Ostrzeżenie GIS: W partii masła wykryto bakterie Salmonella

Eksperci z Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali o wykryciu pałeczek Salmonelli w partii masła. Produkt wycofano ze sprzedaży.

Salmonella w partii masła

Na stronie GIS-u pojawiła się informacja na temat wycofania Masła Extra firmy Lumiko. W jednej z partii wykryto pałeczki Salmonelli. Poniżej szczegółowe dane dotyczące produktu.

  • Produkt: Masło Extra Lumiko, 200 g
  • Najlepiej spożyć przed/ Nr partii: 17.11.2020  051 13:06
  • Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

Oświadczenie producenta

Przedstawiciele firmy Lumiko odnieśli się do sytuacji w oficjalnym oświadczeniu, które widnieje na stronie GIS-u:

Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje.

Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono.

Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy.

Co zrobić z kupionym produktem?

Producent nie informuje o możliwości zwrotu masła z trefnej partii. Eksperci GIS zalecają, by produktu nie spożywać, a jeśli się to już stało, należy monitorować stan zdrowia i - w razie koneiczności - skonsultować się z lekarzem. Objawy, które mogą świadczyć o zakażeniu bakterią Salmonella to m.in. wymioty, biegunka, ból brzucha i głowy. Więcej o tym w artykule poniżej:

Zobacz wideo Jedna dynia, obiad z dwóch dań - idealny na jesień
Więcej o:
Copyright © Agora SA