Ziemniaki z piekarnika nie muszą być rozlazłe. Grunt, to dobra metoda. I oto ona

Ziemniaki z piekarnika mogą być naprawdę smaczne. Zapomnijcie o miękkich, wręcz rozlazłych domowych frytkach. Z tym przepisem już zawsze będą pyszne i chrupiące.

Ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Choć wydaje się to proste, to wiele osób ma problem z przygotowaniem idealnych domowych frytek czy chrupiących ziemniaczków. Nie wystarczy ich obrać, pokroić i wstawić do piekarnika. Choć sposób na idealnie ziemniaki wydaje się równie prosty. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Ziemniaki z piekarnika - najlepszy przepis. Będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz 

Przygotowanie idealnych ziemniaków w piekarniku jest proste, jednak trzeba mieć na to odpowiedni sposób. Ten trik sprawdza mi się za każdym razem. Ziemniaki z piekarnika będą chrupiące i o wiele lepsze niż frytki ze sklepu. A na dodatek zaoszczędzimy trochę pieniędzy.  

Aby ziemniaki z piekarnika były jak najlepsze, nie warto oszczędzać na przyprawach. Nie możemy jednak przesadzić z ich ilością, by ziemniaki nie stały się gorzkie. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • 6 łyżek oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • sól i pieprz. 

Ziemniaki pieczone bez gotowania. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, jeśli zamierzamy zostawić skórkę. Jeśli nie - obieramy je w całości.  
  2. Ziemniaki kroimy w łódeczki, układamy w misce i moczymy w lodowatej wodzie przez około 15-20 minut. Można dodać do miski kostki lodu. Po tym czasie ziemniaki należy dokładnie osuszyć, najlepiej czystą ściereczką. Dzięki temu marynata lepiej oblepi ziemniaki i nie rozcieńczy się od ilości wody pozostałej na ziemniakach.    
  3. Zabieramy się za marynatę. Do osobnej miseczki wlewamy olej i dodajemy wszystkie przyprawy. Dodajemy również skrobię ziemniaczaną, która odpowiada za to, by ziemniaki były chrupiące. Nacieramy ziemniaki marynatą. 
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza, a gotowe warzywa w marynacie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut. Podajemy na gorąco z ulubionym sosem.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.