Kebab to szybki posiłek, po który sięgamy, gdy nie mamy za wiele czasu. Można go schwytać w prawie każdej knajpie, a w zależności od miejsca, różni się sposobem podania. Na mieście można znaleźć lepsze lub gorsze w smaku kebaby, ale ten w domowej wersji zawsze wychodzi wyśmienity. Wystarczy go zapiec i gotowe.
Fot. Shutterstock, irina2511
REKLAMA
REKLAMA
Kebaby można znaleźć w prawie każdej restauracji i barze. Pomimo że może się wydawać, że są proste w wykonaniu, bardzo łatwo je zepsuć. Wystarczy dodać niezbyt świeże dodatki, lub wrzucić za dużo mokrych składników, które sprawiają, że bułka będzie niesmaczna. W zależności od miejsca, w którym się stołujemy, kebaby są mniej lub bardziej smaczne. Jednak ten, który wykonamy samodzielnie zawsze będzie pyszny. By zrobić wyjątkowego kebaba, warto wykorzystać ten przepis. Farsz z kurczaka i warzyw wypełnia miękkie i elastyczne ciasto.
REKLAMA
Zobacz wideo Tureckie chlebki z kurczakiem
Przepis na pierożki kebabowe
Składniki na ciasto
800 g mąki pszennej,
jajko,
15 g suchych drożdży,
450 ml ciepłej wody,
45 ml oliwy,
łyżeczka cukru
łyżeczka soli.
Składniki na farsz
500 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
papryka czerwona,
pół puszki kukurydzy,
500 g piersi z kurczaka,
200 sera żółtego,
4 łyżki ketchupu,
2 łyżki majonezu,
łyżka przyprawy gyros,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz.
Składniki dodatkowe
jajko,
sezam.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmij się ciastem. Do miseczki wsyp drożdże, cukier, wodę i dokładnie wymieszaj. Mieszankę odstaw na około 15 minut.
Mąkę przesiej przez sitko do większej miski, dodaj jajko, oliwę, sól i rozczyn drożdżowy. Całość wyrób do powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około godzinę.
W tym czasie przygotuj farsz. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę, umieść ją w misce. Kurczaka obsyp przyprawą do gyros, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wysmaż na niej mięso.
Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plasterki, cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Warzywa podsmażaj razem na patelni, na której wcześniej smażone było mięso.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Dorzuć ją do warzyw na patelni i smaż przez kilka minut.
Mięso i wysmażone warzywa przenieś do miski i wymieszaj. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek, kukurydzę i starty na dużych oczkach żółty ser. Wlej również ketchup i majonez i ponownie przemieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, większym naczyniem wytnij w nim kółka. Na samym środku ułóż przygotowany farsz. Wszystko zlep w zgrabnego pierożka.
Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Pierożki pozostaw do wyrośnięcia na następne 20 minut.
Po tym czasie przenieś je na blaszkę i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 20-25 minut do zarumienienia.