Zamień zwykłego kebaba na tę wersję. Od kiedy ją znam, już nigdy nie kupuję go na mieście

Kebab to szybki posiłek, po który sięgamy, gdy nie mamy za wiele czasu. Można go schwytać w prawie każdej knajpie, a w zależności od miejsca, różni się sposobem podania. Na mieście można znaleźć lepsze lub gorsze w smaku kebaby, ale ten w domowej wersji zawsze wychodzi wyśmienity. Wystarczy go zapiec i gotowe.

Kebaby można znaleźć w prawie każdej restauracji i barze. Pomimo że może się wydawać, że są proste w wykonaniu, bardzo łatwo je zepsuć. Wystarczy dodać niezbyt świeże dodatki, lub wrzucić za dużo mokrych składników, które sprawiają, że bułka będzie niesmaczna. W zależności od miejsca, w którym się stołujemy, kebaby są mniej lub bardziej smaczne. Jednak ten, który wykonamy samodzielnie zawsze będzie pyszny. By zrobić wyjątkowego kebaba, warto wykorzystać ten przepis. Farsz z kurczaka i warzyw wypełnia miękkie i elastyczne ciasto

Zobacz wideo Tureckie chlebki z kurczakiem

Przepis na pierożki kebabowe

Składniki na ciasto

  • 800 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 15 g suchych drożdży,
  • 450 ml ciepłej wody,
  • 45 ml oliwy,
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka czerwona,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 200 sera żółtego,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka przyprawy gyros,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • jajko,
  • sezam.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się ciastem. Do miseczki wsyp drożdże, cukier, wodę i dokładnie wymieszaj. Mieszankę odstaw na około 15 minut.
  2. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski, dodaj jajko, oliwę, sól i rozczyn drożdżowy. Całość wyrób do powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około godzinę.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę, umieść ją w misce. Kurczaka obsyp przyprawą do gyros, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wysmaż na niej mięso.
  4. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plasterki, cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Warzywa podsmażaj razem na patelni, na której wcześniej smażone było mięso.
  5. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Dorzuć ją do warzyw na patelni i smaż przez kilka minut.
  6. Mięso i wysmażone warzywa przenieś do miski i wymieszaj. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek, kukurydzę i starty na dużych oczkach żółty ser. Wlej również ketchup i majonez i ponownie przemieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, większym naczyniem wytnij w nim kółka. Na samym środku ułóż przygotowany farsz. Wszystko zlep w zgrabnego pierożka.
  8. Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Pierożki pozostaw do wyrośnięcia na następne 20 minut.
  9. Po tym czasie przenieś je na blaszkę i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 20-25 minut do zarumienienia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.