Co to jest kiszenie? Jest to jeden ze sposobów na zabezpieczenie żywności przed zepsuciem. Dzięki temu procesowi zakonserwować można różnego rodzaju produkty, które później przez długi czas należy przechowywać i spożywać bez ryzyka wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Sam proces kiszenia odbywa się w oparciu o fermentację, do której doprowadzają bakterie mlekowe. Zagłębiając się w szczegóły, podczas fermentacji dochodzi do rozkładu cukrów prostych zawartych w komórkach roślinnych na kwas mlekowy. Jego główną cechą jest to, że hamuje on procesy gnicia, co jest bezpośrednim efektem zakwaszenia środowiska. Dzięki obecności kwasu mlekowego w kiszonce nie ma szans na rozwinięcie się niebezpiecznych bakterii.
Aby kiszenie przebiegało we właściwy sposób, konieczne jest, aby produkt poddawany temu procesowi zawierał odpowiednią ilość cukrów (1–1,5%) i wody (ok. 70%). Należy także zadbać o:
Zastanawiasz się, dlaczego kiedyś tak powszechnie stosowano kiszenie jako metodę przechowywania warzyw? Jest to sprawdzona i pewna metoda przedłużenia przydatności do spożycia. W czasach kiedy nie było lodówek, a ludność przygotowywała zapasy żywności na zimę, kiszenie było jedną z wiodących metod konserwowania.
Oprócz oczywistej zalety, jaką jest przedłużenie przydatności do spożycia warzyw, kiszenie sprawia, że produkty w ten sposób przygotowane stają się bardzo bogate w witaminę C. Dlatego też kiszonki w dawnych czasach często pojawiały się wśród zapasów na statkach - to m.in. dzięki nim pokonano schorzenie trapiące marynarzy, czyli szkorbut.
Obecnie przygotowywanie kiszonek znów staje się popularne. Zaliczane są one do superfoods ze względu na ich szczególne wartości zdrowotne:
Najlepszym terminem na kiszenie kapusty jest przełom listopada i grudnia, gdyż do tego procesu najlepiej nadają się odmiany jesienne i zimowe kapusty. Z kolei ogórki kisimy latem, najlepiej od razu po zbiorze - w zależności od odmiany od czerwca do pierwszej połowy sierpnia.
Zobacz też: Masz trochę wolnego czasu? Zrób kiszonki - to petardy witaminowe [PRZEPISY]