weki
-
Moja ciotka to mistrzyni weków. Poskarżyłam się jej na pleśń w dżemie i od razu zgadła, co robię źle
Przygotowywanie przetworów w wielu domach jest już tradycją. Dzięki nim możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców, kiedy nie mamy dostępu do świeżych produktów z ogrodu. Zdarza się, że weki po otwarciu są zapleśniałe. Dlaczego przetwory się psują...
-
To najgorszy błąd podczas robienia przetworów, jaki można popełnić. Przez niego się psują
Lato to najlepszy czas na robienie przetworów. Warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy. Zimą ogórki, dżemy i sałatki ze słoików będą smakować po prostu obłędnie. Na co jednak zwrócić uwagę, by się nie zmarnowały? Ten błąd popełnia wiele...
-
To pyszne sezonowe warzywo, możesz zjeść również w zimę. Domowe weki zachowają smak na wiele tygodni
Tradycyjne przetwory to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie letnich smaków przez kolejne długie miesiące. To właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie domowych weków. Jeśli na targu znalazłeś botwinkę, możesz z niej zrobić masę...
-
Tego sposobu możesz nie znać. Jest prostszy niż klasyczne wekowanie. Wykorzystaj swoją zmywarkę
Koniec wiosny to czas, kiedy targowe półki uginają się od świeżych owoców i warzyw. Jeśli chcemy zachować ich smak na długie miesiące, warto zastanowić się już teraz, aby przygotować wspaniałe przetwory. Nie ma bowiem nic lepszego niż własne...
-
Polska ziemniakiem stoi. Oto przepis, który szokuje, zasili spiżarnię i sprawdzi się do obiadu
Mogłoby się wydawać, że zwykły, polski ziemniak raczej niczym już nas nie zaskoczy. Poznaj zatem wersję, która pozostaje tajemnicą nawet dla wielu babć. Warzywo przygotowane w ten sposób nie tylko zasili domową spiżarnię, ale i przyśpieszy...
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Nikt nie robi lepszej surówki na zimę, niż moja babcia. Sekretem wybornego smaku jest odrobina tej przyprawy
Jesień to idealna pora, by usiąść do robienia przetworów. Warzywa znacząco potaniały, a zbliżająca się wielkimi krokami zima dodatkowo zachęca, by zaopatrzyć się w domowe przetwory. Surówka z kapusty to doskonała propozycja przede wszystkim dla...
-
Jak marynowany czosnek, to tylko ten z przepisu siostry Anastazji. Jej tajny składnik to dwie łyżeczki tych przypraw
Siostra Anastazja słynie z doskonałych i sprawdzonych przepisów, a wiele gospodyń traktuje ją jak kulinarny autorytet. Przedstawiamy przepis na wyśmienity czosnek marynowany. Sekretem idealnego smaku jest dodatek, który siostra Anastazja dodaje od...
-
Nikt tak nie robi żeberek, jak Strzelczyk. Są aromatyczne i delikatne, przyda się piekarnik i kilka słoików
Tomasz Strzelczyk już nie raz i nie dwa udowadniał, że proste przepisy są najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze żeberka. Będą idealne na ciepło i na zimno, a przyda się kilka słoików oraz konkretne przyprawy.
-
"Kiełbasa prymasa", czyli najlepsze mięso ze słoika. Dzięki metodzie trójki będzie stać w piwnicy latami
"Kiełbasa prymasa" to nie jest tajny przepis wysokiego rangą duchownego, a sposób na najlepsze mięso ze słoików, który może mieć nawet sto lat. Jak zrobić kiełbasę do słoików, żeby przetrwała w piwnicy długie miesiące? Ważna jest oczywiście dobra...
-
Zamknij lato w słoiczkach i ciesz się nim całą zimę. Domowy sos do spaghetti przygotujesz bez problemu
Jesień to czas zbiorów i przetworów. Warzywa są tańsze niż latem, a gospodynie przygotowują się na nadchodzą zimę, kiedy to dostępne w sklepach plony nie są już tak smaczne. Poza dżemami, ogórkami w zalewie i surówkami, warto zawekować również sos...
-
Zamknij jesień w słoiczku i przygotuj wyśmienite powidła śliwkowe bez grama cukru. Będą smakowały jak za dawnych lat
Koniec lata i początek jesieni to czas, w którym śliwki królują na straganach. Najlepiej zamknąć je w słoiczku i cieszyć się ich smakiem całą zimę, a nawet dłużej. Powidła śliwkowe będą doskonałym dodatkiem do ciast, świeżego pieczywa, a nawet mię...
-
Wszystkim pocieknie ślina, gdy poczuje ogórki Strzelczyka. Dodaj do nich te składniki, a będą lepsze
Letni czas to okres, kiedy wszyscy przygotowują zapasy na zimę. Wiele rzeczy zamyka się wtedy w słoikach, by w chłodniejsze dni można zasmakować ich smaku. Tomasz Strzelczyk również wykonuje przetwory i pokazał, jak przygotować je w odpowiedni...
-
Zamknij ją w słoiku i zalej marynatą. W swojej spiżarni nie znajdziesz lepszego warzywa
Kiszonki to świetne przysmaki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Wykonuje się je co roku, a na półkach w większości królują ogórki. Jednak ten przepis sprawi, że zapomnisz o tym warzywie na rzecz czegoś innego. Kluczowa jest zalewa,...
-
Sałatka z ogórków na zimę. Przepis z lat 90., który nigdy nie wyjdzie z mody. Tak to robiły nasze mamy
Sałatka z ogórków na zimę, to przepis na kultowe weki z lat 90. Doskonale pamiętam, jak mama latem szatkowała dużą ilość warzyw, a później wrzucała je do słoika. Całość skąpana była w zalewie, którą przyrządzała według własnej kompozycji. Jeśli...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Dzięki tym metodom będą soczyste i chrupiące
Gotowe kiszonki powinny być twarde, chrupiące, a także bardzo dobrze ukiszone. Jednak czasem zdarza się tak, że coś nie wychodzi, a przy ugryzieniu ogórek okazuje się pusty w środku. Dlaczego się tak dzieje i jak uniknąć takiego rozczarowania?...
-
Te ogórki są zawsze chrupiące. Nie żałuj zalewy, a będą najlepsze na świecie. Lepiej zrób dodatkowe słoiki
Ogórki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które robimy na okres jesienno-zimowy. Właśnie teraz wiele osób decyduje się na ich wykonanie. Aby w późniejszym czasie cieszyć się najlepszym smakiem, warto wybrać odpowiedni przepis. Naszym zdani...
-
Zapomnisz o małosolnych, gdy spróbujesz tych ogórków. Smakiem nic im nie dorówna
Lato bogate jest w dojrzałe warzywa i owoce. Ogórki są jednymi z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w zależności od przepisu i tradycji. Jednak ogórki z tej receptury...
-
Wrzuć dwie kromki do zalewy, a ogórki będą najlepsze na świecie. To trik babci, który znam od lat
Babcie zawsze mają niezawodne przepisy na różne przysmaki. Jeśli chodzi o ogórki, nie może być inaczej. Tym razem również mogą popisać się oryginalnością, a przy tym tworzą coś, co bardzo trudno podrobić. Do przepisu na ogórki małosolne wykorzystu...
-
Przepis prababci na ogórki, które zwalają z nóg. Schowaj kilka słoików na później, bo znikną w mgnieniu oka
Lato bogate jest nie tylko w piękną pogodę, a także w dojrzałe warzywa i owoce. Ogórki są jednym z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w zależności od przepisu i...
-
Lemoniada na zimę do słoików. Użyj sezonowych pyszności, a wakacje będą trwały cały rok
Smak lata to truskawki, rabarbar i pyszne lemoniady zrobione z sezonowych smakołyków. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najpyszniejszą lemoniadę na zimę, której smak przypomni ci wakacje w styczniowe mrozy. Smak podkręcą cytryny.
-
Botwina na zimę - przepis ze starego notesu. Będzie smakować jak w lecie, ale ważne są proporcje 1:1:1:3
Lato to czas, kiedy robimy najróżniejsze przetwory, by zima cieszyć się ulubionymi przysmakami. Dziś mamy dla was stary przepis na botwinę na zimę, dzięki któremu zawsze pod ręką będziesz mieć gotową bazę do pysznej zupy. Jak zrobić botwinkę do...
-
Bigos w słoiku: sprawdzony sposób na przechowywanie ulubionej potrawy
Bigos w słoiku to doskonały sposób na przechowywanie potrawy i zachowanie jej świeżości przez długi czas. Dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się smakiem pysznego bigosu w każdym momencie. Przygotowanie obiadu z bigosu w słoiku to idealne rozwiązan...
