dania wegetariańskie
-
Przepis na wege gołąbki - kapuściane zawijasy z kaszą i warzywami. Tu króluje prostota i swojski smak
Wegetariańskie gołąbki to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Kapuściane zawijasy to niemalże klasyka, która gości na stołach w porze obiadowej, ale i z okazji wszelakich świąt. Farsz przygotowany z kaszy i warzyw to idealny smak, który...
-
Wspaniałe danie bez mięsa - przepis na mozzarellę w panierce. Możesz ją zrobić w wersji keto!
Danie bez mięsa nie oznacza, że będziemy głodni. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki a powstanie sycący obiad dla wegetarian oraz osób na diecie ketogenicznej. Przygotowaliśmy najlepszy przepis na mozzarellę w panierce.
-
Wegański obiad - top 5 dań bezmięsnych dla miłośników roślinnej kuchni i nie tylko
Wegański obiad to dobra propozycja nie tylko dla miłośników wegańskiej kuchni, ale także ciekawa alternatywa dla fanów nieco bardziej mięsnego menu. W artykule przedstawimy kilka prostych i szybkich pomysłów na obiadowe dania roślinne.
-
Tańsza wersja schabowego. Wystarczy użyć tych przypraw, a kotlety wyjdą fenomenalnie smaczne
Podajemy bardzo prosty przepis na kotlety kalafiorowe. Jak je zrobić? To nic trudnego! Wystarczy ugotować kalafiora i dodać do niego ulubione przyprawy. Taka potrawa będzie rozwiązaniem na pyszny i niedrogi obiad.
-
Nietypowe danie świąteczne, czyli seleryba. Smakuje jak dorsz, pachnie jak dorsz, a nie ma w niej ani grama mięsa
Jeśli wśród twoich świątecznych gości są osoby, które nie jedzą ryb, pewnie zastanawiasz się, co pysznego postawić na stole. Dziś mamy dla ciebie przepis, w którym zakochają się zarówno miłośnicy mięsa, jak i sceptycy. Oto seleryba - pyszne warzyw...
-
Kopytka z serem. Kto ich nie kocha?! Takie danie to wspomnienie dzieciństwa na talerzu
Kopytka z serem to kuchnia naszych mam i babć, która pachnie ciepłem i wspomnieniami. Pyszne jedzenie, które można zrobić na kilka sposobów.
-
Placki z gotowanych ziemniaków. 3 pomysły na smaczny i szybki obiad
Placki z gotowanych ziemniaków to danie, które uwielbiają wszyscy. Świetne rozwiązanie na obiad, na kolację czy też jako pyszna przekąska. Warunkiem jest jednak to, że odpowiednio wcześniej przygotujemy ziemniaki lub wykorzystamy te które np....
-
Blogerka podzieliła się przepisem na dyniowe pierogi leniwe. Nic, tylko palce lizać!
Wśród jesiennych obiadów i rarytasów nie może zabraknąć przepisów bazujących na sezonowych warzywach i owocach. Dyniowe pierogi leniwe z przepisu Ani Zyśk to prawdziwy hit. Delikatne i mięciutkie kluseczki spróbowane raz, na stałe wpiszą się w...
-
Jak usmażyć kanię? Ten grzyb to rarytas z patelni, ale jeden błąd może pozbawić go smaku
Jak usmażyć kanie? Niemal dokładnie tak, jak schabowego. Smakosze grzybów zgodnie twierdzą, że kania jest na szczycie listy najsmaczniejszych grzybów, a w mojej rodzinie na kanie mówi się "jej wysokość". W smażeniu kani nie ma nic skomplikowanego,...
-
Flaczki bez mięsa. Ten dodatek nie jest oczywisty i nie są to grzyby
Znane wszystkim flaczki to przysmak nie jednej osoby. Najczęściej serwowane w wersji mięsnej, jednak dla osób, które go nie jedzą, również jest dostępny. Wystarczy mięso zamienić na jeden składnik, o którym możesz nawet nie pomyśleć.
-
Wygląda jak sernik, ale nim nie jest. Ten wielkanocny przekładaniec jest lepszy
-
Ciasto na szybko z tanich składników. Wystarczy zaledwie kilka ruchów łyżką
-
Czym jest równowaga PEH i dlaczego warto o nią dbać? Sprawdź, czego brakuje Twoim włosom i dobierz odpowiednią pielęgnacjęMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czy można jeść czosnek z kiełkami? Nie popełniaj poważnego błędu
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić
- Zapomniany przepis na kotlety ze śledzia. Jest zaskakujący, ale obłędny
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Czułam się jak w Wersalu
- Tymbaliki wielkanocne to przysmak świąt. Z przepisu babci wychodzą najlepsze
- Domowa wędlina na Wielkanoc. Schab wyjdzie jak marzenie, ale dopilnuj zalewy
- Przepis na ciasto na pierogi. Ania Starmach podpowiada jak je szybko zrobić
-
Przepis na szybki obiad bez mięsa. Smak podkręcą dwa składniki, ale dodaj je na sam koniec
Kuchnia roślinna potrafi zaskakiwać nieoczywistymi połączeniami i przedstawianiem warzyw w coraz to nowych odsłonach. Przygotowujemy steki z arbuza, kotlety z kalafiora czy pulpety z ciecierzycy. Wśród propozycji wegańskich i wegetariańskich...
-
Kuchnia inflacyjna, czyli przepisy na pyszne i tanie obiady w wersji bezmięsnej. Twój brzuch będzie pełny, portfel też
Drożyzna szaleje, dlatego wielu z nas szuka pomysłów, jak trochę przyoszczędzić. Jeśli chodzi o kuchnię, nie ma co oszczędzać na domowym jedzeniu, można za to postawić na przepisy z tanich i łatwo dostępnych składników. Dziś mamy dla was trzy...
-
Cukinia faszerowana, czyli pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Będzie idealna, ale pamiętaj o metodzie "na dwa razy"
Cukinia z piekarnika faszerowana ryżem i pieczarkami to świetna opcja na obiad bez mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek ziół sprawi, że cukinia faszerowana będzie smakować wyjątkowo. O czym jeszcze warto pamiętać? Metoda "na dwa razy"...
-
Kotlety jajeczne w zupełnie nowej wersji. Dodatek kurek zapewni efekt wow, ale to nie jedyny sekret ich smaku
Kotlety z jajek to świetna opcja obiadowa, kiedy znudziły nam się tradycyjne mielone czy schabowe, lub po prostu mamy ochotę na smaczny i bezmięsny posiłek. Przepis na kotlety jajeczne jest banalny, ale dziś postanowiliśmy go nieco podrasować....
-
Przepis na pasztet z cukinii. Alternatywa dla mięsnej wersji. Dodaj te zioła, aby podbić jego smak
Cukinia może występować w kuchni pod wieloma postaciami. Rozpływająca się w ustach tarta, aromatyczny makaron czy placki? Trzeba przyznać, że jest to niezwykle uniwersalne warzywo. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na pasztet z cukinii.
-
Steki z arbuza, czyli zaskakująca opcja dla fanów grillowania. "Nie wiedziałam, że arbuz może smakować jak mięso"
Steki z arbuza to ostatnio hit wśród propozycji na dania z grilla. To najlepszy sposób, by zaskoczyć swoich gości czymś nietypowym i oryginalnym, a przede wszystkim pysznym. Podstawą smaku tych bezmięsnych steków jest marynata. Zrobisz ją raz dwa.
-
Obiad bez mięsa, czyli kalafior z piekarnika. Sekretem jest marynata, nie obejdzie się bez azjatyckiego sosu
Kiedy myślimy nad pomysłem na obiad bez mięsa, od razu przychodzą nam na myśl warzywa i bardzo słusznie. Kalafior z piekarnika to świetny sposób na obiad wykonany minimalnym nakładem pracy. Musisz tylko odpowiednio go zamarynować. Z pomocą przyjdz...
-
Zapiekanka z cukinii. Sezonowe danie idealne na wakacyjny obiad. Jest lekkie, warzywne i pożywne
Zapiekanka z cukinii jest inna niż pozostałe dania tego typu. Przebija się z niej smak warzyw, które obficie posypane są serem. Całość dopełniają jajka i starannie dobrane przyprawy. Koniecznie przetestuj potrawę w swojej kuchni.
-
Szybki i tani obiad, czyli makaron z cukinią. Nie zapomnij o kremowym dodatku, a bez dokładki się nie obejdzie
Szybki i tani obiad, a do tego pyszny i pożywny? Taki jest właśnie makaron z cukinią. Przepis jest banalny, lista składników krótka a czas przygotowania to mniej niż 20 minut. Jeśli chcesz zjeść coś pysznego, nie zapomnij o serku topionym - ten...
-
Kotlety z kalafiora - warzywna alternatywa dla schabowego. Pokochają je nawet mięsożercy
Delikatny, rozpływający się w ustach, a do tego zdrowy i zrobiony w 100% z warzyw. Taka wersja kotleta zasmakuje niejednemu smakoszowi, a prostota i szybkość jego wykonania zaskakuje.
-
Zupa krem z cukinii. Przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Będzie gotowy w 20 minut!
Zupa krem z cukinii to bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Sezon na te warzywa trwa, dlatego warto z nich zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. To lekkie danie posmakuje wszystkim domownikom. Idealna propozycja także dla wegetarian.
-
Stek z kalafiora to prawdziwy rarytas. Wegetariańska potrawa zdobywa spore uznanie
Stek z kalafiora to danie, które gości w wielu wybitnych restauracjach, coraz częściej pojawia się także na naszych stołach. Aby smakowało dobrze, potrzebne są odpowiednie składniki i przyprawy, a podanie kalafiora w tej formie jest nie tylko...
-
Leczo z cukinii. Wegetariańska wersja słynnego dania z Węgier. Warzywa i przyprawy podbiją jego smak
Leczo z cukinii to świetna propozycja na lekki i pożywny obiad. Warzywna wersja węgierskiego dania przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Zajadać się nim będą także fani dobrej kuchni. Wyjaśniamy, jak przygotować dobre leczo.
-
Szakszuka - przepis na szybkie i ciepłe śniadanie o aromacie świeżej bazylii. Smakuje wakacjami
Szakszuka wywodzi się z Tunezji, a nazwa tego dania oznacza nic innego jak po prostu wielki bałagan. Z powodzeniem możemy zatem łączyć różne składniki, zmieniać jej smak i tworzyć wersję idealną dla siebie. To ciepłe i aromatyczne danie kochają...
-
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Tym daniem zastąpisz tradycyjne, mięsne klopsy
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawa propozycja na obiad. Danie to może zastąpić klasyczne kotlety mięsne. Przepis na nie jest bardzo prosty.
-
Zupa ogórkowa - przepis. Użyj ogórków małosolnych i ciesz się letnim obiadem w wersji wege
Zupa ogórkowa to klasyka polskich obiadów. Jednak w najlepsze trwa sezon na ogórki małosolne i dziś mamy dla ciebie przepis na ogórkową właśnie z małosolnych. Przygotuj się na prawdziwą ucztę w wersji wege - ta zupa jest tak pyszna, że nawet...
-
Zupa szparagowa z serem feta. Wiosna z greckim akcentem na talerzu. Szybko ją przygotujesz
Zupa szparagowa w całkiem nowym wydaniu, czyli warzywna wiosna na talerzu, którą urozmaici dodatek z greckiego sera feta. Dodaj trochę aromatycznej kurkumy i ciesz się pełnoprawnym daniem obiadowym.
-
Kotlety z kalafiora - przepis na alternatywę dla schabowego. Tak chrupiącej panierki jeszcze nie było
Kotlety z kalafiora to świetna odmiana od tradycyjnych sznycli czy schabowych. Są delikatne, proste w wykonaniu i tak chrupiące, że odgłosy gryzienia słychać w drugim pokoju. Jak przygotować perfekcyjne wege kotlety? Poniżej najprostszy przepis.
-
Boczniaki - przepis na szybką przekąskę lub obiad. Te grzyby są ciekawą alternatywą dla mięsa
Boczniaki - przepis na spektakularne danie lub ciekawą przekąskę. Te smaczne grzyby można przygotować w wielu nietypowych odsłonach - są świetną alternatywą dla mięsa i źródłem wielu cennych witamin. Przypisuje się im właściwości lecznicze - a...
