bakterie
-
Apel ekspertów: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie
Pośród domowych kucharzy są zarówno ci, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką, jak i ci, którzy tego nie robią. Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała oficjalne stanowisko w tej sprawie - kurczaka nie...
-
Mycie kurczaka pod kranem bywa bardzo niebezpieczne. Może skończyć się w szpitalu!
Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu mył surowego kurczaka czy inny rodzaj mięsa. Okazuje się, że ta niewinna czynność może nieść za sobą fatalne skutki.
-
Wycieranie brudnych rąk ścierką, dodawanie soli palcami. Naukowcy zbadali, jakie błędy popełniamy w kuchni
Obecnie nikomu nie trzeba przypominać, by regularnie myć ręce i nie dotykać nimi oczu i ust. Pandemia mocno nas na to uwrażliwiła. O higienę powinniśmy jednak dbać w o wiele szerszym zakresie - na przykład w kuchni. Naukowcy sprawdzili, jakie błęd...
-
Bąblowiec, Salmonella, E. coli - jak się ustrzec przed zakażeniem? Czy mycie, mrożenie i gotowanie wystarczą? Ekspert wyjaśnia
Pewnie nieraz słyszałeś, że nie zachorujesz na bąblowicę, jeśli najpierw umyjesz jagody pod bieżącą wodą. Albo że salmonelli z jajek pozbędziesz się za pomocą wrzątku. Czy to prawda? Zapytaliśmy eksperta.
-
Co się dzieje, kiedy mucha usiądzie na jedzeniu? Wyjaśniamy
Gdy na jedzeniu usiądzie mucha, zwykle zganiamy ją i jemy dalej bez namysłu. Może jednak warto się na chwilę zatrzymać i zastanowić, bo ich obecność może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Dlaczego muchy, które dotknęły jedzenia, mogą być...
-
Skontrolowano lodziarnie w Szczecinie: w co czwartej próbce były bakterie
Lody to przysmak, który latem jemy szczególnie często. Kupując je, nie mamy pewności, że nam nie zaszkodzą. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego postanowili skontrolować lodziarnie w Szczecinie i okolicach. Okazało się,...
-
Naukowcy ostrzegają. Ścierki kuchenne to siedlisko bakterii, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe
Naukowcy wykazali, że nasze kuchenne ściereczki z materiału mogą być siedliskiem bakterii, powodujących zatrucia pokarmowe. Najgorzej jest w domach, w których mieszkają duże rodziny i w tych, w których je się mięso.
-
Zatrucie pokarmowe na wakacjach - na te dania uważaj. Nie tylko tatar i ciasta z kremem są ryzykowne
Salmonella, jad kiełbasiany, Escherichia coli, a nawet rotawirusy mogą się czaić w daniach, które zamawiamy na wakacjach. Czego unikać, by zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? I jak sobie pomóc, jeśli do niego dojdzie?
-
Popękane deski, odbarwione noże... Podpowiadamy, jak dbać o przybory kuchenne, by były czyste i bezpieczne
O ile wielu domowych kucharzy uwielbia gotować, mało kogo ekscytuje perspektywa zmywania naczyń i przyborów kuchennych. Jednak jest to nieunikniony obowiązek, bo mogą być one siedliskiem bakterii. Jak myć przybory kuchenne, by były higieniczne i...