Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Lubiana przez wszystkich ryba z pewnością podkręci ich smak

Jajka faszerowane z nadzieniem z popularną rybą, którą prawie każdy lubi to jedna z najlepszych przystawek na święta wielkanocne. Co ważne, robi się ją bardzo łatwo i szybko, a wygląda zawsze rewelacyjnie. Podpowiadamy, jak zrobić jajka faszerowane z pysznym nadzieniem na Wielkanoc.

Jajka nadziewane łososiem i chrzanem

Jajka nadziewane łososiem i chrzanem to przystawka, która może Was miło zaskoczyć swoim smakiem. Jeżeli na co dzień nie spożywacie zbyt wielu ryb, to dobry wybór. To świetne urozmaicenie świątecznego menu. Poniżej zamieszczamy prosty przepis na jajka faszerowane z łososiem na Wielkanoc.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym - przepis

Oto prosty przepis na przepyszne świąteczne jajka faszerowane łososiem:

Składniki:

  • 5 jajek
  • 85 g łososia wędzonego
  • pieprz, sól
  • kilka łyżek majonezu
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  • Wyciągnij żółtka i rozgnieć widelcem.
  • Dodaj do nich przyprawy, posiekanego łososia oraz chrzan i wymieszaj.
  • Nadziej białka powstałym farszem.
  • Posiekaj natkę pietruszki i posyp gotowe jajka faszerowane.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka faszerowane łososiem i koperkiem z jogurtem naturalnym

Jajka faszerowane łososiem i koperkiem z dodatkiem jogurtu są nieco delikatniejsze w smaku. Do ich przygotowania będzie nam potrzebna tylko kilka składników. Mimo swojej prostoty farsz będzie doskonały. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 4 jaja
  • 75 g wędzonego łososia
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek jogurtu
  • kilka łyżek majonezu

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności zajmij się gotowaniem jajek na twardo. Miej na uwadze to, że jajka muszą wystygnąć. Dlatego też warto zrobić to nieco wcześniej.
  • Później po wystudzeniu, jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  • Wyciągnij i rozgnieć widelcem żółtka. Będą potrzebne do farszu.
  • Łososia pokrój na drobno i dodaj do żółtek.
  • Koper umyj, posiekaj i dodaj do farszu.
  • Dopraw do smaku i dodaj jogurt i majonez.
  • Wymieszaj składniki.
  • Napełnij farszem białka. 

Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - kolejna jajeczna przystawka na stół wielkanocny

Jajka faszerowane łososiem i ogórkiem to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Jak je zrobić? To bardzo proste - oto banalny przepis, który zawsze wychodzi:

Składniki:

  • 10 jaj
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz, papryka czerwona suszona
  • duży ogórek konserwowy
  • majonez
  • pęczek koperku
  • odrobina jogurtu

Wykonanie:

  • Przystąp do gotowania jajek. Później ostudź je i obierz ze skorupek.
  • Przekrój jajka na pół i wyciągnij żółtka.
  • Rozgnieć żółtka widelcem. Możesz wykorzystać w tym celu blender.
  • Łososia pokrój na drobno.
  • Ogórka pokrój na drobno.
  • Koperek umyj i posiekaj.
  • Połącz wszystkie składniki powyższe składniki (zostaw trochę koperku do dekoracji).
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj odpowiednią ilość majonezu i jogurtu.
  • Wymieszaj wszystko dobrze.
  • Białka wypełnij farszem.
  • Wyrównaj wierzch. Posmaruj majonezem i posyp koperkiem.

Zobacz też: Biała kiełbasa to królowa świąt wielkanocnych. Jeden szczegół może dodać jej mnóstwa walorów smakowych

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.