Placki ziemniaczane to z jednej strony jedno z prostszych dań, które często gości na polskich stołach, a drugiej niemałe wyzwanie kulinarne. Niestety w wielu domach nadal zapomina się o kilku istotnych szczegółach, które sprawiają, że placki są złociste i przyjemnie chrupiące. Z pomocą rusza zatem czeska receptura - w jej składnie znajdziemy aż trzy dodatkowe składniki.
Wśród polskich klasyków kulinarnych, można wymienić wiele dań z ziemniaków. Obłędne jest już samo pure czy warzywa z masłem i koperkiem, jednak prawdziwym arcydziełem są placki ziemniaczane. To proste danie z babcinej kuchni, ma jednak sporo wymagań, a drobna pomyłka może skończyć się porażką. Właśnie dlatego warto poznać przepis rodem z Czech, który nie tylko zdrada tajemnicę chrupkości, ale i kilka dodatkowych składników, które sprawią, że nasze placki będą znacznie lepsze niż te z tradycyjnego przepisu.
Przepis na placki ziemniaczane, który pochodzi z Czech, jest równie prosty co nasza, klasyczna receptura. Warto do listy składników dopisać jednak mąkę ziemniaczaną. To właśnie ten niepozorny dodatek sprawi, że placki będą niebiańsko chrupiące. Nie może zabraknąć także kilku innych akcentów jak boczek, czy czosnek, który podrasuję smak i nada całości aromatu.
Składniki:
Sposób przygotowania: