Pieczone pierogi z farszem. Tej receptury używała moja prababcia. Smak nie do podrobienia

Pierogi to przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić kuchnię polską. Miękkie ciasto z pysznym nadzieniem sprawia, że niejednemu ślinka cieknie. Niektórzy wolą pierogi w wersji na słodko, inni z kolei - na słono. U nas zdecydowanie zwycięża dziś wariant wytrawny ze starego przepisu prababci.

Choć pierogi to, bez wątpienia, jedno z najbardziej popularnych, polskich dań, to większość osób przygotowuje je w podobny sposób, czyli gotując. Warto jednak wiedzieć, że pierogi w wersji pieczonej smakują równie obłędnie. Zwłaszcza jeśli przygotujemy je zgodnie ze sprawdzoną recepturą. A z taką dziś przychodzimy!

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Pieczone pierogi z farszem po staropolsku. Tego smaku nie da się opisać słowami, trzeba spróbować samemu

Farszem w pierogach na słodko są zwykle sezonowe owoce, w tych na słono z natomiast - wszystko, poczynając od warzyw, przez ser, na szpinaku i pieczarkach kończąc. Rzadko kiedy jednak spotykamy się z nadzieniem jajeczno-cebulowym. Ta zagwozdka kulinarna przez dziesiątki lat zaskarbiała sobie mojej prababci przychylność domowników i gości. Do takiego "eksperymentu" nie potrzebujesz wcale wielu składników, większość prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni bez problemu.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 200 ml oleju,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 7 jajek,
  • 7 zielonych cebul,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Pieczone pierogi z farszem jajecznym. Sposób przygotowania

Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól. Zamieszaj i uformuj dołek z wgłębieniem, do którego następnie wlewaj stopniowo wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i rękoma wyrób z nich jednolitą masę. 

Wyrobione ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na około pół godziny. W tym czasie ciasto pięknie wyrośnie. W kolejnym kroku podziel je na dwie części. Oba fragmenty zroluj w grube wałki. Przetnij je na kilka lub kilkanaście kawałków, które będą tworzyć średniej grubości placuszki.

Do naczynia żaroodpornego wlej olej, a następnie zanurz w nim kawałki ciasta. Przykryj naczynie i odczekaj godzinę. W międzyczasie przygotuj farsz. Jajka ugotuj na twardo, a cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Jajka pokrój drobno w kostkę, dopraw odrobiną soli i pieprzu, a na koniec wymieszaj z podsmażonym warzywem. 

Wyrośnięte placuszki rozciągnij, a na środku ułóż nieco farszu jajeczno-cebulowego. Sklej brzegi ciasta, a uformowane pierożki przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Danie piecz przez pół godziny w 200 st. Celsjusza. Podawaj na ciepło ze śmietaną, sosem i surówką lub z innymi ulubionymi dodatkami. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.