-
Poszła do śniadaniówki i zdradziła jak zrobić żurek do słoików. Postoi nawet 2 razy dłużej niż zwykle
Wielkanocny żurek może zostać wykonany w nadmiarze, a to oznacza, że trzeba coś z nim zrobić. Aby nie marnować i nie wyrzucać dobrego jedzenia, umieść go w słoikach. Finalistka "MasterChefa" podpowiada, jak zrobić to w najlepszy sposób.
-
Jak otworzyć słoik bez użycia noża? Mocno zakręcone dają w kość. Jest prosty i sprawdzony patent
Jak otworzyć słoik, który jest wyjątkowo mocno zassany i nie dajemy rady? Zazwyczaj w ruch wchodzi nóż ze spiczastą końcówką. Jednak tego typu metoda jest nie tylko niebezpieczna, ale także uszkadza powierzchnię ostrza. Dlatego mamy inny prosty...
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Przetwory z derenia jadalnego. Przepis na dereniówkę oraz domową konfiturę na zimę
Choć przygotowywanie wszelkiego rodzaju weków to polska specjalność, nie każdy wie, że istnieje możliwość przyrządzenia przetworów z derenia jadalnego. Co to za roślina i jakie ma właściwości? Do czego możemy jej użyć. Na te i inne pytania...
-
Pasteryzowanie słoików. Jak to zrobić, żeby nie pękły? Przyda się piekarnik
Wekowanie w piekarniku to najlepszy sposób, by nasze przetwory na długo cieszyły nas swoim smakiem. Pasteryzowanie słoików w piekarniku to bardzo prosta czynność, ale warto zadbać i kilka szczegółów. Nie chodzi tylko o temperaturę.
-
Ogórki 2022. To dziwne połączenie smakuje świetnie. Wystarczy przyprawa
Lato bogate jest nie tylko w piękną pogodę, cudowne podróże, a również w dojrzałe warzywa i słodkie owoce. Ogórki są jednym z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w...
-
Sałatki na zimę do słoików. Przepisy na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Sałatki na zimę do słoików to świetna alternatywa dostarczenia sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Warzywa zebrane letnią porą są bogate w różnego typu wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Proces pasteryzacji pomoże zachować ich...
-
Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?
Jak zagotować słoiki z bigosem, aby móc później cieszyć się jego smakiem w dowolnym momencie? Ile czasu może być przechowywany prawidłowo pasteryzowany bigos? Podpowiadamy.
-
Jak wyparzyć słoik w piekarniku, aby przetwory były trwałe i na długo zachowały smak?
Jak wyparzyć słoik w piekarniku? Z pozoru proste zadanie jest niezwykle ważne. Nie dość dobrze wyparzone naczynie może oznaczać, że nasza praca pójdzie na marne, a wraz z nią całe nasze zapasy.
-
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce, czyli weki, które robią się same [TRIK]
Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Takie dania czy przetwory można jeśc nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. Nie trzeba jednak spędzać kilku godzin w kuchni pilnując skaczących w garnku słoików. Do...
-
Ludzie wykupują trwałe produkty, a zdrowiej i taniej zrobić weki samodzielnie. Podpowiadamy, jak
Koronawirus w Polsce daje się we znaki. Przez natłok doniesień o kolejnych zakażeniach, ludzie zaczęli wykupować trwałe produkty ze sklepów na wypadek przymusowej kwarantanny. Warto jednak pomyśleć o domowych przetworach, które będą i bardziej...
-
Jak zawekować mięso w słoiku? Dzięki temu jedzenie się nie zmarnuje
Wekowanie to sprawdzony sposób na przedłużenie żywotności mięs i innych produktów spożywczych. Wydaje się bardzo skomplikowanym procesem, ale wbrew pozorom to wcale nie jest trudna sztuka. Jak zawekować mięso samodzielnie? Oto kilka wskazówek.
-
Polska rodzina co miesiąc wyrzuca do kosza 50 zł. Co można zjeść po dacie ważności?
Dużo jedzenia możecie wykorzystywać po upłynięciu daty ważności, jeśli tylko odpowiednio je przechowujecie. Jak? Oto kilka prostych sposobów.