Dużą popularnością w Polsce cieszą się m.in. przetwory z wiśni i czereśni. Dżemy, soki i konfitury są pyszne, ale nikt nie ma ochoty trafić w nich na pestkę. Co jednak zrobić, kiedy nie ma się w domu drylownicy? Żaden problem! Mamy dla was trzy myki, dzięki którym usuniecie pestki z owoców równie szybko. Wystarczy słomka do napojów, pałeczka do sushi albo tylka cukiernicza.
W tym roku w lasach można znaleźć całe mnóstwo kurek. Jednak niezależnie od tego, czy zbieraliście je sami, dostaliście koszyk od dziadków, czy może kupiliście w sklepie, przed zapakowaniem grzybów w słoiki musicie dokładnie je oczyścić. My polecamy wam dwa skuteczne sposoby na szybkie poradzenie sobie z tym problemem.
Do przetworów często wykorzystuje się słoiki z poprzednich lat, opróżnione z zupełnie innych produktów. Wiele osób zmaga się więc z usuwaniem naklejek i etykiet. Jak szybko się ich pozbyć i nie zostawić na słoiku śladów po kleju? Przybywamy z pomocą i przydatnymi mykami.
Aby pakowane do słoików przysmaki przetrwały długie zimowe miesiące, trzeba dobrze je zabezpieczyć. W naszym wideo zdradzamy najlepsze sposoby na pasteryzację przetworów w słoikach typu weck, twist off i w butelkach.
Nie wszyscy lubią (i potrafią) robić dżemy albo soki z sezonowych owoców. To nie znaczy jednak, że nie mogą przechowywać ich w innej formie. Nawet najbardziej delikatne owoce można zamrozić i cieszyć się ich smakiem zimą. Jak najlepiej poradzić sobie z malinami i borówkami, by nie były posklejane i oszronione? Polecamy sprytną metodę!