jaja
-
Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać? Upewnij się, że robisz to dobrze
Gotowane jajka, których nie zjemy, najczęściej trafiają do naszych lodówek. Wydawałoby się, że to właściwy sposób ich przechowywania. Niestety, nie do końca. Wyjaśniamy, co zrobić, by dłużej zachowały świeżość.
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Jajka też gotujemy źle! Dlatego nie da się łatwo obrać. Porada z TikToka wszystko zmienia
Szefowa kuchni Kathleen Ashmore twierdzi, że wie jak gotować wiele jaj jednocześnie i w taki sposób, by móc bez problemu obierać je ze skorupki. Materiał wyświetlono ponad 140 000 razy i zyskał bardzo pozytywny odzew ze strony internautów. Wielu z...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Przepis na jajka sadzone. Zetną się idealnie dzięki jednej ważnej zasadzie
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Nie potrzeba żadnych trików, lifehacków ani specjalnych kuchennych przyborów poza patelnią. Jest za to jedna zasada, o której warto pamietąć. Jaka?
-
Jajka faszerowane tuńczykiem - pomysły na smaczną przystawkę na Wielkanoc, którą zrobisz w kilka minut
Jajka faszerowane tuńczykiem sprawdzą się zarówno na wielkanocnym stole jak i podczas imprezy dla znajomych. Szukasz patentu na prosty i konkretny dodatek do jajek faszerowanych? Sprawdź nasze propozycje.
-
Jajka w koszulkach można zrobić szybko. Nie zabieraj się za nie, jeśli nie masz łyżki octu
Jajka w koszulkach to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych przystawek. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie wymagają wielu składników. Sprawdźcie przepis na to danie i przetestujcie je, jako alternatywę na śniadanie.
-
Jak przyrządzić perfekcyjne jajka? Kucharze dzielą się sprawdzonymi sposobami
Wydaje wam się, że robicie doskonałą jajecznicę i rewelacyjne jajka sadzone? To patrzcie na te porady prosto od mistrzów. Najprostsze dania z jajek mogą smakować jeszcze lepiej.
-
Jajka pękają podczas gotowania? Ten błąd popełnia wiele osób. Czego unikać?
Jajka pękają podczas gotowania? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Na początek sprawdźcie, czy nie popełniacie tego jednego błędu.
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre? Wykonaj bardzo prosty test [TRIK]
Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które mają zamiar przygotować jajecznicę, jajko na miękko, kotlety mielone czy ciasto. Okazuje się, że jest na to szybki sposób. Przyda wam się miska z wodą.
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? Poznaj niezawodne sposoby na soczyste mięso
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
- Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem, cukinią i papryką. Dodaj te przyprawy, by podbić ich smak
- Najlepsze przepisy z truskawkami w roli głównej. Sprawdzą się nie tylko w ciastach
- Kuchenne fakty i mity. Spróbuj pobić 6/10. Najwięcej pomyłek przy 6. pytaniu
- Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
- Makaron z serem białym - przepis na szybkie i smaczne danie na słodko. Ten smak przypomina dzieciństwo
-
Brązowe czy białe? W lodówce czy nie? Do kiedy zjeść? Oto wielkanocny poradnik jajeczny
To jeden z najbardziej podstawowych produktów w większości kuchni. Choć używane są od setek lat, wciąż nie do końca wiemy, czy naprawdę trzeba się z nimi obchodzić... jak z jajkiem. Jak je kupować? Czy myć przed włożeniem do lodówki? Ile można...
-
Jajka trudno się obierają? Wyjaśniamy, dlaczego i jak można tego uniknąć
Dlaczego czasami jajka ugotowane na twardo tak trudno obrać? Mamy dla was wyjaśnienie tego problemu oraz kilka wskazówek, aby obieranie jajek nie było aż tak kłopotliwe.
-
Patent z TikToka na idealne rozbicie jajka na pół zachwycił internautów. Szybko i sprawnie
Do przygotowania niektórych ozdób świątecznych wykorzystuje się skorupki jaj. Potrzebujesz równych połówek? TikToker znalazł genialny sposób, by podzielić je idealnie.
-
Jajka pękają podczas gotowania? Każdy choć raz miał ten problem. Jest trik, który temu zaradzi
Jajka podczas gotowania często pękają. Na szczęście są proste sposoby, by temu zaradzić. Koniecznie wypróbujcie je przed Wielkanocą.
-
Rozbijasz jajko, a tam czerwona plamka? Sprawdzamy, skąd się to bierze i czy takie jajko można jeść
Czym jest czerwona plamka, którą można niekiedy znaleźć w surowym jajku? Czy jedzenie takiego jajka jest bezpieczne? Wyjaśniamy.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
GIS: W jajach z Fermy Drobiu wykryto salmonellę. Zobacz, które partie mają być wycofane
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii jaj produkowanych przez Fermę Drobiu Piotr Gościniak. Powód? Wykrycie pałeczek Salmonella enteritidis.
-
GIS: partie jaj z chowu na wolnym wybiegu wycofane ze sprzedaży. Wykryto bakterie Salmonella Enteritidis
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie odnośnie do jaj firmy GALLUS Sp. z o.o. W jednym z kurników wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Których jaj dotyczy ostrzeżenie i co z nimi zrobić?