• Link został skopiowany

Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? To błąd. Można (a nawet trzeba) ją jeszcze wykorzystać

O tym, że woda po kiszonych ogórkach to doskonały "lek" na kaca słyszał chyba każdy. Czy to prawda? Sprawdźcie, jakie cenne właściwości ma sok z kiszonych ogórków. To doskonały, naturalny produkt prozdrowotny, którego nie należy wylewać.
Drinki z wodą po ogórkach kiszonych
Fot. siamionau pavel/shutterstock.com

Na bazarkach pojawia się coraz więcej młodych tegorocznych ogórków. Jak na razie królują ogórki małosolne, ale już niebawem rozpocznie się sezon na kiszenie. Kiszone ogórki to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do kanapek, dań obiadowych, sałatek, a także po prostu do chrupania. Woda po kiszonych ogórkach świetnie zaś pomaga na kaca. Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdźcie, a nigdy już nie wylejecie jej ze słoika!

Właściwości wody po kiszonych ogórkach

Woda po kiszonych ogórkach to przede wszystkim bogate źródło kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji. Znajdują się w nim bakterie probiotyczne bardzo dobrze wpływające na gospodarkę wodno-zasadową organizmu oraz na układ pokarmowy. Woda po ogórkach kiszonych dostarcza także sodu i potasu, które przywracają równowagę elektrolityczną organizmu. Poza tym znajdują się w niej także fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk, a także witaminy z grupy B oraz A, C, E i K.

Woda po kiszonych ogórkach – zastosowanie

Lekarstwo na kaca

Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz elektrolitów warto wypić szklankę wody po kiszonych ogórkach, gdy męczy nas kac. Napój ten doskonale nas nawodni i poprawi samopoczucie, zadziała zdecydowanie lepiej niż ciężkie potrawy, a co najmniej tak samo dobrze, jak elektrolity kupowane w aptece.

Nawodnienie i uzupełnienie witamin

Męczy was pragnienie, dokucza ból głowy lub migrena, czujecie się senni? Wypijcie szklankę soku z kiszonych ogórków. Dzięki wspomnianym właściwościom izotonicznym ugasi pragnienie i wyreguluje ciśnienie krwi. Produkt ten ma również działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Witaminowy shot na odporność

Chcecie poprawić swoją odporność, uzupełnić niedobory witamin i poprawić samopoczucie? Pijcie codziennie szklaneczkę soku z kiszonych ogórków. Poprawi odporność, a także ochroni przed grzybicą, pomoże na skurcze spowodowane niedoborami witamin i na syndrom niespokojnych nóg. Poza tym woda z kiszonych ogórków ma także działanie przeciwnowotworowe.

Pomoc dla organizmu po wysiłku fizycznym

Woda z kiszonych ogórków to cenny napój dla sportowców oraz osób podejmujących duży wysiłek fizyczny. Pomoże na zakwasy, wspomoże regenerację mięśni i zlikwiduje obrzęki.

Ratunek dla żołądka

Wodą z kiszonych ogórków można także poratować się przy problemach z żołądkiem. Kwas mlekowy wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych, ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, pomoże podczas zaparć. Jest polecany także osobom na diecie odchudzającej – jest niskokaloryczny, pomaga ograniczyć zatrzymywanie wody w organizmie oraz podjadanie między posiłkami.

Inne zastosowania wody po ogórkach kiszonych

Co jeszcze można zrobić z wodą po ogórkach kiszonych? Oto garść nieoczywistych porad:

  • zamocz w niej świeże warzywa – dzięki temu dłużej zachowają świeżość,
  • posmaruj sokiem bąbel po ukąszeniu komara (miejsce pokryj odrobiną soku i tłustym kremem) – złagodzi swędzenie i obrzęk,
  • podlej nią kwiaty lubiące kwaśne podłoże – na przykład lilie,
  • szmatką zanurzoną w takiej wodzie wypoleruj miedziane przedmioty – pozbędziesz się patyny,
  • wymieszaj szklankę wody po ogórkach z łyżką miodu – taki napój pomoże na zgagę. 
Zobacz wideo
Więcej o: