Początek czerwca to szczyt sezonu na botwinkę. To młode warzywo możemy spożywać w całości, a w smaku jest wyjątkowe. Od wieków botwinka stanowi podstawę zdrowych zup i wielu klasycznych potraw. Najlepiej wykorzystywać ją, kiedy jest świeża, jednak świetnie sprawdzi się w miesiącach, w których brakuje nam cennych witamin i minerałów. Dlatego spróbuj w tym roku przygotować domowe weki z botwinki, a zimą ciesz się jej smakiem.
Domowa pasteryzacja przetworów to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie witamin i minerałów pochodzących z sezonowych warzyw. Warto w tym celu wykorzystać świeżą botwinkę, która ma bardzo delikatny smak oraz wyraźny wiosenny aromat. Warto spożywać ją przez cały sezon, ponieważ jest źródłem witamin z grupy A, B oraz K, zawiera także w sobie takie minerały, jak żelazo, magnes czy kwas foliowy. Wykorzystywana głównie do przygotowywania zupy nazywanej chłodnikiem litewskim, ale można ją spotkać także w wiosennych sałatkach albo jako dodatek do zapiekanek. Świetnie sprawdzi się w domowej spiżarni, ponieważ zakonserwowana po wielu tygodniach przypomni najlepszy smak lata. Spróbuj w tym roku przygotować kilka słoików, ich przygotowanie nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Pomysł na domowe konserwy zaczerpnięty został z kanału Obżarciuch na YouTube.
Składniki na osiem słoików:
Przygotowanie krok po korku: