Naleśniki budyniowe
Naleśniki to jedno z tych dań, które lubi praktycznie każdy. No bo do środka można włożyć i twaróg, i owoce, kapustę, szpinak i mięso. Można też kombinować z samym ciastem, na przykład dodać do niego budyń. Kto wam zabroni? My na pewno nie - jesteśmy zajęci zajadaniem.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 200 gBudyń waniliowy - 2 opakowaniaMleko 3.2 proc. - 200 mlWoda gazowana - 200 mlMasło - 120 g rozpuszczonegoCukier - łyżka
-
Na farsz
Twaróg półtłusty - 200 gŚmietana 18 proc. - 200 gMiód pszczeli - 2 łyżki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, obydwa budynie oraz cukier. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy mleko, roztopione masło i powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem, dodajemy wodę. Gdy ciasto osiągnie gładką, lejącą konsystencję, będzie gotowe (może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej wody).
2 / 3
Patelnię rozgrzewamy i wylewamy pierwszą porcję ciasta. Jeśli za bardzo przywiera do patelni, wlewamy odrobinę tłuszczu przed kolejną porcją. W taki sposób smażymy naleśniki i odkładamy je jeden na drugim na osobnym talerzu. Dzięki temu będą miękkie i wilgotne.
3 / 3
Każdy naleśnik smarujemy farszem z twarogu i śmietany. Składamy i podajemy, póki gorące!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory