Kalafior jest niezwykle wartościowym warzywem, a jednocześnie daje nam całe mnóstwo możliwości tworzenia kulinarnych specjałów. Dlatego też warto jest korzystać z jego potencjału. Zarówno ze względu na walory zdrowotne, jak i smakowe, kalafior powinien często znajdować się na naszym stole.
Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych
Zapiekanka z kalafiorem - dlaczego warto po nią sięgać?
Zapiekanka z kalafiorem to niecodzienne zastawienie, ale jak się okazuje, bardzo korzystne pod wieloma względami. Kalafior posiada szereg witamin i istotnych mikroelementów, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Oto mocne strony wynikające ze spożywania kalafiora:
- posiada działanie antynowotworowe,
- wspomaga pracę serca,
- posiada właściwości przeciwzapalne - pomaga zwalczać infekcje w naszym organizmie,
- zawiera mnóstwo witaminy C oraz K,
- działa niczym filtr - doskonale oczyszcza ciało z toksyn,
- wspomaga procesy trawienne, w tym pracę żołądka.
Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami - prosty przepis o niezwykłym smaku
Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami jest bardzo pożywnym daniem. Dlatego możemy z pełnym powodzeniem podawać ją jako główne danie. Wystarczy odpowiednia surówka i nasza uczta jest już gotowa. Przepis na zapiekankę z kalafiora w kilku krokach:
Składniki:
- 500 g kalafiora,
- jedno jajko,
- pół szklanki śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kurkuma,
- 500 g ziemniaków,
- olej do naczynia żaroodpornego.
Wykonanie:
- Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Dalej mieszamy jajko ze śmietaną i dodajemy przyprawy.
- Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plastry.
- Naczynie smarujemy olejem. Dalej układamy naprzemienne warstwy kalafiora i ziemniaków. Całość polewamy masą śmietanową.
- Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni.
- Całość posypujemy kurkumą.
Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - pomysł na obiad lub sycącą kolację ze znajomymi
Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym, w połączeniu z serowo-czosnkowym sosem jest daniem, które z pewnością pokochają nasi bliscy. Zapiekanka jest łatwa w wykonaniu. Ponadto można ją modyfikować w różnoraki sposób - wszystko wedle upodobań smakowych. Podajemy przepis na to proste, ale wyjątkowe danie:
Składniki:
- jeden duży kalafior,
- osiem serków topionych o smaku śmietankowym,
- 1/4 szklanki mleka,
- jeden czosnek,
- przyprawy - bazylia, pieprz, sól, curry,
- około 400 g mięsa mielonego (może być drobiowe, wieprzowe - wedle uznania),
- odrobina oleju.
Wykonanie:
- Najpierw należy kalafiora umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
- Mięso przyprawiamy do smaku i podsmażamy delikatnie na patelni.
- Następnie wykonujemy sos serowo-czosnkowy. Serki rozpuszczamy w gorącym mleku. Wyciskamy do nich czosnek. Dalej doprawiamy przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne i dokładnie smarujemy je olejem.
- Układamy w nim kalafiora, a następnie mięso. Wszystko polewamy sosem serowo-czosnkowym.
- Całość pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na koniec posypujemy curry.
Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem w duecie z cebulą
Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem to propozycja, która jest na tyle treściwa, że może być podana jako główny obiad. Oto i kulinarna inspiracja:
Składniki:
- dwa duże filety z kurczaka,
- jeden kalafior,
- dwie białe cebule,
- jedno opakowanie śmietany (około 200 g),
- jedno jajko,
- ser mozzarella do posypania (może być także ser żółty),
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (generalnie te, które lubimy),
- olej.
Przyrządzenie:
- Filety dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Śmietanę łączymy z przyprawami i jajkiem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie układamy warstwowo mięso i kalafiora do naczynia żaroodpornego (wcześniej, należy je posmarować olejem).
- Na koniec polewamy wszystko śmietaną i całość posypujemy serem.
- Zapiekankę pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut.