M±ka
-
Robert Makłowicz zagęszczanie m±k± uważa za kardynalny bł±d. Radzi, by sięgn±ć po warzywo
Robert Makłowicz to niezaprzeczalny mistrz gotowania. Warto więc stosować się do jego rad. I skoro mówi, by nie zagęszczać gulaszu m±k±, to tego nie róbmy. Różnica w smaku jest ogromna - sprawdziłam to. Użyłam za to polecanego przez niego warzywa.
-
Pita - przepis na pieczywo z patelni. Wybierz odpowiedni± m±kę i napchaj placek mięsem - uczta jak w Turcji
Chlebek pita to pieczywo bardzo popularne w kuchni Bliskiego Wschodu i na pewno zdarzyło wam się je¶ć kebab lub gyros wła¶nie w picie. Te pyszne chlebki z patelni robi się błyskawicznie i w naprawdę łatwy sposób. Jednak musisz wybrać odpowiedni±...
-
Kopytka - przepis, dzięki któremu zawsze będ± miękkie i jędrne. M±ka może wszystko zepsuć
Wszyscy kochamy kopytka i bez względu na to, z czym je podajesz, musz± być miękkie i jędrne jednocze¶nie. Przepis na kopytka jest prosty, to w zasadzie ziemniaki i m±ka. No wła¶nie - to wła¶nie od m±ki, a nie od ziemniaków zależy to, czy kopytka...
-
Jakie ciasto na pierogi jest najlepsze? Przetestowałam przepis z jajkiem i bez. "Ciotka się obraziła"
Ciasto na pierogi ma być delikatne, elastyczne i współpracuj±ce. Jaki przepis na ciasto na pierogi jest najlepszy? Postanowiłam przetestować dwa przepisy - z jajkiem i bez. Już wiem, jak zrobić najlepsze pierogi.
-
Jak zrobić tortillę? WeĽ cztery składniki, zagnieć i już masz bazę do domowych kebabów
Jak zrobić tortillę w domu? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie istniej±. Cienkie pszenne placki to ¶wietna baza do wielu dań, w tym domowych kebabów lub wrapów. Wystarczy, że masz cztery składniki i porz±dn± patelnię, a...
-
Kopytka wyjd± mięciutkie dzięki jednej radzie. M±ka jest ważna, ale nie może być byle jaka
Kto nie kocha kopytek? Te niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów to obiad idealny na każd± okazję, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętno¶ci kulinarnych. Dzi¶ podpowiemy wam, jak zrobić kopytka, żeby były...
-
Ile szklanka ma gramów? Tyle waży m±ka i cukier. Poznaj przelicznik, zanim z ciasta wyjdzie zakalec
Ile waży szklanka cukru? Przygotowania do Wielkanocy id± pełn± par±, ale nie każdy z nas ma w domu wagę kuchenn±. Aby nie zepsuć wypieków, warto wiedzieć, ile waży szklanka m±ki, a także, jak odmierzyć 150 ml oleju.
-
Z tej m±ki pierogów nie będzie. Ciasto wyjdzie rw±ce i twarde jak kamień
Kochasz pierogi, lecz nigdy nie wychodz± ci idealne? Ciasto jest twarde albo się rwie, przez co podczas gotowania ucieka farsz? Poznaj sekret do¶wiadczonych kucharek i już więcej nie martw się tym problemem. Chodzi o wybór m±ki.
-
Najłatwiejsze na ¶wiecie ciasto na pierogi. Znajoma kucharka zwraca uwagę na wodę
Ciasto na pierogi to tak naprawdę najłatwiejszy przepis ¶wiata. Ale jak to bywa z tymi łatwymi przepisami, łatwo także co¶ zepsuć. Ja ciasto na pierogi robię od lat ze starego przepisu pani Zosi, przyjaciółki rodziny, która pracuje w barze mleczny...
-
M±ka m±ce nierówna! Już wiem, jak dobrać najlepsz± m±kę do pierogów, ciast, czy pizzy
M±ka to jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych, używanych na co dzień w niemal każdym domu. To składnik wielu potraw i przek±sek, warto jednak wiedzieć, który typ m±ki sprawdzi się w danej sytuacji najlepiej.
- To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, a każdy kęs jest lekki i delikatny
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży bł±d
- B±dĽ pierwszy na stoku! Gwarantuj± doskonałe warunki jazdy i dni pełne słońcaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co zobaczyć we Wrocławiu? Na rynku nie możesz pomin±ć restauracji
- Babcie robiły pierogi tylko z tej m±ki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- Kremowa i aksamitna. Jajecznica z grzybami, której nikt się nie oprze
- Wrzuciłam je do mięsa i zrobiłam obiad. Znajdziesz je w każdym lesie
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz!
-
Jak domowe p±czki to tylko na tej m±ce i na tym oleju. Bez tych produktów tłustego czwartku nie będzie
Tłusty czwartek wypada już 8 lutego 2024 r. To zatem ostatni dzwonek na nabycie wszystkich składników i znalezienie przepisu idealnego. Warto jednak poza dekoracjami i nadzieniem skupić się także na typie m±ki oraz wła¶ciwym oleju - bez tych...
-
Tysi±ce osób popełnia ogromny bł±d, dodaj±c ten składnik do faworków. Przez to w ogóle nie s± kruche
Tłusty czwartek coraz bliżej, więc wiele osób szuka jak najlepszych przepisów na łakocie oraz porad, dzięki którym będ± smakowały jeszcze lepiej. Okazuje się, że najczę¶ciej powtarzanym przez polskie gospodynie błędem, jest dodawanie do faworków...
-
M±ka pszenna to jej uboga krewna. Zast±p j± tym produktem, a zauważysz szereg zaskakuj±cych zmian
M±ka pszenna to najczę¶ciej używana przez nas m±ka. Wielu z nas uważa, że nie powinno jej zabrakn±ć w żadnej kuchni. Warto jednak zast±pić j± o wiele lepszym, zdrowszym produktem. M±ka orkiszowa potrafi zaskoczyć.
-
Ten chleb jest tak smaczny, że już więcej nie pójdziesz do piekarni. W składzie nie ma... m±ki
Czy chleb można upiec bez m±ki? Oczywi¶cie, że można, a nawet trzeba, przynajmniej raz w życiu. Takie pieczywo jest bardzo smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Przepis na chleb bez grama m±ki uratuje cię w dni, kiedy nie masz ochoty i¶ć do...
-
Powstały w Niemczech, a pokochało je pół ¶wiata. Szpecle pasuj± do każdego obiadu, a zrobisz je w dwie chwile
Szpecle to nic innego jak kluski kładzione, ale zupełnie inne niż nasze polskie kładzioki. S± cieńsze i przede wszystkim nie s± z ziemniaków. Pasuj± do każdego obiadu - do zupy, do sosów lub po prostu podane z okras±. Jak zrobić kultowe niemieckie...
-
Placki z blaszki. W Bieszczadach jedz± je na potęgę, bo s± delikatne i pyszne, ale ważna jest jedna rzecz
Placki z blaszki, czy też proziaki, to klasyk kuchni regionalnej Podkarpacia. S± bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne. Najlepiej smakuj± po prostu z masłem lub sosem grzybowym. Jednak warto wiedzieć jedn± rzecz. Proziaki lubi± m±kę, a najbardziej...
-
Puszysty chlebek w trzech krokach. Dodaj ten popularny napój do m±ki, a wyjdzie wy¶mienity
Chleb można piec na wiele różnych sposobów. Podajemy nietypowy przepis, w którym główn± rolę będzie odgrywał popularny słodki napój gazowany. Dzięki niemu chleb będzie miał idealn± konsystencję i zaskoczy każdego wyj±tkowym smakiem.
-
Jak zrobić idealne ciasto do pizzy? Sekret tkwi w jednym składniku
Pizza to jedna z najchętniej spożywanych potraw. Lubi± j± zarówno dzieci, jak i doro¶li. Jednym z najistotniejszych składników jest odpowiednio przygotowane ciasto. SprawdĽ, w czym tkwi sekret idealnej domowej pizzy.
-
Zapomnij o nale¶nikach z klasyczn± m±k± pszenn±. Mała zmiana da smaczny i ciekawy smak
Przepis na nale¶niki to klasyka, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przek±skę. Warto jednak wprowadzić mał± zmianę w składzie - mowa tu o alternatywie dla m±ki pszennej. Pełnoziarnisty produkt nada cało¶ci oryginalnego smaku i pozwoli...
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania. Ekspresowy przepis. Przygotuj obiad w kilka minut
Gdy robimy domow± pizzę, kluczowy jest przepis na tak± kompozycję, dzięki któremu przygotowywanie obiadu potrwa jak najkrócej. Jakie jest najlepsze rozwi±zanie w takiej sytuacji? Ciasto na pizzę bez wyrastania. Jej smak będzie idealny i...
-
Jaka m±ka na p±czki? Ważny jest odpowiedni rodzaj. Wybierz najlepsz±, aby wypiek był puszysty
Tłusty czwartek 2023 już za pasem. Jednak, aby ¶więtowanie udało się jak nigdy dot±d, warto przygotować własne wypieki. Jaka m±ka na p±czki sprawdzi się najlepiej? Okazuje się, że rodzaj produktu ma spore znaczenie.
-
Zagęszczasz sos m±k±? Nie robisz tego Ľle, ale ¶wietnie też nie. Ten sposób jest lepszy od tradycyjnego
Zagęszczasz sos m±k±? Okazuje się, że jest wiele ciekawszych sposobów na to, jak rozprawić się ze zbyt rzadkim sosem. O niektórych z nich na pewno nie mieli¶cie pojęcia. Prezentujemy te, które sprawdzaj± się w kuchni najlepiej.
-
Chleb i ciastka z m±ki ze ¶wierszczy niedługo w każdym domu? Jest zgoda. A smak? "Daleko mu do orzechów"
Niedawno trafili¶my w sieci na przepis na chleb z dodatkiem coli i już to wydało nam się dziwne. Tymczasem Komisja Europejska wydała rozporz±dzenie, które zezwala na obrót na terenie UE produktami, które powstały na bazie m±ki ze ¶wierszczy...
-
Jaka m±ka do pizzy? Kluczowy składnik ciasta sprawi, że danie będzie smakować jak z włoskiej knajpki
Jaka m±ka do pizzy? Odpowiednio dobrana może sprawić, że uwielbiane danie kuchni włoskiej będzie smakować dokładnie tak, jak z to z najlepszej pizzerii.
-
Ciasto na pierogi będzie miękkie jak nigdy, je¶li dodasz sekretny składnik. Wystarczy jedna łyżka
Ciasto na pierogi wychodzi twarde i ciężko się ugniata? Jest sposób, żeby temu zaradzić. Wystarczy dodać jeden składnik, żeby masa była miękka i elastyczna. Prawdopodobnie masz już go w swojej lodówce.
-
Czym zagę¶cić zupę? Babcine receptury nie maj± sobie równych. Bulion będzie syc±cy i aromatyczny
Domowe zupy nie maj± sobie równych - s± syc±ce, pełne smaku i aromatu. Niektóre przepisy wymagaj± jednak dodatkowego składnika, po który sięgały często nasze babcie. Czym zatem zagę¶cić zupę? Te dodatki sprawi±, że bulion stanie się tre¶ciwy i...
-
Zapomnij o m±ce. Ten składnik prawi, że nale¶niki wyjd± lekkie, puszyste i sprężyste
Nale¶niki bez dodatku m±ki to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego przepisu. Je¶li chcesz, by ciasto wyszło puszyste, lekkie jak chmurka i wyj±tkowo sprężyste dodaj ten nietypowy składnik. To wła¶nie budyń ¶mietankowy sprawi, że wyjd± obłędnie...
-
Robaki w makaronie i m±ce - co to takiego i jak się ich pozbyć. Przydatna może okazać się skórka cytryny
Zabierasz się do przygotowywania obiadu, wykładasz produkty na blat kuchenny, otwierasz opakowanie ryżu, a tam... niemiła niespodzianka. Pełzaj±ce robaki mog± pojawić się w nawet najczystszym domu. Sk±d się bior± i jak się ich pozbyć?
-
Typy m±ki pszennej - sprawdĽ, jakie s± i czym się od siebie różni±
Typy m±ki pszennej - czy zastanawiali¶cie się kiedy¶ nad tym co oznaczaj± i czym się od siebie różni±? M±ka to podstawowy składnik menu wielu potraw. Poznaj rodzaje m±ki i przekonaj się, jakie s± jej typy.
