Zimą, gdy nie mamy dostępu do tak smacznych świeżych warzyw, jak wiosną i latem, najlepiej zajrzeć do spiżarni. A żeby można było nie tylko zajrzeć, ale także wyciągnąć z niej pyszności do kanapek lub do obiadu, już późnym latem lub jesienią warto zrobić przetwory. Dziś polecamy pyszne ogórki z musztardą oraz ogórki w musztardzie z miodem. Wypróbujcie!
Składniki (na ok. 6-7 słoików):
Znacie przepis na ogórki małosolne na sucho? Sprawdźcie sposób przygotowania na naszym filmie:
Składniki:
Umyte ogórki obierz ze skóry i pokrój wzdłuż na cztery części, a nasiona usuń łyżką. Powkładaj je do czystych, dobrze wyparzonych słoików. Włóż do nich także liście laurowe, wsyp ziele angielskie oraz gorczycę. Następnie przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, wsyp także sól i cukier oraz dodaj miód. Wszystko zagotuj, by dodane składniki dobrze się rozpuściły, a wtedy odstaw zalewę do przestudzenia. Gdy ta wystygnie, dodaj musztardę i wszystko dobrze wymieszaj. Zalej ogórki i dobrze zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez 10-15 minut.
W zależności od Twoich upodobań smakowych, możesz przygotować ogórki w musztardzie także na inne sposoby. Do podstawowego przepisu – tego bez miodu (lub z nim, jeśli tylko taka kompozycja smakowa będzie Ci odpowiadać) – dodaj różne składniki. Bardzo smaczne mogą być ogórki z dodatkiem curry. Jeśli nie przepadasz za tą mieszanką przypraw, możesz zdecydować się na wersję z samą kurkumą. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do musztardy chilli (możesz także użyć ostrzejszej musztardy). Wersja ze słodką papryką również będzie doskonała! Smak musztardy podbijesz także odrobiną czosnku. Taki ogórki bez wątpienia udoskonalą smak kanapek przygotowywanych w sezonie jesienno-zimowym!