Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?

Jak zagotować słoiki z bigosem, aby móc później cieszyć się jego smakiem w dowolnym momencie? Ile czasu może być przechowywany prawidłowo pasteryzowany bigos? Podpowiadamy.

 Jak wekować słoiki? Podstawowe sposoby pasteryzacji

Jak wekować słoiki? Wekowanie, czyli pasteryzacja, jest dość starym sposobem na obróbkę termalną żywności i - w konsekwencji - zapewnienie jej znacznie dłuższego terminu przydatności do spożycia. O tym, jak zagotować słoiki z bigosem, należy zdecydować po zapoznaniu się z podstawowymi sposobami pasteryzacji. Sama nazwa tego procesu pochodzi od francuskiego chemika i mikrobiologa Ludwik Pasteura, który w wieku XIX badał fermentację i rozpad gnilny. Doszedł do wniosku, że ich przebieg jest spowalniany właśnie przez obróbkę cieplną, czyli popularną pasteryzację.

Podstawowe sposoby pasteryzacji to:

Bigos do słoików - jaki jest najlepszy?

Bigos do słoików to jeden z pomysłów na to, aby dłużej cieszyć się smakiem ulubionego dania i mieć do niego dostęp w każdym momencie. Dodatkowo możliwe jest dzięki temu bardziej rozsądne gospodarowanie zasobami - podzielony na słoiki, stanowi opcję w sam raz na jednorazowy posiłek. W zasadzie nie ma znaczenia jaki rodzaj bigosu do słoików przygotujemy. Wybór jest zaś ogromny, wielką zaletą tej staropolskiej potrawy jest możliwość dokonywania modyfikacji według własnych preferencji. Z mięsem, grzybami i śliwką, ale również wegański z tofu, przyrządzony ze słodkiej lub kiszonej kapusty - zawsze będzie nadawał się do tego, aby podda go pasteryzacji.  

Jak zawekować bigos w słoiku? Przygotowanie

Jak zawekować bigos, aby długo zachował swoje właściwości? Przede wszystkim trzeba wybrać odpowiednie słoiki. Najbardziej optymalne będą te zakręcane z metalową pokrywką. Słoiki typu wek, ze sprężyną i gumką, będą bardziej podatne na odkształcenia elementów gumowych, często trudniej jest je także wysterylizować. Właściwa sterylizacja jest zaś podstawą sukcesu. Najodpowiedniej jest słoiki:

  • umyć
  • wysuszyć
  • doprowadzić do pokojowej temperatury
  • włożyć do zimnego piekarnika i podgrzewać 20-30 minut, w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza
Zobacz wideo Przepis na bigos

Bigos w słoiku. Proces obróbki cieplnej

Bigos w słoiki włożyć należy dopiero wtedy, gdy są już wysterylizowane, co stanowi najlepszą ochronę przed rozwojem drobnoustrojów powodujących szybsze psucie się pożywienia. W przypadku krótkotrwałego przechowywania wystarczy nałożyć gorący jeszcze bigos do słoików i postawić je do góry dnem. 

Długotrwałe przechowywanie wymaga tego, aby bigos w słoikach wstawić do garnka wyścielonego gazą lub ze specjalną podstawką. Woda powinna sięgać 3/4 wysokości naczynia z żywnością. Po doprowadzeniu wody do wrzenia należy jeszcze przynajmniej 20 minut gotować je. Trzykrotne pasteryzowanie słoików, co 24 godziny może znacząco wydłużyć okres ich przetrzymywania.

Bigos w słoikach - ile może być przetrzymywany?

Bigos w słoikach - jak długo może być przetrzymywany? Przyjmuje się, że bigos przechowywany w słoikach nadaje się po pasteryzacji do spożycia jeszcze nawet po dwóch miesiącach. Dzięki tyndalizacji można ten czas wydłużyć nawet do pół roku.