Jak wekować słoiki? Wekowanie, czyli pasteryzacja, jest dość starym sposobem na obróbkę termalną żywności i - w konsekwencji - zapewnienie jej znacznie dłuższego terminu przydatności do spożycia. O tym, jak zagotować słoiki z bigosem, należy zdecydować po zapoznaniu się z podstawowymi sposobami pasteryzacji. Sama nazwa tego procesu pochodzi od francuskiego chemika i mikrobiologa Ludwik Pasteura, który w wieku XIX badał fermentację i rozpad gnilny. Doszedł do wniosku, że ich przebieg jest spowalniany właśnie przez obróbkę cieplną, czyli popularną pasteryzację.
Podstawowe sposoby pasteryzacji to:
Bigos do słoików to jeden z pomysłów na to, aby dłużej cieszyć się smakiem ulubionego dania i mieć do niego dostęp w każdym momencie. Dodatkowo możliwe jest dzięki temu bardziej rozsądne gospodarowanie zasobami - podzielony na słoiki, stanowi opcję w sam raz na jednorazowy posiłek. W zasadzie nie ma znaczenia jaki rodzaj bigosu do słoików przygotujemy. Wybór jest zaś ogromny, wielką zaletą tej staropolskiej potrawy jest możliwość dokonywania modyfikacji według własnych preferencji. Z mięsem, grzybami i śliwką, ale również wegański z tofu, przyrządzony ze słodkiej lub kiszonej kapusty - zawsze będzie nadawał się do tego, aby podda go pasteryzacji.
Jak zawekować bigos, aby długo zachował swoje właściwości? Przede wszystkim trzeba wybrać odpowiednie słoiki. Najbardziej optymalne będą te zakręcane z metalową pokrywką. Słoiki typu wek, ze sprężyną i gumką, będą bardziej podatne na odkształcenia elementów gumowych, często trudniej jest je także wysterylizować. Właściwa sterylizacja jest zaś podstawą sukcesu. Najodpowiedniej jest słoiki:
Bigos w słoiki włożyć należy dopiero wtedy, gdy są już wysterylizowane, co stanowi najlepszą ochronę przed rozwojem drobnoustrojów powodujących szybsze psucie się pożywienia. W przypadku krótkotrwałego przechowywania wystarczy nałożyć gorący jeszcze bigos do słoików i postawić je do góry dnem.
Długotrwałe przechowywanie wymaga tego, aby bigos w słoikach wstawić do garnka wyścielonego gazą lub ze specjalną podstawką. Woda powinna sięgać 3/4 wysokości naczynia z żywnością. Po doprowadzeniu wody do wrzenia należy jeszcze przynajmniej 20 minut gotować je. Trzykrotne pasteryzowanie słoików, co 24 godziny może znacząco wydłużyć okres ich przetrzymywania.
Bigos w słoikach - jak długo może być przetrzymywany? Przyjmuje się, że bigos przechowywany w słoikach nadaje się po pasteryzacji do spożycia jeszcze nawet po dwóch miesiącach. Dzięki tyndalizacji można ten czas wydłużyć nawet do pół roku.