Zapiekanka z kalafiora w trzech odsłonach. Przepisy na apetyczną i zdrową kolację na lato

Zapiekanka z kalafiora to dobry pomysł na lekki obiad lub kolację. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a do tego można przyrządzić ją na wiele sposobów. Z odpowiednio dobranymi przyprawami gwarantuje nam obłędny smak. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na zapiekankę kalafiorową.

Kalafior jest niezwykle wartościowym warzywem, a jednocześnie daje nam całe mnóstwo możliwości tworzenia kulinarnych specjałów. Dlatego też warto jest korzystać z jego potencjału. Zarówno ze względu na walory zdrowotne, jak i smakowe, kalafior powinien często znajdować się na naszym stole.

Zobacz wideo Oswajanie kalafiora - nuggetsy w płatkach kukurydzianych

Zapiekanka z kalafiorem - dlaczego warto po nią sięgać?

Zapiekanka z kalafiorem to niecodzienne zastawienie, ale jak się okazuje, bardzo korzystne pod wieloma względami. Kalafior posiada szereg witamin i istotnych mikroelementów, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Oto mocne strony wynikające ze spożywania kalafiora:

  • posiada działanie antynowotworowe,
  • wspomaga pracę serca,
  • posiada właściwości przeciwzapalne - pomaga zwalczać infekcje w naszym organizmie,
  • zawiera mnóstwo witaminy C oraz K,
  • działa niczym filtr - doskonale oczyszcza ciało z toksyn,
  • wspomaga procesy trawienne, w tym pracę żołądka.

Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami - prosty przepis o niezwykłym smaku

Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami jest bardzo pożywnym daniem. Dlatego możemy z pełnym powodzeniem podawać ją jako główne danie. Wystarczy odpowiednia surówka i nasza uczta jest już gotowa. Przepis na zapiekankę z kalafiora w kilku krokach:

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • jedno jajko,
  • pół szklanki śmietany,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kurkuma,
  • 500 g ziemniaków,
  • olej do naczynia żaroodpornego.

Wykonanie:

  1. Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  2. Dalej mieszamy jajko ze śmietaną i dodajemy przyprawy.
  3. Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plastry.
  4. Naczynie smarujemy olejem. Dalej układamy naprzemienne warstwy kalafiora i ziemniaków. Całość polewamy masą śmietanową.
  5. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni.
  6. Całość posypujemy kurkumą.

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - pomysł na obiad lub sycącą kolację ze znajomymi

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym, w połączeniu z serowo-czosnkowym sosem jest daniem, które z pewnością pokochają nasi bliscy. Zapiekanka jest łatwa w wykonaniu. Ponadto można ją modyfikować w różnoraki sposób - wszystko wedle upodobań smakowych. Podajemy przepis na to proste, ale wyjątkowe danie:

Składniki:

  • jeden duży kalafior,
  • osiem serków topionych o smaku śmietankowym,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • jeden czosnek,
  • przyprawy - bazylia, pieprz, sól, curry,
  • około 400 g mięsa mielonego (może być drobiowe, wieprzowe - wedle uznania),
  • odrobina oleju.

Wykonanie:

  1. Najpierw należy kalafiora umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Mięso przyprawiamy do smaku i podsmażamy delikatnie na patelni.
  3. Następnie wykonujemy sos serowo-czosnkowy. Serki rozpuszczamy w gorącym mleku. Wyciskamy do nich czosnek. Dalej doprawiamy przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę.
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i dokładnie smarujemy je olejem.
  5. Układamy w nim kalafiora, a następnie mięso. Wszystko polewamy sosem serowo-czosnkowym.
  6. Całość pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Na koniec posypujemy curry.

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem w duecie z cebulą

Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem to propozycja, która jest na tyle treściwa, że może być podana jako główny obiad. Oto i kulinarna inspiracja:

Składniki:

  • dwa duże filety z kurczaka,
  • jeden kalafior,
  • dwie białe cebule,
  • jedno opakowanie śmietany (około 200 g),
  • jedno jajko,
  • ser mozzarella do posypania (może być także ser żółty),
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek (generalnie te, które lubimy),
  • olej.

Przyrządzenie:

  1. Filety dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Śmietanę łączymy z przyprawami i jajkiem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Następnie układamy warstwowo mięso i kalafiora do naczynia żaroodpornego (wcześniej, należy je posmarować olejem).
  5. Na koniec polewamy wszystko śmietaną i całość posypujemy serem.
  6. Zapiekankę pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA