Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
"A co mam sobie złota żałować?" - zapytał teść, kiedy zapytałam, po co dodaje miód do zalewy do grzybów. No cóż, trudno się nie zgodzić - jak się ma, to się korzysta. Ja jednak zawsze się dziwiłam, że akurat kurki teścia smakują zupełnie inaczej niż te, które robię ja lub moja mama. Ten miód mi wszystko wyjaśnił. Oto najlepszy przepis na zalewę do kurek - jeśli tylko możecie, róbcie podwójną porcję.
Najlepsza zalewa do kurek - złoty przepis teścia
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka soli
- 8 listków laurowych
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- ok. 2 kg świeżych kurek
Sposób wykonania:
- Kurki najpierw oczyść z piasku i innych zabrudzeń. Najlepiej zrobić to mocząc je w zimnej wodzie z solą.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, miód i przyprawy. Zagotuj.
- Przygotuj niewielkie, wyparzone słoiczki i włóż do nich grzyby. Następnie zalej je gorącą zalewą tak, by w każdym słoiczku znalazła się taka sama ilość listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
- Słoiki z grzybami zapasteryzuj we wrzątku przez 3-5 minut. Jednak jeśli zalejesz je gorącą zalewą, zakręcisz słoiki i odstawisz denkami do góry, zakrętki powinny się zassać i pasteryzacja nie będzie konieczna.
Wskazówka: Do każdego słoiczka z grzybami możesz dołożyć ćwiartkę cebuli pokrojonej w piórka. To świetny dodatek, który idealnie wzmocni smak przetworów.