdy szukamy roślinnych zamienników mięsa. Zielony zastrzyk witamin gwarantowany - w składzie obowiązkowa spora porcja ziół i innych warzyw.
-
Fasolka po bretońsku. Przepis w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy niż zwykle. Smakuje nadal nieziemsko
Tradycyjne dania w wersji roślinnej? Nie ma nic prostszego. Łatwa do zweganizowania jest zdecydowanie fasolka po bretońsku. Przepis nie wymaga wielu zmian, a efekt końcowy będzie równie pyszny, co tradycyjna wersja słynnej potrawy. Choć składników...
-
Gulasz warzywny w sam raz nie tylko dla wegetarian! Poznaj jego smak i aromat
Gulasz warzywny to aromatyczne danie, które nie tylko cieszy podniebienie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Ta klasyczna potrawa zyskuje nowe życie dzięki mieszance soczystych warzyw, bogatych przypraw i gęstego sosu. Oferując...
-
Tofu na grilla. Smakowite majówkowe menu dla wegetarian i nie tylko
Tofu na grilla to doskonały pomysł majówkowy dla wegetarian i wegan. Może też urozmaicić jadłospis pozostałych gości, którzy pojawią się na garden party. Warto wcześniej je odpowiednio przygotować.
-
Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Lista składników i dodatków
Szaszłyki warzywne na grilla to ciekawe urozmaicenie menu, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Które warzywa będą tu najlepszym wyborem? Podpowiadamy.
-
Przepis na wege gołąbki - kapuściane zawijasy z kaszą i warzywami. Tu króluje prostota i swojski smak
Wegetariańskie gołąbki to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Kapuściane zawijasy to niemalże klasyka, która gości na stołach w porze obiadowej, ale i z okazji wszelakich świąt. Farsz przygotowany z kaszy i warzyw to idealny smak, który...
-
Wspaniałe danie bez mięsa - przepis na mozzarellę w panierce. Możesz ją zrobić w wersji keto!
Danie bez mięsa nie oznacza, że będziemy głodni. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki a powstanie sycący obiad dla wegetarian oraz osób na diecie ketogenicznej. Przygotowaliśmy najlepszy przepis na mozzarellę w panierce.
-
Wegański obiad - top 5 dań bezmięsnych dla miłośników roślinnej kuchni i nie tylko
Wegański obiad to dobra propozycja nie tylko dla miłośników wegańskiej kuchni, ale także ciekawa alternatywa dla fanów nieco bardziej mięsnego menu. W artykule przedstawimy kilka prostych i szybkich pomysłów na obiadowe dania roślinne.
-
Tańsza wersja schabowego. Wystarczy użyć tych przypraw, a kotlety wyjdą fenomenalnie smaczne
Podajemy bardzo prosty przepis na kotlety kalafiorowe. Jak je zrobić? To nic trudnego! Wystarczy ugotować kalafiora i dodać do niego ulubione przyprawy. Taka potrawa będzie rozwiązaniem na pyszny i niedrogi obiad.
-
Nietypowe danie świąteczne, czyli seleryba. Smakuje jak dorsz, pachnie jak dorsz, a nie ma w niej ani grama mięsa
Jeśli wśród twoich świątecznych gości są osoby, które nie jedzą ryb, pewnie zastanawiasz się, co pysznego postawić na stole. Dziś mamy dla ciebie przepis, w którym zakochają się zarówno miłośnicy mięsa, jak i sceptycy. Oto seleryba - pyszne warzyw...
-
Kopytka z serem. Kto ich nie kocha?! Takie danie to wspomnienie dzieciństwa na talerzu
Kopytka z serem to kuchnia naszych mam i babć, która pachnie ciepłem i wspomnieniami. Pyszne jedzenie, które można zrobić na kilka sposobów.
-
Placki z gotowanych ziemniaków. 3 pomysły na smaczny i szybki obiad
Placki z gotowanych ziemniaków to danie, które uwielbiają wszyscy. Świetne rozwiązanie na obiad, na kolację czy też jako pyszna przekąska. Warunkiem jest jednak to, że odpowiednio wcześniej przygotujemy ziemniaki lub wykorzystamy te które np....
-
Blogerka podzieliła się przepisem na dyniowe pierogi leniwe. Nic, tylko palce lizać!
Wśród jesiennych obiadów i rarytasów nie może zabraknąć przepisów bazujących na sezonowych warzywach i owocach. Dyniowe pierogi leniwe z przepisu Ani Zyśk to prawdziwy hit. Delikatne i mięciutkie kluseczki spróbowane raz, na stałe wpiszą się w...
