Jak zrobić jajko w koszulce? Wbrew ogólnemu przekonaniu nie jest to trudne. O czym za chwilę sami się przekonacie. Mało kto wie, że jajko w koszulce, jest zwane inaczej jajkiem poszetowym (poche w języku francuskim oznacza kieszeń). Co ważne, jajko w koszulce gotuje się zawsze bez skorupki na wodzie. Jajko tego typu powinno być ścięte z wierzchu, a w środku płynne.
Jak ugotować jajko w koszulce? Zanim przejdziemy do samego przepisu, należy wspomnieć, że jajka muszą być świeże. Ponadto muszą być przez dłuższą chwilę przetrzymane w temperaturze pokojowej. Oto prosty przepis na jajko w koszulce:
Jajko w koszulce na chochli to jeszcze prostszy sposób na idealne wykonanie. Jeżeli powyższy sposób wydaje się być dla Was zbyt skomplikowany proponujemy inną alternatywę. Jajko w koszulce można zrobić właśnie na chochli do zupy. Wystarczy zagotować wodę i zmniejszyć ogień. Następnie wbić jajko na chochlę i włożyć delikatnie do wody. Ważne jest to, aby jajko nie wylało się z chochli. Należy gotować jajko mniej więcej trzy minuty, aż do ścięcia się białka.
Jajko w koszulce po benedyktyńsku to znakomity pomysł na śniadanie nie tylko w święta wielkanocne. To pełnowartościowy posiłek, w skład którego wchodzi jajko, sos holenderski, boczek, szczypiorek i grzanka. Oto prosty przepis:
Składniki, które są nam potrzebne to:
Wykonanie:
Zobacz też: Ciasto na Wielkanoc o smaku kultowego batona i bardzo stary przepis na mazurka na majonezowym cieście