To pyszne sezonowe warzywo, możesz zjeść również w zimę. Domowe weki zachowają smak na wiele tygodni

Tradycyjne przetwory to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie letnich smaków przez kolejne długie miesiące. To właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie domowych weków. Jeśli na targu znalazłeś botwinkę, możesz z niej zrobić masę pysznych dań, ale najlepiej sprawdzi się zawekowana w zalewie i posłuży do przygotowania co najmniej kilku zimowych zup.

Początek czerwca to szczyt sezonu na botwinkę. To młode warzywo możemy spożywać w całości, a w smaku jest wyjątkowe. Od wieków botwinka stanowi podstawę zdrowych zup i wielu klasycznych potraw. Najlepiej wykorzystywać ją, kiedy jest świeża, jednak świetnie sprawdzi się w miesiącach, w których brakuje nam cennych witamin i minerałów. Dlatego spróbuj w tym roku przygotować domowe weki z botwinki, a zimą ciesz się jej smakiem. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Botwinka - dlaczego warto?

Domowa pasteryzacja przetworów to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie witamin i minerałów pochodzących z sezonowych warzyw. Warto w tym celu wykorzystać świeżą botwinkę, która ma bardzo delikatny smak oraz wyraźny wiosenny aromat. Warto spożywać ją przez cały sezon, ponieważ jest źródłem witamin z grupy A, B oraz K, zawiera także w sobie takie minerały, jak żelazo, magnes czy kwas foliowy. Wykorzystywana głównie do przygotowywania zupy nazywanej chłodnikiem litewskim, ale można ją spotkać także w wiosennych sałatkach albo jako dodatek do zapiekanek. Świetnie sprawdzi się w domowej spiżarni, ponieważ zakonserwowana po wielu tygodniach przypomni najlepszy smak lata. Spróbuj w tym roku przygotować kilka słoików, ich przygotowanie nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Pomysł na domowe konserwy zaczerpnięty został z kanału Obżarciuch na YouTube.

Przepis na botwinkę w słoikach

Składniki na osiem słoików:

  • 4 duże pęczki botwinki,
  • 1 duży pęczek koperku,
  • 1 główka czosnku,
  • 2,5 litra wody,
  • 2,5 łyżki soli,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 6 łyżek octu 10 proc.

Przygotowanie krok po korku:

  • Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy razem z łodygami.
  • Obrane buraki trzemy na tarce o grubych oczkach lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Koperek również myjemy i siekamy na drobno.
  • Do porządnie wyparzonych i wcześniej przygotowanych słoików nakładamy mniej więcej dwie lub trzy łyżki startych buraków, następnie upychamy liście oraz łodygi botwinki.
  • Na wierzch kładziemy po jednej łyżce posiekanego koperku. Do każdego słoika dajemy przekrojone na pół ząbki czosnku.
  • Następnie z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę, po czym ściągamy z ognia i czekamy, aż przestygnie, po czym zalewamy nią botwinkę znajdującą się w każdym ze słoików.
  • Dokładnie zakręcamy każdy słoik nakrętką i pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 20 minut.
  • Po zawekowaniu sprawdzamy każdy słoik, czy ma wypukłe wieczko.
  • W taki sposób przechowywać można je przez kilka tygodni lub nawet miesięcy.
  • Najlepiej trzymać je spiżarce lub miejscu ocienionym i chłodnym.
Planujesz w tym roku weki z botwinki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.