grzyby2020
-
Był już krwawiący grzyb. Jest też taki, który się "topi". Widok? Jak z horroru
Okazuje się, że stwierdzenie "emocje jak na grzybobraniu" wcale nie musi mieć ironicznego wydźwięku. Podczas leśnych polowań można bowiem natrafić na wyjątkowe okazy, których widok na pierwszy rzut oka może zmrozić krew w żyłach.
-
Młody muchomor sromotnikowy a gąska zielona - jak je odróżnić? Wyjaśniamy
Młody muchomor sromotnikowy i gąska zielonka to dwa gatunki grzybów, które łatwo ze sobą pomylić. Niestety, skutki takiego błędu mogą być tragiczne. Zanim wybierzecie się na grzybobranie i zbierzecie gąski, sprawdźcie, jak je odróżnić od trujących...
-
Ozorek dębowy - grzyb, który "krwawi". Można go spotkać w polskich lasach
Podczas grzybobrania warto zwracać uwagę nie tylko na prawdziwki i podgrzybki, lecz także na inne ciekawe okazy. W polskich lasach można napotkać wiele intrygujących gatunków. Jednym z nich jest ozorek dębowy - grzyb, który "krwawi".
-
Co robić z grzybami? O bardziej i mniej typowych sposobach przechowywania, trikach i patentach na grzyby leśne
Latem i jesienią, przy odrobinie szczęścia, w Polsce można trafić na prawdziwy wysp grzybów. Do najpopularniejszych dań z nich należą zupy, grzyby duszone, bigos, sosy grzybowe czy pierogi z kapustą i grzybami. Gdy grzybów mamy dużo, warto je...
-
Grzybiarskie żniwa w pełni! Co, gdzie i jak zbierać?
Koniec lata i początek jesieni nieodzownie wiążą się z kilkoma trendami - w modnych kawiarniach pojawia się dyniowe latte, wyciągamy z szaf ciepłe swetry i wełniane płaszcze, a tłumy Polaków zamieniają grillowanie na grzybobranie. Rodacy wyjątkowo...
-
"Jestem na bezkrwawych łowach" - mówi tata czwarty raz tego dnia. Polacy na grzybobraniu
Grzybobranie. Ukochany sport narodowy Polaków, zaliczany do aktywności letnio-jesiennych. Liczą się klasycznie kategorie "na kosze", bywa jeszcze, że "na największe trofeum". Oczywiście jak przy każdym sporcie kompetytywnym, np. piłce nożnej, przy...
-
Turki grzyby - gdzie występują? Jak je rozpoznać i jak przyrządzać?
Turki należą do grzybów, które nie są znane wszystkim grzybiarzom. Nic dziwnego - pojawiają się one tylko w niektórych lokalizacjach. Gdzie występują turki? Jak je rozpoznać? Sprawdźcie w naszym poradniku, zanim wybierzecie się na grzybobranie!
-
Lubicie śledzie po kaszubsku? Grzyby po kaszubsku na pewno wam zasmakują!
Grzyby po kaszubsku w słoiku to coś, co musicie mieć w tym sezonie w piwnicy! Pyszne grzybki przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako dodatek do obiadów, a także na przyjęciach do mięs i wędlin. Jak zrobić grzyby po kaszubsku? Sprawdźcie przepis!
-
Domowa uprawa boczniaków - jak się za to zabrać?
Domowa uprawa boczniaków to nowa aktywność, w którą zaangażowali się, nie tylko zagorzali grzybiarze. Zamiast robić zapasy na bazarku lub w supermarkecie, boczniaki można wyhodować samodzielnie. Domowa uprawa boczniaków - jak to zrobić? Podpowiadamy!
-
Grzyby nadają daniom głęboki smak umami. Jagna Niedzielska podpowiada, jak wykorzystywać je w kuchni
Jesień to sezon na grzyby. Lista ich wspaniałych właściwości jest naprawdę długa. Dają też niemal nieskończenie wiele kulinarnych możliwości: mają w sobie mnóstwo smaku umami, dlatego doskonale zastępują mięso. Część z nich może być jedzona na...
- "Król ryb" pod lupą naukowców. Twierdzą, że jest najzdrowszy na świecie
- Codziennie wcinam na śniadanie i czuję się lekka. Zmieniłam jedną rzecz
- Robię ciasto i biorę patelnię. Jest gotowe dwa razy szybciej
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Mogą rywalizować z naszymi pierogami o koronę. W Polsce zjesz je u Tatarów
- Rubinowa moc dla organizmu. Owoc wspiera serce oraz pamięć
- Zapomnij o babce piaskowej. Bananowa wersja to strzał w dziesiątkę
- Pasuje do każdego obiadu. Podaję zamiast mizerii i każdy chce więcej
- Nie lubię tradycyjnych gołąbków. Gdy zobaczyłam holiszki, aż zaburczało mi w brzuchu
-
Dania ze świeżymi grzybami leśnymi
Zbliża się jesień, a to oznacza, że czas na pyszne dania ze świeżymi grzybami leśnymi! Jeśli po udanym grzybobraniu lub zakupach na okolicznym straganie z grzybami zastanawiacie się, co przygotować, sprawdźcie u nas! Mamy kilka propozycji na dania...
-
Jak zrobić grzyby z papryką na zimę?
Kolejne grzybobranie się udało? Zrobiliście już suszone grzyby, marynowane w occie i szukacie innych pomysłów na przetwory? Sprawdźcie przepis na grzyby z papryką na zimę, czyli grzyby po cygańsku! Jak je przygotować?
-
Suszarka do grzybów - czy warto ją kupić?
Suszarka do grzybów może być ciekawym akcesorium kuchennym dla osób, które lubią zbierać grzyby. W końcu nie ma to jak pyszny barszcz z dodatkiem własnoręcznie zebranych i samodzielnie ususzonych grzybów! Czy warto kupić suszarkę do grzybów? Ile...
-
Sowa-kania - grzyb, z którego zrobicie "schabowe". Jak je zbierać?
Grzyb sowa, a właściwie czubajka kania, to prawdziwy przysmak! Podsmażony na maśle, w bułce tartej, doskonale zastąpi tradycyjnego schabowego. Wyprawę na sowy należy jednak zacząć od krótkiego szkolenia - łatwo je bowiem pomylić ze śmiertelnie...
-
Sezon grzybowy rozpoczęty! Ruszamy z akcją #grzyby2020
Jesień, chociaż przynosi ze sobą ochłodzenie, sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu - przede wszystkim zbieraniu grzybów. A z tych możemy się cieszyć przez cały rok, jeśli tylko odpowiednio je przygotujemy. Mamy masę pomysłów na grzyby, którym...
-
Kara za zbieranie grzybów - czy faktycznie jest realna? Za co możemy dostać grzywnę?
Późne lato to ten czas w roku, gdy najliczniej ruszamy na grzybobrania. Zwłaszcza gdy pocztą pantoflową roznoszą się informacje, że w pobliskich lasach można liczyć na udane zbiory. Ale czy za zbieranie grzybów można dostać grzywnę? Sprawdźcie,...
-
Sezon na grzyby: Kurki to częste łupy, ale można je pomylić. Lasy Państwowe ostrzegają
Kurki to chyba najbardziej charakterystyczne grzyby, jakie można znaleźć w naszych lasach. Okazuje się jednak, że bardzo łatwo pomylić je z innym gatunkiem. Przestrzegają o tym pracownicy Lasów Państwowych.
-
Grzyby. Czy są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?
Czy grzyby są zdrowe? Są wielkim, leśnym bogactwem, a w tradycyjnej, polskiej kuchni goszczą od wieków. Nie wyobrażamy sobie wielu potraw bez smaku i aromatu grzybów. Nie każdy jednak powinien je jadać.
-
Gdzie warto wybrać się na grzyby 2020? Podajemy najlepsze lokalizacje [MAPA]
Grzyby to nieodłączny element tradycyjnych, polskich potraw. Sprawdź, gdzie warto wybrać się w ich poszukiwaniu. Podajemy sprawdzone lokalizacje na grzybobranie w woj. mazowieckim, łódzkim, zachodniopomorskim i na Śląsku.
-
Czy warto jeść grzyby? Jakie wartości odżywcze mają grzyby?
Dietetycy od lat spierają się na temat tego, czy warto jeść grzyby. Zdaniem jednych ich zaletami są jedynie smak i aromat, inni natomiast podkreślają cenne wartości odżywcze grzybów. Z racji na ich wysoką zawartość białka wskazuje się również, że...
-
Chodzisz na grzyby? Tych błędów lepiej się wystrzegaj. Oto 10 zasad grzybiarza
Choć grzyby rosną przez cały rok, to wrzesień jest miesiącem, w którym w lasach tłumnie pojawiają się fani tych dobrodziejstw. Właśnie teraz zaczyna się sezon na grzybobranie. Jednak zanim wyjdziecie z domu, warto poznać najważniejsze zasady...
-
Grzyby do słoików na trzy sposoby. Mamy garść inspiracji [PRZEPISY]
Sezon na grzybobranie już się rozkręca. Choć na prawdziwy wysyp grzybów trzeba jeszcze troszkę poczekać, już teraz wiele osób wraca z lasów z pełnymi koszami. A co zrobić ze zdobyczy? Zamknąć je w słoikach! Mamy kilka inspiracji na marynowane grzyby.
-
Czy są już grzyby? Pewnie, że są. Sprawdzamy, gdzie ich szukać [MAPA GRZYBÓW]
Choć sezon przypada raczej na późne lato i jesień, już teraz w lasach pojawiają się grzyby. Grzybiarze donoszą, gdzie zebrali najwięcej, a dane można znaleźć w internecie. Zatem gdzie warto się wybrać na grzybobranie?
-
Emocje jak na grzybobraniu to ironia? Jeśli w lesie zobaczysz "paluchy umarlaka", zmienisz zdanie
"Emocje jak przy zbieraniu grzybów!" - kto z nas tego nie słyszał! Wbrew pozorom w lesie czeka na nas wiele niespodzianek, zarówno tych przyjemnych, jak i bardziej stresujących. Znalezienie "paluchów umarlaka" może należeć do tej drugiej kategorii...
-
Sezon wypada jesienią, ale już teraz grzybiarze wracają z pełnymi koszami. Gdzie najwięcej? Sprawdzamy
Lato to ulubiona pora roku wielu osób, jednak spora część z nich z utęsknieniem wyczekuje jesieni. Wtedy w lasach pojawiają się całe masy grzybów. Okazuje się, że wiele z nich rośnie znacznie wcześniej. Sprawdzamy, gdzie już teraz warto się wybrać...
-
Grzyby marynowane - co można z nich przyrządzić? Zobaczcie, jak wykorzystać grzyby marynowane w daniach i przekąskach
Grzyby marynowane znajdują się w spiżarniach wielu z nas. Po dobrym sezonie grzybowym - albo kilku takich z rzędu - w piwnicy może zgromadzić się spora liczba słoików. Co zrobić z grzybów marynowanych? Jak je jeść? Podpowiadamy!
-
Grzyby w occie - przepis na doskonały dodatek do mięs na zimno i sosów
Sprawdzony przepis na grzyby w occie to coś, czego poszukują wszyscy grzybiarze po udanych zbiorach. Nic dziwnego - pyszne grzyby marynowane w occie to bardzo popularna i smaczna przekąska, którą można podawać na wiele sposobów. Jeśli jesteś po...
-
Czasznica olbrzymia to zawodnik wagi ciężkiej wśród grzybów. Może ważyć nawet kilkanaście kilogramów
Grzyby olbrzymy rosną także w Polsce. I nie mówimy tu o przerośniętych borowikach czy kaniach o nadzwyczajnie szerokich kapeluszach. Czasznice olbrzymie wyglądają jak białe piłki, więc nie sposób ich nie zauważyć. Sprawdzamy, gdzie ich szukać i co...