Ogórki w musztardzie na zimę - przepis

Ogórki w musztardzie to doskonały pomysł dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne korniszony lub ogórki kiszone. Musztarda nadaje im bardzo ciekawy smak, który można podrasować miodem (prawdziwym - ze sztucznym nie będą tak smaczne) lub przyprawami. Ogórkowe pikle z musztardą - jak je przyrządzić?

Zimą, gdy nie mamy dostępu do tak smacznych świeżych warzyw, jak wiosną i latem, najlepiej zajrzeć do spiżarni. A żeby można było nie tylko zajrzeć, ale także wyciągnąć z niej pyszności do kanapek lub do obiadu, już późnym latem lub jesienią warto zrobić przetwory. Dziś polecamy pyszne ogórki z musztardą oraz ogórki w musztardzie z miodem. Wypróbujcie!

Ogórki z musztardą – przepis

Składniki (na ok. 6-7 słoików):

  • 2,5 kg ogórków (jędrnych, średnich, nierozrośniętych),
  • 7 łyżek musztardy,
  • 5 szklanek wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • garstka ziarenek gorczycy,
  • 7-8 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki soli

Jak zrobić ogórki z musztardą?

  1. Ogórki umyj (opcjonalnie możesz obrać ze skóry lub ją pozostawić) i pokrój je wzdłuż na ćwiartki - możesz wydrążyć nasiona, lub je pozostawić
  2. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.
  3. Gdy wystygnie, a cukier i sól dobrze się rozpuszczą, dodaj musztardę i wszystko dobrze zamieszaj.
  4. Do wyparzonych słoików powkładaj ogórki, wrzuć liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie.
  5. Następnie zalej je przygotowaną wcześniej zalewą i zapasteryzuj (wystarczy im około 15 minut).

Znacie przepis na ogórki małosolne na sucho? Sprawdźcie sposób przygotowania na naszym filmie:

Zobacz wideo

Przepis na ogórki w musztardzie z miodem

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków (jędrnych, średnich, nierozrośniętych),
  • 6 łyżek musztardy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 szklanek wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • garstka ziarenek gorczycy,
  • 7-8 liści laurowych,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli

Jak zrobić ogórki w musztardzie z miodem?

Umyte ogórki obierz ze skóry i pokrój wzdłuż na cztery części, a nasiona usuń łyżką. Powkładaj je do czystych, dobrze wyparzonych słoików. Włóż do nich także liście laurowe, wsyp ziele angielskie oraz gorczycę. Następnie przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, wsyp także sól i cukier oraz dodaj miód. Wszystko zagotuj, by dodane składniki dobrze się rozpuściły, a wtedy odstaw zalewę do przestudzenia. Gdy ta wystygnie, dodaj musztardę i wszystko dobrze wymieszaj. Zalej ogórki i dobrze zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez 10-15 minut.

Ogórki w musztardzie – jak można je jeszcze przygotować?

W zależności od Twoich upodobań smakowych, możesz przygotować ogórki w musztardzie także na inne sposoby. Do podstawowego przepisu – tego bez miodu (lub z nim, jeśli tylko taka kompozycja smakowa będzie Ci odpowiadać) – dodaj różne składniki. Bardzo smaczne mogą być ogórki z dodatkiem curry. Jeśli nie przepadasz za tą mieszanką przypraw, możesz zdecydować się na wersję z samą kurkumą. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do musztardy chilli (możesz także użyć ostrzejszej musztardy). Wersja ze słodką papryką również będzie doskonała! Smak musztardy podbijesz także odrobiną czosnku. Taki ogórki bez wątpienia udoskonalą smak kanapek przygotowywanych w sezonie jesienno-zimowym!

Więcej o: