placki ziemniaczane
-
Będą chrupać na cały dom. Tak zrobisz wiedeńskie placki z ziemniaków. Sekret tkwi w "oczkach"
To klasyk polskiej kuchni, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci, ale w tej odsłonie smakuje jeszcze lepiej. Jak zrobić placki ziemniaczane po wiedeńsku? Wystarczy kilka produktów, a rodzina będzie się zajadać.
-
Czesi dodają coś, o czym Polacy nie pomyślą. Placki ziemniaczane pachną na cały dom
Bramboraki to mniej znana wersja ukochanego dania Polaków. Choć wyglądają znajomo, ich smak potrafi zaskoczyć nawet największego fana klasycznych placków ziemniaczanych. Sekret tkwi w dodatkach i sposobie smażenia, który sprawia, że to coś więcej...
-
Odmłódź placki ziemniaczane tym letnim dodatkiem. Sprawi, że wyjdą jeszcze lepsze
Co dodaje się do placków ziemniaczanych? Klasyczny przepis wzbogać odrobiną sera i jeszcze jednym, kluczowym produktem. Kupisz go w każdym sklepie spożywczym i na targu, gdyż trwa sezon. Sprawi, że danie wyjdzie tak dobre, jak nigdy dotąd.
-
Zawsze dodaję to do placków ziemniaczanych. Są złote, chrupiące i nie ciemnieją
Placki ziemniaczane to chyba najlepszy polski comfort food. Możemy się sprzeczać, czy lepsze są na słono z różnymi sosami, czy na słodko z cukrem, placki są po prostu pyszne, koniec i kropka. Jak je zrobić, żeby były idealne niczym syn koleżanki...
-
Placki ziemniaczane rozpadają się przy smażeniu? Winny częsty błąd. Tak go naprawisz
Przepis na uwielbiane przez Polaków placki wydaje się prosty. W praktyce jednak wystarczy niewielki błąd, by zamiast idealnego kształtu zyskać nieapetyczną breję, która nie tylko niemiłosiernie nasiąknie tłuszczem, lecz także będzie się rozpadać....
-
Dodaję do placków ziemniaczanych w konkretnym momencie. Są złote i chrupiące
Placki ziemniaczane to jedna z największych kulinarnych przyjemności i bez względu, czy wolisz je z solą, śmietaną, sosem lub cukrem, już sam ich zapach smażących się placuszków uwalnia hormony szczęścia. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić idealne...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Weź majonez, ser i przyprawy. Spróbujesz i przepadniesz
Na pewno każdemu z nas chociaż raz w życiu zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków do obiadu. Co wówczas z nimi zrobić? Wyrzucić szkoda, odgrzewane są już niesmaczne, a z kopytkami i kluskami śląskimi dużo zachodu. Dziś mamy dla ciebie najlepszy ...
-
Placki ziemniaczane bez mąki? Też byłam zaskoczona. Gdy spróbowałam, przepadłam na dobre
To zawsze świetny pomysł na prosty i sycący obiad bez wielu godzin spędzonych w kuchni. Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Alternatywna wersja będzie jeszcze bardziej rozpływająca się w ustach.
-
Placki ziemniaczane nie muszą być płaskie. Mamy przepis na puchate i dużo smaczniejsze
Gdybyśmy mieli wybrać najbardziej uniwersalne i lubiane przez Polaków warzywo, z pewnością pierwsze miejsce na podium zająłby ziemniak. Można zrobić z niego najpyszniejsze rzeczy, w tym placki ziemniaczane i dziś pokażemy wam przepis, który najpie...
-
Wyciągnęłam od kucharki sekret idealnych placków ziemniaczanych. Trik z cebulką sprawi, że będą złociste
Placki ziemniaczane to chyba jedna z najbardziej pocieszających i poprawiających humor potraw. Są przepyszne i możemy się kłócić o to, jak najlepiej je podawać. Bez względu na to, czy jesz je z cukrem, czy z sosem czosnkowym, zawsze powinny być...
