spiżarnia
-
To pyszne sezonowe warzywo, możesz zjeść również w zimę. Domowe weki zachowają smak na wiele tygodni
Tradycyjne przetwory to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie letnich smaków przez kolejne długie miesiące. To właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie domowych weków. Jeśli na targu znalazłeś botwinkę, możesz z niej zrobić masę...
-
Tego sposobu możesz nie znać. Jest prostszy niż klasyczne wekowanie. Wykorzystaj swoją zmywarkę
Koniec wiosny to czas, kiedy targowe półki uginają się od świeżych owoców i warzyw. Jeśli chcemy zachować ich smak na długie miesiące, warto zastanowić się już teraz, aby przygotować wspaniałe przetwory. Nie ma bowiem nic lepszego niż własne...
-
Mistrzowski kompot truskawkowy na zimę. Zrób zapas, bo jest tak dobry, że wypijesz go jeszcze w wakacje
Kilogramy truskawek leżakują w lodówce i czekają, aż je wykorzystasz? Zamiast po raz kolejny piec ciasta czy szykować koktajle, postaw na babciny napój, który doskonale zasili domową spiżarnię. Kompot z truskawek na zimę to nie lada rarytas, który...
-
Polska ziemniakiem stoi. Oto przepis, który szokuje, zasili spiżarnię i sprawdzi się do obiadu
Mogłoby się wydawać, że zwykły, polski ziemniak raczej niczym już nas nie zaskoczy. Poznaj zatem wersję, która pozostaje tajemnicą nawet dla wielu babć. Warzywo przygotowane w ten sposób nie tylko zasili domową spiżarnię, ale i przyśpieszy...
-
Jak zrobić domową wędlinę do słoika? Kiełbasa prezesówka dzięki konserwacji postoi w spiżarni latami
Szukasz przepisu na mięsny rarytas, który można spokojnie zawekować i przechowywać w spiżarni? Kiełbasa prezesówka to sposób na domową wędlinę - zrobisz ją ekspresowo, a dobrze zakonserwowana może stać wśród przetworów latami. Wszystko za sprawą...
-
Sok do herbaty to must have na jesienne wieczory. W tych trzech wariantach zakochasz się od razu
Jak doskonale wiadomo, rozgrzewająca, jesienna herbata najlepiej smakuje w słodkim anturażu. Poza domowymi wypiekami i ciasteczkami warto postawić też na owocowy sok, który nie tylko wybornie smakuje, ale i dostarcza wielu witamin. Oto trzy wersje...
-
Ta banalnie prosta sałatka na zimę to smakowita rewelacja. Jej sekret tkwi w warstwach i zalewie
Nie masz pomysłu na pomidory, a domowa spiżarnia pęka w szwach od sosów, pasat i innych dobroci? Postaw na najprostszą sałatkę z jedynie trzech składników - smakuje wybornie, a jest naprawdę szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jej sekretem...
-
Przetwory na zimę to sprawdzone sposoby na zachowanie świeżości i smaku przez cały rok
Przetwory na zimę to świetny sposób na zachowanie smaku ulubionych warzyw i owoców przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na zatrzymanie aromatu i wartości odżywczych produktów, jednocześnie pozwalając cieszyć się nimi nawet w najbardzie...
-
Sałatka z ogórków na zimę, czyli sprawdzony przepis na zachowanie smaku warzyw sezonowych
Sałatka z ogórków na zimę to idealne rozwiązanie, aby cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ogórkami przez cały sezon. Ten przepis pozwoli Ci zachować świeżość smaku i aromatu warzyw, nawet gdy sezon ich dostępności dobiegnie końca.
-
Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję
Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Sezonowe warzywo w tym anturażu smakuje wyśmienicie i idealnie zasili spiżarnie. Przepis jest prosty, nadaje się do obiadów, przekąsek, tapasów i sałatek.
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Na święta nie podam śledzi. Zrobię takiego łososia, każdy się zajada
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Ta sałatka uzależnia
- Mistrzowski quiz kulinarny. Masz 3 składniki, co z nich ugotujesz?
-
Grzybki marynowane idealne do zimowej spiżarni. Te dwa sposoby pokochasz niemal od razu
W domowej spiżarni nie może zabraknąć rarytasów rodem z lasów. Grzybki marynowane sprawdzą się w tej roli znakomicie, a szczególnie jeśli zrobisz je na dwa sposoby. Zawsze się udają i smakują obłędnie - cały sekret tkwi w kultowej zalewie i...
-
Cukinia po cygańsku to przepis na aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnym sosie. Świetna do mięs i sosów
Przygotowywanie przetworów to już w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cukinia po cygańsku to jednak dla wielu nowość, o której wcześniej nie miało pojęcia. Tymczasem to obłędny przepis na zamknięcie lata w słoikach w...
