Grzybki marynowane idealne do zimowej spiżarni. Te dwa sposoby pokochasz niemal od razu

W domowej spiżarni nie może zabraknąć rarytasów rodem z lasów. Grzybki marynowane sprawdzą się w tej roli znakomicie, a szczególnie jeśli zrobisz je na dwa sposoby. Zawsze się udają i smakują obłędnie - cały sekret tkwi w kultowej zalewie i drobnych, złotych grzybach.

Przed nami schyłek lata i początek złotej jesieni, co za tym idzie to także doskonała pora na przygotowanie spiżarni. Wśród domowych zapasów nie może zabraknąć smakowitych kąsków od kiszonek po owocowe rarytasy. Elementem obowiązkowym są też marynowane grzybki zamknięte w słoikach, które świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do rozmaitych dań. 

Grzyby marynowane - te dwa przepisy muszą znaleźć się w spiżarni

Początek jesieni to dosyć nostalgiczny moment, warto jednak pożegnać chandrę i tęsknotę za wakacjami, a energię i miłość przelać w przygotowanie domowych przetworów. Ta metoda znana w wielu domach od pokoleń pozwala zgromadzić obłędne smaki lata, oszczędzić sporą sumę i co najważniejsze ogranicza kupno sklepowych produktów. Wśród kiszonek, pikli, sałatek, sosów, dżemów i soków nie może zabraknąć także słoików kryjących we wnętrzu aromatyczne dary lasu. 

Na półkach warto mieć w zanadrzu marynowane grzybki. To smaczny kąsek, który pozwoli zachować smak ulubionego rodzaju na kolejne miesiące. Połączenie grzybów z zalewą octową w tych dwóch wariantach gwarantuje obłędny efekt idealny na przystawkę, do sałatki czy np. tatara. 

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Przepis na grzyby po kaszubsku

Składniki: 

  • kilogram grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • olej,
  • liść laurowy,
  • 3 sztuki ziaren pieprzu czarnego,
  • sztuka ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki gorczycy.

Składniki na zalewę:

  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml octu,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • 125 ml oleju,
  • po pół łyżeczki ostrej oraz słodkiej papryki,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku oczyść grzyby, po czym pokrój je i przełóż do dużego garnka. Składniki zalej wodą, octem, dodaj też sól i zacznij gotować przez około 10 minut. Gdy będą miękkie, odcedź je i osusz. 
  2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Gdy całość się ładnie zeszkli, odłóż składniki na bok.
  3. Teraz pora na zalewę - do rondelka wlej 250 ml wody, cukier, sól i papryki. Całość zamieszaj, postaw na palniku i zagotuj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotuj, ściągnij naczynie z gazu i połącz zawartość garnka z cebulą, czosnkiem i wcześniej przygotowanymi grzybami. 
  4. Grzyby po kaszubsku przełóż do sparzonych słoików. Wskazówka - w każdym z nich powinien dodatkowo znajdować się liść laurowy, 3 sztuki ziaren pieprzu czarnego, sztuka ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy.
  5. Na koniec słoje zakręć, pasteryzuj 15 minut, ostudź i gotowe. 

Marynowane kurki - przepis na obłędny smak lata

Składniki: 

  • świeże kurki,
  • szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
  • 5 szklanek wody,
  • szklanka cukru,
  • liście laurowe,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • gorczyca.

Sposób przygotowania: 

  1. Kurki oczyść dokładnie z piachu i runa. 
  2. Grzyby obgotuj we wrzącej wodzie przez około trzy minuty.
  3. Przygotuj zalewę. W rondelku połącz wodę, ocet, cukier i wszystkie przyprawy. Płyn zagotuj. 
  4. Osuszone kurki ułóż w słoikach, zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj około 13 minut w garnku z gorącą wodą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.