Placki ziemniaczane są dalekie od ideału? Wykorzystuję czeski przepis i wychodzą obłędnie chrupiące

Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych plackach ziemniaczanych, jednak każde podejście kończy się kuchenną katastrofą? Wystarczy zamienić klasyczny przepis na ten rodem z Czech. Zawiera on aż trzy tajne składniki, które podkręcają smak i sprawiają, że danie wspina się na wyżyny doskonałych smaków.

Placki ziemniaczane to z jednej strony jedno z prostszych dań, które często gości na polskich stołach,  a drugiej niemałe wyzwanie kulinarne. Niestety w wielu domach nadal zapomina się o kilku istotnych szczegółach, które sprawiają, że placki są złociste i przyjemnie chrupiące. Z pomocą rusza zatem czeska receptura - w jej składnie znajdziemy aż trzy dodatkowe składniki. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Chrupiące placki ziemniaczane według czeskiej receptury

Wśród polskich klasyków kulinarnych, można wymienić wiele dań z ziemniaków. Obłędne jest już samo pure czy warzywa z masłem i koperkiem, jednak prawdziwym arcydziełem są placki ziemniaczane. To proste danie z babcinej kuchni, ma jednak sporo wymagań, a drobna pomyłka może skończyć się porażką. Właśnie dlatego warto poznać przepis rodem z Czech, który nie tylko zdrada tajemnicę chrupkości, ale i kilka dodatkowych składników, które sprawią, że nasze placki będą znacznie lepsze niż te z tradycyjnego przepisu. 

Przepis na placki ziemniaczane, który pochodzi z Czech, jest równie prosty co nasza, klasyczna receptura. Warto do listy składników dopisać jednak mąkę ziemniaczaną. To właśnie ten niepozorny dodatek sprawi, że placki będą niebiańsko chrupiące. Nie może zabraknąć także kilku innych akcentów jak boczek, czy czosnek, który podrasuję smak i nada całości aromatu. 

Placki po czesku - przepis, który nie ma konkurencji w chrupkości 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 2 jajka,
  • 200 g wędzonego boczku, 
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku obierz i umyj ziemniaki. Warzywa następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  2. Do ziemniaków dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz mąkę ziemniaczaną. Całość starannie wymieszaj.
  3. Na koniec wbij do masy jajka, wlej mleko i dodaj wszystkie przyprawy. 
  4. Masę ponownie wymieszaj, tak by wszystkie produkty ładnie się połączyły. 
  5. Na patelni rozgrzej solidną porcję oleju. 
  6. Na dobrze rozgrzany tłuszcz nakładaj masę.
  7. Placki smaż z obu stron na piękny, złoty kolor, smacznego!
  8. Wskazówka - tak przygotowane placki doskonale smakują podane z kleksem śmietany lub np. sosem grzybowym.
Z którym składnikiem placki ziemniaczane smakują najlepiej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.