Jak zrobić mizerię? Pyszna surówka rodem z czasów dzieciństwa [PRZEPIS]
Mizeria z ogórków
To pyszna sałatka, którą można przygotować bardzo szybko i w łatwy sposób. Możemy ją podawać praktycznie do każdego drugiego dania. Może to być danie mięsne z dodatkiem ziemniaków, które świetnie połączą się z gęstą śmietaną. Mizeria będzie również świetnie pasować do jajek sadzonych czy do gotowanych warzyw, zwłaszcza do brokułów lub kalafiora. Nic nie stoi również na przeszkodzie by ogórki w takiej formie zjeść solo.
Mizeria to uniwersalna sałatka. Możemy dowolnie ją doprawić i dodawać do niej różne składniki. Świetnie łączy się ze świeżymi ziołami lub z zielonymi warzywami. Warto dodać do niej świeżo posiekany koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Jak zrobić mizerię z ogórków – składniki:
- 400 g ogórków szklarniowych lub gruntowych
- 200 g gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 proc.
- sól, pieprz
- posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki
Mizeria z ogórków – krok po kroku:
- Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Myjemy je pod zimną wodą.
- Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w bardzo cienkie talarki.
- Przekładamy do miski. Tam doprawiamy je solą oraz pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
- Dodajemy do nich posiekane zielone warzywa. Całość możemy skroplić kilkoma kroplami cytryny. Znów mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
- Do miski wlewamy śmietanę. Sałatkę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Po przygotowaniu możemy bezpośrednio podawać do obiadu lub przechowywać w lodówce przez parę dni.
Mizeria ze śmietaną
Prawda, że proste? Przygotowanie mizerii według naszego przepisu zajmie wam kilka minut i świetnie dopełni wasze dania. Doskonały i odświeżający smak to to, co z pewnością znajdziemy w sałatce z ogórków i śmietany. Zachęcamy was do przygotowywania mizerii według naszego przepisu. Gwarantujemy wam, że zawsze wyjdzie wyśmienita. Smacznego!
Zobacz również:
Kalafior po chińsku - jaki on słodki!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica