Kiszona kapusta po gruzińsku to jeden z tych produktów, dzięki któremu możemy w naturalny sposób wzmocnić odporność. Przepis na nią polecamy zwłaszcza osobom próbującym zachęcić najmłodszych do zdrowych posiłków oraz wielbicielom kolorów na talerzu. Kiszona kapusta po gruzińsku jest bowiem intensywnie różowa. I bynajmniej nie bierze się ze sztucznych barwników. Jak zrobić kapustę kiszoną po gruzińsku? Podpowiadamy.
Składniki:
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Usuwamy wierzchnie liście kapusty, główkę kroimy na w ósemki lub na jeszcze mniejsze części – wedle uznania. Ząbki czosnku obieramy z łupin, a papryczki kroimy w plastry.
W kamionce lub słoikach układamy warstwowo kapustę, buraki i przyprawy (czosnek, plastry chilli, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego), zostawiamy trochę miejsca od góry. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewę wlewamy do kamionki lub słoików w taki sposób, aby przykrywała kapustę oraz buraki. Słoiki zakręcamy, w kamionce dociskamy kapustę talerzem. Przez pierwsze 4 dni trzymamy kapustę w temperaturze pokojowej, potem wstawiamy do lodówki na kolejne 3-4 dni. Po tym czasie kapusta jest ukiszona i gotowa do spożycia.
Składniki:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, pozostałe drobno szatkujemy (najgrubsze kawałki liści odrzucamy). Marchewki, buraki i seler myjemy i obieramy ze skórek, ścieramy na tarce i mieszamy w dużej misce razem z kapustą oraz z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny, aż warzywa puszczą sok. Ząbki czosnku obieramy z łupin i rozdrabniamy w wyciskarce bądź blendujemy. Z miski z warzywami zlewamy sok, mieszamy go z czosnkiem oraz 5-6 łyżkami oleju lnianego. Taki sos dodajemy do warzyw i wszystko łączymy. Na tym etapie można dodać trochę więcej oleju, jeśli surówka tego wymaga. Surówkę przekładamy do garnka lub kamionki, dociskamy i nakrywamy folią lub ściereczką, kisimy 3-4 dni w temperaturze pokojowej. W trakcie kiszenia należy zamieszać kapustę. Po ukiszeniu sałatkę podajemy do obiadów.
Wskazówka: Jeśli chcecie, aby kapusta po gruzińsku w formie sałatki ukisiła się szybciej, dodajcie do niej szklankę wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami mąki ziemniaczanej. Skrobia, jako dobra pożywka dla bakterii mlekowych, doskonale przyspieszy proces kiszenia.