-
Placki ziemniaczane, ale puszyste i mniej tłuste. Spróbuj triku bez tarcia, a zaoszczędzisz dużo czasu
Placki ziemniaczane to danie, które kochamy za chrupiącą skórkę i delikatny środek. Niestety proces tarcia kartofli może zniechęcić nawet największych fanów tej potrawy. Czy można przygotować je szybciej i mniej tłusto? Jest kilka sposobów.
-
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Jeden wybór jest słuszny
Kochasz placki ziemniaczane, ale ciągle wychodzi ci paciajka, są rozwodnione i po prostu pozbawione smaku? Pewnie nie zwracasz uwagi w sklepie. A na co zwracać uwagę podczas kupowania ziemniaków na placki ziemniaczane? To ważna wiedza.
-
Nie są sflaczałe i nie toną w tłuszczu. Placki z tym dodatkiem zachwycają chrupkością i smakiem
Jednym składnikiem możesz stworzyć obłędne placki ziemniaczane, które zasmakują każdemu. Dodaj łatwo dostępne warzywo, a twoje danie nabierze wyjątkowego smaku, koloru i chrupkości. To prosty sposób na odświeżenie tradycyjnego przepisu.
-
Dodałam do ziemniaków jeden składnik i zrobiłam najlepsze placki. Zniknęły z talerzy w minutę
Ten koreański przysmak z fermentowanych warzyw znany jest na całym świecie i można wykorzystać go na wiele sposobów. Jednym z najciekawszych są te rarytasy - chrupiące, aromatyczne i pełne smaku. Jak zrobić placki ziemniaczane z kimchi?...
-
Jeden błąd i placki ziemniaczane pójdą na zmarnowanie. Podpowiadamy, jak go uniknąć
Placki ziemniaczane to pyszne, szybkie i proste danie. To sprawia, że często trafia na nasze stoły. Choć ich przygotowanie to nie żadna fizyka kwantowa, zdarzają się błędy, przez które potrawa do niczego się nie nadaje. Dlaczego placki są surowe w...
-
Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych? Nie wszystkie się nadają. Z tych gatunków wyjdą chrupiące
Placki ziemniaczane można jeść na kilka sposobów, ale by dobrze smakowały, kluczem jest odpowiednie dobranie gatunku ziemniaków. Jakie wybrać? Postaw na te odmiany, a wyjdą chrupiące i złociste.
-
Zapomnij o patelni. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku wychodzą dwa razy bardziej chrupiące
To jedno z uwielbianych polskich dań, ale sięgamy po nie rzadko, bo przez smażenie na głębokim tłuszczu ą ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Na szczęście jest na to rozwiązanie. Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku wychodzą chrupiące i po pros...
-
Tak robią placki ziemniaczane na Podhalu. Będą delikatne i pełne smaku, ale pamiętaj o mleku
Kuchnia podhalańska cechuje się prostotą i niesamowitą dbałością o smaki potraw. Królują tam kapusta, mięso oraz oczywiście ziemniaki. Z ziemniaków na Podhalu robi się najlepsze w całej Polsce placki ziemniaczane. Ziemniaków nie trzeba trzeć, a sw...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich pyszny obiad. Nikt nie uwierzy, że zrobiony jest z resztek
Czasem dzieje się tak, że po wczorajszym obiedzie zostają nam składniki. Szkoda jest je wyrzucić, lecz z drugiej strony nie do końca możemy wiedzieć, co można z nich zrobić. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki, to absolutnie ich nie wyrzucaj. Zró...
-
To najlepsze placki ziemniaczane pod słońcem. Wszystko za sprawą obłędnego sosu mojej babci
Jesień w pełni, więc do łask wracają ulubione, polskie dania takie jak placki ziemniaczane. A z czym je podawać, żeby były jeszcze pyszniejsze? Moja babcia robiła je z pieczarkami i sosem czosnkowym, dzięki czemu były naprawdę obłędne. Nie...
-
Bramboraki są o niebo lepsze od placków ziemniaczanych. Sekret? Czesi dodają 2 składniki ekstra
Jak inaczej zrobić placki ziemniaczane? Jeśli przejadły ci się klasyczne, warto zaczerpnąć inspiracji od naszych południowych sąsiadów. Bramboraki to zachwycająca smakiem potrawa, która różni się wyłącznie dwoma składnikami.
-
Tak jedzą placki ziemniaczane w Beskidach. Zaskakujące połączenie z... gołąbkami
Co zjeść na obiad: placki ziemniaczane czy gołąbki? Teraz już nie musisz wybierać, bo możesz zjeść i to, i to. I wcale nie musisz przygotowywać obu potraw. Wystarczy, że zrobisz poleśniki, czyli właśnie połączenie gołąbków i placków. To bardzo...
-
Placki ziemniaczane Magdy Gessler nigdy nie ciemnieją. Do masy dodaje łyżkę tego składnika
Magda Gessler dla wielu osób stanowi autorytet kulinarny. W "Kuchennych rewolucjach" często dzieli się wskazówkami dotyczącymi gotowania nie tylko z uczestnikami programu, lecz także zwracając się wprost do widzów. Restauratorka zdradziła m.in., j...
-
Usmażyłam, zawinęłam i włożyłam do piekarnika. Takich faszerowanych placków w życiu nie widziałeś
Placki ziemniaczane są na tyle popularnym daniem, że można je znaleźć pod wieloma formami. Niektórzy uważają, że ich klasyczna metoda podania jest najlepsza, lecz pewnie mówią tak tylko dlatego, bo nie spróbowali poniższego przepisu. Z niego...
-
Poszłam do lasu tylko po te grzyby. Wrzuciłam je do ciasta i zrobiłam niesamowite placki
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami, a ich przepis znany jest od pokoleń. By je zrobić wcale nie trzeba wiele, a potrzebne składniki masz je w domu. Ostatnio jednak natchnęło mnie, aby zmienić ich skład. To okazało się strzałem w dziesiątk...
-
Zetrzyj tak ziemniaki, a zapomnisz o gumowych plackach. Zasada 1:1 jest kluczem chrupkości
Jak zrobić dobre chrupiące placki ziemniaczane? Uwielbiamy pałaszować je z różnymi dodatkami, jednak nie zawsze wychodzą według naszych oczekiwań. Jeśli nie masz sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, spróbuj genialnej metody 1:1.
-
Śląski kucharz zdradził sekret najlepszych placków ziemniaczanych. "Nie rozwalają się"
Placki ziemniaczane to dość prosta do przygotowania potrawa. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, by uniknąć popularnych błędów. Śląski kucharz Remigiusz Rączka zdradził jeden z najważniejszych sekretów placków - ziemniaki. Gdy wybierzesz...
-
Te placki ziemniaczane biją nasze na głowę. Nasi sąsiedzi wiedzą, co dodać, by były wybitne
Placki ziemniaczane to pyszna i prosta potrawa, którą lubią chyba wszyscy. Można podawać je na tak wiele sposób, że gdyby ktoś jadł je codziennie przez tydzień, to raczej nie powtórzyłby tego samego sposobu podania. By jeszcze bardziej wydłużyć tę...
-
Małe błędy i możesz zapomnieć o chrupiących plackach ziemniaczanych. Babcie wiedziały, czego unikać
Placki ziemniaczane są tanią potrawą, którą chętnie przyrządzamy przy okazji obiadu czy kolacji. Zjadamy je na słodko lub na słono jako dodatek do mięsnych sosów. Mimo że ich wykonanie nie jest trudne, nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli....
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te placki zrobisz bez ścierania, ale nie zapomnij o dwóch dodatkach
Placki ziemniaczane to jeden z najlepszych comfort foodów świata. Nie musisz jednak mozolnie ich ścierać na tarce - wystarczy, że zostało ci ich trochę z obiadu. Dodaj do nich kilka dodatków, a będą przeboskie.