-
Jak usmażyć kanię? Ten grzyb to rarytas z patelni, ale jeden błąd może pozbawić go smaku
Jak usmażyć kanie? Niemal dokładnie tak, jak schabowego. Smakosze grzybów zgodnie twierdzą, że kania jest na szczycie listy najsmaczniejszych grzybów, a w mojej rodzinie na kanie mówi się "jej wysokość". W smażeniu kani nie ma nic skomplikowanego,...
-
Flaczki bez mięsa. Ten dodatek nie jest oczywisty i nie są to grzyby
Znane wszystkim flaczki to przysmak nie jednej osoby. Najczęściej serwowane w wersji mięsnej, jednak dla osób, które go nie jedzą, również jest dostępny. Wystarczy mięso zamienić na jeden składnik, o którym możesz nawet nie pomyśleć.
-
Przepis na szybki obiad bez mięsa. Smak podkręcą dwa składniki, ale dodaj je na sam koniec
Kuchnia roślinna potrafi zaskakiwać nieoczywistymi połączeniami i przedstawianiem warzyw w coraz to nowych odsłonach. Przygotowujemy steki z arbuza, kotlety z kalafiora czy pulpety z ciecierzycy. Wśród propozycji wegańskich i wegetariańskich...
-
Kuchnia inflacyjna, czyli przepisy na pyszne i tanie obiady w wersji bezmięsnej. Twój brzuch będzie pełny, portfel też
Drożyzna szaleje, dlatego wielu z nas szuka pomysłów, jak trochę przyoszczędzić. Jeśli chodzi o kuchnię, nie ma co oszczędzać na domowym jedzeniu, można za to postawić na przepisy z tanich i łatwo dostępnych składników. Dziś mamy dla was trzy...
-
Cukinia faszerowana, czyli pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Będzie idealna, ale pamiętaj o metodzie "na dwa razy"
Cukinia z piekarnika faszerowana ryżem i pieczarkami to świetna opcja na obiad bez mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek ziół sprawi, że cukinia faszerowana będzie smakować wyjątkowo. O czym jeszcze warto pamiętać? Metoda "na dwa razy"...
-
Kotlety jajeczne w zupełnie nowej wersji. Dodatek kurek zapewni efekt wow, ale to nie jedyny sekret ich smaku
Kotlety z jajek to świetna opcja obiadowa, kiedy znudziły nam się tradycyjne mielone czy schabowe, lub po prostu mamy ochotę na smaczny i bezmięsny posiłek. Przepis na kotlety jajeczne jest banalny, ale dziś postanowiliśmy go nieco podrasować....
-
Przepis na pasztet z cukinii. Alternatywa dla mięsnej wersji. Dodaj te zioła, aby podbić jego smak
Cukinia może występować w kuchni pod wieloma postaciami. Rozpływająca się w ustach tarta, aromatyczny makaron czy placki? Trzeba przyznać, że jest to niezwykle uniwersalne warzywo. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na pasztet z cukinii.
-
Steki z arbuza, czyli zaskakująca opcja dla fanów grillowania. "Nie wiedziałam, że arbuz może smakować jak mięso"
Steki z arbuza to ostatnio hit wśród propozycji na dania z grilla. To najlepszy sposób, by zaskoczyć swoich gości czymś nietypowym i oryginalnym, a przede wszystkim pysznym. Podstawą smaku tych bezmięsnych steków jest marynata. Zrobisz ją raz dwa.
-
Obiad bez mięsa, czyli kalafior z piekarnika. Sekretem jest marynata, nie obejdzie się bez azjatyckiego sosu
Kiedy myślimy nad pomysłem na obiad bez mięsa, od razu przychodzą nam na myśl warzywa i bardzo słusznie. Kalafior z piekarnika to świetny sposób na obiad wykonany minimalnym nakładem pracy. Musisz tylko odpowiednio go zamarynować. Z pomocą przyjdz...
-
Zapiekanka z cukinii. Sezonowe danie idealne na wakacyjny obiad. Jest lekkie, warzywne i pożywne
Zapiekanka z cukinii jest inna niż pozostałe dania tego typu. Przebija się z niej smak warzyw, które obficie posypane są serem. Całość dopełniają jajka i starannie dobrane przyprawy. Koniecznie przetestuj potrawę w swojej kuchni.