Uprawa ogórków gruntowych nie należy do najprostszych. Aby cieszyć się udanymi plonami trzeba włożyć nieco pracy i wysiłku, ale za to efektem są ekologiczne i smakowite ogórki, które mają bardzo wysoką wartość odżywczą i dostarczają wielu cennych substancji naszemu organizmowi.
Jak siać ogórki? Nasiona ogórka wysiewa się do gruntu dopiero wtedy, gdy temperatura gleby wynosi 10-12º C, czyli najczęściej w okolicach połowy maja (po zimnej Zośce i zimnych ogrodnikach). Stanowisko do uprawy warzywa należy lokalizować w miejscach ciepłych i słonecznych. Gleba również musi spełniać szczególne warunki: musi być przepuszczalna, żyzna i bogata w substancje organiczne. Uprawę najlepiej poprzedzić jesiennym nawożeniem obornikiem. Konieczne bywa także umiejętne nawożenie oraz częste podlewanie, gdyż ogórek jest szczególnie wrażliwy na suszę.
Zbiór ogórków uprawianych w gruncie rozpoczyna się w połowie lipca i może potrwać do końca września. Zazwyczaj przeprowadza się go co dwa dni, natomiast w pełni owocowania nawet codziennie. O tym jak często zbieramy ogórki decydują przede wszystkim warunki, w jakich są uprawiane oraz ich przeznaczenie (korniszony muszą osiągnąć zaledwie 3-5 cm, a te przeznaczone na kiszonki aż 6-10 cm).
Ogórki są w naszej kulturze znane od dawna. Nie wiadomo skąd przywędrowały do nas te warzywa, ale jedno jest pewne - bardzo szybko znalazły uznanie wśród smakoszy. Zawdzięczają to między innymi temu, że można je wykorzystać na wiele sposobów: do spożycia na świeżo, ale także do przetworzenia na kiszonki.
Bez ogórków nie wyobrażamy sobie obiadów, do których serwowana jest mizeria, ale także sałatek i innych potraw, którym nadają charakterystyczny smak. Zdarza się jednak, że mają one gorzkawy posmak. Jak obierać ogórek, żeby nie był gorzki? Gorzki posmak związany jest z obecnością w ogórkach substancji zabezpieczających warzywo przed zjedzeniem go przez zwierzęta. Najsilniej gromadzą się one w liściach i łodygach, dlatego zawsze należy obierać ogórek od najjaśniejszej strony ku ciemniejszej części, w której zgromadzone są wspomniane kukurbitacyny odpowiedzialne za gorzkość. W ten sposób unikniemy rozprowadzania substancji po całej powierzchni warzywa i zredukujemy do minimum jego nieprzyjemny posmak.
Ogórki są cenione nie tylko za to, że dostarczają nam wiele składników odżywczych, ale także za to, że są produktem o niskiej kaloryczności, co jest ważne dla osób znajdujących się na diecie. Ile kalorii ma ogórek gruntowy? Pojedyncza sztuka waży około 35 g i zawiera w sobie uwaga: 5 kcal!. Oznacza to, że w 100 g produktu znajduje się jedynie 14 kcal.
Ogórek konserwowy, podobnie jak ogórek gruntowy jest produktem o niskiej ilości kalorii. Ile dokładnie kcal ma ogórek konserwowy? W 100 g takiego ogórka zawiera się około 23 kcal.
Zobacz też: Jak ukisić ogórki? Podpowiadamy, jak zrobić ogórki kiszone
Mówiąc o ogórkach trudno pominąć ich zbawienną rolę w procesach związanych z dbaniem o urodę. Wyciąg z ogórka znajdziemy w wielu popularnych kosmetykach do twarzy i ciała, a także do włosów. Co dają nam takie naturalne kosmetyki? Ogórek układany na twarzy ma właściwości tonizujące i zmniejszające obrzęki. Warto stosować takie okłady np. kiedy mamy problem z opuchniętymi powiekami lub skóra wokół oczu jest przesuszona. Z kolei maseczka z ogórków doskonale sprawdzi się w przypadku kiedy chcemy poprawić kondycję skóry twarzy - pomoże ją nawilżyć i sprawić, że stanie się gładka i napięta.
Zobacz też: Tabbouleh - doskonała sałatka na grilla i na co dzień. Przepis podstawowy