-
Zjadłam je w restauracji i złapałam się za głowę. Musiałam pokazać je całej rodzinie
Niektóre potrawy są tak klasyczne, że ich receptura nie jest zmieniana od lat. Jednak czasem zdarza się sytuacja, gdy odwiedzamy kogoś z rodziny lub znajomych, lub wybieramy się do restauracji i to tam odkrywamy ich nową wersję. Tak było w moim...
-
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków wyjdą super. Musisz zrobić jedną rzecz
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków wyjdą po mistrzowsku, ale musisz uważać na ważną rzecz. Umówmy się: wszyscy kochamy placki ziemniaczane i bez względu na to, czy wolimy jeść je z cukrem i śmietaną, czy może gulaszem, jedno jest pewne - mus...
-
Szwajcarskie placki ziemniaczane różnią się od naszych. Dzięki tej metodzie obłędnie chrupią
Dania z ziemniaków można skosztować w wielu krajach Europy, jednak Szwajcaria ma w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. Berner rosti to obłędnie chrupiące placki ziemniaczane, które nie tylko znakomicie smakują, ale i przyjemnie chrupią. Raryta...
-
Japończycy spróbowali polskiego jedzenia. Werdykt? To danie z ziemniaków nie ma sobie równych
W Tokio co roku organizowany jest Polski Festiwal. Wydarzenie w 2024 roku po raz kolejny cieszyło się dużym zainteresowaniem, a największą atrakcją były food trucki z tradycyjnym, polskim jedzeniem. Absolutnym faworytem był ziemniaczany rarytas,...
-
Na pewno o nich nie słyszałeś, a są smaczniejsze od polskich placków. Podaj je z makiem i kapustą
Jeśli jesteś smakoszem dań z różnych zakątków świata, to trafiłeś idealnie. To danie nie pochodzi z Polski, ale bardzo przypomina znany nam specjał. Okazuje się, że ten jest smaczniejszy i podaje się go na wiele różnych sposobów.
-
Do tych racuchów nie dodaję cukru ani oleju. Rewelacyjny przepis z nabiałem znika migiem z talerzy
Nie ma nic gorszego od ociekających tłuszczem placków. Postanowiłam położyć kres temu koszmarowi i od niedawna serwuje w domu racuchy bez grama cukru i oleju. W składzie znajdziesz zdrowe i smaczne zmienniki, które mogą konkurować z babciną...
-
Placki ziemniaczane wyjdą złote i chrupiące. To sposób kucharki ze stołówki
Placki ziemniaczane to wymarzony obiad, podwieczorek lub sposób na skuteczną poprawę humory po ciężkim dniu. Przepis na placki ziemniaczane jest prosty, ale jak je zrobić, żeby były chrupiące i złociste? Chodzi o sposób na cebulkę - tutaj liczy si...
-
Placki ziemniaczane na wypasie. Tego przepisu nauczyłam się w akademiku od koleżanki Białorusinki
Polacy dobrze znają, a nawet kochają placki ziemniaczane. Zazwyczaj jednak nie dodają do nich zbyt wielu dodatków. Inaczej postępują z kolei Białorusini. Ci robią placki na wypasie. Oto przepis, którym podzieliła się ze mną koleżanka, z którą...
-
Twoje placki ziemniaczane ociekają tłuszczem? Moje już przestały. Odkryłam tę metodę i są pyszne
Placki ziemniaczane smakują obłędnie, ale pod jednym warunkiem - jeśli nie są zbyt tłuste. Niektórzy mają jednak problem z ich idealnym przygotowaniem, bo chłoną tłuszcz jak szalone. Co zatem zrobić, by placki ziemniaczane były smaczne i lżejsze?...
-
Rodzina oszaleje, gdy ich spróbuje. Do tych placków zawsze dodaję mięsny składnik
Placki ziemniaczane to najpopularniejsze tego typu danie. Przyrządza się je bardzo szybko i zawsze może nas poratować gdy nie mamy pomysłu na obiad. Jeśli jesteś fanem tej potrawy, poniższy przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dodatek mięsnego...