Nie lubisz kalafiora? Jeśli zjesz tego w wersji barbecue, na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]
"Skrzydełka" z kalafiora w sosie miodowo-barbecue to pyszna przekąska nie tylko na imprezę dla wegetarian. Słodkawe, aromatyczne, kleiste kąski z kalafiora posmakują nawet tym, którzy kalafiora zwykle raczej unikają. Sprawdźcie przepis na kalafiorowe skrzydełka w sosie.
Kalafiorowe "skrzydełka" oczywiście nie przypominają w smaku skrzydełek. Różyczki kalafiora mają bardzo podobny kształt do kawałków kurczaka, można je jeść palcami i podawać z takimi samymi sosami, co mięso. W dodatku idealnie sprawdzają się na imprezach. Jak je przyrządzić?
Kalafiorowe "skrzydełka" w sosie miodowo-barbecue – przepis
Składniki:
- duża główka kalafiora,
- pół szklanki mąki,
- 2/3 szklanki mleka,
- pół szklanki sosu barbecue,
- 1/3 szklanki płynnego miodu,
- olej rzepakowy,
- łyżeczka suszonych ziół (np. prowansalskich),
- łyżeczka granulowanego czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu
Kalafiorowe "skrzydełka" w sosie miodowo-barbecue – sposób przygotowania
Odcinamy liście i trzon kalafiora, a potem dzielimy go na różyczki. Skrapiamy je niedużą ilością oleju. W misce łączymy mąkę, mleko, suszone zioła, czosnek, sól i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystko mieszamy, aż powstanie gładka masa. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w mieszance, otrząsamy z jej nadmiaru i układamy na blasze. Pieczemy przez około 20 minut, aż kąski się zrumienią.
Kiedy kawałki kalafiora się pieką, w drugiej misce mieszamy sos barbecue z miodem. Gdy kąski się upieką, przekładamy je do miski z wymieszanym sosem i dokładnie obtaczamy. Potem znów wkładamy „skrzydełka” do piekarnika, na tę samą blachę i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na gorąco z ulubionym dipem.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku