dieta bezglutenowa
-
Czy pieczywo tuczy? Kucharz dementuje plotki o glutenie. "Dużą rolę gra tutaj matematyka"
Niemal na całym świecie, podstawą w diecie jest chleb - różni się on jedynie formą i składem. Z kolei badania statystyczne pokazują, że przeciętny Polak spożywa ok. 63,5 kg pieczywa rocznie. Dlaczego zatem coraz więcej osób przechodzi na "glutenow...
-
Placki z cukinii bez mąki? Pszenny składnik łatwo zastąpisz innym produktem. Podawaj je z ulubionym sosem lub jedz na sucho
Ten Nie da się ukryć, że koniec lata to czas cukiniowego szału. Gospodynie przygotowują cukinie w occie, w orientalnej zalewie lub chrupiącej panierce. Tymczasem tradycyjne placki schodzą na dalszy plan, a to wielka szkoda. To pyszne i sycące dani...
-
Ciasteczka bezglutenowe - idealny podwieczorek dla osób chorych na celiakię i nie tylko
Ciasteczka bezglutenowe to świetne rozwiązanie dla każdego! Zwłaszcza dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego, a nie mogą spożywać glutenu. Ciasteczka są pyszne, ale i proste w wykonaniu. Przepis na ciastka znajdziecie poniżej.
-
Tomasz Jakubiak schudł dzięki wyeliminowaniu dwóch rzeczy. Zdradził sekret swojej diety
Tomasz Jakubiak w jednym z postów na Instagramie napisał, jak udało mu się zgubić zbędne kilogramy. Jak tłumaczy, nie stosował żadnej diety, a jedynie wyeliminował z jadłospisu dwie rzeczy. Jedna z nich to popularna mieszanina białek, która...
-
Jak zrobić kopytka? Wybierz inną mąkę i dodaj jeden tani składnik. Będą mięciutkie i delikatne
Kopytka bezglutenowe to marzenie wielu osób. Wbrew pozorom nie każdy może sięgać po tradycyjną kuchnię. Dlatego odpowiedni dobór składników jest bardzo istotny kiedy chcesz na nowo poczuć smaki dzieciństwa. W tym celu pomocna jest konkretna mąka.
-
Zaskakujący przepis na zakwas na żurek. Mąka żytnia to dobry wybór, ale inna jest smaczniejsza i zdrowsza
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś warto pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek. Tylko co zrobić, gdy wśród wielkanocnych gości będą osoby ograniczające gluten w swojej diecie lub chore na celiakię? Jeśli nie chcesz, by twoi...
-
Tłusty czwartek kontra celiakia? Mamy na to sposób. Przepis na wyśmienite pączki bezglutenowe, które zrobisz sama
Tłusty czwartek nie każdemu kojarzy się ze słodkim szaleństwem. Niektóre osoby są zmuszone zrezygnować z produktów zawierających gluten ze względu na swoje zdrowie. Jedną z chorób, która ogranicza dietę jest celiakia. Na całe szczęście mamy na to...
-
Przepis na ciasto ryżowe bez grama glutenu. Lekki, oryginalny deser przygotujesz z czterech składników
Przepis na ciasto ryżowe to przysłowiowa bułka z masłem, a do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników. Lekki, puszysty i zdrowy wypiek nie zawiera mąki, przez co świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej, a także jako...
-
Pizza bezglutenowa. Domowa pizza palce lizać! Idealna na obiad dla całej rodziny
Pizza bezglutenowa to znakomita propozycja na wspólny obiad dla całej rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi. Proponowany przez nas przepis jest uniwersalny i prosty, a sekretem tego przepysznego dania jest ciasto.
-
Makaron bezglutenowy lepszy od tradycyjnego? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam
Makaron bezglutenowy to doskonała propozycja dla wszystkich. Nie tylko dla tych, którzy muszą zrezygnować ze spożywania glutenu. Makarony bezglutenowe są lekkostrawne i świetnie komponują się z wieloma tradycyjnymi daniami.
-
Na święta robię ten schab. To najlepsza wędlina, ale zaczynam dużo wcześniej
-
Stryjek tak robił gołąbki. Jego przepis bije na głowę wszystkie inne
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Ile gotujemy grzyby suszone? Liczy się nie tylko czas, ale i metoda
- Sięgam po to, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
- Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
- Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
- Ryba w occie na święta. Stawiam na jeden gatunek i robię 3 dni przed Wigilią
- Dla jednych rarytas, dla innych zmora. Polski produkt na podium rankingu
-
Śliwki pod kruszonką. Przepis na gorący i chrupiący deser z dodatkiem lodów waniliowych i bitą śmietaną
Śliwki pod kruszonką to tradycyjny gorący deser, na który czekamy z utęsknieniem cały rok. Bo choć możemy wykonać go z innych owoców, to jednak klasyczna wersja jest wyjątkowo pyszna. Jego prostota i łatwość wykonania sprawiają, że możemy go...
-
Ten budyń to ulubiony deser Kasi Sokołowskiej. Nie przygotowuje się go w tradycyjny sposób
Budyń jest smacznym i niezwykle prostym deserem. Choć zwykle gotujemy go w garnku, to jak się okazuje, istnieje również inny sposób. Możemy wykorzystać w tym celu piekarnik! Pieczony budyń to przysmak Kasi Sokołowskiej i musimy przyznać, że smakuj...
-
Chleb bez mąki i drożdży. Przepis na pyszny, bezglutenowy chleb z ziarnami
Chleb bezglutenowy nie musi być niesmaczny, rozpadający się w dłoniach czy wręcz śmierdzący piwnymi drożdżami. Znasz ten problem? Sprawdź przepis, który odmieni każde śniadanie.
-
Sprawdzony przepis na naleśniki w wersji fit. Zrezygnuj z mąki pszennej i spróbuj wersji bezglutenowej
Kto nie kocha naleśników? Jednak czy można przygotować je w formie fit, bez glutenu, laktozy i cukru? Jak wykonać ciasto i jakich użyć dodatków? Oto sprawdzony i zdrowy przepis na naleśnik.
-
Mielone bez glutenu? To da się zrobić. Ten zamiennik robi ogromną różnicę
Rośnie liczba osób, które pragną wyeliminować gluten ze swojej diety. Jest to spowodowane nietolerancją na ten składnik oraz pojawiającymi się w związku z tym dolegliwościami. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z niektórych potraw....
-
Faworki bezglutenowe. Nie musisz odmawiać sobie ich w tłusty czwartek
Jesteś na diecie bezglutenowej i tęsknie spoglądasz na faworki? Wcale nie musisz z nich rezygnować! Podpowiadamy, jak zrobić faworki w wersji bezglutenowej. Tłusty czwartek uratowany.
-
Pączki bezglutenowe są łatwiejsze do zrobienia, niż myślisz. Sprawdź, jak je przygotować
Pączki bezglutenowe to przysmak, który uratuje karnawał osobom z celiakią lub alergią na gluten. Są łatwiejsze do przygotowania, niż myślisz, a główny składnik na pewno masz w kuchennej szafce. Jak zrobić pączki bezglutenowe?
-
Tradycyjne rządzą i dzielą na polskich stołach. A jak zrobić je w wersji bezglutenowej? Czego użyć zamiast bułki tartej?
Domowe kotlety mielone bardzo często lądują na naszych stołach. Jak zrobić je w wersji bezglutenowej? Podpowiadamy, czym zastąpić bułkę tartą i bułkę, która nadaje im struktury.
-
Ciasto czekoladowe bez cukru, bez mleka i bez mąki. To coś tam w ogóle zostało? Oj tak!
Co powstanie, gdy z przepisu na ciasto wykluczymy kilka składników, które wydają się kluczowe? Odpowiedź brzmi: doskonałe ciasto. Sprawdźcie, jak upiec coś pysznego bez użycia mąki, cukru i mleka.
-
Bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej - przepis na śniadanie, obiad lub kolację
Naleśniki z mąki kukurydzianej to przepis dla tych wszystkich, którzy ze względu na nietolerancję glutenu, muszą zastępować niektóre produkty w diecie. Celiakia to nie powód, by nie jeść naleśników! Te zrobione z mąki kukurydzianej są równie pyszn...
-
Siemianka - dobry i zdrowy zamiennik owsianki. Gotowa w 20 minut i to bez gotowania! Mamy przepis
Siemianka to danie, które przygotowuje się podobnie jak owsiankę z tą różnicą, że zamiast płatków owsianych wykorzystuje się zmielone siemię lniane. Jak to smakuje i dlaczego warto ją jeść? Podpowiadamy i zdradzamy wam prosty przepis na siemiankę.