Filet z kurczaka - jak go przyrządzić?
Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Jest dosyć tani, łatwo dostępny, a jego obróbka nie wymaga dużo pracy ani czasu. Zwykle przyrządza się z niego panierowane kotlety, roladki z warzywami i dodaje do sałatek albo różnego rodzaju potrawek z patelni, na przykład kurczaka po tajsku. Nie brakuje jednak osób, które unikają przygotowania filetu z piersi kurczaka w całości. A szkoda, bo dobrze zrobiony jest naprawdę świetnym daniem. W idealnym świecie powinien być przysmażony z zewnątrz i soczysty w środku, w rzeczywistości często jest przesuszony przez zbyt długie smażenie lub wręcz surowy. Oto kilka wskazówek, jak przyrządzić to danie, by zachwycić wszystkie żołądki.
Idealnie soczysty filet z kurczaka - składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka curry, słodkiej papryki lub innej ulubionej przyprawy
- szczypta papryki chilli
- sól, pieprz
Idealnie soczysty filet z kurczaka - krok po kroku:
- Pierś oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek.
- W miseczce mieszamy olej z przyprawami. Powstałą mieszanką nacieramy mięso, po czym pod przykryciem odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Kurczak szybko wchłania przyprawy, jednak gruby kawałek potrzebuje trochę czasu. Najlepiej, jeśli damy mu kilka godzin.
- Dobrze jest wyciągnąć mięso z lodówki kilkanaście minut przed obróbką termiczną, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu, będzie się równomiernie smażyć.
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Nie wlewamy żadnego tłuszczu, bo mięso było marynowane w oleju.
- Na mocno rozgrzanej patelni układamy pierś. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Uwaga, bo może pryskać.
- Następnie przekładamy kurczaka na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty.
- Gdy pierś będzie prawie całkowicie usmażona (obie strony będą przysmażone, a pomiędzy nimi pojawi się wąska obwódka surowego mięsa), przykrywamy patelnię pokrywką i wyłączamy gaz.
- Mięso pozostawiamy na patelni przez 6-8 minut.
- Po tym czasie przekładamy pierś na talerz lub deskę do krojenia i pozwalamy jej "odpocząć" przez kilka minut. Dzięki temu wchłonie soki.
- Następnie możemy ułożyć obok porcję surówki i ziemniaków albo pokroić w plastry i zaserwować ją na sałatce.
Soczysty filet z kurczaka
Należy pamiętać, że czas marynowania i smażenia mięsa zależy od wielkości zakupionej piersi. Warto więc obserwować to, jak zachowuje się na patelni. Dodatkowo nie wolno dociskać jej do patelni. Spowoduje to bowiem wypłynięcie soków, a w efekcie mięso będzie bardziej suche. Kluczem idealnej obróbki jest czas spędzony pod przykryciem. Pozwoli on wnętrzu kurczaka "dojść", ale się nie przesuszyć, a dzięki szczelnemu przykryciu zachowa soczystość. Filet przygotowywany takim sposobem z pewnością na stałe zagości w waszych kuchniach. Zresztą, przekonajcie się sami.
Zobacz również:
Sekretne kroki do idealnej panierki? Solanka i podwójne panierowanie to nie wszystko
Jak przygotować marynatę do kurczaka? 3 sposoby
Najlepszy kurczak panierowany w krakersach pod Ligę Mistrzów