bakterie
-
To najbrudniejsze miejsca i przedmioty w kuchni. Na nich jest najwięcej zarazków
Utrzymanie w kuchni nieskazitelnej czystości jest niemożliwe. Przygotowujemy tam posiłki, więc nie ma opcji, żeby nam coś nie upadło, nie kapnęło, nie rozsypało się. To także miejsce, w którym trzymamy kosze na śmieci. Siłą rzeczy kuchnia pełna je...
-
Czy myć kurczaka przed gotowaniem? Eksperci są zgodni, ale wiele osób nadal popełnia błąd
Wiele osób przed przygotowaniem posiłku wkłada pod kran wszystkie składniki, w tym mięso. Chcą w ten sposób pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Inni wychodzą z założenia, że nie ma sensu myć mięsa, które i tak zostanie poddane...
-
W mięsie stosowanym w popularnej sieciówce wykryto salmonellę. "Takie zdarzenie miało miejsce pierwszy raz"
W jednej z lubelskich restauracji doszło do szeregu zatruć. Jak się okazało, przyczyną było mięso wołowe zakażone salmonellą. Poszkodowani są zarówno goście, jak i jeden z kucharzy. Sprawę zbadała także Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna...
-
Czy trzeba myć jajka? Przesadna higiena czy dbałość o zdrowie? Odpowiedź może zaskoczyć
Kiedy kupujemy produkty prosto od gospodarza, zastanawiamy się, czy trzeba myć jajka. Zdarza się, że są pokryte słomą, czy resztkami odchodów. Nie wygląda to zbyt apetycznie i decydujemy się na ich oczyszczenie. Jednak czy warto? A jeśli tak, to...
-
Kuchenne gąbki to siedlisko niebezpiecznych bakterii. Jest alternatywa dla bardziej higienicznego czyszczenia
Zdaniem ekspertów z norweskiego instytutu badań żywności gąbki kuchenne zawierają więcej bakterii, niż jest wszystkich ludzi na naszej planecie. Wiele z nich może okazać się niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jest jednak rozwiązanie tego...
-
Zasada pięciu sekund - czy rzeczywiście powinniśmy się do niej stosować? Naukowcy odpowiadają
Zasada pięciu sekund od wielu lat krąży po internecie - ale czy powinniśmy się do niej stosować? To teoria, według której można zjeść to, co upadło na podłogę, pod warunkiem że nie leżało dłużej niż pięć sekund. Naukowcy postanowili raz na zawsze...
-
Apel ekspertów: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie
Pośród domowych kucharzy są zarówno ci, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką, jak i ci, którzy tego nie robią. Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała oficjalne stanowisko w tej sprawie - kurczaka nie...
-
Mycie kurczaka pod kranem bywa bardzo niebezpieczne. Może skończyć się w szpitalu!
Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu mył surowego kurczaka czy inny rodzaj mięsa. Okazuje się, że ta niewinna czynność może nieść za sobą fatalne skutki.
-
Wycieranie brudnych rąk ścierką, dodawanie soli palcami. Naukowcy zbadali, jakie błędy popełniamy w kuchni
Obecnie nikomu nie trzeba przypominać, by regularnie myć ręce i nie dotykać nimi oczu i ust. Pandemia mocno nas na to uwrażliwiła. O higienę powinniśmy jednak dbać w o wiele szerszym zakresie - na przykład w kuchni. Naukowcy sprawdzili, jakie błęd...
-
Bąblowiec, Salmonella, E. coli - jak się ustrzec przed zakażeniem? Czy mycie, mrożenie i gotowanie wystarczą? Ekspert wyjaśnia
Pewnie nieraz słyszałeś, że nie zachorujesz na bąblowicę, jeśli najpierw umyjesz jagody pod bieżącą wodą. Albo że salmonelli z jajek pozbędziesz się za pomocą wrzątku. Czy to prawda? Zapytaliśmy eksperta.
-
Dubajska czekolada to mało - oto dubajski pączek. Wart swojej ceny?
-
Są miękkie jak puch i bez drożdży. Rodzina zapomni o tradycyjnych
-
Masło za mniej? Teraz to możliwe. W 3 sklepach dają gratisowe kostki
-
Lżejszy, ale równie pyszny. Deser z dzieciństwa zjesz bez wyrzutów
-
Zawsze dodaję do ciasta na pączki. Wychodzą wilgotne i miękkie
- Pączki u Gessler znów podrożały, ale to faworki są królami drożyzny. Cena jak za kolację w knajpie
- Cukierki jak kawusie. 4 składniki i "próba kulki" to klucz do sukcesu
- Gołąbki - przepis, który nigdy nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1
- Pizzeria z Pabianic robi najlepszą pizzę neapolitańską na świecie. Wygrała prestiżowy konkurs
- Zapomniany hit sprzed lat wraca na stoły. Tania, szybka i sycąca zupa
-
Co się dzieje, kiedy mucha usiądzie na jedzeniu? Wyjaśniamy
Gdy na jedzeniu usiądzie mucha, zwykle zganiamy ją i jemy dalej bez namysłu. Może jednak warto się na chwilę zatrzymać i zastanowić, bo ich obecność może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Dlaczego muchy, które dotknęły jedzenia, mogą być...
-
Skontrolowano lodziarnie w Szczecinie: w co czwartej próbce były bakterie
Lody to przysmak, który latem jemy szczególnie często. Kupując je, nie mamy pewności, że nam nie zaszkodzą. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego postanowili skontrolować lodziarnie w Szczecinie i okolicach. Okazało się,...
-
Naukowcy ostrzegają. Ścierki kuchenne to siedlisko bakterii, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe
Naukowcy wykazali, że nasze kuchenne ściereczki z materiału mogą być siedliskiem bakterii, powodujących zatrucia pokarmowe. Najgorzej jest w domach, w których mieszkają duże rodziny i w tych, w których je się mięso.
-
Zatrucie pokarmowe na wakacjach - na te dania uważaj. Nie tylko tatar i ciasta z kremem są ryzykowne
Salmonella, jad kiełbasiany, Escherichia coli, a nawet rotawirusy mogą się czaić w daniach, które zamawiamy na wakacjach. Czego unikać, by zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? I jak sobie pomóc, jeśli do niego dojdzie?
-
Popękane deski, odbarwione noże... Podpowiadamy, jak dbać o przybory kuchenne, by były czyste i bezpieczne
O ile wielu domowych kucharzy uwielbia gotować, mało kogo ekscytuje perspektywa zmywania naczyń i przyborów kuchennych. Jednak jest to nieunikniony obowiązek, bo mogą być one siedliskiem bakterii. Jak myć przybory kuchenne, by były higieniczne i...