salmonella
-
Czy myć kurczaka przed gotowaniem? Eksperci są zgodni, ale wiele osób nadal popełnia błąd
Wiele osób przed przygotowaniem posiłku wkłada pod kran wszystkie składniki, w tym mięso. Chcą w ten sposób pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Inni wychodzą z założenia, że nie ma sensu myć mięsa, które i tak zostanie poddane...
-
Jak pozbyć się salmonelli z jajek? Skuteczność tego sprytnego sposobu potwierdza samo WHO
Kupując jajka w sklepie, nigdy nie można mieć pewności, czy aby na pewno pochodzą one z dobrego i sprawdzonego źródła. Niestety niekiedy na skorupkach mogą znajdować się bakterie salmonelli, którymi łatwo się zakazić, szczególnie jeśli jajka...
-
Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie
Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej...
-
W mięsie stosowanym w popularnej sieciówce wykryto salmonellę. "Takie zdarzenie miało miejsce pierwszy raz"
W jednej z lubelskich restauracji doszło do szeregu zatruć. Jak się okazało, przyczyną było mięso wołowe zakażone salmonellą. Poszkodowani są zarówno goście, jak i jeden z kucharzy. Sprawę zbadała także Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna...
-
Dlaczego warto parzyć jajka przed wbiciem do ciasta? Pomijanie tej czynności może skończyć się w szpitalu
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez jajek. Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy będziemy używać ich na potęgę, dlatego dziś podpowiemy, dlaczego warto sparzyć jajka, zanim wbije się je do ciasta lub zacznie kręcić się z nich majonez....
-
Zasada pięciu sekund - czy rzeczywiście powinniśmy się do niej stosować? Naukowcy odpowiadają
Zasada pięciu sekund od wielu lat krąży po internecie - ale czy powinniśmy się do niej stosować? To teoria, według której można zjeść to, co upadło na podłogę, pod warunkiem że nie leżało dłużej niż pięć sekund. Naukowcy postanowili raz na zawsze...
-
GIS ostrzega przed salmonellą w roladkach z kurczaka. Produkt został wycofany z Biedronki
W partii roladek devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym wykryta została salmonella. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował na swojej stronie ostrzeżenie, a Biedronka poinformowała o wycofaniu partii produktu ze sklepów.
-
Apel ekspertów: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie
Pośród domowych kucharzy są zarówno ci, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką, jak i ci, którzy tego nie robią. Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała oficjalne stanowisko w tej sprawie - kurczaka nie...
-
Salmonella w kurczaku z popularnej sieciówki. Masz go w domu? Lepiej się go pozbądź
Sanepid wystosował ostrzeżenie odnośnie do kurczaka, którego możemy kupić w jednej z wiodących sieciówek. W mięsie wykryto pałeczki Salmonelli.
-
Lubicie chałwę? Sanepid ostrzega: jeśli tę partię macie w domu, lepiej ją wyrzućcie
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego wystosowali ostrzeżenie, które dotyczy chałwy. Trefny produkt pochodzi od tureckiego dostawcy i można ją dostać w polskich sklepach. Dlaczego powinniśmy się jej pozbyć?
-
Od lat podaję je na Andrzejki. Wszyscy pytają o przepis, bo są tak pyszne
-
Tego świątecznego makowca na tle innych wypieków wyróżnia dosłownie wszystko
-
Poznaj właściwości zamknięte w "szklanych ampułkach". Wzmocnisz odporność i nie tylkoMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz
-
Soczysty schab pieczony na święta Bożego Narodzenia nie ma sobie równych. Jak go zrobić?
- Sałatka z tym makaronem zachwyci rodzinę. Każdy zechce dokładkę
- Oto prosty przepis na kutię stworzony z myślą o smacznej Wigilii. Najważniejsze są dobre proporcje
- Frytki belgijskie różnią się od tych tradycyjnych. Sprawdź, dlaczego smakosze frytek tak je uwielbiają
- To najlepsza przekąska na Andrzejki. Połóż ją na stole, a wszyscy się rzucą
- Farsz na pierogi wigilijne robię trochę inaczej. Szwagierka się obraziła, bo są lepsze niż jej
-
Masz te jajka w domu? Lepiej się ich pozbądź. Sanepid ostrzega przed salmonellą
Inspektorzy Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży partii jajek. Na skorupkach wykryto pałeczki Salmonelli. Którego dokładnie produktu dotyczy ostrzeżenie?
-
Sanepid ostrzega: masz w domu ten sezam? Lepiej się go pozbądź
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wykryciu bakterii w partii sezamu. Produkt można kupić w wielu sklepach.
-
Sanepid wydał ostrzeżenie. W przyprawie wykryto obecność Salmonelli
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowali informację o wycofaniu ze sprzedaży partii kurkumy. W badanej próbce wykryto szkodliwe bakterie.
-
Na jajkach wykryto salmonellę. Sanepid wycofuje produkt ze sprzedaży
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii jaj. Których produktów dotyczy decyzja?
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
W jaki sposób rozbijacie jajko? Jeżeli uderzacie skorupką o brzeg naczynia, to przekonamy was, by tego nie robić. Sprawdźcie, jak najlepiej rozbijać jajko
-
Ostrzeżenie GIS: W partii masła wykryto bakterie Salmonella
Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wykryciu pałeczek Salmonelli w partii masła. Produkt wycofano ze sprzedaży.
-
Zatrucie pokarmowe na wakacjach - na te dania uważaj. Nie tylko tatar i ciasta z kremem są ryzykowne
Salmonella, jad kiełbasiany, Escherichia coli, a nawet rotawirusy mogą się czaić w daniach, które zamawiamy na wakacjach. Czego unikać, by zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? I jak sobie pomóc, jeśli do niego dojdzie?