Polecany farsz do jajek - na pewno cię nie zawiedzie. Sprawdzi się też jako pasta do kanapek

Farsz do jajek wielkanocnych musi mieć to coś. Szukasz czegoś wyjątkowego dla swoich gości na Wielkanoc? Przygotowaliśmy bardzo proste przepisy na smakowite nadzienie do jajek. Co ważne, taki farsz sprawdzi się także jako szybka pasta do świątecznych kanapek.

Jaja faszerowane śliwkami i kaparami. Niech to połączenie Was nie zmyli - będzie ekstremalnie pysznie!

Jaja faszerowane śliwkami i kaparami to sposób na nieco bardziej odświętne danie. Będzie to wyjątkowa przystawka na święta, której nikt się nie spodziewa. Warto przygotować więcej farszu, bo sprawdzi się także jako wykwintna pasta do świątecznych kanapek. Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis.

Przepis na jajka ze śliweczkami:

Składniki:

  • 5-6 jaj
  • 80 g śliwek
  • 20-30 g kaparów
  • 50 g szpinaku
  • 80 ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • kiełki rzeżuchy
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja na twardo, ostudź i obierz ze skorupek, przetnij na pół, wyciągnij delikatnie żółtka i rozgnieć je widelcem w misce.
  • Do żółtek dodaj pokrojone śliwki, jogurt, posiekany i podsmażony na maśle szpinak i posiekane kapary.
  • Dopraw przyprawami i wymieszaj.
  • Farsz przełóż do białek.
  • Udekoruj kiełkami.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Z czym zrobić jajka faszerowane? A może tak bekon?

Z czym zrobić jajka faszerowane? Różne receptury mogą przychodzić na myśl. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem mięsnych smaków, to zdecydowanie musisz wypróbować przepis na jajka nadziewane bekonem. Dla urozmaicenia smaku warto dodać do farszu świeżą kolendrę, która podkręci smak potrawy.

Składniki:

  • 6 jajek
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz - do smaku
  • 100 g bekonu - w plasterkach
  • świeża kolendra

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyciągnij żółtka.
  • Bekon pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  • Wymieszaj bekon z żółtkami.
  • Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.
  • Kolendrę umyj, posiekaj i dodaj do farszu.
  • Całość wymieszaj.
  • Napełnij farszem białka.
  • Opcjonalnie posyp jajka posiekaną kolendrą.
  • Tak przygotowane jajka przełóż do lodówki.

Farsz do jajek faszerowanych z pieczarkami i cebulką na ciepło

Farsz do jajek z pieczarkami i cebulką sprawdzi się, gdy chcemy przygotować ciepłe przekąski. Takie jajka wielkanocne, należy zrobić tuż przed podaniem. Na szczęście przepis jest prosty i szybki. 

Składniki:

  • 8 jaj
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej
  • serek śmietankowy

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
  • Pieczarki umyj, pokrój na drobno.
  • Cebule obierz i pokrój na drobno.
  • Podsmaż cebulę i pieczarki na maśle.
  • Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Wymieszaj. Ściągnij z ognia. Wyrównaj temperaturę i dodaj serek śmietankowy i żółtka. Wymieszaj.
  • Rozłóż białka na talerzu.
  • Napełnij białka farszem, który wcześniej przygotowałeś.
  • Jajka podawaj na ciepło.

Zobacz też: Topowe mięsa na Wielkanoc. Z tymi przepisami nie wyjdą suche i nawet teściowa będzie sypać komplementami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.