Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków

Jak rośnie ogórek w warunkach ogrodowych? Co zrobić, aby Twoje plony były obfite i dobrej jakości?

Ogórek: jak siać i uprawiać ogórki na działce?

Uprawa ogórków gruntowych nie należy do najprostszych. Aby cieszyć się udanymi plonami trzeba włożyć nieco pracy i wysiłku, ale za to efektem są ekologiczne i smakowite ogórki, które mają bardzo wysoką wartość odżywczą i dostarczają wielu cennych substancji naszemu organizmowi.

Jak siać ogórki? Nasiona ogórka wysiewa się do gruntu dopiero wtedy, gdy temperatura gleby wynosi 10-12º C, czyli najczęściej w okolicach połowy maja (po zimnej Zośce i zimnych ogrodnikach). Stanowisko do uprawy warzywa należy lokalizować w miejscach ciepłych i słonecznych. Gleba również musi spełniać szczególne warunki: musi być przepuszczalna, żyzna i bogata w substancje organiczne. Uprawę najlepiej poprzedzić jesiennym nawożeniem obornikiem. Konieczne bywa także umiejętne nawożenie oraz częste podlewanie, gdyż ogórek jest szczególnie wrażliwy na suszę.

Zbiór ogórków uprawianych w gruncie rozpoczyna się w połowie lipca i może potrwać do końca września. Zazwyczaj przeprowadza się go co dwa dni, natomiast w pełni owocowania nawet codziennie. O tym jak często zbieramy ogórki decydują przede wszystkim warunki, w jakich są uprawiane oraz ich przeznaczenie (korniszony muszą osiągnąć zaledwie 3-5 cm, a te przeznaczone na kiszonki aż 6-10 cm). 

Jak obierać ogórek, żeby nie był gorzki?

Ogórki są w naszej kulturze znane od dawna. Nie wiadomo skąd przywędrowały do nas te warzywa, ale jedno jest pewne - bardzo szybko znalazły uznanie wśród smakoszy. Zawdzięczają to między innymi temu, że można je wykorzystać na wiele sposobów: do spożycia na świeżo, ale także do przetworzenia na kiszonki

Bez ogórków nie wyobrażamy sobie obiadów, do których serwowana jest mizeria, ale także sałatek i innych potraw, którym nadają charakterystyczny smak. Zdarza się jednak, że mają one gorzkawy posmak. Jak obierać ogórek, żeby nie był gorzki? Gorzki posmak związany jest z obecnością w ogórkach substancji zabezpieczających warzywo przed zjedzeniem go przez zwierzęta. Najsilniej gromadzą się one w liściach i łodygach, dlatego zawsze należy obierać ogórek od najjaśniejszej strony ku ciemniejszej części, w której zgromadzone są wspomniane kukurbitacyny odpowiedzialne za gorzkość. W ten sposób unikniemy rozprowadzania substancji po całej powierzchni warzywa i zredukujemy do minimum jego nieprzyjemny posmak.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ile kalorii ma ogórek gruntowy?

Ogórki są cenione nie tylko za to, że dostarczają nam wiele składników odżywczych, ale także za to, że są produktem o niskiej kaloryczności, co jest ważne dla osób znajdujących się na diecie. Ile kalorii ma ogórek gruntowy? Pojedyncza sztuka waży około 35 g i zawiera w sobie uwaga: 5 kcal!. Oznacza to, że w 100 g produktu znajduje się jedynie 14 kcal. 

Ile kcal ma ogórek konserwowy?

Ogórek konserwowy, podobnie jak ogórek gruntowy jest produktem o niskiej ilości kalorii. Ile dokładnie kcal ma ogórek konserwowy? W 100 g takiego ogórka zawiera się około 23 kcal.

Zobacz też: Jak ukisić ogórki? Podpowiadamy, jak zrobić ogórki kiszone

Ogórek na twarz: co daje?

Mówiąc o ogórkach trudno pominąć ich zbawienną rolę w procesach związanych z dbaniem o urodę. Wyciąg z ogórka znajdziemy w wielu popularnych kosmetykach do twarzy i ciała, a także do włosów. Co dają nam takie naturalne kosmetyki? Ogórek układany na twarzy ma właściwości tonizujące i zmniejszające obrzęki. Warto stosować takie okłady np. kiedy mamy problem z opuchniętymi powiekami lub skóra wokół oczu jest przesuszona. Z kolei maseczka z ogórków doskonale sprawdzi się w przypadku kiedy chcemy poprawić kondycję skóry twarzy - pomoże ją nawilżyć i sprawić, że stanie się gładka i napięta. 

Zobacz też: Tabbouleh - doskonała sałatka na grilla i na co dzień. Przepis podstawowy

Więcej o: