placki ziemniaczane
-
Placki ziemniaczane, ale puszyste i mniej tłuste. Spróbuj triku bez tarcia, a zaoszczędzisz dużo czasu
Placki ziemniaczane to danie, które kochamy za chrupiącą skórkę i delikatny środek. Niestety proces tarcia kartofli może zniechęcić nawet największych fanów tej potrawy. Czy można przygotować je szybciej i mniej tłusto? Jest kilka sposobów.
-
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Jeden wybór jest słuszny
Kochasz placki ziemniaczane, ale ciągle wychodzi ci paciajka, są rozwodnione i po prostu pozbawione smaku? Pewnie nie zwracasz uwagi w sklepie. A na co zwracać uwagę podczas kupowania ziemniaków na placki ziemniaczane? To ważna wiedza.
-
Nie są sflaczałe i nie toną w tłuszczu. Placki z tym dodatkiem zachwycają chrupkością i smakiem
Jednym składnikiem możesz stworzyć obłędne placki ziemniaczane, które zasmakują każdemu. Dodaj łatwo dostępne warzywo, a twoje danie nabierze wyjątkowego smaku, koloru i chrupkości. To prosty sposób na odświeżenie tradycyjnego przepisu.
-
Dodałam do ziemniaków jeden składnik i zrobiłam najlepsze placki. Zniknęły z talerzy w minutę
Ten koreański przysmak z fermentowanych warzyw znany jest na całym świecie i można wykorzystać go na wiele sposobów. Jednym z najciekawszych są te rarytasy - chrupiące, aromatyczne i pełne smaku. Jak zrobić placki ziemniaczane z kimchi?...
-
Jeden błąd i placki ziemniaczane pójdą na zmarnowanie. Podpowiadamy, jak go uniknąć
Placki ziemniaczane to pyszne, szybkie i proste danie. To sprawia, że często trafia na nasze stoły. Choć ich przygotowanie to nie żadna fizyka kwantowa, zdarzają się błędy, przez które potrawa do niczego się nie nadaje. Dlaczego placki są surowe w...
-
Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych? Nie wszystkie się nadają. Z tych gatunków wyjdą chrupiące
Placki ziemniaczane można jeść na kilka sposobów, ale by dobrze smakowały, kluczem jest odpowiednie dobranie gatunku ziemniaków. Jakie wybrać? Postaw na te odmiany, a wyjdą chrupiące i złociste.
-
Zapomnij o patelni. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku wychodzą dwa razy bardziej chrupiące
To jedno z uwielbianych polskich dań, ale sięgamy po nie rzadko, bo przez smażenie na głębokim tłuszczu ą ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Na szczęście jest na to rozwiązanie. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku wychodzą chrupiące i po pros...
-
Tak robią placki ziemniaczane na Podhalu. Będą delikatne i pełne smaku, ale pamiętaj o mleku
Kuchnia podhalańska cechuje się prostotą i niesamowitą dbałością o smaki potraw. Królują tam kapusta, mięso oraz oczywiście ziemniaki. Z ziemniaków na Podhalu robi się najlepsze w całej Polsce placki ziemniaczane. Ziemniaków nie trzeba trzeć, a sw...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich pyszny obiad. Nikt nie uwierzy, że zrobiony jest z resztek
Czasem dzieje się tak, że po wczorajszym obiedzie zostają nam składniki. Szkoda jest je wyrzucić, lecz z drugiej strony nie do końca możemy wiedzieć, co można z nich zrobić. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki, to absolutnie ich nie wyrzucaj. Zró...
-
To najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem. Wszystko za sprawą obłędnego sosu mojej babci
Jesień w pełni, więc do łask wracają ulubione, polskie dania takie jak placki ziemniaczane. A z czym je podawać, żeby były jeszcze pyszniejsze? Moja babcia robiła je z pieczarkami i sosem czosnkowym, dzięki czemu były naprawdę obłędne. Nie...
-
Zapomnij o ruskich. Pierogi książęce z ziemniakami są o niebo lepsze
-
Kroję w paski i mieszam z majonezem. To najlepsza sałatka na weekend
-
Te bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
Nie mogłam pozbyć się śladów po kleju. Wypróbowałam "metodę majonezową"
- Zamiast zamawiać pizzę, zrób ją w domu. Gotowa w mniej niż 30 minut
- Co można zrobić do jedzenia na randkę? Proste i szybkie przepisy
- Kradną dubajską czekoladę? Ma specjalne zabezpieczenie
- Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
- To owocowy quiz wiedzy. Zgarniesz 11/11, czy skończysz z kwaśną miną?
-
Bramboraki są o niebo lepsze od placków ziemniaczanych. Sekret? Czesi dodają 2 składniki ekstra
Jak inaczej zrobić placki ziemniaczane? Jeśli przejadły ci się klasyczne, warto zaczerpnąć inspiracji od naszych południowych sąsiadów. Bramboraki to zachwycająca smakiem potrawa, która różni się wyłącznie dwoma składnikami.
-
Tak jedzą placki ziemniaczane w Beskidach. Zaskakujące połączenie z... gołąbkami
Co zjeść na obiad: placki ziemniaczane czy gołąbki? Teraz już nie musisz wybierać, bo możesz zjeść i to, i to. I wcale nie musisz przygotowywać obu potraw. Wystarczy, że zrobisz poleśniki, czyli właśnie połączenie gołąbków i placków. To bardzo...
-
Placki ziemniaczane Magdy Gessler nigdy nie ciemnieją. Do masy dodaje łyżkę tego składnika
Magda Gessler dla wielu osób stanowi autorytet kulinarny. W "Kuchennych rewolucjach" często dzieli się wskazówkami dotyczącymi gotowania nie tylko z uczestnikami programu, lecz także zwracając się wprost do widzów. Restauratorka zdradziła m.in., j...
-
Usmażyłam, zawinęłam i włożyłam do piekarnika. Takich faszerowanych placków w życiu nie widziałeś
Placki ziemniaczane są na tyle popularnym daniem, że można je znaleźć pod wieloma formami. Niektórzy uważają, że ich klasyczna metoda podania jest najlepsza, lecz pewnie mówią tak tylko dlatego, bo nie spróbowali poniższego przepisu. Z niego...
-
Poszłam do lasu tylko po te grzyby. Wrzuciłam je do ciasta i zrobiłam niesamowite placki
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami, a ich przepis znany jest od pokoleń. By je zrobić wcale nie trzeba wiele, a potrzebne składniki masz je w domu. Ostatnio jednak natchnęło mnie, aby zmienić ich skład. To okazało się strzałem w dziesiątk...
-
Zetrzyj tak ziemniaki, a zapomnisz o gumowych plackach. Zasada 1:1 jest kluczem chrupkości
Jak zrobić dobre chrupiące placki ziemniaczane? Uwielbiamy pałaszować je z różnymi dodatkami, jednak nie zawsze wychodzą według naszych oczekiwań. Jeśli nie masz sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, spróbuj genialnej metody 1:1.
-
Śląski kucharz zdradził sekret najlepszych placków ziemniaczanych. "Nie rozwalają się"
Placki ziemniaczane to dość prosta do przygotowania potrawa. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, by uniknąć popularnych błędów. Śląski kucharz Remigiusz Rączka zdradził jeden z najważniejszych sekretów placków - ziemniaki. Gdy wybierzesz...
-
Te placki ziemniaczane biją nasze na głowę. Nasi sąsiedzi wiedzą, co dodać, by były wybitne
Placki ziemniaczane to pyszna i prosta potrawa, którą lubią chyba wszyscy. Można podawać je na tak wiele sposób, że gdyby ktoś jadł je codziennie przez tydzień, to raczej nie powtórzyłby tego samego sposobu podania. By jeszcze bardziej wydłużyć tę...
-
Małe błędy i możesz zapomnieć o chrupiących plackach ziemniaczanych. Babcie wiedziały, czego unikać
Placki ziemniaczane są tanią potrawą, którą chętnie przyrządzamy przy okazji obiadu czy kolacji. Zjadamy je na słodko lub na słono jako dodatek do mięsnych sosów. Mimo że ich wykonanie nie jest trudne, nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli....
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te placki zrobisz bez ścierania, ale nie zapomnij o dwóch dodatkach
Placki ziemniaczane to jeden z najlepszych comfort foodów świata. Nie musisz jednak mozolnie ich ścierać na tarce - wystarczy, że zostało ci ich trochę z obiadu. Dodaj do nich kilka dodatków, a będą przeboskie.
-
Zjadłam je w restauracji i złapałam się za głowę. Musiałam pokazać je całej rodzinie
Niektóre potrawy są tak klasyczne, że ich receptura nie jest zmieniana od lat. Jednak czasem zdarza się sytuacja, gdy odwiedzamy kogoś z rodziny lub znajomych, lub wybieramy się do restauracji i to tam odkrywamy ich nową wersję. Tak było w moim...
-
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków wyjdą super. Musisz zrobić jedną rzecz
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków wyjdą po mistrzowsku, ale musisz uważać na ważną rzecz. Umówmy się: wszyscy kochamy placki ziemniaczane i bez względu na to, czy wolimy jeść je z cukrem i śmietaną, czy może gulaszem, jedno jest pewne - mus...
-
Szwajcarskie placki ziemniaczane różnią się od naszych. Dzięki tej metodzie obłędnie chrupią
Dania z ziemniaków można skosztować w wielu krajach Europy, jednak Szwajcaria ma w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. Berner rosti to obłędnie chrupiące placki ziemniaczane, które nie tylko znakomicie smakują, ale i przyjemnie chrupią. Raryta...
-
Japończycy spróbowali polskiego jedzenia. Werdykt? To danie z ziemniaków nie ma sobie równych
W Tokio co roku organizowany jest Polski Festiwal. Wydarzenie w 2024 roku po raz kolejny cieszyło się dużym zainteresowaniem, a największą atrakcją były food trucki z tradycyjnym, polskim jedzeniem. Absolutnym faworytem był ziemniaczany rarytas,...
-
Na pewno o nich nie słyszałeś, a są smaczniejsze od polskich placków. Podaj je z makiem i kapustą
Jeśli jesteś smakoszem dań z różnych zakątków świata, to trafiłeś idealnie. To danie nie pochodzi z Polski, ale bardzo przypomina znany nam specjał. Okazuje się, że ten jest smaczniejszy i podaje się go na wiele różnych sposobów.
-
Do tych racuchów nie dodaję cukru ani oleju. Rewelacyjny przepis z nabiałem znika migiem z talerzy
Nie ma nic gorszego od ociekających tłuszczem placków. Postanowiłam położyć kres temu koszmarowi i od niedawna serwuje w domu racuchy bez grama cukru i oleju. W składzie znajdziesz zdrowe i smaczne zmienniki, które mogą konkurować z babciną...
-
Placki ziemniaczane wyjdą złote i chrupiące. To sposób kucharki ze stołówki
Placki ziemniaczane to wymarzony obiad, podwieczorek lub sposób na skuteczną poprawę humory po ciężkim dniu. Przepis na placki ziemniaczane jest prosty, ale jak je zrobić, żeby były chrupiące i złociste? Chodzi o sposób na cebulkę - tutaj liczy si...
-
Placki ziemniaczane na wypasie. Tego przepisu nauczyłam się w akademiku od koleżanki Białorusinki
Polacy dobrze znają, a nawet kochają placki ziemniaczane. Zazwyczaj jednak nie dodają do nich zbyt wielu dodatków. Inaczej postępują z kolei Białorusini. Ci robią placki na wypasie. Oto przepis, którym podzieliła się ze mną koleżanka, z którą...
-
Twoje placki ziemniaczane ociekają tłuszczem? Moje już przestały. Odkryłam tę metodę i są pyszne
Placki ziemniaczane smakują obłędnie, ale pod jednym warunkiem - jeśli nie są zbyt tłuste. Niektórzy mają jednak problem z ich idealnym przygotowaniem, bo chłoną tłuszcz jak szalone. Co zatem zrobić, by placki ziemniaczane były smaczne i lżejsze?...
-
Rodzina oszaleje, gdy ich spróbuje. Do tych placków zawsze dodaję mięsny składnik
Placki ziemniaczane to najpopularniejsze tego typu danie. Przyrządza się je bardzo szybko i zawsze może nas poratować gdy nie mamy pomysłu na obiad. Jeśli jesteś fanem tej potrawy, poniższy przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dodatek mięsnego...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane ze złotą glazurą? Trik z cebulą ci pomoże
Przepis na placki ziemniaczane powinien znać każdy miłośnik dobrego i prostego jedzenia. Plaki ziemniaczane jednak dzielą Polaków na kilka obozów: które lepsze, z cukrem, śmietaną, czy na słono. Jedno jest pewne - placki ziemniaczane mają być...
-
Patelnię rzuć w kąt i zrób placki ziemniaczane bez smażenia. Tak chrupiących świat nie widział
Choć przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty, nie można tego powiedzieć o ich przygotowaniu. Tarcie i długie stanie nad patelnią sprawiają, że robimy je rzadko. Dodatkowo skąpane w oleju placuszki nie należą do najzdrowszych. Czy...
-
Placki ziemniaczane są pyszne, ale mogą się w końcu znudzić. Dodaję ten składnik i odmieniam smak
Placki ziemniaczane to obłędnie pyszne danie, któremu nie sposób się oprzeć. Nie musimy jednak usilnie trzymać się tradycyjnego przepisu. Czasami warto poeksperymentować i poznać nowe smaki. Dlatego dodaję ten składnik i mam najlepsze placki...
-
Rewelacyjne placki, które mają w sobie nie tylko ziemniaki. Posiekaj ten składnik i wysmaż
Robienie placków nie musi być nudne. W ich skład nie muszą wchodzić tylko ziemniaki, polecamy dodać jeszcze inne, smaczne warzywa. Ten przepis wskazuje, co najlepiej smakuje w takim połączeniu. Nawet się nie domyślisz, że chodzi o ten składnik.
-
Ziemniaczki po francusku to symfonia chrupnięć. Zrób je zamiast placków, a nie pożałujesz
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak ten przepis jest raczej mało znany. Mowa tu o ziemniakach po francusku, które z pewnością zastąpią w wielu domach klasyczne placki, frytki czy inne specjały z tych obłędnych warzyw. Specjał przyjemnie chrupi...
-
Placki z ziemniaków to już przeżytek, teraz robi się je w ten sposób. Idealne na śniadanie
Placki są szybkim i tanim rozwiązaniem, gdy chcemy przygotować posiłek. Najczęściej robi się je z klasycznych ziemniaków lub wykorzystuje sezonowe produkty. Ten przepis pokazuje, że pomimo wykorzystania warzywa można je zrobić w nieco inny sposób....
-
Placki ziemniaczane są dalekie od ideału? Wykorzystuję czeski przepis i wychodzą obłędnie chrupiące
Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych plackach ziemniaczanych, jednak każde podejście kończy się kuchenną katastrofą? Wystarczy zamienić klasyczny przepis na ten rodem z Czech. Zawiera on aż trzy tajne składniki, które podkręcają smak i...
-
Placki ziemniaczane chłoną tłuszcz jak szalone? Znam sposób, który znacznie odchudzi ten rarytas
Placki ziemniaczane piją tłuszcz jak gąbka, przez co są mało smaczne i mają milion kalorii? Aby temu zapobiec, wystarczy zmienić klasyczny sposób przygotowania. Zapomnij więc o tradycyjnej patelni i zamień ją na nieco nietypowe rozwiązanie, które...
-
Bez tarcia i smażenia. Te placki są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Gotowe w kilka chwil
Placki ziemniaczane mogą nam się kojarzyć z ciężkim i długim przygotowaniem. Dzięki temu przepisowi będą one łatwiejsze i przede wszystkim szybsze w przyrządzeniu. Jak to jest możliwe? Wystarczy nie trzeć ich na tarce i nie smażyć. Ta metoda jest...
-
Te placki ziemniaczane smakują inaczej, bo dodałam ten składnik. Nikt nie spodziewa się go w środku
Placki ziemniaczane to nasze ulubione danie wśród Polaków. Zazwyczaj robi się je z jednego, klasycznego przepisu i nie dodaje niespotykanych dodatków. Tym razem postanowiliśmy to zmienić, by podkręcić ich smak. Takie połączenie jest zadziwiająco...