weki
-
Jak otworzyć słoik bez użycia noża? Mocno zakręcone dają w kość. Jest prosty i sprawdzony patent
Jak otworzyć słoik, który jest wyjątkowo mocno zassany i nie dajemy rady? Zazwyczaj w ruch wchodzi nóż ze spiczastą końcówką. Jednak tego typu metoda jest nie tylko niebezpieczna, ale także uszkadza powierzchnię ostrza. Dlatego mamy inny prosty...
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Przetwory z derenia jadalnego. Przepis na dereniówkę oraz domową konfiturę na zimę
Choć przygotowywanie wszelkiego rodzaju weków to polska specjalność, nie każdy wie, że istnieje możliwość przyrządzenia przetworów z derenia jadalnego. Co to za roślina i jakie ma właściwości? Do czego możemy jej użyć. Na te i inne pytania...
-
Pasteryzowanie słoików. Jak to zrobić, żeby nie pękły? Przyda się piekarnik
Wekowanie w piekarniku to najlepszy sposób, by nasze przetwory na długo cieszyły nas swoim smakiem. Pasteryzowanie słoików w piekarniku to bardzo prosta czynność, ale warto zadbać i kilka szczegółów. Nie chodzi tylko o temperaturę.
-
Ogórki 2022. To dziwne połączenie smakuje świetnie. Wystarczy przyprawa
Lato bogate jest nie tylko w piękną pogodę, cudowne podróże, a również w dojrzałe warzywa i słodkie owoce. Ogórki są jednym z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w...
-
Sałatki na zimę do słoików. Przepisy na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Sałatki na zimę do słoików to świetna alternatywa dostarczenia sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Warzywa zebrane letnią porą są bogate w różnego typu wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Proces pasteryzacji pomoże zachować ich...
-
Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?
Jak zagotować słoiki z bigosem, aby móc później cieszyć się jego smakiem w dowolnym momencie? Ile czasu może być przechowywany prawidłowo pasteryzowany bigos? Podpowiadamy.
-
Jak wyparzyć słoik w piekarniku, aby przetwory były trwałe i na długo zachowały smak?
Jak wyparzyć słoik w piekarniku? Z pozoru proste zadanie jest niezwykle ważne. Nie dość dobrze wyparzone naczynie może oznaczać, że nasza praca pójdzie na marne, a wraz z nią całe nasze zapasy.
-
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce, czyli weki, które robią się same [TRIK]
Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Takie dania czy przetwory można jeśc nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. Nie trzeba jednak spędzać kilku godzin w kuchni pilnując skaczących w garnku słoików. Do...
-
Ludzie wykupują trwałe produkty, a zdrowiej i taniej zrobić weki samodzielnie. Podpowiadamy, jak
Koronawirus w Polsce daje się we znaki. Przez natłok doniesień o kolejnych zakażeniach, ludzie zaczęli wykupować trwałe produkty ze sklepów na wypadek przymusowej kwarantanny. Warto jednak pomyśleć o domowych przetworach, które będą i bardziej...
-
Domowa wędlina na Wielkanoc. Schab wyjdzie jak marzenie, ale dopilnuj zalewy
-
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Wielu popełnia poważny błąd
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto na szybko. Zamieszaj łyżką, upiecz i spróbuj - jest najpyszniejsze
-
Tymbaliki wielkanocne to przysmak świąt. Z przepisu babci wychodzą najlepsze
- Mało kto robi go w ten sposób. Żurek z buraczanym twistem to nowy smak świąt
- Jak zrobić sałatkę z jajkiem? Połącz te składniki, a będzie fenomenalna
- Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka
- Tak Rodowicz podaje chałkę. Dżem to przeszłość, lepiej połóż na niej rybę
- Jajka faszerowane to doskonałe danie na wiosnę
-
Jak zawekować mięso w słoiku? Dzięki temu jedzenie się nie zmarnuje
Wekowanie to sprawdzony sposób na przedłużenie żywotności mięs i innych produktów spożywczych. Wydaje się bardzo skomplikowanym procesem, ale wbrew pozorom to wcale nie jest trudna sztuka. Jak zawekować mięso samodzielnie? Oto kilka wskazówek.
-
Polska rodzina co miesiąc wyrzuca do kosza 50 zł. Co można zjeść po dacie ważności?
Dużo jedzenia możecie wykorzystywać po upłynięciu daty ważności, jeśli tylko odpowiednio je przechowujecie. Jak? Oto kilka prostych sposobów.