Zebraliśmy ulubione przepisy na przetwory z domów redakcji Gazeta.pl. W menu m.in. bigos teściowej i prażone jabłka babci Jadzi

Robienie przetworów to jeden ze sportów narodowych Polaków. Chyba każdy ma swoje ulubione słoiki w spiżarni. Nie inaczej jest w przypadku naszych redakcyjnych koleżanek i kolegów. Zobaczcie, bez czego nie potrafimy wyobrazić sobie zimy, a za co należy zabrać się już dziś
Prażone jabłka Prażone jabłka fot. Zigzag Mountain Art / shutterstock.com

Paula: Prażone jabłka babci Jadzi

"Moja babcia Jadzia słynie z prażonych jabłek. Wszyscy się biją o słoiki. Na ich tle powstają konflikty w rodzinie, gdy jedna z wnuczek dostanie o jeden słoik za dużo albo zatai, że dostała słoik do przekazania swojej siostrze, a zje go po cichu pod kołdrą. Przepis nie jest skomplikowany, bo to po prostu duszone jabłka zawekowane. Ale są tak fantastyczne do naleśników, że szok.

Poza tym moi rodzice zawsze robili soki z aronii, których dzieci nie cierpiały, a krzewów aronii mieliśmy najwięcej. Teraz płaczę, że już ich nie ma, a ja jestem mądrzejsza i wybrałam aronię nad soczki Donald. Ludzie się zmieniają.

To są te dwa smaki, które pamiętam. Mistrzami weków moja rodzina nigdy nie była. Sama musiałam wprowadzić tradycję robienia powideł, bo takie słoiki najbardziej lubię, a wiadomo, że domowe są najlepsze".

Zielone pomidory w słoikach Zielone pomidory w słoikach fot. teleginatania / shutterstock.com

Zielone pomidory według koleżanki Mateusza

Co prawda ten przepis nie dotyczy starej rodzinnej receptury babci, ale nie zamierzamy umniejszać jego wartości. Tym bardziej że to nie są typowe kiszoniaki czy marynowane grzybki. Skąd pomysł na zielone pomidory w słoikach?

Kiedyś w pracy wyszło, że mam na działce ogródeczek i warzywka. Koleżanka poprosiła o kilka zielonych pomidorów. Po jakimś czasie przyniosła słoiczek przepysznej sałatki wraz z przepisem - od tamtej pory robię co roku po kilka sztuk

- pisze Mateusz. Jak więc zabrać się za ich przygotowanie? Łapcie przepis.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg ogórków kiszonych
  • pół kg marchewki

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • pół szklanki cukru
  • gorczyca wedle uznania
  • liście laurowe wedle uznania

Przygotowanie:

Warzywa kroimy i układamy warstwami w pojemniku w następujący sposób: pomidory - sól - cebula - sól - ogórki gruntowe - ogórki kiszone. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przygotowujemy zalewę poprzez zagotowanie razem wszystkich jej składników. Do gorącego płynu przekładamy odcedzone warzywa i krótko gotujemy. Dodajemy pokrojoną w talarki i ugotowaną marchewkę i mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy je zalewą, na wierzchu dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy.

Lubicie takie zakręcone smaki? Musicie spróbować piklowanego awokado! Zobaczcie, jak je zrobić

Włoszczyzna na zimę Włoszczyzna na zimę fot. redakcja

Ola: Domowa włoszczyzna w słoiku według babci Ali

Z kolei u Oli przetwory to nieodłączny element końcówki lata. Jak nam mówi, przez ładnych kilka tygodni w kuchni aż wrze od gotowanych soków, dżemów i pasteryzowanych w garnku grzybków.

"Na moim podwórku od zawsze jest ogródek - co prawda jego rozmiar z roku na rok jest coraz mniejszy, jednak na pewno nigdy całkowicie z niego nie zrezygnujemy. Dzięki temu mamy zawsze świeże, własne warzywa, a i trochę truskawek udaje się zebrać. Częściowo zjadamy je na bieżąco, a czego nie uda się przejeść, leci do słoików. Tak się dzieje na przykład z naszą marchewką, pietruszką i porem, które moja babcia Ala wykorzystuje do zrobienia włoszczyzny w słoiku. Ona jest genialna! Nadaje zupom i sosom masę smaku - smaku mojego dzieciństwa".

Składniki:

  • 2 kg marchwi
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg selera
  • pół kg cebuli
  • pół kg pora
  • pół kg soli

Przygotowanie:

Warzywa oczyszczamy, obieramy, jeśli jest taka potrzeba i drobno kroimy, rozdrabniamy blenderem lub ścieramy na tarce. Wszystkie umieszczamy w dużym naczyniu, zasypujemy solą i mieszamy. Pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce, by zmiękły. Następnie przekładamy je do wyparzonych słoików, dociskając do dna, by wydobyć uwięzione w środku powietrze. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Bigos z kabaczka Bigos z kabaczka fot. Elena Trukhina / shutterstock.com

Bigos z kabaczka a'la teściowa Roberta

Robert z kolei pisze o nietypowym bigosie swojej teściowej. Nietypowym, bo nie z kapusty, a z kabaczka. To danie można zjeść od razu albo przełożyć do słoików i zapasteryzować. Dzięki temu zachowacie smak sezonowych warzyw na dłużej, a przy okazji będziecie mieli pomysł na ekspresowy obiad, gdy nie ma czasu.

Składniki:

  • 2 duże kabaczki (najlepiej sprawdzają się te pomarańczowe, ale można wykorzystać też inne lub cukinie)
  • 3 średnie cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3-4 duże pomidory
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • papryka ostra do smaku
  • 4 kiełbasy śląskie o łagodnym smaku (opcjonalnie) - pokroić w kostkę-
  • woda

Przygotowanie:

Kabaczki obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w dużą kostkę. Cebule kroimy w kostkę, a pomidory obieramy ze skórki i również rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojone pomidory i pomidorowy przecier oraz szklankę wody. Zagotowujemy. Do środka wkładamy pokrojone kabaczki, sól i cukier. Gotujemy na małym ogniu, wyjątkowo często mieszając. Trzeba sprawdzać, czy potrawa zbyt mocno nie gęstnieje albo nie przywiera do garnka. Można ją uratować, dodając nieco wody. Gotujemy, aż kabaczek zmięknie - jeśli jedne kawałki będą bardziej rozgotowane, a drugie mniej, to dobrze. To idealny moment, by dodać dobrej jakości kiełbasę. Nie powinna być podwędzana, ani zbytnio przyprawiona. Gotujemy jeszcze chwilę, na końcu przyprawiamy wszystko papryką i sprawdzamy, czy nie trzeba dodać jeszcze nieco soli. Idealnie przygotowana potrawa ma gęstą konsystencję.

Biała papryka przetwory Biała papryka przetwory fot. New Africa / shutterstock.com

Paulina: Biała papryka według cioci

Wszyscy znają paprykę marynowaną w occie. Jednak przepis na białą paprykę w oleju nie należy do najpopularniejszych. A szkoda, bo u Pauliny robi się ją regularnie i coś czujemy, że gdy tylko jej spróbujemy, także zagości w naszych przetworowych notesikach. Przepis jest w rodzinie od lat, teraz jego zasięg powiększył się o grono Hapsa.

Składniki:

  • 2 kg białej papryki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Paprykę kroimy na połowy, pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych, a następnie wkładamy do gotującej się osolonej wody na kilka minut. Wyjmujemy i odcedzamy. Z jeszcze gorących warzyw ostrożnie zdejmujemy skórkę (ten etap można pominąć) i układamy je w wyparzonych słoikach. W międzyczasie podgrzewamy olej, ale nie zagotowujemy go. Do środka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gorący olej ostrożnie wlewamy do słoików z papryką. Zakręcamy wieczka i odstawiamy do ostudzenia.