Wiele osób dokładnie myje składniki posiłku przed rozpoczęciem jego przygotowywania. Brzmi to logicznie, bo szczególnie warzywa czy mięsa są narażone na obecność bakterii. Jednak o ile oczyszczanie warzyw i owoców jest jak najbardziej wskazane, o tyle nie zaleca się mycia mięs, a szczególnie kurczaków. Dlaczego?
Amerykańska agencja rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), opublikowała niedawno tweeta, w którym tłumaczy swoje stanowisko.
Nie myjcie surowego kurczaka! Mycie powoduje roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty spożywcze i przybory kuchenne.
Na powierzchni kurczaka mogą znajdować się różne niebezpieczne dla ludzkiego organizmu bakterie, między innymi Campylobacter jejuni, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej. Zatrucie nimi może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, dlatego to bardzo ważne, by zachować szczególną ostrożność w kuchni. Dodatkowo bakterie dość mocno przyczepiają się do struktury mięsa, dlatego zwykłe opłukanie wodą i potarcie dłońmi może nie wystarczyć. Z tych powodów nie powinno się też myć innych surowych mięs czy jajek. Najlepiej zadbać o porządną obróbkę termiczną tych produktów, gdyż wysoka temperatura zabija bakterie. Jeśli chodzi o jajka, dobrze jest je po prostu wyparzyć. Należy jednak uważać, by woda nie rozchlapywała się poza naczynie.
CDC przedstawiła kilka wskazówek, jak przygotowywać posiłki w bezpiecznych warunkach. Oto kilka z nich:
Zobacz również:
Zaniedbana lodówka to siedlisko bakterii. Podpowiadamy, czym i jak często ją myć
Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość