Jajka są jednym z najlepszych źródeł białka. Ponadto znajdziemy w nich witaminę A, B, D, E, K, żelazo, fosfor i cynk, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Warto więc włączyć je do swojej diety. Świetnie smakują w różnych formach podania, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
W przypadku jajek, które kupujemy w sklepach, kolor skorupek nie ma większego znaczenia. Nieważne, czy jajko jest białe, lekko beżowe czy ma ciemniejszą brązową skorupę. Jej barwa zależy po prostu od rasy kury. Nie ma więc większego znaczenia, czy kupimy jajko od kury rasy Rhode Island Red czy Plymouth Rock, które są brązowe, czy jajka białe od kur rasy Leghorn.
Jest jednak jeden wyjątek dotyczący barwy skorupki. Jajka z niebieską lub zieloną skorupką pochodzące od takich kur jak kura zielononóżka kuropatwiana, Araucana, Amerykańska Wyandotte lub Easter Egger, będą o wiele zdrowsze od brązowych i białek jajek, które z łatwością kupimy w każdym sklepie. W tym przypadku barwa skorupki ma więc znaczenie.
Katarzyna Gawrońska, dyrektorka Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w rozmowie z Hapsem przyznała, że kolor żółtka może nam wiele powiedzieć.
Barwa żółtka zależy od naturalnych substancji z grupy karotenoidów. Kury mające dostęp do wybiegu pozyskują je w dużej ilości, między innymi poprzez spożywanie roślinności porastającej jego teren. Kurom w systemie ściółkowym czy klatkowym naturalne barwniki dostarczane są poprzez dodawanie odpowiednich komponentów do paszy, np. suszu lucerny albo wyciąg z cytrusów, papryki czy nagietka
- wyjaśniła.
Dodała jednak, że barwa żółtka nie ma wpływu na wartość odżywczą czy właściwości zdrowotne.