Nie lubisz kalafiora? Jeśli zjesz tego w wersji barbecue, na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]

Kalafior najczęściej podawany jest smażony lub gotowany z bułką tartą, bardzo popularna jest również zupa kalafiorowa. Tymczasem warzywo to jest doskonałą bazą do wielu różnych dań. Dziś mamy dla was nietypową przekąskę - kalafiora ? la skrzydełka w sosie miodowo-barbecue. Jak je przygotować?

"Skrzydełka" z kalafiora w sosie miodowo-barbecue to pyszna przekąska nie tylko na imprezę dla wegetarian. Słodkawe, aromatyczne, kleiste kąski z kalafiora posmakują nawet tym, którzy kalafiora zwykle raczej unikają. Sprawdźcie przepis na kalafiorowe skrzydełka w sosie.

Kalafiorowe "skrzydełka" oczywiście nie przypominają w smaku skrzydełek. Różyczki kalafiora mają bardzo podobny kształt do kawałków kurczaka, można je jeść palcami i podawać z takimi samymi sosami, co mięso. W dodatku idealnie sprawdzają się na imprezach. Jak je przyrządzić?

Zobacz wideo Zobacz także kalafiora po chińsku. Słodki, klejący i pyszny!

Kalafiorowe "skrzydełka" w sosie miodowo-barbecue – przepis

Składniki:

  • duża główka kalafiora,
  • pół szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • pół szklanki sosu barbecue,
  • 1/3 szklanki płynnego miodu,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka suszonych ziół (np. prowansalskich),
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu

Kalafiorowe "skrzydełka" w sosie miodowo-barbecue – sposób przygotowania

Odcinamy liście i trzon kalafiora, a potem dzielimy go na różyczki. Skrapiamy je niedużą ilością oleju. W misce łączymy mąkę, mleko, suszone zioła, czosnek, sól i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystko mieszamy, aż powstanie gładka masa. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w mieszance, otrząsamy z jej nadmiaru i układamy na blasze. Pieczemy przez około 20 minut, aż kąski się zrumienią.

Kiedy kawałki kalafiora się pieką, w drugiej misce mieszamy sos barbecue z miodem. Gdy kąski się upieką, przekładamy je do miski z wymieszanym sosem i dokładnie obtaczamy. Potem znów wkładamy „skrzydełka” do piekarnika, na tę samą blachę i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na gorąco z ulubionym dipem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA