Grzyby do słoików na trzy sposoby. Mamy garść inspiracji [PRZEPISY]

Sezon na grzybobranie już się rozkręca. Choć na prawdziwy wysyp grzybów trzeba jeszcze troszkę poczekać, już teraz wiele osób wraca z lasów z pełnymi koszami. A co zrobić ze zdobyczy? Zamknąć je w słoikach! Mamy kilka inspiracji na marynowane grzyby.
Grzyby w occie to jeden z najlepszych dodatków do pieczonych mięs i pasztetów (również warzywnych) Grzyby w occie to jeden z najlepszych dodatków do pieczonych mięs i pasztetów (również warzywnych) Fot. Shutterstock/ Lyudmila Mikhailovskaya

Grzyby w occie

Składniki:

  • 2,5 kg drobnych grzybów (np. maślaków, borowików, opieńków itd.)
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki gorczycy
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotuj grzyby do marynowania: Grzyby dokładnie przebierz, oczyść i umyj. Większym odkrój trzonki i pokrój kapelusze. W garnku zagotuj wodę z 3 łyżkami soli, wrzuć do niej grzyby. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut (kurki i opieńki możesz gotować krócej, borowiki i podgrzybki - dłużej).
Grzyby marynowane w occie - zalewa: Wodę i ocet wlej do garnka. Dodaj pokruszone liście laurowe, ziarnka gorczycy oraz ziela angielskiego. Gotuj przez 2-3 minuty.
Przygotuj grzyby w occie: Do czystych słoików przełóż jeszcze gorące grzyby i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć mocno. Pasteryzuj, gotując przez 10 minut.

Zobacz, jak zrobić takie grzybki krok po kroku.

Grzyby marynowane w winie Grzyby marynowane w winie fot. LidiaSpirina_ / shutterstock.com

Grzyby marynowane w winie

Składniki:

  • 2 kg grzybów
  • 200 g cebuli
  • 200 g papryki konserwowej
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • cukier
  • 2-3 szklanki octu winnego

Przygotowanie:

Grzyby oczyść, pokrój, sparz wrzątkiem i zostaw na durszlaku, by woda ociekła. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w piórka, również sparz wrzątkiem i odcedź, a paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby, cebulę i paprykę wymieszaj w misce i poprzekładaj do wyparzonych słoików. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól, cukier, ocet i wino. Wymieszaj. Miksturą zalej słoiki z grzybami tak, by sięgały 2-3 cm poniżej wieczka. Zakręć szczelnie. Słoiki umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką, która zabezpieczy je przed odbijaniem się od dna. Zalej wodą i gotuj, ale nie doprowadzając do wrzenia. W zależności od wielkości słoików powinno to trwać 20 min (słoiki półlitrowe), 25 min (słoiki o pojemności 0,75 l), 30 min (słoiki litrowe). Następnie ostrożnie wyjmij słoiki, dokręć wieczka i pozostaw do ostudzenia. Po kilku godzinach wieczka powinny być zassane.

Grzyby marynowane / zdjęcie ilustracyjne Grzyby marynowane / zdjęcie ilustracyjne fot. Dmitriev Mikhail / shutterstock.com / zdjęcie ilustracyjne

Grzyby marynowane na słodko

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • pół szklanki cukru
  • łyżka soli

Przyprawy:

  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka pieprzu

Oraz:

  • 1,5 kg grzybów
  • cebula

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i pokrój. Obgotuj w osolonym wrzątku przez 4-5 minut, po czym odcedź i przelej zimną wodą. W międzyczasie w garnku umieść składniki zalewy i je zagotuj. W wyparzonych słoikach ułóż po kilka plastrów przelanej wrzątkiem cebuli (dzięki temu pozbędziesz się goryczki), przełóż grzyby i przyprawy (na słoik o pojemności ok. 330 ml użyj po cztery ziarna ziela angielskiego, po jednym liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu i po łyżeczce gorczycy). Słoiki zalej zalewą, zakręć wieczka. Grzyby pasteryzuj przez 10-30 minut w zależności od wielkości naczynia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.