kebab

Więcej o:

kebab

  • Köfte kebab

    Podajemy proporcje na cztery kotleciki, czyli obiadową porcję dla jednej osoby: Kebab: 250 dag mielonej baraniny, 2 łyżki stołowe drobno startego sera gouda, zmiażdżony mały ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu

  • Najdroższe jedzenie świata

    czarnych trufli, prażoną cebulą i ręcznie robionym ketchupem. Cena: 69 dolarów, czyli prawie 230 zł za sztukę. Kebab jest w Polsce tak popularny, że niektórzy nazywają go żartobliwie naszym czołowym daniem narodowym. Budki z kebabami można znaleźć w każdym, nawet najmniejszym mieście. Na pewno

  • Byłam w łaźni tureckiej

    . Ale przecież w Turcji nie można sobie odmówić wodnej fajki, kebabu i łaźni. - Byłaś naprawę brudna - kwituje ten od myjki. - Widzimy się za tydzień?

  • Shoarma - co to za danie? Jak je przygotować?

    Shoarma ? co to jest? Shoarma wywodzi się z kuchni arabskiej. W tradycyjnym przepisie mięso używane do jej przygotowania jest baranie lub jagnięce, a odkrawane jest ono z rożna, podobnie jak podczas przyrządzania tureckiego kebabu. Shoarma (lub szawarma) jest bowiem arabskim odpowiednikiem kebabu