-
Jak idealnie odmierzyć m±kę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik
Czy zastanawiali¶cie się kiedy¶, jak najlepiej odmierzać m±kę do wypieków? Okazuje się, że jedna czynno¶ć może zaważyć o tym, czy wasze ciasto nie wyjdzie za suche. SprawdĽcie, o czym pamiętać.
-
Cukierniczka pokazała, co znalazła w opakowaniu m±ki. "Nigdy nie przechowuj jej w ten sposób"
Melissa Rose jest profesjonaln± cukierniczk±, która prowadzi bloga, a na TikToku obserwuje j± ponad 300 tysięcy osób. Niedawno Rose wyja¶niała, dlaczego nigdy nie trzyma m±ki w oryginalnym, otwartym opakowaniu. Pokazała też, co znalazła w torebce...
-
Jaki rodzaj m±ki do czego? Jaka m±ka do ciasta, a jaka do pizzy? Rozwiewamy w±tpliwo¶ci raz na zawsze
Jakiej m±ki należy używać do różnych rodzajów ciast? Kruchy spód do tarty, ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę... korzystaj±c z odpowiedniej m±ki, przygotujesz jeszcze lepsze wypieki! Podpowiadamy, któr± do czego wybrać.
-
Zakwas na żurek - przepis obowi±zkowy przed Wielkanoc±. Ważna jest m±ka - musi być konkretna
Zakwas na żurek to gwarancja idealnego smaku wielkanocnego specjału. Przygotowanie zakwasu jest banalne, w zasadzie robi on się sam, ale by wyszedł idealny, musisz użyć konkretniej m±ki. Poniżej wyja¶nimy, jak zrobić zakwas na żurek, który sprawi,...
-
Uwielbiasz chleb żytni domowej roboty? Wykorzystaj ten patent, aby miał chrupi±c± skórkę
Chleb żytni domowej roboty uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Jeżeli przyjrzymy się jego wła¶ciwo¶ciom, trudno będzie z tym stwierdzeniem polemizować: zawiera on bowiem m.in. kwas mlekowy, witaminy z grupy B oraz cynk, wapń, magne...
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Cierpliwo¶ć, woda i jeszcze jeden składnik - to wszystko, czego potrzebujesz
Jak zrobić zakwas na chleb, żeby potem móc delektować się samodzielnie wypieczonym chlebem, z dodatkiem ulubionych składników? Jak go przygotować w domowych warunkach, kiedy nie dysponujemy specjalnym sprzętem kucharskim? Choć większo¶ć nie...
-
Jakiej m±ki do pizzy użyć? Czy musi to być ta specjalna?
Macie ochotę na domow± pizzę, ale zastanawiacie się, czy specjalna m±ka to konieczno¶ć? Na szczę¶cie można też użyć innej. Podpowiadamy, jak± m±kę do pizzy wybrać i jakich efektów oczekiwać.
-
Jak zrobić nale¶niki? Tym razem się uda! Podpowiadamy superprosty przepis
Jak zrobić nale¶niki? To pytanie pojawia się zawsze wtedy, gdy kolejne próby kończ± się porażk±. Czy istnieje przepis idealny? SprawdĽ poniższ± instrukcję i kilka dodatkowych zasad, które pomog± osi±gn±ć kulinarny sukces.
-
Ile p±czków wychodzi z kilograma m±ki? To zależy od dwóch rzeczy
Odpowiedzi na pytanie, ile p±czków wychodzi z kilograma m±ki, jest niemal tyle, co przepisów na te lukrowane przysmaki. A nawet więcej, bo każdy robi p±czki nieco innej wielko¶ci. Można to jednak mniej więcej oszacować w odniesieniu do...
-
Masa solna - przepis. Bo sól dobra nie tylko w kuchni
Masa solna to nic innego masa do modelowania. Wykonuje się z niej najróżniejsze przedmioty, na przykład figurki, ozdoby na choinkę czy ramki na zdjęcia. Najprostszy i najlepszy przepis na masę soln± mówi o poł±czeniu m±ki, wody i soli. Jak zrobić...
-
Ciasto a la drożdżowe z dwóch składników to prawdziwy hit. Jak je zrobić? Podpowiadamy
Lubicie proste, ale pyszne przepisy? My bardzo! Smaczne potrawy można przygotować również w krótkim czasie z niewielkiej liczby składników. Dzi¶ mamy dla was przepis na najprostsze ciasto, które z powodzeniem zast±pi ciasto drożdżowe na przykład n...