"Skrzydełka" z kalafiora w sosie miodowo-barbecue to pyszna przekąska nie tylko na imprezę dla wegetarian. Słodkawe, aromatyczne, kleiste kąski z kalafiora posmakują nawet tym, którzy kalafiora zwykle raczej unikają. Sprawdźcie przepis na kalafiorowe skrzydełka w sosie.
Kalafiorowe "skrzydełka" oczywiście nie przypominają w smaku skrzydełek. Różyczki kalafiora mają bardzo podobny kształt do kawałków kurczaka, można je jeść palcami i podawać z takimi samymi sosami, co mięso. W dodatku idealnie sprawdzają się na imprezach. Jak je przyrządzić?
Składniki:
Odcinamy liście i trzon kalafiora, a potem dzielimy go na różyczki. Skrapiamy je niedużą ilością oleju. W misce łączymy mąkę, mleko, suszone zioła, czosnek, sól i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystko mieszamy, aż powstanie gładka masa. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w mieszance, otrząsamy z jej nadmiaru i układamy na blasze. Pieczemy przez około 20 minut, aż kąski się zrumienią.
Kiedy kawałki kalafiora się pieką, w drugiej misce mieszamy sos barbecue z miodem. Gdy kąski się upieką, przekładamy je do miski z wymieszanym sosem i dokładnie obtaczamy. Potem znów wkładamy „skrzydełka” do piekarnika, na tę samą blachę i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na gorąco z ulubionym dipem.