Na bazarkach pojawia się coraz więcej młodych tegorocznych ogórków. Jak na razie królują ogórki małosolne, ale już niebawem rozpocznie się sezon na kiszenie. Kiszone ogórki to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do kanapek, dań obiadowych, sałatek, a także po prostu do chrupania. Woda po kiszonych ogórkach świetnie zaś pomaga na kaca. Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdźcie, a nigdy już nie wylejecie jej ze słoika!
Woda po kiszonych ogórkach to przede wszystkim bogate źródło kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji. Znajdują się w nim bakterie probiotyczne bardzo dobrze wpływające na gospodarkę wodno-zasadową organizmu oraz na układ pokarmowy. Woda po ogórkach kiszonych dostarcza także sodu i potasu, które przywracają równowagę elektrolityczną organizmu. Poza tym znajdują się w niej także fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk, a także witaminy z grupy B oraz A, C, E i K.
Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz elektrolitów warto wypić szklankę wody po kiszonych ogórkach, gdy męczy nas kac. Napój ten doskonale nas nawodni i poprawi samopoczucie, zadziała zdecydowanie lepiej niż ciężkie potrawy, a co najmniej tak samo dobrze, jak elektrolity kupowane w aptece.
Męczy was pragnienie, dokucza ból głowy lub migrena, czujecie się senni? Wypijcie szklankę soku z kiszonych ogórków. Dzięki wspomnianym właściwościom izotonicznym ugasi pragnienie i wyreguluje ciśnienie krwi. Produkt ten ma również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Chcecie poprawić swoją odporność, uzupełnić niedobory witamin i poprawić samopoczucie? Pijcie codziennie szklaneczkę soku z kiszonych ogórków. Poprawi odporność, a także ochroni przed grzybicą, pomoże na skurcze spowodowane niedoborami witamin i na syndrom niespokojnych nóg. Poza tym woda z kiszonych ogórków ma także działanie przeciwnowotworowe.
Woda z kiszonych ogórków to cenny napój dla sportowców oraz osób podejmujących duży wysiłek fizyczny. Pomoże na zakwasy, wspomoże regenerację mięśni i zlikwiduje obrzęki.
Wodą z kiszonych ogórków można także poratować się przy problemach z żołądkiem. Kwas mlekowy wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych, ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, pomoże podczas zaparć. Jest polecany także osobom na diecie odchudzającej – jest niskokaloryczny, pomaga ograniczyć zatrzymywanie wody w organizmie oraz podjadanie między posiłkami.
Co jeszcze można zrobić z wodą po ogórkach kiszonych? Oto garść nieoczywistych porad: