Kiszona kapusta po gruzińsku, czyli nieco inna odsłona ulubionej kiszonki Polaków

Na pewno wiecie, że kiszonki to samo zdrowie i warto jeść je przez cały rok, a już zwłaszcza w sezonie przeziębieniowym. Ale czy w waszych planach na przetwory na zimę jest kiszona kapusta po gruzińsku? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie, jak ją zrobić - mamy przepis!

Kiszona kapusta po gruzińsku to jeden z tych produktów, dzięki któremu możemy w naturalny sposób wzmocnić odporność. Przepis na nią polecamy zwłaszcza osobom próbującym zachęcić najmłodszych do zdrowych posiłków oraz wielbicielom kolorów na talerzu. Kiszona kapusta po gruzińsku jest bowiem intensywnie różowa. I bynajmniej nie bierze się ze sztucznych barwników. Jak zrobić kapustę kiszoną po gruzińsku? Podpowiadamy.

Kiszona kapusta po gruzińsku – przepis

Składniki:

  • główka białej kapusty o wadze ok. 2 kg,
  • 500 g buraków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 litry wody,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 papryczki chilli (można pominąć)

Kapusta kiszona po gruzińsku – sposób przygotowania

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Usuwamy wierzchnie liście kapusty, główkę kroimy na w ósemki lub na jeszcze mniejsze części – wedle uznania. Ząbki czosnku obieramy z łupin, a papryczki kroimy w plastry.

W kamionce lub słoikach układamy warstwowo kapustę, buraki i przyprawy (czosnek, plastry chilli, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego), zostawiamy trochę miejsca od góry. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewę wlewamy do kamionki lub słoików w taki sposób, aby przykrywała kapustę oraz buraki. Słoiki zakręcamy, w kamionce dociskamy kapustę talerzem. Przez pierwsze 4 dni trzymamy kapustę w temperaturze pokojowej, potem wstawiamy do lodówki na kolejne 3-4 dni. Po tym czasie kapusta jest ukiszona i gotowa do spożycia.

Zobacz wideo A może kapusta w jeszcze innym wydaniu? Tu pekińska i po koreańsku. Zobaczcie, jak zrobić kimchi

Kapusta kiszona po gruzińsku w formie sałatki – przepis

Składniki:

  • 1 kg kapusty,
  • 3 średnie buraki,
  • 3 średnie marchewki,
  • seler,
  • główka czosnku,
  • 200 g soli,
  • olej lniany

Kapusta kiszona po gruzińsku w formie sałatki – sposób przygotowania

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, pozostałe drobno szatkujemy (najgrubsze kawałki liści odrzucamy). Marchewki, buraki i seler myjemy i obieramy ze skórek, ścieramy na tarce i mieszamy w dużej misce razem z kapustą oraz z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny, aż warzywa puszczą sok. Ząbki czosnku obieramy z łupin i rozdrabniamy w wyciskarce bądź blendujemy. Z miski z warzywami zlewamy sok, mieszamy go z czosnkiem oraz 5-6 łyżkami oleju lnianego. Taki sos dodajemy do warzyw i wszystko łączymy. Na tym etapie można dodać trochę więcej oleju, jeśli surówka tego wymaga. Surówkę przekładamy do garnka lub kamionki, dociskamy i nakrywamy folią lub ściereczką, kisimy 3-4 dni w temperaturze pokojowej. W trakcie kiszenia należy zamieszać kapustę. Po ukiszeniu sałatkę podajemy do obiadów.

Wskazówka: Jeśli chcecie, aby kapusta po gruzińsku w formie sałatki ukisiła się szybciej, dodajcie do niej szklankę wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami mąki ziemniaczanej. Skrobia, jako dobra pożywka dla bakterii mlekowych, doskonale przyspieszy proces kiszenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.