-
Nietuzinkowy pomysł na przyrządzenie sałaty. Tego sposobu nie znaliście. Efekt może zaskoczyć
Sezon na grilla już trwa. Najczęściej na ruszt wrzucamy boczek, karkówkę i kiełbaski. Czasem grillujemy też warzywa lub szaszłyki. Co jednak powiecie na sałatę? Zazwyczaj dodajemy ją do kanapek i do prostych surówek. Okazuje się, że można...
-
Kotlety jajeczne - przepis na hit obiadowy w duchu wege. Warzywny dodatek sprawi, że będą soczyste
Kotlety jajeczne to świetna opcja obiadowa, kiedy przejadły nam się już mielone czy schabowe, lub po prostu mamy ochotę na coś wege. Przepis na kotlety z jajek jest banalny, ale jeśli chcesz, by były smaczniejsze i bardziej soczyste, nie zapomnij ...
-
Wege grill - pyszne i proste przepisy na kolorowe dania z rusztu. Wegetariańskie frykasy dla każdego
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wszyscy, którzy uwielbiają potrawy przygotowane na prawdziwym ogniu, powinni sprawdzić ciekawe i kolorowe przepisy na wege grill. Fani diety wegetariańskiej mogą pochwalić się ogromną ilością ciekawych dań i...
-
Tofu na grilla - jak przygotować grillowane wegepotrawy? Sekretem jest specjalna marynata
Tofu na grilla to oryginalny dodatek, który urozmaici tradycyjną majówkową kuchnię. Jego plastyczna forma i neutralny smak sprawiają, że pasuje do wielu potraw. Jak zrobić tofu na grilla? Sprawdź poniższe przepisy.
-
Carpaccio z buraka - wegetariańska wersja carpaccio. Przepis na efektowne danie w 15 minut
Carpaccio z buraka to danie typowo wegetariańskie. W tradycyjnej odsłonie carpaccio wykonuje się z mięsa wołowego. Sprawdź, jak wykonać carpaccio dla miłośników kuchni wege. Przedstawiamy przepis krok po kroku.
-
Boczniaki - przepis na grzyby w chrupiącej panierce. Świetnie zastąpią kotlety schabowe
Boczniaki - przepis na przyrządzenie boczniaków warto zapisać, bo te grzyby są świetną alternatywą dla mięsnych obiadów. Jak je przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wegetariańskie kotlety w chrupiącej panierce.
-
Obiad bez mięsa - kotlety w zdrowszej wersji. Z czego je przygotować? Składniki znajdziesz w spiżarni
Tradycyjne kotlety w łatwy sposób można zastąpić wersją bez mięsa. To nie tylko zdrowszy pomysł, ale też ciekawa alternatywa dla typowych dań obiadowych. Użyj zaledwie kilku składników, by urozmaicić swoje menu - przepis zasmakuje nawet zagorzałym...
-
Żurek wegetariański na Wielkanoc. Co dodać zamiast kiełbasy? Propozycje pysznych wege dodatków
Żurek wegetariański może być równie smaczny, jak ten tradycyjny. Warto tylko zadbać o to, by mięsne dodatki zostały w ciekawy sposób zastąpione. Jak przyrządzić to danie na wielkanocny stół? Podpowiadamy.
-
Boczniaki - przepis na nietypową i smaczną przekąskę. Będą doskonałą alternatywą dla... mięsa
Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Sprawdź jak przygotować te nietypowe grzyby w naszym przepisie.
-
Przepis na chleb w jajku... bez jajka! Wegańskie francuskie tosty zaskoczą smakiem
Chleb w jajku to klasyka kuchni francuskiej i polskiej. Jest pyszny i sycący. Ale co zrobić, gdy nie możecie (lub nie chcecie) jeść jajek? Z pomocą przychodzi bezjajeczna wersja tego dania! Spróbujcie koniecznie!
-
Kotlety jajeczne - przepis na udany obiad. Sposób smażenia to klucz do chrupkości
Szukasz alternatywy dla kotletów mielonych? Postaw na kotlety jajeczne, które posmakują nawet największym mięsożercom. Sposób przygotowania jest banalny, a większość składników prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Zwróć uwagę na to, na czym smażysz.