jaja
-
Jajka z tym mega farszem to coś, za co pokochają cię bliscy. Wzbogaciliśmy je o soczysty dodatek
Jajka faszerowane to klasyka wśród wielkanocnych przystawek. Są tanie i smakują prawie każdemu - czego chcieć więcej? W artykule znajdziesz kilka inspiracji, które ubogacą świąteczne menu. Przepisy są mega proste, szybkie i ciekawe.
-
Takie jajka faszerowane awokado na Wielkanoc smakują najlepiej mojej babci. Zdradziłam jej ich sekret
Jajka faszerowane awokado to hit ostatnich lat. Mogłoby się wydawać, że takie nadzienie nie współgra ze świętami Wielkiej Nocy. Jednak nic bardziej mylnego. Po skosztowaniu będziecie zdziwieni i nie obejdzie się bez dokładek.
-
Takie jajka są sto razy lepsze niż faszerowane, a mało kto robi je na Wielkanoc
Jajka to produkt numer jeden na święta wielkanocne. Niestety nie każdy wie, jak je dobrze przyrządzić. I choć zazwyczaj na święta przygotowujemy jajka faszerowane, to trzeba od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Oto przepis na wyjątkowe jajka...
-
Czy kolor jajek ma znaczenie? Niby nie, a jednak tak. Wybieraj ten kolor, bo są najzdrowsze
Wiele osób zastanawia się czy kolor skorupek jajek ma znaczenie. Okazuje się, że niby nie, a jednak tak. Kolor skorupki pozwala nam odróżnić najzdrowsze jajka, jednak w przypadku tych, które zazwyczaj kupujemy w sklepie, nie ma to większego...
-
Jajka po mazursku to przepis na wręcz wykwintne śniadanie. Ale w wolny poranek warto zaszaleć
Jajka w każdej propozycji podania są świetne na śniadanie. Doskonale smakują zarówno w formie jajecznicy, jak i na twardo czy na miękko. Jajka po mazursku to jednak całkiem inny wymiar smaku. Jak je przygotować, by zaskoczyć domowników? Podpowiadamy.
-
Nie wyrzucaj jajek, które zostały po świętach. Możesz wykorzystać je na wiele różnych sposobów
Wielkanoc to święta, podczas których królują jajka. Bardzo często zdarza się jednak tak, że się przeliczymy, a później musimy zmagać się z resztkami jedzenia, których nie udało się nam zjeść podczas tych dwóch dni. Co zatem zrobić z ugotowanymi...
-
Śniadanie wielkanocne w luźniejszej odsłonie? Przygotuj jajka po benedyktyńsku, ale pamiętaj o tej zasadzie
Jajka faszerowane lub te na miękko mogą znudzić się każdemu. To pospolite śniadanie, choć pyszne i proste w przygotowaniu warto nieco urozmaicić. Doskonałym pomysłem będą jajka po benedyktyńsku. Przepis sprawdzi się także na Wielkanoc.
-
Czym różnią się jajka "zerówki" od "trójek"? Nie chodzi tylko o etyczny chów kur, ale i o zdrowie
Wybór jajek w sklepie może być trudniejszy, niż nam się zdaje. Oznaczenia, które się na nich znajdują, są jednak bardzo pomocne. Co właściwie oznaczają kody i symbole, które można znaleźć na skorupkach jajek? Które powinniśmy wybrać, jeśli zależy...
-
Nigdy nie wyrzucaj wytłaczanek po jajkach. Możesz dać im drugie, trzecie i czwarte życie
Wytłaczanki po jajkach w wielu domach od razu po przyniesieniu zakupów lądują w koszach na śmieci. To jednak ogromny błąd, którego nie powinniśmy popełniać. Możemy wykorzystać je ponownie - i to nie tylko do przechowywania jajek.
-
Jajka w panierce na Wielkanoc. Nie ukrywamy, że brzmi kosmicznie. Ale i smakuje nieziemsko
Jajka w panierce - przepis na Wielkanoc, obok którego nie da się przejść obojętnie. Brzmi dziwnie, wygląda jeszcze dziwniej, a w rezultacie smakuje rewelacyjnie. Jak przygotować jajka w panierce, by zaskoczyć gości? Podpowiadamy.
- Gotujesz tak wodę na makaron? To błąd. Spowalniasz cały proces
- Bez zagniatania, lepsza od tradycyjnej. Szarlotka ?3 szklanki? jest gwiazdą
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Borowiki wynoszą koszami, a omijają prawdziwy cymes. Jak wygląda krówka?
- Jesienią zrób najlepszą kiszonkę. Sezon na białe warzywo właśnie trwa
- Co słodkiego na niedziele? Wypróbuj ciasto salceson, a nie pożałujesz
- Jak październik to tylko ten obiad. Kup czerwone warzywa i je zmiksuj je
- Pączki dyniowe są lepsze od cynamonek. To prawdziwy hit jesieni
- Owoce cenne jak rubiny, choć zupełnie zapomniane. Zrób z nich konfiturę
- Przepis dostałam kiedyś od babci. Marynowane rydze są naprawdę pyszne
-
Czy trzeba myć jajka? Przesadna higiena czy dbałość o zdrowie? Odpowiedź może zaskoczyć
Kiedy kupujemy produkty prosto od gospodarza, zastanawiamy się, czy trzeba myć jajka. Zdarza się, że są pokryte słomą, czy resztkami odchodów. Nie wygląda to zbyt apetycznie i decydujemy się na ich oczyszczenie. Jednak czy warto? A jeśli tak, to...
-
Wyrzucasz skorupki po jajkach do śmieci? Popełniasz błąd! Mają cudowne działanie
Wyrzucasz skorupki po jajkach do śmieci? Z całą pewnością. Okazuje się jednak, że popełniasz w ten sposób ogromny błąd. Skorupki po jajkach mogą być niezwykle przydatne ze względu na swoje magiczne właściwości. Do czego warto je użyć? Podpowiadamy.
-
Robert Makłowicz lubi na ostro! Zdradził, jak robi jajecznicę. Ten przepis robi furorę w sieci i na talerzu
Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań. Alternatywę dla tej tradycyjnej, smażonej na maśle i podawanej z posiekanym szczypiorkiem, zaprezentował Robert Makłowicz. W swojej wersji kucharz stawia na niecodzienne dodatki.
-
Pasta jajeczna na wypasie. Podrasuj śniadaniową klasykę tymi dodatkami
Pasta jajeczna to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do pieczywa. Trudno się dziwić: smaczna, zdrowa i sycąca rewelacyjnie sprawdza się jako pomysł na śniadanie. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja smarowidła, pokuś się o dodanie kilku...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Użyj metody ze szklanką, a unikniesz kuchennej wpadki
Jajka to jeden z najpopularniejszych kuchennych produktów. Robimy z nich jajecznicę, dodajemy do ciast, zup i panierek. Skoro korzystamy z nich tak często, warto wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić świeżość tego produktu.
-
Jajka sadzone na śmietanie zamiast oleju. Gwarantujemy, że zachwycisz się przepisem Ewy Wachowicz
Jaka sadzone na śmietanie zamiast oleju to przepis dość nietypowy. Jednak wiele osób, które zdecydowało się spróbować takiego połączenia, zachwycało się smakiem. Jak zatem przygotować jajka sadzone z przepisu Ewy Wachowicz? Podpowiadamy.
-
Jak zrobić omlet? Ten sposób sprawi, że będzie wyjątkowo puszysty. Wypróbuj go na słono i na słodko
Jak zrobić omlet? To nic trudnego. Co więcej, to niezwykle proste i błyskawiczne w wykonaniu danie, które zrobisz w nie więcej niż kilka minut. Oto sposób przygotowania krok po kroku.
-
Jak smażyć jajko sadzone, żeby wyszło idealne? Proste sztuczki, które ci pomogą
Jeśli jesteście miłośnikami jajek sadzonych, ale żółtka nie wychodzą wam takie, jak powinny być, to dobrze trafiliście. Przedstawiamy prostą sztuczki na idealne jajka sadzone. Po przeczytaniu nigdy nie wrócicie do starych nawyków.
-
Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać? Upewnij się, że robisz to dobrze
Gotowane jajka, których nie zjemy, najczęściej trafiają do naszych lodówek. Wydawałoby się, że to właściwy sposób ich przechowywania. Niestety, nie do końca. Wyjaśniamy, co zrobić, by dłużej zachowały świeżość.
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Jajka też gotujemy źle! Dlatego nie da się łatwo obrać. Porada z TikToka wszystko zmienia
Szefowa kuchni Kathleen Ashmore twierdzi, że wie jak gotować wiele jaj jednocześnie i w taki sposób, by móc bez problemu obierać je ze skorupki. Materiał wyświetlono ponad 140 000 razy i zyskał bardzo pozytywny odzew ze strony internautów. Wielu z...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Przepis na jajka sadzone. Zetną się idealnie dzięki jednej ważnej zasadzie
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Nie potrzeba żadnych trików, lifehacków ani specjalnych kuchennych przyborów poza patelnią. Jest za to jedna zasada, o której warto pamietąć. Jaka?
-
Jajka faszerowane tuńczykiem - pomysły na smaczną przystawkę na Wielkanoc, którą zrobisz w kilka minut
Jajka faszerowane tuńczykiem sprawdzą się zarówno na wielkanocnym stole jak i podczas imprezy dla znajomych. Szukasz patentu na prosty i konkretny dodatek do jajek faszerowanych? Sprawdź nasze propozycje.
-
Jajka w koszulkach można zrobić szybko. Nie zabieraj się za nie, jeśli nie masz łyżki octu
Jajka w koszulkach to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych przystawek. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie wymagają wielu składników. Sprawdźcie przepis na to danie i przetestujcie je, jako alternatywę na śniadanie.
-
Jak przyrządzić perfekcyjne jajka? Kucharze dzielą się sprawdzonymi sposobami
Wydaje wam się, że robicie doskonałą jajecznicę i rewelacyjne jajka sadzone? To patrzcie na te porady prosto od mistrzów. Najprostsze dania z jajek mogą smakować jeszcze lepiej.
-
Jajka pękają podczas gotowania? Ten błąd popełnia wiele osób. Czego unikać?
Jajka pękają podczas gotowania? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Na początek sprawdźcie, czy nie popełniacie tego jednego błędu.
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre? Wykonaj bardzo prosty test [TRIK]
Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które mają zamiar przygotować jajecznicę, jajko na miękko, kotlety mielone czy ciasto. Okazuje się, że jest na to szybki sposób. Przyda wam się miska z wodą.
-
Brązowe czy białe? W lodówce czy nie? Do kiedy zjeść? Oto wielkanocny poradnik jajeczny
To jeden z najbardziej podstawowych produktów w większości kuchni. Choć używane są od setek lat, wciąż nie do końca wiemy, czy naprawdę trzeba się z nimi obchodzić... jak z jajkiem. Jak je kupować? Czy myć przed włożeniem do lodówki? Ile można...
-
Jajka trudno się obierają? Wyjaśniamy, dlaczego i jak można tego uniknąć
Dlaczego czasami jajka ugotowane na twardo tak trudno obrać? Mamy dla was wyjaśnienie tego problemu oraz kilka wskazówek, aby obieranie jajek nie było aż tak kłopotliwe.
-
Patent z TikToka na idealne rozbicie jajka na pół zachwycił internautów. Szybko i sprawnie
Do przygotowania niektórych ozdób świątecznych wykorzystuje się skorupki jaj. Potrzebujesz równych połówek? TikToker znalazł genialny sposób, by podzielić je idealnie.
-
Jajka pękają podczas gotowania? Każdy choć raz miał ten problem. Jest trik, który temu zaradzi
Jajka podczas gotowania często pękają. Na szczęście są proste sposoby, by temu zaradzić. Koniecznie je wypróbujcie.
-
Rozbijasz jajko, a tam czerwona plamka? Sprawdzamy, skąd się to bierze i czy takie jajko można jeść
Czym jest czerwona plamka, którą można niekiedy znaleźć w surowym jajku? Czy jedzenie takiego jajka jest bezpieczne? Wyjaśniamy.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
GIS: W jajach z Fermy Drobiu wykryto salmonellę. Zobacz, które partie mają być wycofane
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii jaj produkowanych przez Fermę Drobiu Piotr Gościniak. Powód? Wykrycie pałeczek Salmonella enteritidis.
-
GIS: partie jaj z chowu na wolnym wybiegu wycofane ze sprzedaży. Wykryto bakterie Salmonella Enteritidis
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie odnośnie do jaj firmy GALLUS Sp. z o.o. W jednym z kurników wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Których jaj dotyczy ostrzeżenie i co z nimi zrobić?