Takie jajka są sto razy lepsze niż faszerowane, a mało kto robi je na Wielkanoc

Jajka to produkt numer jeden na święta wielkanocne. Niestety nie każdy wie, jak je dobrze przyrządzić. I choć zazwyczaj na święta przygotowujemy jajka faszerowane, to trzeba od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Oto przepis na wyjątkowe jajka na Wielkanoc.

Jak zrobić jajko w koszulce? Podpowiadamy

Jak zrobić jajko w koszulce? Wbrew ogólnemu przekonaniu nie jest to trudne. O czym za chwilę sami się przekonacie. Mało kto wie, że jajko w koszulce, jest zwane inaczej jajkiem poszetowym (poche w języku francuskim oznacza kieszeń). Co ważne, jajko w koszulce gotuje się zawsze bez skorupki na wodzie. Jajko tego typu powinno być ścięte z wierzchu, a w środku płynne. 

Jak ugotować jajko w koszulce? Ile gotować jajko w koszulce? Sprawdzamy

Jak ugotować jajko w koszulce? Zanim przejdziemy do samego przepisu, należy wspomnieć, że jajka muszą być świeże. Ponadto muszą być przez dłuższą chwilę przetrzymane w temperaturze pokojowej. Oto prosty przepis na jajko w koszulce:

  • Wbij jajko do miseczki.
  • Zagotuj litr wody w garnku.
  • Zmniejsz delikatnie temperaturę.
  • Dołóż do wody dwie łyżki octu.
  • Zamieszaj wodę dużą łyżką, tak aby powstał wir.
  • Wlej jajko w środek wiru.
  • Zaprzestań mieszania. Gotuj na małym ogniu przez trzy minuty.
  • Odcedź łyżką cedzakową.
  • Jajko jest gotowe do spożycia.
  • Podawaj na ciepło.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajko w koszulce na chochli - jeszcze łatwiejszy sposób na idealne jajko w koszulce

Jajko w koszulce na chochli to jeszcze prostszy sposób na idealne wykonanie. Jeżeli powyższy sposób wydaje się być dla Was zbyt skomplikowany proponujemy inną alternatywę. Jajko w koszulce można zrobić właśnie na chochli do zupy. Wystarczy zagotować wodę i zmniejszyć ogień. Następnie wbić jajko na chochlę i włożyć delikatnie do wody. Ważne jest to, aby jajko nie wylało się z chochli. Należy gotować jajko mniej więcej trzy minuty, aż do ścięcia się białka.

Jajko w koszulce po benedyktyńsku - przepis krok po kroku

Jajko w koszulce po benedyktyńsku to znakomity pomysł na śniadanie nie tylko w święta wielkanocne. To pełnowartościowy posiłek, w skład którego wchodzi jajko, sos holenderski, boczek, szczypiorek i grzanka. Oto prosty przepis:

Składniki, które są nam potrzebne to:

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja w koszulce.
  • Boczek pokrój i usmaż na patelni.
  • Tosty opiecz w tosterze lub piekarniku.
  • Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  • Przystąp do układania. Ułóż tosty, na nich bekon, a później jajka w koszulce. Całość dopraw solą i pieprzem. Polej sosem holenderskim i posyp posiekanym szczypiorem.

Zobacz też: Ciasto na Wielkanoc o smaku kultowego batona i bardzo stary przepis na mazurka na majonezowym cieście

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.