Te jajka faszerowane zrobią z ciebie kucharza wysokiego szczebla. Zrób je w ten sposób

Jajka faszerowane na Wielkanoc w każdej formie to świąteczny hit. W okresie świąt Wielkiej Nocy są one naprawdę popularne. Oprócz rewelacyjnego smaku mają bardzo ciekawy wygląd, dzięki czemu będą dekoracyjnym elementem stołu. Wejdź i poznaj przepisy na jajka faszerowane na wyższym poziomie.

Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach - przepis zrobi wrażenie na teściowej

Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach to pyszna przekąska, której nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Te charakterystyczne świąteczne smakołyki są rewelacyjne w smaku. A smakują całkiem inaczej niż zwykłe jajka faszerowane. Jak je zrobić? Poniżej zamieszczamy prosty przepis. 

Jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami - przepis, który zawsze wychodzi:

Składniki:

  • 4 jaja + 1 na panierkę
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula biała
  • olej
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • szczypior

Wykonanie:

  • Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce.
  • Cebule obierz i pokrój.
  • Podsmaż pieczarki i cebulę na oleju. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Ugotuj jaja na twardo, przekrój na pół i pozostaw w skorupkach.
  • Później delikatnie oddziel łyżką skorupkę od jajka.
  • Jajka posiekaj na drobno i dodaj do pieczarek.
  • Dodaj też posiekany szczypiorek.
  • Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
  • Farsz przełóż do skorupek.
  • Wierzch jajka obtocz w panierce z jajka i bułki tartej.
  • Przystąp do smażenia. Smaż tylko wierzchnią stronę jajka z panierką.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka faszerowane pieczarkami na ciepło - aromat tej przystawki rozniesie się po całej kuchni

Jajka faszerowane pieczarkami na ciepło to jeszcze większe urozmaicenie na wielkanocnym stole. Jajeczka z takim farszem znikną w kilka chwil. Ich przygotowanie nie jest, aż tak trudne, jak można by się spodziewać. Oto bardzo prosty przepis na efektowną przystawkę na Wielkanoc:

Jajka faszerowane na ciepło - przepis:

Składniki:

  • 5 pieczarek
  • 4 jaja
  • sól, pieprz
  • pół szczypiorku
  • bułka tarta
  • olej
  • masło klarowane do smażenia
  • odrobina majonezu

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja na twardo. Ostudź i przekrój na pół.
  • Oddziel delikatnie jajka od skorupek, tak aby ich nie uszkodzić.
  • Przejdź do wykonania farszu.
  • Pieczarki umyj i pokrój. Usmaż je na maśle.
  • Ściągnij z patelni. Połącz z jajkami, posiekanym szczypiorkiem, przyprawami i majonezem.
  • Tak przygotowany farsz przełóż do wnętrza skorupek.
  • Wierzch jajek obtocz w bułce tartej.
  • Smaż wierzchnią stronę jajek z bułką tartą na patelni.

Jajka faszerowane w panierce z ziołami

Jajka faszerowane w panierce można zrobić na kilka sposobów. Zwłaszcza jeśli chodzi o farsz. W ostatnim przepisie dodajemy więcej składników - będzie aromatycznie i smacznie. Oto sprawdzona receptura:

Składniki:

  • 5 jajek
  • kilka łyżek masła klarowanego do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek
  • rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki
  • bułka tarta i jajko do panierki
  • kilka pieczarek
  • 2-3 plasterki szynki
  • pół cebuli
  • kawałek czerwonej papryki

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na pół.
  • Oddziel delikatnie jajka od skorupek.
  • Posiekaj rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki
  • Cebulę obierz i pokrój.
  • Paprykę umyj i pokrój.
  • Szynkę pokrój w małą kostkę.
  • Pieczarki umyj i pokrój.
  • Smaż cebulę z pieczarkami, papryką i szynką na maśle klarowanym.
  • Pod koniec smażenia dodaj rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki i dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  • Dodaj posiekane jajka i wymieszaj.
  • Napełnij farszem skorupki.
  • Namocz wierzch jajek w rozbełtanym jajku i obtocz w bułce tartej.
  • Smaż przez chwilę wierzch jajek.

Zobacz też: Potrawy wielkanocne, które można mrozić. Zrób je już teraz, a w święta sobie podziękujesz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.