-
Pomidory w galarecie - przepisy na zimowe przetwory dla zabieganych. Szybkie i łatwe receptury
Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne. Warto jednak wiedzieć, że są bardzo proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Dodatkowo pomidory w galarecie to świetny dodatek przy wielu kulinarnych okazjach. Sprawdź, jak łatwo możesz je zrobić.
-
Sok z aronii to nie tylko zastrzyk zdrowia, ale i smaku. Z tą metodą obejdzie się bez goryczy owoców
Sok z aronii to zastrzyk sporej porcji witamin, ale i medykament na wiele dolegliwości. Możesz przygotować go samodzielnie w domu, wówczas warto jednak pamiętać o złotej zasadzie, która gwarantuje, że sok nie wyjdzie gorzki i cierpki. Sekretem...
-
Nalewka z aronii to przepis na domowy medykament. Z recepturą dziadka wyjdzie po mistrzowsku
Nalewka z aronii, czyli aroniówka, to domowej roboty medykament, który pomoże w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim jednak chodzi o doskonały smak - nie da się ukryć, ze receptura dziadka w tym wypadku błędzie bezkonkurencyjny. Po mistrzowsku...
-
Gdzie najlepiej przechowywać domowe przetwory? Smakowite słoje i butelki lubią odpowiednie warunki
Przełom lata i jesienie to doskonały moment na przegotowanie zimowych zapasów i wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców. To jednak nie wszystko - jak się okazuje, prawidłowe przechowywanie przetworów jest równie ważne. Poukładane na blacie słoje...
-
Sok z jeżyn to przepis na domowy medykament i znakomity dodatek do herbaty czy deseru
Zastanawiasz się jak wykorzystać sezonowe owoce? Przepis na sok z jeżyn to znakomity pomysł pod wieloma względami. Jest nie tylko niebywale zdrowy i bogaty w cenne witaminy, ale też smaczny i słodziutki! To domowe remedium na przeziębienie, ból...
-
Nie tylko ogórkami żyje człowiek! Kiszone zielone pomidory to obłędny przysmak, który odmieni spiżarkę
W domowej spiżarni nigdy nie brakuje ogórków, fikuśnych sałatek, sosów i owocowych smakołyków. Co jednak z nieco bardziej wymyślnymi przepisami? Przedstawicielem tej dziedziny są kiszone zielone pomidory, które wybornie smakują, a ich przygotowani...
-
Babcia nauczyła mnie jak robić obłędny syrop z mięty. To bomba witamin i słodki dodatek do herbaty
Gdy byłam mała, nie doceniałam kunsztu robienia domowych przetworów i zawsze migałam się od pracy. Jednak przepis na babciny syrop z mięty całkowicie odmienił obraz robienia podobnych łakoci! Na próżno szukać podobnego w sklepie - trzeba narwać...
-
Te ogórki lubią pływać! Zrób krokodylki w tej zalewie, a domownicy będą zachwyceni
Ruszyły wielkie przygotowania przetworów na zimę. Wśród nich nie może zabraknąć klasyków takich jak kiszone, kwaszone, sałatki czy słodkich akcentów. Warto połasić się także na ogórki krokodylki, które będą obłędną przekąską, dodatkiem do obiadu c...
-
Dżem wiśniowy, słodki specjał tego lata zamknięty w słoiczku. Idealnie dopełni domowe wypieki i desery
Lato to idealna pora na przygotowanie przetworów i wyposażenie spiżarni w całą masę słoików i butelek z sokami, syropami czy nalewkami. Wśród kiszonek, ogórków czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Przepis na dżem wiśniowy t...
-
Powidła, konserwy i dżemy. Ten quiz o przetworach wyłoni prawdziwych smakoszy!
Jeśli zdarzyło ci się przygotowywać przetwory, masz spore szanse na komplet punktów!
-
Twoją kuchnię przejęli niechciani goście? Wystarczy jedna roślina, by pozbyć się moli spożywczych
Mole spożywcze to prawdziwe utrapienie. Pojawienie się ich w naszej kuchni nierzadko oznacza pozbycie się wielu zapasów, a pozbycie się szkodników nie zawsze jest proste. Istnieje jednak sposób, który nie zawodzi i może okazać się niezwykle...
-
Przechowuj jabłka tylko w ten sposób. Dzięki temu trikowi będą świeże i soczyste jeszcze wiele miesięcy
Jabłka to jedne z najbardziej uniwersalnych owoców, jakie znamy. Smakują doskonale same w sobie, jednak świetnie nadają się również do wypieków, przetworów, musów owocowych, a także wychodzi z nich niezwykle zdrowy ocet. Jak jednak przechowywać te...
-
Biały nalot na ogórkach kiszonych? To wcale nie oznacza złej jakości - wręcz przeciwnie
Domowej roboty ogórki kiszone to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Swojski produkt to przysłowiowa bomba witaminowa, która na dodatek obłędnie smakuje. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, który kryje swoje znaczenie. Wyjaśniamy, czy...
-
Marynowane grzybki na trzy sposoby. Każdy z nich smakuje obłędnie. Będzie na słodko, wytrawnie i kwaśno!
Domowe przetwory to prawdziwy rarytas i powód do dumy. Aromatyczne słoiki wypełniają spiżarnię sezonowymi dobrami. Wśród nich nie może zabraknąć marynowanych grzybków na trzy sposoby: w occie, z miodem i w sosie pomidorowym. To must have wśród...
-
Kryzysowa spiżarnia i domowe zapasy - te produkty można przechowywać nawet dwa lata
Ceny żywności szaleją, to jeden z wielu powodów, dla którego warto wyposażyć się w zapasy i zorganizować kryzysową spiżarnię. Większe zakupy nie tylko gwarantują na przestrzeni czasu mniejsze wydatki, ale i zapewnią, że w domu nigdy nie zabraknie...
-
Buraki z papryką na zimę od najlepszej kucharki świata. Przepis wygrzebałam z kredensu babci
Domowe przetwory to duma każdego kucharza. Wśród kiszonek, dżemów, sosów czy nalewek nie może zabraknąć smacznych produktów z sezonowych warzyw. Buraki z papryką to prawdziwy hit na zimę. Rarytas świetnie smakuje podany do obiadu lub jako zdrowa...
-
Sok z aronii - przepis siostry Anastazji. Domowy medykament i słodki dodatek to must have w spiżarni
Sok z aronii - przepis siostry Anastazji to obowiązkowy element każdej spiżarni. Pełen witamin, słodki dodatek to domowy medykament na przeziębienie. Nie tylko wzmacnia odporność, ale w dużym stopniu przyspiesza powrót do zdrowia. Słodko-kwaśny sm...
-
Jak zrobić sok z malin? Słodkie przetwory z sezonowych owoców to must have na zimę
Jak zrobić sok z malin? Babcine przepisy na domowe przetwory nie mają konkurencji. Wśród sezonowych produktów nie może zabraknąć słodkich i owocowych akcentów. Jak zatem zrobić sok z malin? Ten smak lata zamknięty w słoiku to prawdziwy must have...
-
Sałatka węgierska do słoików. Domowe przetwory z sezonowych warzyw i aromatycznej zalewy
Sałatka węgierska to smak lata zamknięty w słoiku. Sezonowe warzywa w połączeniu z aromatyczną zalewą tworzą wyjątkowo pyszny efekt. Ta aromatyczna mieszanka to element obowiązkowy każdej spiżarni. Smakuje wyborne podania niemal z każdym daniem...
-
Mącznik młynarek w domu. Pięć sprawdzonych sposobów na zwalczenie uporczywego szkodnika
Zapasy w spiżarni oraz produkty kuchenne często narażone są na ingerencję owadów i insektów. Mole spożywcze nie są jedynym utrapieniem - mącznik młynarek to chrząszcz, który może spowodować duże szkody.
-
Dżem z agrestu - przepis na smak lata zamknięty w słoiku. Wyjątkowy rarytas w domowej spiżarni
Dżem agrestowy - przepis na przysmak, który idealnie podkreśli smak naleśników. Jego wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak będzie idealnie pasował także do pieczywa, domowych wypieków, czy gofrów.
-
Jak pasteryzować przetwory? Technika konserwacji jest szybka i łatwa, jeśli przestrzegasz tych zasad
Lato i wakacje to czas sezonowych produktów, które chętnie przerabiamy na dżemy i soki. Jak pasteryzować przetwory, by zachowały smak i aromat przez długi czas? Pomocne mogą okazać się te metody i wskazówki.
-
Jak przechowywać kaszę, ryż i makaron? Dzięki tym wskazówkom na długo zachowają odpowiednią świeżość
Produkty sypkie znajdziemy w każdej domowej spiżarce i kuchni. Aby zachowały swoją świeżość na długi czas, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Podpowiadamy, co zrobić, by były świeże i dobrze zorganizowane, a dodatkowo, by nie zalęgły...
-
Jak zrobić przetwory domowe, które smakują jak u babci? To dobry moment na uzupełnienie spiżarni
Przetwory to skarb każdej domowej spiżarni - dżemy, powidła i konfitury to idealne dodatki do pieczywa, deserów i ciast. Z kolei przetwory warzywne takie jak ogórki kiszone, grzybki w occie czy domowe sosy pomidorowe idealnie sprawdzają się jako...
-
Jak wyposażyć domową spiżarnię? Jakie produkty powinny się tam znaleźć? Wyjaśniamy
Jak urządzić spiżarnię? Jakie produkty w niej przechowywać? Mamy garść wskazówek dla wszystkich, którzy chcą wygospodarować miejsce, jakim jest spiżarnia, w swoim domu lub mieszkaniu.