Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach - przepis zrobi wrażenie na teściowej
Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach to pyszna przekąska, której nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Te charakterystyczne świąteczne smakołyki są rewelacyjne w smaku. A smakują całkiem inaczej niż zwykłe jajka faszerowane. Jak je zrobić? Poniżej zamieszczamy prosty przepis.
Jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami - przepis, który zawsze wychodzi:
Składniki:
- 4 jaja + 1 na panierkę
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 cebula biała
- olej
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
- szczypior
Wykonanie:
- Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce.
- Cebule obierz i pokrój.
- Podsmaż pieczarki i cebulę na oleju. Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotuj jaja na twardo, przekrój na pół i pozostaw w skorupkach.
- Później delikatnie oddziel łyżką skorupkę od jajka.
- Jajka posiekaj na drobno i dodaj do pieczarek.
- Dodaj też posiekany szczypiorek.
- Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
- Farsz przełóż do skorupek.
- Wierzch jajka obtocz w panierce z jajka i bułki tartej.
- Przystąp do smażenia. Smaż tylko wierzchnią stronę jajka z panierką.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Jajka faszerowane pieczarkami na ciepło - aromat tej przystawki rozniesie się po całej kuchni
Jajka faszerowane pieczarkami na ciepło to jeszcze większe urozmaicenie na wielkanocnym stole. Jajeczka z takim farszem znikną w kilka chwil. Ich przygotowanie nie jest, aż tak trudne, jak można by się spodziewać. Oto bardzo prosty przepis na efektowną przystawkę na Wielkanoc:
Jajka faszerowane na ciepło - przepis:
Składniki:
- 5 pieczarek
- 4 jaja
- sól, pieprz
- pół szczypiorku
- bułka tarta
- olej
- masło klarowane do smażenia
- odrobina majonezu
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo. Ostudź i przekrój na pół.
- Oddziel delikatnie jajka od skorupek, tak aby ich nie uszkodzić.
- Przejdź do wykonania farszu.
- Pieczarki umyj i pokrój. Usmaż je na maśle.
- Ściągnij z patelni. Połącz z jajkami, posiekanym szczypiorkiem, przyprawami i majonezem.
- Tak przygotowany farsz przełóż do wnętrza skorupek.
- Wierzch jajek obtocz w bułce tartej.
- Smaż wierzchnią stronę jajek z bułką tartą na patelni.
Jajka faszerowane w panierce z ziołami
Jajka faszerowane w panierce można zrobić na kilka sposobów. Zwłaszcza jeśli chodzi o farsz. W ostatnim przepisie dodajemy więcej składników - będzie aromatycznie i smacznie. Oto sprawdzona receptura:
Składniki:
- 5 jajek
- kilka łyżek masła klarowanego do smażenia
- sól, pieprz, majeranek
- rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki
- bułka tarta i jajko do panierki
- kilka pieczarek
- 2-3 plasterki szynki
- pół cebuli
- kawałek czerwonej papryki
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na pół.
- Oddziel delikatnie jajka od skorupek.
- Posiekaj rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki
- Cebulę obierz i pokrój.
- Paprykę umyj i pokrój.
- Szynkę pokrój w małą kostkę.
- Pieczarki umyj i pokrój.
- Smaż cebulę z pieczarkami, papryką i szynką na maśle klarowanym.
- Pod koniec smażenia dodaj rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki i dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Dodaj posiekane jajka i wymieszaj.
- Napełnij farszem skorupki.
- Namocz wierzch jajek w rozbełtanym jajku i obtocz w bułce tartej.
- Smaż przez chwilę wierzch jajek.
Zobacz też: Potrawy wielkanocne, które można mrozić. Zrób je już teraz, a w święta sobie podziękujesz