Sprawdzony przepis na naleśniki w wersji fit. Zrezygnuj z mąki pszennej i spróbuj wersji bezglutenowej

Kto nie kocha naleśników? Jednak czy można przygotować je w formie fit, bez glutenu, laktozy i cukru? Jak wykonać ciasto i jakich użyć dodatków? Oto sprawdzony i zdrowy przepis na naleśnik.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Myśląc o naleśnikach, najczęściej do głowy przychodzi nam wersja na słodko z konfiturą lub serem. Są także zwolennicy słonego odpowiednika tej przekąski. My proponujemy coś dla tych, którzy nie chcą rezygnować z pyszności, a zarazem liczą kalorie.

Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Przepis na naleśniki w wersji fit - wykonanie ciasta

To, co ważne, w wykonywaniu tego typu ciasta to oczywiście ograniczenie kaloryczności, zatem warto zwrócić uwagę nie tylko na ostateczne dodatki, ale także na dobór półproduktów. Naleśniki wykonane według naszej receptury są całkowicie bezglutenowe, bez cukru i bez laktozy. Idealne dla każdego.

SKŁADNIKI

  • 2  jajka średniej wielkości
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub innego napoju roślinnego
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • olej do posmarowania patelni
  • wybrane owoce (np. maliny, borówki)
  • syrop z agawy do polania naleśników

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajka.
  2. Mąkę przesiewamy na drobnym sitku wprost do naczynia, w ten sposób nasze naleśniki będą bardziej puszyste.
  3. Dodajemy szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy za pomocą blendera lub miksera aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut.
  4. W tym czasie może przygotować wybrane dodatki. Najlepszym rozwiązaniem będą borówki. Mają niski indeks glikemiczny i wiele witamin. Poza tym wystarczy je dokładnie przepłukać i gotowe.
  5. Naleśniki smażymy na patelni pokrytej niewielką ilością tłuszczu. Pomóc nam może w tym kuchenny pędzelek, dzięki niemu naleśniki nie będą ociekały tłuszczem, a ich smażenie będzie łatwe i przyjemne.
  6. Usmażone naleśniki układamy na talerzu, posypujemy dowolną ilością owoców i polewamy syropem z agawy.

Smacznego!

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA