kuchnia czeska
-
Niby pampuchy, ale jednak coś innego. To czeski smakołyk. Jest miękki jak chmurka
Knedliki czeskie to kwintesencja kuchni naszych południowych sąsiadów, która zachwyca prostotą i smakiem. Idealnie komponują się z gulaszem, pieczonym mięsem, duszoną kapustą. Z czego się składają i jak je przygotować? Zdradzamy tajemnice tego...
-
Dziwna przekąska z Czech. "Topielce" są najlepsze z musztardą i cebulką
Kuchnia czeska jest bardzo smaczna, chociaż dość tłusta i ciężka. Polacy doskonale znają smażony ser, wyjątkowe placki ziemniaczane, knedliczki, ale o tej nietypowej czeskiej przekąsce raczej nie wiedzą, a jeśli wiedzą, pewnie dziwią się, jak możn...
-
Zupa grzybowa po czesku to objawienie. Weź leśne grzyby, pieczarki i coś kwaśnego. Oszalejesz ze szczęścia
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, natomiast sezon na dania z grzybami trwa cały rok. Jedną z najlepszych potraw z grzybów jest oczywiście zupa grzybowa. Jednak ta, którą gotują w ojczyźnie Krecika i Jozina z Bazin, jest absolutnym majstersztykiem....
-
Krecik by szamał, aż miło. Ta czeska zupa grzybowa jest pyszna, ale nie zapomnij o jajku
Kulajda to zupa, którą zajadają się Czesi, ale jest tak pyszna i aromatyczna, że powinna być szerzej znana także w kraju nad Wisłą. Podstawą są oczywiście grzyby. W sezonie świeże, zimą suszone lub połączone pół na pół z pieczarkami. To jednak nie...
-
Placki ziemniaczane są dalekie od ideału? Wykorzystuję czeski przepis i wychodzą obłędnie chrupiące
Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych plackach ziemniaczanych, jednak każde podejście kończy się kuchenną katastrofą? Wystarczy zamienić klasyczny przepis na ten rodem z Czech. Zawiera on aż trzy tajne składniki, które podkręcają smak i...
-
Czeska zupa, którą warto postawić na stole. Może nawet zastąpić biały barszcz i żurek
Kuchnia świata może nas czasem miło zaskoczyć. Dlaczego? Bo jej smakołyki mogą śmiało zastąpić polskie specjały. Tak właśnie jest w tym przypadku. Czeska zupa może być alternatywą dla żurku i białego barszczu. A jak nie, to świetnie sprawdzi się...
-
Zupa grzybowa z ojczyzny Krecika. Dwa rodzaje grzybów są ważne, ale nie zapomnij o tych jajkach
Kulajda to kultowa zupa z Czech, która jednak jest tak pyszna, że powinna być sławna na całą Europę, albo jeszcze dalej. Jak zrobić kultową czeską zupę grzybową? Grzyby to jedno, ale ważne są takie dwie inne rzeczy. Chodzi o ocet oraz jajko. Tylko...
-
W Czechach się zajadają, w Polsce prawie nikt ich nie zna. Jak zrobić utopence? Kluczem jest marynata
Utopence, w tłumaczeniu - topielcy, to bardzo popularna w Czechach przekąska, jednak w Polsce mało kto o niej słyszał. Niektórych dziwi już sama nazwa, bo jak ktoś mógł pomyśleć, żeby zamarynować w occie parówki? To jednak zadziwiająco smaczne i...
-
Czeski placek, który bije na głowę wszystkie wypieki. Ta masa to wybór niewielu cukierników
Ciasta to świetny wybór, gdy pragniemy zjeść coś słodkiego. Jednak te najbardziej nam znane mogą się przejeść. Wtedy najlepiej wybrać przepis, który nie jest przez nas tak często wykorzystywany. By nie martwić się wyborem, ułatwimy ci go. Aby zjeś...
-
Placki ziemniaczane według czeskiej receptury. Wystarczy dodać do tradycyjnej masy jeden składnik
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które zna niemal doskonale każdy z nas. Jak się okazuje, przygotowane według czeskiej receptury smakują o niebo lepiej, a wszystko to przez jeden dodatek. Mięsna wkładka nada całości n maku i przyjemnej...
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Trudno się nie zgodzić
-
Awokado, które nie ciemnieje? Trik, który zmieni twoje życie kulinarne
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Lepsze niż mielone i zwykłe ziemniaczane. Kotlety ruskie wiodą prym
- Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Zastosuj patent "górki"
- W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
- Jak wysiewać bób? Pilnuj terminu. Inaczej strączki nie wyrosną
- Lepsze od mielonych i schabowych. Siekańce wiodą prym przez dodatki
- Zrobiłam to, żebyście wy nie musieli. Jak smakują dubajskie pierogi?