Choć pierogi to, bez wątpienia, jedno z najbardziej popularnych, polskich dań, to większość osób przygotowuje je w podobny sposób, czyli gotując. Warto jednak wiedzieć, że pierogi w wersji pieczonej smakują równie obłędnie. Zwłaszcza jeśli przygotujemy je zgodnie ze sprawdzoną recepturą. A z taką dziś przychodzimy!
Farszem w pierogach na słodko są zwykle sezonowe owoce, w tych na słono z natomiast - wszystko, poczynając od warzyw, przez ser, na szpinaku i pieczarkach kończąc. Rzadko kiedy jednak spotykamy się z nadzieniem jajeczno-cebulowym. Ta zagwozdka kulinarna przez dziesiątki lat zaskarbiała sobie mojej prababci przychylność domowników i gości. Do takiego "eksperymentu" nie potrzebujesz wcale wielu składników, większość prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni bez problemu.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól. Zamieszaj i uformuj dołek z wgłębieniem, do którego następnie wlewaj stopniowo wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i rękoma wyrób z nich jednolitą masę.
Wyrobione ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na około pół godziny. W tym czasie ciasto pięknie wyrośnie. W kolejnym kroku podziel je na dwie części. Oba fragmenty zroluj w grube wałki. Przetnij je na kilka lub kilkanaście kawałków, które będą tworzyć średniej grubości placuszki.
Do naczynia żaroodpornego wlej olej, a następnie zanurz w nim kawałki ciasta. Przykryj naczynie i odczekaj godzinę. W międzyczasie przygotuj farsz. Jajka ugotuj na twardo, a cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Jajka pokrój drobno w kostkę, dopraw odrobiną soli i pieprzu, a na koniec wymieszaj z podsmażonym warzywem.
Wyrośnięte placuszki rozciągnij, a na środku ułóż nieco farszu jajeczno-cebulowego. Sklej brzegi ciasta, a uformowane pierożki przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Danie piecz przez pół godziny w 200 st. Celsjusza. Podawaj na ciepło ze śmietaną, sosem i surówką lub z innymi ulubionymi dodatkami. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl