Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? To błąd. Można (a nawet trzeba) ją jeszcze wykorzystać

O tym, że woda po kiszonych ogórkach to doskonały "lek" na kaca słyszał chyba każdy. Czy to prawda? Sprawdźcie, jakie cenne właściwości ma sok z kiszonych ogórków. To doskonały, naturalny produkt prozdrowotny, którego nie należy wylewać.

Na bazarkach pojawia się coraz więcej młodych tegorocznych ogórków. Jak na razie królują ogórki małosolne, ale już niebawem rozpocznie się sezon na kiszenie. Kiszone ogórki to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do kanapek, dań obiadowych, sałatek, a także po prostu do chrupania. Woda po kiszonych ogórkach świetnie zaś pomaga na kaca. Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdźcie, a nigdy już nie wylejecie jej ze słoika!

Właściwości wody po kiszonych ogórkach

Woda po kiszonych ogórkach to przede wszystkim bogate źródło kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji. Znajdują się w nim bakterie probiotyczne bardzo dobrze wpływające na gospodarkę wodno-zasadową organizmu oraz na układ pokarmowy. Woda po ogórkach kiszonych dostarcza także sodu i potasu, które przywracają równowagę elektrolityczną organizmu. Poza tym znajdują się w niej także fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk, a także witaminy z grupy B oraz A, C, E i K.

Woda po kiszonych ogórkach – zastosowanie

Lekarstwo na kaca

Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz elektrolitów warto wypić szklankę wody po kiszonych ogórkach, gdy męczy nas kac. Napój ten doskonale nas nawodni i poprawi samopoczucie, zadziała zdecydowanie lepiej niż ciężkie potrawy, a co najmniej tak samo dobrze, jak elektrolity kupowane w aptece.

Nawodnienie i uzupełnienie witamin

Męczy was pragnienie, dokucza ból głowy lub migrena, czujecie się senni? Wypijcie szklankę soku z kiszonych ogórków. Dzięki wspomnianym właściwościom izotonicznym ugasi pragnienie i wyreguluje ciśnienie krwi. Produkt ten ma również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Witaminowy shot na odporność

Chcecie poprawić swoją odporność, uzupełnić niedobory witamin i poprawić samopoczucie? Pijcie codziennie szklaneczkę soku z kiszonych ogórków. Poprawi odporność, a także ochroni przed grzybicą, pomoże na skurcze spowodowane niedoborami witamin i na syndrom niespokojnych nóg. Poza tym woda z kiszonych ogórków ma także działanie przeciwnowotworowe.

Pomoc dla organizmu po wysiłku fizycznym

Woda z kiszonych ogórków to cenny napój dla sportowców oraz osób podejmujących duży wysiłek fizyczny. Pomoże na zakwasy, wspomoże regenerację mięśni i zlikwiduje obrzęki.

Ratunek dla żołądka

Wodą z kiszonych ogórków można także poratować się przy problemach z żołądkiem. Kwas mlekowy wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych, ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, pomoże podczas zaparć. Jest polecany także osobom na diecie odchudzającej – jest niskokaloryczny, pomaga ograniczyć zatrzymywanie wody w organizmie oraz podjadanie między posiłkami.

Inne zastosowania wody po ogórkach kiszonych

Co jeszcze można zrobić z wodą po ogórkach kiszonych? Oto garść nieoczywistych porad:

  • zamocz w niej świeże warzywa – dzięki temu dłużej zachowają świeżość,
  • posmaruj sokiem bąbel po ukąszeniu komara (miejsce pokryj odrobiną soku i tłustym kremem) – złagodzi swędzenie i obrzęk,
  • podlej nią kwiaty lubiące kwaśne podłoże – na przykład lilie,
  • szmatką zanurzoną w takiej wodzie wypoleruj miedziane przedmioty – pozbędziesz się patyny,
  • wymieszaj szklankę wody po ogórkach z łyżką miodu – taki napój pomoże na zgagę. 
Zobacz wideo
Więcej o: