Sałatki z ogórków na zimę do słoików - przepisy na genialne przetwory

Późne lato to czas na przygotowywanie przetworów. Wśród rozmaitych rodzajów, prym wiodą ogórki. Najpopularniejsze to oczywiście kiszone, ale jest też masa innych przepisów. Oto kilka inspiracji na sałatki z ogórków na zimę do słoików.
Ogórki w musztardzie z miodem Ogórki w musztardzie z miodem fot. Jan Zwolinski / shutterstock.com

Ogórki w musztardzie z miodem

Składniki:

2,5 kg ogórków (jędrnych, średnich, nierozrośniętych),
6 łyżek musztardy,
3 łyżki miodu,
5 szklanek wody,
1,5 szklanki octu,
1 szklanka cukru,
garstka ziarenek gorczycy,
7-8 liści laurowych,
7 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki soli

Przygotowanie:

Umyte ogórki obierz ze skóry i pokrój wzdłuż na cztery części, a nasiona usuń łyżką. Powkładaj je do czystych, dobrze wyparzonych słoików. Włóż do nich także liście laurowe, wsyp ziele angielskie oraz gorczycę. Następnie przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, wsyp także sól i cukier oraz dodaj miód. Wszystko zagotuj, by dodane składniki dobrze się rozpuściły, a wtedy odstaw zalewę do przestudzenia. Gdy ta wystygnie, dodaj musztardę i wszystko dobrze wymieszaj. Zalej ogórki i dobrze zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez 10-15 minut.

ogórki w curry ogórki w curry gazeta.tv

Ogórki w zalewie curry

Składniki:

1,5 kg ogórków gruntowych
1 l wody
1 szklanka octu
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki soli
2 szalotki
ziarenka gorczycy
 
Dodatkowo:

wyparzone słoiki
bawełniana ścierka

Przygotowanie:

Przygotuj zalewę: do dużego garnka wlej wodę. Dodaj ocet, cukier, sól oraz curry i zagotuj. Gdy zalewa zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia.

Przygotowanie ogórków: ogórki obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się pestek. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden przy drugim. Szalotkę pokrój w piórka i powtykaj ją między ogórki. Wsyp do każdego słoika po pół łyżeczki ziarenek gorczycy i wypełnij słoiki zalewą. Porządnie zakręć słoiki.

Pasteryzacja: dno dużego, wysokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Na ścierce poustawiaj słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po wskazanym czasie zdejmij garnek z ognia, zaczekaj, aż całość ostygnie i dopiero wtedy wyjmij słoiki z wody. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zobacz, jak zrobić takie ogórki krok po kroku:

Ogórki słodko-pikantne Ogórki słodko-pikantne fot. KP-18 / shutterstock.com

Ogórki słodko-pikantne

Składniki:

20 ogórków gruntowych
łyżeczka soli
pół szklanki octu ryżowego
3 łyżki cukru
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka chili w płatkach

Przygotowanie:

Ogórki opłucz i pokrój na cienkie plasterki. Posyp solą i odstaw na 20 minut. Następnie przepłucz je wodą, odcedź i przełóż do miski. W małym rondelku zagotuj resztę składników, mieszając, aż cukier się rozpuści. Ciepłą marynatą polej ogórki. W takim stanie można je przechowywać w lodówce do miesiąca.

Możesz także poukładać je w wyparzonych słoikach, zalać gorącą zalewą ze zwiększoną ilością składników, dopełnić gorącą wodą i szczelnie zamknąć. Gdy ostygną, wieczka powinny być zassane do środka. Takie słoiki można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Ogórki w pomidorach Ogórki w pomidorach fot. Jan Zwolinski / shutterstock.com

Ogórki w pomidorach

Składniki:

3 kg ogórków
2 łyżki soli
200 g koncentratu pomidorowego
pół szklanki cukru
1/3 szklanki octu winnego
pół szklanki oleju
3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ogórki umyj, pokrój w plasterki, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na durszlaku na godzinę, by pozbyć się nadmiaru soków. W rondelku wymieszaj koncentrat, cukier, ocet, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotuj. Dodaj ogórki i podgrzewaj przez kilka minut. Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 20-30 minut w zależności od wielkości słoików.

Ogórki z chrzanem Ogórki z chrzanem fot. Recardo Media / shutterstock.com

Ogórki z chrzanem

Składniki:

2 kg niedużych i podłużnych ogórków gruntowych
po 2 liście chrzanu, wiśni i dębu
6-8 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
pół łyżeczki ziaren kolendry
kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 łodygi kopru włoskiego
3 łyżki soli
5 l wody

Przygotowanie:

Liście przekrój na pół i powkładaj do wyparzonych słoików. Czosnek obierz z łupinek. Ogórki umyj i razem z czosnkiem włóż do słoików. Chrzan oczyść, pokrój na kawałki i dołóż do ogórków. Koper ułóż na ogórkach. W rondlu zagotuj wodę wraz z solą, kolendrą, pieprzem i zielem angielskim. Lekko przestudzoną, ale wciąż gorącą zalewę wlej do słoików tak, by całkowicie przykrywała ogórki. Zamknij i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie zalewę zlej do rondla i ponownie zagotuj. Gorący płyn wlej z powrotem do ogórków. Po 12 godzinach słoiki ustaw w szerokim garnku na ściereczce, zalej wodą do 3/4 wysokości naczyń i zagotuj wodę. Gdy w słoikach pojawią się pęcherzyki powietrza, ostrożnie wyjmij je z garnka i pozostaw do ostygnięcia.

Powyższy przepis to modyfikacja receptury z Magazynu Kuchnia.