farsz
-
Pożegnaj nudną kapustę. Zawiń gołąbki w to warzywo, a rodzina nie odklei się od talerzy
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które kojarzy się z kapustą oraz tradycyjnym farszem z mięsa i ryżu. Warto jednak od czasu do czasu porzucić klasykę na rzecz nowatorskich wariacji potraw. W co można zawinąć gołąbki? To...
-
Przepis na paszteciki z obłędnym farszem, który ma 100 lat. "Nauczyła mnie tego babcia"
Uwielbiam przekąski, które smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często pakuję je w pojemnik i zabieram ze sobą do pracy. W poszukiwaniu nowych propozycji trafiłam na 100-letni przepis na paszteciki. Zrobiłam i jestem zachwycona.
-
Śląski kucharz zdradził przepis na pierogi z wyjątkowym farszem. Takiego dodatku się nie spodziewasz
Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, podzielił się jakiś czas temu przepisem na pierogi. Nie są to jednak pierogi zwykłe, klasyczne. Za ich wyjątkowy smak odpowiada przede wszystkim farsz jajeczny oraz dodatek... sera pleśniowego.
-
Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki
Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny -...
-
Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku
Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tap...
-
Polecany farsz do jajek - na pewno cię nie zawiedzie. Sprawdzi się też jako pasta do kanapek
Farsz do jajek wielkanocnych musi mieć to coś. Szukasz czegoś wyjątkowego dla swoich gości na Wielkanoc? Przygotowaliśmy bardzo proste przepisy na smakowite nadzienie do jajek. Co ważne, taki farsz sprawdzi się także jako szybka pasta do...
-
Pierogi kudłate to nie danie z bajki, a klasyka rodem z Podkarpacia. Sekretem jest ciasto pól na pół
Pierogi kudłate brzmią jak abstrakcja, ale to regionalne danie rodem z Podkarpacia. Ta oryginalna uczta składa się z wybornego i jednocześnie charakterystycznego ciasta, które jest hojnie wypełnione twarogowym farszem. Takie połączenie pamięta się...
-
Faszerowanie ziemniaków to strata czasu? Spróbowałam i... jejku, jakie to pyszne. Zrobię znowu
Faszerowane ziemniaki to nieco niewdzięczne danie. Wiele osób twierdzi, że nie da się nimi najeść, a o wykwintnym smaku można zapomnieć. Nic bardziej mylnego! Faszerując to warzywo, można zrobić naprawdę pyszny i sycący obiad.
-
Przepis na staropolskie pierogi św. Jacka. Delikatne ciasto wzbogać o mięsny farsz, a wyjdzie rarytas
Pierogi św. Jacka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Delikatne ciasto w połączeniu z aromatycznym, mięsnym farszem tworzą danie, któremu trudno się oprzeć. W naszym przepisie znajduje się dodatkowy składnik, który sprawia, że pierogi smakują...
-
Zapomnij o gumowych i wodnistych grzybach. Smaż pieczarki po mistrzowsku, a będą złote i chrupiące
Smażenie pieczarek to przysłowiowa bułka z masłem. Jeśli chcesz, by grzyby wyszły złociste i chrupiące, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Zapomnij więc o wodnistych, gumowych i niesmacznych grzybach, które straszą na talerzu.
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Karpatka, która zachwyciła Magdę Gessler. "Wygląda jak deser w cukierni"
- Chleb bez mąki i drożdży. Mogłabym go jeść non stop
- Włóż 2 sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji
-
Żadne tam warzywa. Najlepsze kotlety bez mięsa zrobisz z czegoś innego
-
Zamiast lepić pierogi, zrób obłędne naleśniki. Te z dodatkiem ruskiego farszu robią prawdziwą furorę
Lepienie pierogów można zastąpić równie smaczną propozycją. Wystarczy zawinąć farsz w cienkich i sprężystych naleśnikach, a następnie je podsmażyć i gotowe. Takie danie jest o wiele szybsze, ale i ciekawsze od klasyki. Wyjdą po mistrzowsku, jeśli...
-
Przepis na farsz do pierogów na słodko. Będą smakować niebiańsko, jeśli dodasz ten składnik
Pierogi z serem to doskonały pomysł zaserwowania bliskim obiadu na słodko. Miękkie ciasto i waniliowo-serowym farsz tworzą kompozycję, której trudno odmówić smaku. Gwarantujemy, że z poniższym przepisem przygotujesz pyszny posiłek w okamgnieniu.
-
Naleśniki nie tylko na słodko. Te w wersji wytrawnej z kurczakiem zrobią furorę na każdej imprezie karnawałowej
Naleśniki z reguły spożywamy na słodko. Jedni wolą je z dżemem, inni z serkiem homogenizowanym lub prażonymi jabłkami. Nie każdy jednak wie, że w wersji wytrawnej smakują równie wyśmienicie. Kluczem do sukcesu jest oczywiście pyszny farsz. Ten z...
-
Gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty. Dlatego zrób obłędne gołąbki z niestandardowym farszem
Kto powiedział, że gołąbki nie pasują na wigilijny stół? Wystarczy zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę i zamienić składniki farszu na postne, i o wiele smaczniejsze. Takie kapuściane zawijasy doskonale podkreśli sos grzybowy.
-
Najlepszy dodatek do barszczu. Nadziej go mięsem z odzysku i grzybami. Świąteczny hit gotowy w 20 min.
Nie ma prostszego i smaczniejszego dodatku do czerwonego barszczu niż chrupiące paszteciki ciasta francuskiego. Sakiewki wystarczy hojnie nadziać farszem, którego główny składnik to mięso z rosołowego odzysku. Reszta dosłownie robi się sama, i to ...
-
Magda Gessler zdradza sekret idealnych uszek wigilijnych. Sprężyste i miękkie ciasto to nie wszystko
Uszka to element obowiązkowy na wigilijnym stole. Te drobne pierożki mogą jednak przysporzyć sporo problemu i być prawdziwą udręką. Magda Gessler ma jednak na to sprytny sposób - wystarczy zadbać o idealnie sprężyste i miękkie ciasto, a także pełe...
-
Idealne kartacze, to te domowej roboty. Jak złapać proporcje? Moja ciocia twierdzi, że wystarczy odjąć zero
Kartacze są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni podlaskiej, choć równie ważne są również w kuchni litewskiej i ukraińskiej. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale nie ma się czego obawiać. Jeśli zapamiętasz te proporcje, kartacze...
-
O tym nietypowym farszu do pierogów będzie głośno przy stole. Każdy zapomni o ziemniakach i serze
Aromatyczne nadzienie zamknięte w elastycznym cieście, a to wszystko ugotowane we wrzątku. Tak właśnie można opisać pierogi. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a my poznaliśmy kolejny. O nim będzie głośno wśród rodziny, więc przygotuj się n...
-
Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana
Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak...
-
Amerykanie znów profanują polskie jedzenie. Tym razem do pierogów włożyli popularne słodycze. "Jako Polka mówię NIE!"
Niektórzy twierdzą, że słowa Amerykanie i pierogi w jednym zdaniu zwiastują katastrofę. Sąsiedzi zza wielkiej wody chętnie dodają bowiem do tego tradycyjnego dania najróżniejsze dodatki. Nie tak dawno robili pierogi ruskie na bazie sera cheddar,...
-
Przepis na cepeliny, czyli obłędne kluchy ziemniaczane. Hojnie nadziane tym farszem smakują obłędnie
Jeśli szukasz przepisu na wyborne danie rodem ze swojskiej kuchni, skuś się na hojnie nadziane kartacze. To ziemniaczane, obłędnie smaczne danie sprawdzi się doskonale w jesiennym menu. Wystarczy zadbać o dobre proporcje, soczyste nadzienie i...
-
Żadne grzyby czy owoce. Pierogi z farszem w nowej odsłonie zachwycają kubki smakowe. Kulinarny hit
Pierogi z kapustą i twarogiem to dość nietypowe, ale wyjątkowo smaczne połączenie smakowe. Twaróg z powodzeniem zastąpi popularne nadzienie z grzybów, sprawiając, że każdy, kto spróbuje potrawy, poprosi o dokładkę. Koniecznie sprawdźcie, jak w...
-
Nie ma lepszych grzybów na farsz do pierogów. Wkrótce rozgoszczą się w lasach w całej Polsce
Pierogi z grzybami to obłędne danie, któremu nie sposób się oprzeć. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie grzyby wybrać do farszu, by smakowały jak najlepiej. Okazuje się, że warto wybrać się do lasu już niedługo, bo najlepsze z najlepszych...
-
Ta faszerowana papryka smakuje jak domowej roboty gołąbki. Sekretem jest obłędny farsz z grzybami
Kultowe gołąbki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o smak. Niestety babcine zawijasy często pochłaniają dużo czasu. Zamiast więc rolować je w nieskończoność, warto postawić na ciekawą alternatywę. Faszerowana papryka będzie ciekawie udawać...
-
Faszerowana papryka z mięsem mielonym, ryżem i warzywami. Pyszny i sycący posiłek w sam raz na obiad
Faszerowana papryka to danie, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Połączenie mięsa mielonego, warzyw z patelni oraz ryżu i zapiekanego sera sprawia, że na sam widok cieknie ślinka. Danie to świetnie sprawdzi się na codzienny obiad dla siebi...
-
Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu. Lepsze od kebaba, a gdy zjadłam, od razu zaczęłam robić drugą porcję
Jeśli chcesz samodzielnie zrobić domowego fast fooda to dobrze trafiłeś. To, co proponujemy nie jest to burgerem, pizzą, czy kebabem, tylko coś znacznie lepszym. Połączenie składników, które później zamyka się w placku jest trudne do opisania. Od...
-
Pieczone pierogi z farszem. Tej receptury używała moja prababcia. Smak nie do podrobienia
Pierogi to przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić kuchnię polską. Miękkie ciasto z pysznym nadzieniem sprawia, że niejednemu ślinka cieknie. Niektórzy wolą pierogi w wersji na słodko, inni z kolei - na słono. U nas zdecydowanie zwycięża dziś...
-
Prawie nikt nie zna tych kotletów. Skrywają zaskakujące nadzienie, a po jednym kęsie każdy będzie prosić o przepis
Typowy polski obiad musi w sobie zawierać, chociaż najmniejszy kawałek mięsa. Obok ziemniaczków i surówki nie może zabraknąć soczystego mielonego lub schabowego. Jednak nie tylko te kąski świetnie komponują się z tymi dodatkami. Ten kotlet radzi...
-
Siostra Anastazja zdradziła przepis na najlepszy farsz do pierogów. Gdy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnych
Siostra Anastazja podzieliła się nietypowym przepisem na pierogi. Do ciasta dodaje tajemniczy składnik, który należy dobrze podgrzać, a w farszu łączy dwa popularne smaki pierogów. Ten przepis to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny, który ...
-
Jajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Pomysłów na przepyszny farsz jest bardzo dużo. Począwszy od warzyw, ryb, a skończywszy na aromatycznych ziołach. Prezentujemy ciekawe pomysły na jajka faszerowane.
-
Wyśmienite i chrupiące roladki schabowe na Wielkanoc. Doskonały smak zapewni im ten prosty i pyszny farsz
Schab natychmiastowo kojarzy się z rodzinnym, niedzielnym obiadem lub ważną uroczystością. Warto go jednak przygotować w nieco innej wersji niż ta tradycyjna. Schab w formie roladek z serowo-szpinakowym farszem będzie smakować o wiele lepiej, a na...
-
Jajka faszerowane, czyli pomysł na wiosenne śniadanie. Tylko cztery składniki, a ile smaku!
Przedstawiamy przepis na jajka faszerowane, które sprawdzą się nie tylko w Wielkanoc. Do ich przygotowania wystarczy niewiele składników. Jako że ich wykonanie składa się z dość pracochłonnych etapów, najlepiej przyrządzać je w kilka osób.
-
Knysze, czyli bieszczadzki rarytas wraca do łask. Pieczone pierożki nadziewane są cebulowym farszem
Kuchnia rodem z Bieszczad opiera się na swojskich produktach, tradycji i wyjątkowych aromatach. Właśnie taki jest przepis na knysze, czyli nic innego jak pieczone pierożki czy sakiewki z ciasta drożdżowego nadziewane soczystym farszem cebulowym.
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Te smaczne dania przygotujesz ekspresowo, a efekt rozpieści podniebienie
Mięso mielone to baza wielu smacznych dań. Wykorzystujemy je do zrobienia rozmaitych farszy, zapiekanek, pierogów, egzotycznych przekąsek, tortilli czy makaronów. Warto jednak poznać klasyczne receptury i wskazówki, które pozwolą dojść w tym...
-
Pierożki z farszem jajecznym - przepis liczący to lat wraca do łask. Swojski rarytas to prawdziwy hit
Nie od dziś wiadomo, że tradycyjna kuchnia jest prawdziwym wyznacznikiem smaku. Swojskie smaki, proste potrawy i babcine receptury to prawdziwe rarytasy, które często doceniamy po latach. Pierożki z farszem jajecznym są na to idealnym przykładem -...
-
Ewa Wachowicz zdradza przepis na paszteciki idealne na sylwestra. Kluczowy jest sekretny składnik
Przepis Ewy Wachowicz na sylwestrowe paszteciki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Popularny smakołyk w nietypowym wydaniu podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości. Wszystko za sprawą tajemniczego składnika, który idealnie podkreś...
-
Kapuśniaczki wigilijne - świąteczny rarytas z aromatycznym nadzieniem. Kluczowe jest drożdżowe ciasto
Jednym ze smaczniejszych rarytasów są kapuśniaczki wigilijne. Tradycyjna przekąska bazuje na puszystym i miękkim cieście drożdżowym, którego wnętrze hojnie wypełnia aromatyczny farsz. Kluczem do sukcesu są idealne proporcje, dodatek odpowiednich...
-
Farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Oryginalne nadzienie, które podbija podniebienia
Podajemy przepis na farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jego smak zachwyci każdego. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko kaszy, sera, jajka i cebuli.
-
Farsz na pierogi - kapusta z grzybami i coś dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi daniami wigilijnymi
Farsz na pierogi świąteczne zazwyczaj wykonuje się z kapusty i grzybów. W artykule jednak poza tradycyjnym nadzieniem przedstawimy kilka wariantów na nietypowy świąteczny farsz. Wybór należy do ciebie.
-
Farsz do uszek - od niego zależy ich smak. Podajemy przepis, z którym wyjdzie naprawdę doskonały
Uszka to podstawowe danie na wigilijnym stole. Są delikatne, mają wyrazisty smak i dodają barszczowi charakteru. Jak przygotować farsz do uszek? Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie doskonałe wnętrze uszek.