Kotlet z kalafiora - bo nie zawsze musi być mięcho. Sprawdź lekki i prosty przepis

Kotlet z kalafiora to idealna propozycja na obiad zwłaszcza latem. Sezon na kalafior to doskonały moment na eksperymenty w kuchni. Szukasz pomysłu na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale też lekki? Sprawdź propozycję poniżej.

Mielone kalafiorowe kontra zwykłe mielone 

Tradycyjny obiad zakłada dwie pozycje: zupę oraz drugie danie, które składa się z trzech składników: ziemniaków, kotleta oraz surówki na przykład w postaci mizerii. Czasami chcemy odpocząć od ciężkich potraw lub po prostu z mięsem nam nie po drodze. Wtedy do gry wchodzi kalafior. Kotlety z kalafiora to takie trochę mielone kalafiorowe, bez względu na nazwę przepis prezentujemy poniżej. 

Kotlet z kalafiora i kaszy jaglanej - idealny duet

Kalafior i kasza jaglana znane są ze swoich właściwości odchudzających, na diecie kalafiorowej kilka ładnych kilogramów, straciła Jessica Simpson. Bez względu na to, jaki jest Twój cel kotlet z kalafiora i kaszy jaglanej to zdrowy wybór. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na kalafior po chińsku

Kotlety z kalafiora w towarzystwie kaszy jaglanej - lista składników 

  • kalafior - 500 g 
  • kasza jaglana - 1/3 szklanki
  • mleko - 1 szklanka 
  • jajko- 1 sztuka 
  • posiekana pietruszka - 1 łyżka 
  • bułka tarta- 1 łyżka 
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • biały pieprz- pół łyżeczki 
  • bułka tarta 
  • olej kokosowy 

Zobacz też: Dlaczego zamrożony kalafior sinieje i jak tego uniknąć? Wyjaśniamy

Kotlety z kalafiora: przepis krok po kroku

Oto przepis na kotlety z kalafiora:

  1. Kalafior należy oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. 
  2. Następnie gotujemy kalafior przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. 
  3. Gotujemy warzywo do momentu, aż stanie się miękkie. 
  4. W kolejnym kroku należy rozgnieść kalafior widelcem. 
  5. Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla i płuczemy pod wodą, czynność należy powtórzyć kilkakrotnie. 
  6. Następnie kaszę należy odcedzić i dolać mleko. 
  7. Następnie rondel przykrywamy pokrywką i gotujemy. 
  8. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. 
  9. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i łączymy z kalafiorem, jajkiem oraz natka pietruszki. Dodajemy bułkę tartą, gałkę muszkatołową oraz przyprawy. 
  10. Tak powstałą masę podlewamy delikatnie wodą i formujemy kotlety. 
  11. Uformowane kule obtaczamy w pozostałej bułce tartej i lekko spłaszczamy w dłoniach. 
  12. Na patelni należy rozpuścić masło klarowane i smażyć kotlety z każdej strony przez około 2 minuty. 
  13. Po etapie smażenia, gotowe kotlety odsączamy na ręczniku papierowym. 

W formie dodatków można podać na przykład brązowy ryż i ulubioną surówkę. Latem idealnie sprawdzi się mizeria z ogórków. Przepis na kotlety z kalafiora nie jest trudny, można go wykonać wspólnie z dziećmi, które od małego warto uczyć zdrowych nawyków żywieniowych. 

Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?

Więcej o: