Mielone kalafiorowe kontra zwykłe mielone
Tradycyjny obiad zakłada dwie pozycje: zupę oraz drugie danie, które składa się z trzech składników: ziemniaków, kotleta oraz surówki na przykład w postaci mizerii. Czasami chcemy odpocząć od ciężkich potraw lub po prostu z mięsem nam nie po drodze. Wtedy do gry wchodzi kalafior. Kotlety z kalafiora to takie trochę mielone kalafiorowe, bez względu na nazwę przepis prezentujemy poniżej.
Kotlet z kalafiora i kaszy jaglanej - idealny duet
Kalafior i kasza jaglana znane są ze swoich właściwości odchudzających, na diecie kalafiorowej kilka ładnych kilogramów, straciła Jessica Simpson. Bez względu na to, jaki jest Twój cel kotlet z kalafiora i kaszy jaglanej to zdrowy wybór.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na kalafior po chińsku
Kotlety z kalafiora w towarzystwie kaszy jaglanej - lista składników
- kalafior - 500 g
- kasza jaglana - 1/3 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- jajko- 1 sztuka
- posiekana pietruszka - 1 łyżka
- bułka tarta- 1 łyżka
- gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
- biały pieprz- pół łyżeczki
- bułka tarta
- olej kokosowy
Zobacz też: Dlaczego zamrożony kalafior sinieje i jak tego uniknąć? Wyjaśniamy
Kotlety z kalafiora: przepis krok po kroku
Oto przepis na kotlety z kalafiora:
- Kalafior należy oczyścić, umyć i podzielić na różyczki.
- Następnie gotujemy kalafior przez 20 minut w lekko osolonej wodzie.
- Gotujemy warzywo do momentu, aż stanie się miękkie.
- W kolejnym kroku należy rozgnieść kalafior widelcem.
- Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla i płuczemy pod wodą, czynność należy powtórzyć kilkakrotnie.
- Następnie kaszę należy odcedzić i dolać mleko.
- Następnie rondel przykrywamy pokrywką i gotujemy.
- Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
- Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i łączymy z kalafiorem, jajkiem oraz natka pietruszki. Dodajemy bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz przyprawy.
- Tak powstałą masę podlewamy delikatnie wodą i formujemy kotlety.
- Uformowane kule obtaczamy w pozostałej bułce tartej i lekko spłaszczamy w dłoniach.
- Na patelni należy rozpuścić masło klarowane i smażyć kotlety z każdej strony przez około 2 minuty.
- Po etapie smażenia, gotowe kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.
W formie dodatków można podać na przykład brązowy ryż i ulubioną surówkę. Latem idealnie sprawdzi się mizeria z ogórków. Przepis na kotlety z kalafiora nie jest trudny, można go wykonać wspólnie z dziećmi, które od małego warto uczyć zdrowych nawyków żywieniowych.
Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?