Turki grzyby - gdzie występują? Jak je rozpoznać i jak przyrządzać?

Turki należą do grzybów, które nie są znane wszystkim grzybiarzom. Nic dziwnego - pojawiają się one tylko w niektórych lokalizacjach. Gdzie występują turki? Jak je rozpoznać? Sprawdźcie w naszym poradniku, zanim wybierzecie się na grzybobranie!

Zbieraliście już w tym roku turki? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie, gdzie występują i jak je rozpoznać! Turki to jedne z mniej popularnych grzybów, które występują tylko w niektórych lasach i nie wszystkim są dobrze znane. Może do tej pory nie zwracaliście na nie uwagi? Sprawdźcie, jak rozpoznać grzyby turki i co smacznego można z nich zrobić!

Turki grzyby – informacje podstawowe

Płachetka zwyczajna – bo tak brzmi oficjalna nazwa turków, pod którą znajdziecie je w atlasach grzybów – jest dość popularna w Niemczech, Holandii oraz we Francji. Występuje również w Polsce, ale znany jest raczej lokalnie. Inne nazwy turków to kołpaki, niemki, bydlarki, płachty czy rozety pomarszczone. Grzyby te zbierane są zwykle przez doświadczonych grzybiarzy, którzy mają świadomość, że zbiory nie zawsze są udane. Turki bowiem bardzo często okazują się robaczywe.

Turki – jak rozpoznać?

Jak rozpoznać turki? Młode grzyby mają zazwyczaj kolor siwawy, siwofioletowy, który dopiero później staje się ochrowy, gliniastożółty, beżowawy. Na początku kapelusze mają kształt półkolisty, jajowaty, później staje się on podobny do dzwonka, lekko wywinięty do spodu, z charakterystycznym garbem. Warto zaznaczyć, że turki pod kapeluszem mają gęste blaszki, u młodych owocników zakryte białą osłonką. Ich kolor jest rdzawożółty, z czasem staje się coraz bardziej wyrazisty. Turki mają dosyć wysokie (7-15 cm) i grube (1-3 cm) trzonki w kolorze kremowym (niekiedy również białawym lub ochrowym). Na trzonie znajduje się wąski białożółty pierścień. W górnej części trzonu, powyżej pierścienia, mogą występować prążki. Miąższ turków ma kolor kremowy.

Turki można pomylić z zasłonakami, które są grzybami trującymi. Należy uważać zwłaszcza przy zbieraniu starszych turków, które tracą swoje charakterystyczne pierścienie. Można je też pomylić z niejadalnymi strzępiakami ceglastymi, ale warto zauważyć, że grzyby te rosną w osobnych siedliskach. Jeśli zbieracie turki po raz pierwszy, wybierzcie się na grzybobranie z kimś doświadczonym lub pokażcie takiej osobie zebrane okazy, by pomogła je zidentyfikować

Turki grzyby – gdzie występują?

Turki to grzyby, które występują tylko w niektórych miejscach. Jest to jedna z przyczyn ich niewielkiej popularności. Turki występują w lasach iglastych – ich występowanie w lasach liściastych jest dosyć rzadkie. Często pojawiają się obok borówki czarnej. Turki rosną w dużych skupiskach – jeśli więc trafimy na jeden okaz, prawdopodobnie znajdziemy w pobliżu o wiele więcej owocników. Turki występują między innymi na Mazurach raz w lasach na Pomorzu.

Turki grzyby – kiedy zbierać?

Turki, choć mniej popularne, pojawiają się w lasach przez długi czas. Sezon na turki trwa bowiem od sierpnia do października.

Jak przyrządzić turki?

Turki mają słodkawy, delikatny smak i przyjemny zapach. Doskonale nadają się do marynowania na różne sposoby – zwłaszcza młode owocniki. Jeśli zbieramy starsze płachetki, trzonki lepiej przeznaczyć do suszenia, a zamarynować same kapelusze, które są miękkie i będą bardzo smaczne. Należy pamiętać, że turki przed zamarynowaniem należy obgotować, gdyż są one ciężkostrawne.

Zobacz wideo